Dodaj do ulubionych

Marea vs. Laguna

IP: localhost:* / 192.168.1.* 10.04.03, 16:24
Wyobrazcie sobie dwa samochody: Fiat Marea rocznik 1.6 16V '99 z przebiegiem 84 tys. km. i Reanult Laguna 1.8 8V rocznik '98 i przebieg 90 tys. km. Oba auta serwisowane i bezwypadkowe, Marea mlodsza i minimalnie tansza. Ktore bedzie trwalsze? W ktorym zuzycie wnetrza, zawieszenia i silnika bedzie mniej widoczne (i de facto mniejsze)? Ktorym autem bardziej bezawaryjnie osiagnie sie 200 tys. km? Do ktorego mniejszy problem bedzie z instalacja gazowa? Ktore lepiej kupic???
Obserwuj wątek
    • Gość: shados Re: Marea vs. Laguna IP: localhost:* / 192.168.1.* 10.04.03, 16:28
      Gość portalu: shados napisał(a):

> Wyobrazcie sobie dwa samochody: Fiat Marea rocznik 1.6 16V '99 z przebiegiem 84
      > tys. km. i Reanult Laguna 1.8 8V rocznik '98 i przebieg 90 tys. km. Oba auta s
      > erwisowane i bezwypadkowe, Marea mlodsza i minimalnie tansza. Ktore bedzie trwa
      > lsze? W ktorym zuzycie wnetrza, zawieszenia i silnika bedzie mniej widoczne (i
      > de facto mniejsze)? Ktorym autem bardziej bezawaryjnie osiagnie sie 200 tys. km
      > ? Do ktorego mniejszy problem bedzie z instalacja gazowa? Ktore lepiej kupic???

Wszelkie sugestie mile widziane na priva: shados@post.pl
    • Gość: frax Re: Marea vs. Laguna IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 10.04.03, 18:47
      Napisze moje skromne zdanie. Wydaje mi sie że Marea mimo iż mniej komfortowa i
      tańsza będzie lepszym wyborem. Wydaje mi sie że to nowsza konstrukcja. Za
      laguną przemawia silnik 8v, na pewno elastyczny, ale czy nie za mały do takiej
      fury? Laguna będzie też przestronniejsza. Mimo iż kocham francuzy wybrał bym
      chyba Maree. Pamiętaj przejedź sie nimi i sprawdż stan tech. niech to zdecyduje
      Pozdrówki
    • Gość: trooper Re: Marea vs. Laguna IP: *.revers.nsm.pl 10.04.03, 20:41
      Przejedź się nimi. Wybierzesz Lagunę.... popłyniesz nią!
      Silnik słaby na I i II biegu, ale potem elastyczny. Bardzo przyjemny w moim
      osobistym odczuciu, lubię po prostu jeździć tym samochodem, choć nie jest
      niestety mój. W wielu opiniach bardzo dobry do zagazowania.

Stan samochodu zależy od kierownika. Jeden rozwali zawieszenie Poloneza, drugi
      nie zniszczy Renówki. Zależy na jakich trasach auto jeździło.

uwaga: w jednym i drugim będziesz chyba musiał zmienić pasek rozrządu (o ile
      nie był). W Lagunach co 120 kkm standardowo, ale zaleca się 90-100.

I w ogóle to Marei bliżej do Meganki - mniejszy rozstaw osi.

I jeszcze jedno - kiedyś był taki test, z 5 lat temu, w "Auto-Świecie" co
      prawda - samochodów klasy średniej. O znalazłem, 25.06.1997. Tam porównywali co
      prawda Lagune 2.0 8v i Mareę 1.8 16v, ale zobacz:
      - hałas w kabinie na IV biegu przy 100km/h: Marea 73 dB, Laguna 68 dB
      - '' '' '' '' V '' '' 130km/h: Marea 75 dB, Laguna 71 dB

Z lekcji fizyki obliczyć sobie można, że hałas większy o 5 dB, to hałas
      większy... ponad 3-krotnie (3.16x), a o 4 dB - 2.5-krotnie. Jest różnica?
      • Gość: alek Re: Marea vs. Laguna IP: 195.136.36.* 11.04.03, 08:17
        Popieram to co napisał trooper.

To są auta jak gdyby z dwóch różnych półek.
        Wydaje mi się, że przy zbliżonym stanie technicznym obu pojazdów powinieneś
        wybrać Lagunę.
        Laguna jest bardziej przestronna i zwykle lepiej wyposażona. Nie wiem jaki to
        model, ale nawet podstawowa wersja MR'98 ma wspomaganie, ABS, dwie poduchy, no
        i ten silnik 1.8 (120 KM), który dla tej wielkości auta wydaje się być
        optymalnym rozwiązaniem dylematu: osiągi-ekonomia (nie biorąc pod uwagę diesla).

Zawieszenie jest tak zestrojone, że daje znacznie większy komfort od np. VW,
        przy stosunkowo nieznacznym pogorszeniu trakcji. Coś za coś, choć i tak
        znacznie lepiej zachowuje się w zakrętach od np. miękko zawieszonych fordów z
        tych roczników.
        Poza tym wrażenie zrobiła na mnie wygoda i ergonomia tego auta (wygodne,
        regulowane w trzech płaszczyznach fotele, czytelne wskaźniki i przełączniki nie
        wymagające praktycznie odrywania rąk od kierownicy). Dodam jeszcze to, co ma
        dla mnie spore znaczenie, bagażnik jest otwierany jak w hatchbacku, a więc po
        złożeniu tylnych foteli i zdjęciu półeczki mamy dużą, łatwo dostępną przestrzeń
        ładunkową.

Co do Marei, to jechałem nią tylko jako pasażer, więc niewiele mogę powiedzieć.
        Wnętrze Laguny zdecydowanie bardziej mi się podoba, ale to kwestia gustu
        oczywiście.
        Jeździłem natomiast Sieną i Bravą z tym właśnie silnikiem 1.6 16V (103 KM) i
        przyznać muszę, że dynamika jest w porządku, ale dorównuje żarłoczności
        (średnio koło 10 l/100km), co przy większej i cięższej Marei może ulec tylko
        zwiększeniu.
        Co do właściwości jezdnych, to mam nadzieję, że Marea wypada lepiej od modeli
        przeze mnie wymienionych, bo Siena to tragedia pod tym względem, a Brava
        niewiele lepsza. W obu tych autach przy ciut ostrzej (choć nie nazbyt ostro)
        pokonywanych zakrętach miałem wrażenie, że zaraz wylecę z drogi.

Pozdrowienia, alek
        • Gość: els Re: Marea vs. Laguna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.03, 13:54
          Gość portalu: alek napisał(a):

> i ten silnik 1.8 (120 KM),

przecież jest napisane wyraźnie 1,8 8V czyli chodzi o silnik 90 KM
          osmiozaworowy. To jest trochę nie za mocny silnik do tego auta ale
          wystarczający jak ktos nie ma ciężkiej nogi i chce spokojnie jeździć.
          Jesli jest to rocznik '98 to tylko z począku roku albo nawet z produkcji
          końca '97 bo po liftingu juz była nowa gama silników i głównie tylko 16V
          Ja mam też '98 zpoczątku roku z przed liftingu ale 2,0 - 115 KM, zdecydowanie
          lepszy i mocniejszy silnik. Przebieg obecny też około 90 tyś. Jeżdżę od nowości
          tym autkiem, jestem zadowolony.
          Faktycznie jak bym miał wybierać to wcale bym sie nie zastanawiał nad Mareą
          tylko brał Lagunę. Po prostu w Fiacie sa gorsze materiały, wykonannie,
          dopasowanie częsci, zawieszenie też gorsze. Po za tym uważm że Laguna ma
          bardziej harmonijną sylwetkę i mimo 11 roku na rynku (premiera w '93) nadal
          może się podobać. Duże wnętrze z łatwym dostępem przez tylną klapę, naprawdę
          dobre materiały wykończeniowe wnetrza, przyzwoite plastiki. Marei wprawdzie nie
          miałem ale parę Fiatów przerobiłem i wiem co są warte.

Pozdrawiam , els

• Gość: trooper Re: Marea vs. Laguna IP: *.revers.nsm.pl 11.04.03, 14:13
            > przecież jest napisane wyraźnie 1,8 8V czyli chodzi o silnik 90 KM
            lub 95, ale to bez różnicy
            148Nm@3000obr/min, ładnie ciągnie

> Ja mam też '98 zpoczątku roku z przed liftingu ale 2,0 - 115 KM, zdecydowanie
            > lepszy i mocniejszy silnik. Przebieg obecny też około 90 tyś.
            Zdecydowanie mocniejszy, fakt. Zwłaszcza ze startu zatrzymanego i przy v
            bliskich max. Ale jakościowo i trwałościowo identyczny. Proste, kulturalne,
            niezawodne silniki.

>naprawdę dobre materiały wykończeniowe wnetrza, przyzwoite plastiki
            Fakt, nawet lepsze w tych 8v sprzed face-lifitngu, niż w tych 16v po. Wtedy już
            nawet ładnego znaczka Renault na kierownicę pożałowali...
            No i tapiecerka - welur, milutka.

pozdr,M
          • Gość: alek Re: Marea vs. Laguna IP: 195.136.36.* 11.04.03, 16:30
            Faktycznie to nie ten silnik o którym myślałem, ale sądziłem, że w 1998
            wychodził już tylko MR'98, a w tym modelu pojawił się 1.8 - 120 KM,
            2.0 bodajże 140 KM, no i 1.9 dTi - 97 KM. W starszej nie było też seryjnego ABS
            i dwóch poduszek.
            Dzięki z sprostowanie.

Pozdrawiam, alek
            • Gość: trooper Re: Marea vs. Laguna IP: *.revers.nsm.pl 11.04.03, 17:04
              > W starszej nie było też seryjnego ABS i dwóch poduszek.

Od '96 w 1.8 RT była seryjnie 1 poducha, ABS, elektryczne szyby przednie i
              lusterka. Wiem bo pamiętam jak z ojcem szukaliśmy samochodu - tak było w
              folderach.
              Ale w roku modelowym '95 faktycznie z powyższego były tylko elektryczne szyby +
              dodatki "komfortowe". Kupiliśmy 1-roczną i właśnie jest taka "goława".

Z kolei 1.8 16v RXE i RXT miały seryjnie 4 poduchy. Część 1.6 16v RTE miała na
              początku 2, ale potem dostały też 4.

pozdr,M
    • Gość: Jarek Re: Marea vs. Laguna IP: 217.153.142.* 11.04.03, 08:00
      Ja bym wybrał "francuza".

;-)))
    • Gość: Koolo Re: Marea vs. Laguna IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.03, 13:38
      Ludzie miejcie świadomość bojkotujcie wszystko co francuskie towary, sklepy,
      itp.
      Tylko tak możemy odwdzięczyć się francji za cenne rady i heroiczną postawę
      narodu francuskiego.
      Żeby nam jakiś taka świnia czyrak groził jak dawniej stalin czy hitler.
      • Gość: zbig Re: Marea vs. Laguna IP: 212.160.128.* 11.04.03, 13:40
        Gość portalu: Koolo napisał(a):

> Ludzie miejcie świadomość bojkotujcie wszystko co francuskie towary, sklepy,
        > itp.
        > Tylko tak możemy odwdzięczyć się francji za cenne rady i heroiczną postawę
        > narodu francuskiego.
        > Żeby nam jakiś taka świnia czyrak groził jak dawniej stalin czy hitler.
        YES,YES,YES !!!,wylewajcie francuskie wina do rynsztoka,a sery wywalajcie do
        klozetu.
        Pozdr
    • Gość: agszop Re: Marea vs. Laguna IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 13:40
      na pewno czesci do Marei byłyby tansze
      • bartoo Re: Marea vs. Laguna 11.04.03, 15:07
        Jeżdżę Laguną '94 1,8 8V już ponad rok. Ma już 135 tys. i jest wszystko cool!
        Silniki 8v są dużo trwalsze od 16v w przypadku Renaulta (opinia fachowców). Po
        za tym Fiat zawsze dużo pali (moje 9-letnie autko pali 10-12 l gazu w mieście a
        np. nowe Palio czy Albea z silnikiem 1,6 pali 13 l benzyny!!!)
    • Gość: shados Re: Marea vs. Laguna IP: localhost:* / 192.168.1.* 11.04.03, 19:31
      Dzieki wszystkim za sugestie (gdyby los tych aut rostrzygal sie na szlkach wagi to pewnie juz dawno by przewrocila sie po stronie Laguny:)
      Tez osobiscie Laguna bardziej mi sie podoba, ale troche odstrasza mnie nie za dynamiczny silnik - mialem wczesniej Brave 1.6 i jezdzila swietnie - bardzo dynamiczna i elastyczna nawet na czworce. Do tego palila przy mojej ciezkiej nodze w najwieksze mrozy tylko (w swietle opinii o fiatach) 9.5 l/100. To dla mnie niewielki koszt za taka jazde:)
      Zastanawia mnie trwalosc aut francuskich - o wiele czesciej mozna spotkac na drogach wloskie, starsze auta (np. Tipo czy Tempre, ktore nie sa juz produkowane)niz francuskie (Renault 21 czy 25). Czy to efekt malego popytu na te auta w latach ich swietnosci czy ogolnej malej trwalosci? I jak wyglada sprawa zabezpieczen antykorozyjnych w Lagunie?
      I jeszcze jedno: na horyzoncie pojawila sie jeszcze Laguna 2.0 8V RXE '97 z przebiegiem 95.000. Czy nadal wybrac starsza Lagune (o 2 lata) z wiekszym przebiegiem (o 10.000) od Marei?
      • Gość: trooper Re: Marea vs. Laguna IP: *.revers.nsm.pl 11.04.03, 20:09
        Powiem Ci tak: ponad 6 lat temu chcieliśmy kupić max 3-letnia Carine-E,
        ewentualnie Mazde 626 lub Mondeo I. Skończyło się na rocznej Lagunie 1.8 RT. A
        wiesz dlaczego? Bo akurat ona pochodziła z pewnego na 100% źródła. Przypadek.

jeszcze co do 1.8 RT - elastyczność silnie zależy od skrzyni biegów: były dwa
        rodzaje (nie wiem jak w Polsce): długa i krótka. Długa JB3 101 jest mułowata
        zwłaszcza na V, krótka JB3 100 pali ciut więcej, ale IV a zwłaszcza V ma
        skoczną.

"Ojcowska" 1.8 8v z krótką skrzynią ma przyspieszenia mniej więcej (2 osoby):
        1- 0-100 13.5s
        2- 60-100 III ok. 8s
        3- 60-100 IV 12.5s
        4- 80-120 IV 13s
        5- 80-120 V 18s
        Kategoria 1. jest kiepska, pozostałe IMO ok.

Oczywiście że 2.0 8v z wypasem RXE (mniam!) to dużo lepszy wybór, te parę kkm
        nie liczy się. Ważne kto, jak i gdzie nią jeździł!!!!!!!!!!

pozdrawiam i... satysfakcji z wyboru!
        M
      • Gość: trooper Re: Marea vs. Laguna IP: *.revers.nsm.pl 11.04.03, 20:20
        > I jak wyglada sprawa zabezpieczen antykorozyjnych w Lagunie?

Khm.. ehmmm, hhhmmm.... JAKICH zabezpieczeń???? Co to za słowo?

PS> Noooo, fabryczne tłumiki ich z pewnością nie mają :)
      • Gość: els Re: Marea vs. Laguna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.03, 22:45
        Jak trafia Ci się '97 2,0 RXE to jest to dokładnie moje auto, problemów z
        korozja zero jeśli nie była "trafiona". Jak oryginalny stan od I właściciela,
        kupiona w Polsce i bez "dzwona" to bierz w ciemno, 95000 km to żaden przebieg,
        silniki 8V 2,0 są nie do zajechania, jeden a najlepszych silników nie tylko w
        Renault. Masz tu automatyczną klimę, pełną elektrykę, ABS, komputerek
        pokładowy, 2 poduszki, roletę na tylną szybę wmontowaną w półkę tylną,
        gadającą papugę co o spalonych żarówkach i innych rzeczach typu "niski poziom
        paliwa-rezerwa" głosem melduje, piękne przednie przeciwmgielne niesamowicie
        oświetlające pobocza, cztery szyby bez korbek, centralny zamek, szybe
        przeciwodblaskową przednią, taka z fioletową poświatą, welury we wnętrzu i
        parę innych rzeczy. Jak czegoś z tych wymienionych wyżej nie ma to nie jest
        RXE albo nie jest '97 tylko starsza naprawdę.
        Jak coś cię jeszcze dręczy to pytaj, zaglądam tu czasem

Pozdrawiam , els
    • Gość: zadaro Re: Marea vs. Laguna IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 17:45
      Zgadzam się z przedmówcami, zdecydowanie Laguna, jeśli jeszcze 2.0 8V to nie
      masz co się zastanawiać. Mam taką i nie narzekam. Oczywiście ma parę wad: słabe
      tłumiki, hałas przy dużych prędkościach, lecące łączniki stabilizatara (u mnie
      po 120kkm), ale fiat jaki jest każdy wie...
      Rdzy nie stwierdzam.
      jeśli chodzi o gaz, to wersje 8V są idealne do zagazowania, zero problemów.

Ale ostatecznie wybór należy do Ciebie, pamiętaj liczy się stan danego
      egzemplarza.
    • Gość: INNY Re: Marea vs. Laguna IP: 126.116.21.* 14.04.03, 10:47
      Nie daj się zwieść. Marea limusine to samochód w którym zakochasz się od
      pierwszego wejrzenia, znakomita stylistyka i prestiż. Laguna przestarzała
      bryczka dla panów po 60-ce. O ile lubisz dynamiczą jazde wybierz Fiata pali
      6,6/ 9,5 na 100km i znakomicie sie prowadzi zrobiłem już 100 000 i zamierzam
      zrobić następne .
      • Gość: els Re: Marea vs. Laguna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.03, 12:31
        Gość portalu: INNY napisał(a):

> znakomita stylistyka i prestiż.

No prestiżu to w fiacie jest akurat najwięcej....... :)

pozdrawiam i bez urazy, els
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka