jadwisia22 21.01.07, 12:52 Proszę o poradę. Ojciec chce przepisać na mnie połowę samochodu. Jestem mloda i "zielona" w tym temacie, mam prawko i umiem jeżdzić. Prosz o szczegóły w jaki sposób mam zalatwić. Prosze także wzor umowy- darowizny. Link Zgłoś Obserwuj wątek
wujo_prezio Re: współwłasność samochodu 21.01.07, 13:04 JAkiej umowy, ojciec pisze ze daruje Ci polowe udzialow w takim a takim samochodzie, idziesz to zarejestrowac do US, podatku zadnego nie placisz, potem do UK i przerejestrowujesz na podst. umowy, zadna filozofia. Powodzenia Link Zgłoś
uki145 Re: współwłasność samochodu 21.01.07, 21:22 Witam! darowizna ,to dwustronna czynnosc prawna (umowa) jest wiec konieczne jej spisanie jezeli w ten sposob chce sie "stworzyc" współwłasnosc pojazdu. stronami umowy sa darczynca i obdarowany . nastepnie idziemy do urzedu skarbowego z takowa umowa . dotychczas nie podlegali opodatkowaniu członkowe najblizszej rodziny ,tylko do wartosci przedmiotu opodatkowania nie przekraczajacej około 9500 zł . od nowego roku miała wejsc nowelizacja ustawy od spadków i darwoizn zwalniajaca z opodatkowania członków najblizszej rodziny . nie mam jednak 100 % wiedzy na ten temat ,warto wiec zapytac w Us przed podpisaniem umowy.Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
loyezoo Re: współwłasność samochodu 22.01.07, 07:51 uki ta ustawa weszła w życie (na szczęście) i nie płaci się podatku.Pzdr. Link Zgłoś
jadwisia22 Re: współwłasność samochodu 30.01.07, 18:15 a czy ojciec w związku z tym będzie musiał zmieniać dowód rejestracyjny, bo samochód był zakupiony 4 lata temu. Jeżeli nie to czy urząd komunikacyjny muszę o tym poinformować i kogo jeszcze po drodze, bo nie znam w ogóle przepisów,a wiadomo nieznajomość prawa szkodzi. Jakie jeszcze mogę ponieść z tego tytułu koszty finansowe. Link Zgłoś
halik990 Re: współwłasność samochodu 30.01.07, 20:26 A co z opłatą skarbową w wysokości 2%? Czy dokonuje się jej przy przepisaniu? Czy później w Urzędzie Skarbowym? Ile mam na to czasu? Pozdro www.automotoforum.pl Link Zgłoś