tomus2221 31.10.06, 12:01 Witam.Wlasnie zlozylem papiery na stanowisko sprzedawcy w salonie.Zaczalem studiowac zaocznie no i wiadomo chcialem dorobic.Jak taka praca wyglada,ma ktos cos do powiedzenia:)???Moze jakies rady,jesli juz by mi sie udalo. Link Zgłoś Obserwuj wątek
d7d Re: Praca w salonie samochodowym 31.10.06, 15:31 zapoznaj się dokładnie z firmą, oferowanymi samochodami, parametrami, cennikami... Link Zgłoś
mary_elx Re: Praca w salonie samochodowym 31.10.06, 16:07 Chodzisz po "salonie" jak smród po gaciach. Musisz mieć tylko krawatkę i garnitur albo chociaż marynarkę. Jak wejdzie klient (raz na tydzień) to najwcześniej po 10 min pytasz: "w czym mogę pomóc" (broń Boże nie pytaj "czym mogę słuzyć" bo uzycie tego prawidłowego i staropolskiego zapytania sugeruje że nie idbyłes szkolenia marketingowego). Odpowiadasz na pytania wg tabeli z danymi technicznymi: moc, prędkośc maksymalna, dostępne kolory itp. Jak nie ma tam jakieś informacji, to mówisz, że "producent nie podaje takich informacji". Krótko mówiąc: ty udajesz że pracujesz, pracodawca udaje że ci płaci, a klienci udają że mają zamiar kupić. Link Zgłoś
barmaley Re: Praca w salonie samochodowym 31.10.06, 16:18 Bardzo dobrze to opisałeś. Ostatnio byłem w salonie VW i oglądałem Passata. Sprzedwca z którym odbywałem jazdy próbne nie wiedział nic o tym samochodzie. Jak go pytałem o wersje wyposażenia to dał mi katalog z którego nic można było się dowiedzieć. Na koniec mojej wizyty ten Specjalista z moją pomocą odkrył że wersja Passata która kosztuje ponad 100 tys. zł nie ma nawet radia, tylko trzeba za nie dopłacić. Był tym faktem mocno zdziwiony tak jak i ja. Umówiliśmy się że mailem wyślę mi ofertę na interesującą mnie wersję z wyposażeniem które wybrałem. Na ofertę czekam już 5 tydzień! Link Zgłoś