Dodaj do ulubionych

Wymiana prawka na nowe

IP: 192.168.0.* 19.11.01, 14:30
Muszę wymienić prawko. Powiedzcie mi jak to jest: czy w WK muszę zostawić
dotychczasowe prawo jazdy, auto odstawić na kołki na 2-3 tygodnie i czekać na
nowy dokument? Czy dostaje jakiś świstek, który umożliwia mi jazdę?
Obserwuj wątek
    • Gość: mn Re: Wymiana prawka na nowe IP: *.lubl.gazeta.pl 19.11.01, 14:33
      Zlozysz wniosek, a stare prawko bedziesz mial w kieszeni, przy odbiorze nowego stare przetna Ci w
      polowie i to bedzie jego koniec.
      pozdrawiam.
      • Gość: Remo Re: Wymiana prawka na nowe IP: 192.168.0.* 19.11.01, 14:42
        Gość portalu: mn napisał(a):

> przy odbiorze nowego stare przetna Ci w polowie (...)

Nie muszą nic przecinać, jest w takim stanie, że można zrobić z niego skręta :)
        Dzięki, pozdrawiam.
    • Gość: pioTTr Re: Wymiana prawka na nowe IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 14:44
      Ja wymienialem w czerwcu, gdyz stare bylo strasznie zniszczone i zabral je
      policjant przy normalnej kontroli. Dal mi "takie cos" zastepcze z waznoscia na
      tydzien. Od razu z fotka pojechalem do WK i dostalem takie zwykle pokwitowanie
      o oddaniu starego prawka do wymiany. WK daje sobie na to bodajze 6 tyg., ale
      moje bylo gdzies po 3 tyg. gotowe (bez zadnych znajomosci itp).

Pani w WK powiedziala, ze bez obaw moge jezdzic po okolicy bo w razie czego
      policjant sprawdzi, ze prawko jest w wymianie. Jazda dalej to ryzyk-fizyk, a za
      granice calkiem odpada. Zadnej kontroli w te 3 tyg. nie mialem, wiec nawet nie
      wiem, czy mogliby sie czepic.

pozdr
      • Gość: Remo Re: Wymiana prawka na nowe IP: 192.168.0.* 19.11.01, 14:58
        No to jest pewna cienkość. Na codzień przebywam ponad 200 km od miejsca
        zameldowania. Jeśli dostanę świstek to jeżdżenie "po okolicy" nie wchodzi w
        grę...
        • Gość: pioTTr Re: Wymiana prawka na nowe IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 15:04
          Powyzej mn opisal inna procedure, ktora byc moze praktykowana jest w Twoim WK.
          Jezeli tak, to mozesz jezdzic nawet za granice. Ale jezeli bedzie tak jak u
          mnie (a mamy tu u nas naprawde cywilizowany WK !!!) to masz pecha....

PKS czy PKP sie uciesza...

pozdr
          • Gość: Remo Re: Wymiana prawka na nowe IP: 192.168.0.* 19.11.01, 15:07
            > PKS czy PKP sie uciesza...
            >

Ciekawe jak bardzo by się ucieszył PKS, gdybym był kierowcą tegoż ;)
            • Gość: szymi Re: Wymiana prawka na nowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 15:57
              W zeszłym miesiącu rąbneli mi wszyskie dokumenty (prawko+dowód r.+znaki na
              tablice+znaczek skarbowy 120 pln) wyrobienie prawka 7 dni reszta od ręki,
              zdążyłem odebrać i przyszło zawiadomienie z biura żeczy znalezionych że jest
              portwel do odbioru (dodatkowe 50zetów).Dwa tygodnie jeżdziłem bez prawka, a
              teraz mam dwa.
    • Gość: Mar Uwaga na 1 sprawę! IP: 213.25.197.* 19.11.01, 15:41
      Jeżeli ktoś nałapał te nieszczęsne ileśtam punktów, to lepiej niech nie chodzi
      wymieniać prawa jazdy, bo mu zabiorą i skierują na egzamin. Cała sprawa z
      zabieraniem wygląda tak, że urząd może wzywać delikwenta, ale to delikwent SAM
      musi przyjść do urzędu jak owca na rzeź i dać się wyruchać. Nie ma mozliwości
      zmuszenia go do zwrotu dokumentu, a policja podczas kontroli na drodze nie
      sprawdza takich rzeczy - zwłasza policja spoza miejsca zamieszkania delikwenta.
      No ale jak już taki pierdoła pójdzie sobie wymieniać prawo jazdy (nie wiem po
      co) to mają go jak na widelcu :-).
      • Gość: Remo Re: Uwaga na 1 sprawę! IP: 192.168.0.* 19.11.01, 15:49
        > No ale jak już taki pierdoła pójdzie sobie wymieniać prawo jazdy (nie wiem po
        > co) to mają go jak na widelcu :-).

Wierzę, że to nie o mnie. Nie mam żadnych punktów w zanadrzu, za to mam prawko
        jak 100 złotych z Waryńskim - pomiętolone, porwane ze zdjęciem na którym
        jestem "podobny zupełnie do nikogo"... Chcę to coś wymienić zanim mi je byle
        gwóźdź z suszarką skasuje. Ot, wsjo.
        • Gość: Piotras Re: Uwaga na 1 sprawę! IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.11.01, 23:50
          Zrób tak jak pisał mn.Idziesz do WK,składasz wniosek+zdjęcia+znaczki,
          wyznaczają ci termin,kiedy masz się zgłosić po odbiór nowego.I wtedy na wymianę-
          oni ci nowe,ty im stare.I już.
          Powodu wymiany nie musisz podawać.Masz kaprys i tyle.
          PZDR.
          • Gość: trurl Re: Uwaga na 1 sprawę! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.11.01, 16:48
            Jest dokładnie tak jak napisał Piotras.Zbadałem to na sobie.A co do wątpliwości
            które ma Mar to przypominam że takich "pierdoł" wymieniających prawo jazdy w
            przyszłym roku będzie bardzo dużo.31-go grudnia 2002 tracą ważność stare
            dokumenty dla sporej grupy kierowców (niestety nie pamiętam dokładnie roczników
            wydania PJ których to dotyczy).Może i Mar będzie musiał obligatoryjnie zostać
            PIERDOŁĄ.Ja nim zostałem wyprzedzając trochę czas i unikając kolejek w WK.
            PZDR. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka