Dodaj do ulubionych

Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy

24.01.07, 18:05
Może ktoś wie, co to jest. Wyjechałam dziś na śnieg, i przy każdym mocniejszym hamowaniu dzieje się z hamulcami coś dziwnego. Pod pedałem hamulca czuje przeskakiwanie czegoś - takie uczucie, jak czasami łańcuch w rowerze przeskakuje, albo jakby ktoś kamieniami uderzał o podwozie. Ponadto samochód wydaje dziwny dźwięk. Dodam tylko, że przyczynę tego stukania identyfikuję z przodu. Hamulce działają bez zarzutu (przegląd był 2 miesiące temu), kiedy hamuje się bardzo delikatnie. Takie objawy, jak te, które opisałam jeszcze kiedyś przypisywałam temu, że tak po prostu działa abs, ale teraz odkryłam, że chyba nie bardzo, bo to hamowanie nie jest ostre, ponadto poprzednia właścicielka samochodu nie miałą takich problemów.
Ma ktoś pomysł co to?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 24.01.07, 18:06
      kiepska prowokacja IMHO.
      • lilia0025 Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 24.01.07, 23:46
        Dziękuję za odpowiedź, jakby Pan wpisał mój nick i poszukal wcześniejszych wypowiedzi, to by Pan wiedział, że to nie prowokacja.
        To zresztą bez znaczenia, bo pewnie to klocki i jutro rano czeka mnie wizyta w warsztacie, gdzie wszyscy będą traktować mnie jak idiotkę, bo jestem babą.
        pozdrawiam
        • rasiauskas Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 24.01.07, 23:58
          Dokladnie. I beda sie nasmiewac z marnej prowokacji lub zarobia na idiotce ktora
          nie wie jak dziala abs.
        • pocieszne poszukalem i wierze :-)))) 25.01.07, 01:20
          lilia0025 napisała:

> Dziękuję za odpowiedź, jakby Pan wpisał mój nick i poszukal wcześniejszych wypo
          > wiedzi, to by Pan wiedział, że to nie prowokacja.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12264&w=53987073&a=53988141
          widac maz ma malo czasu by wytlumaczuc Ci dzialanie ABS-u
          • lilia0025 Re: poszukalem i wierze :-)))) 25.01.07, 11:37
            Bardzo śmieszne:)
            Jakbyś lepiej poszukał/poszukała to byś też odkrył, że przy samochodzie to ja grzebię. Tylko, że to mój pierwszy samochód z absem i tyle.
            • pocieszne znowu poszukalem i .....wierze :-)))) 26.01.07, 00:44
              lilia0025 napisała:

> Bardzo śmieszne:)
              > Jakbyś lepiej poszukał/poszukała to byś też odkrył, że przy samochodzie to ja g
              > rzebię.

wystarczy to :
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12264&w=53987073&a=53988141

by sie zorientowac przy czym "grzebie" maz :-))
    • chudy981 Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 25.01.07, 00:03
      Może i prowokujesz,ale Ci odpowiem. Tak działa ABS. Ujawwnił się na śniegu, bo
      on z natury rzeczy śliski jest.
      • akinka6 Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 25.01.07, 05:32
        Poczytaj sobie ten wątek, mnie te informacje wyjaśniły sporo
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=55867817
    • lilia0025 Wyjaśniam 25.01.07, 11:43
      Wyjaśniam, to mó pierwszy w życiu samochód z ABSem. Staram się przy aucie radzić sobie sama. Dość dobrze to idzie, ale nie na wszystkim się jeszcze znam. Mó Tato ma samochód bez ABSu więc nie mógł mi pomóc, bo nie wie jakie to uczucie i też powiedział, że to mogą być klocki.
      Nie mam ochoty robić z siebie idiotki, więc nie pojechałam do mechanika. Ale czy możecie mnie upewnić, że jak ABS działa to faktycznie takie dziwne rwanie po pedałem hamulca. Mam wrażenie, jakby mi się coś z przodu miało oberwać. Faktycznie wcześniej zdarzało się to tylko przy bardzo ostrym hamowaniu, a z okazji śniegu wystarczy mocniej przycisnąć hamulec i już terkocze.
      Mam mieszane uczucia, bo jeśli to klocki, to pewnie tarcze mi się poscierają.
      Ciężkie jest życie kobiety z samochodem:(
      • mechanior Re: Wyjaśniam 25.01.07, 12:05
        Podobny objaw występuje przy zapieczonym tłoczku w zacisku.
      • crannmer Re: Wyjaśniam 25.01.07, 12:12
        lilia0025 napisała:

> Wyjaśniam, to mó pierwszy w życiu samochód z ABSem.

Wlasnie.

> Nie mam ochoty robić z siebie idiotki, więc nie pojechałam do mechanika.

I myslisz, ze zdalna diagnoza przy pomocy fusow i szklanej kuli bedzie
        trafniejsza, niz osobiste sprawdzenie mechanika?

> Ale cz
        > y możecie mnie upewnić, że jak ABS działa to faktycznie takie dziwne rwanie po
        > pedałem hamulca.

Faktem jest, ze podczas dzialania ABS pedal wibruje mniej lub bardziej
        delikatnie, jak rowniez wydawane sa odglosy, ktore osobie z nimi niezapoznanej
        sugeruja powazne uszkodzenie. Od terkotow po dosc efektowne odglosy zgrzytan.

> Faktycznie wcześniej zdarzało się to tylko przy bardzo ostrym hamowaniu,
        > a z okazji śniegu wystarczy mocniej przycisnąć hamulec i już terkocze.

To lezy w naturze rzeczy, ze przyczepnosc sniegu jest znacznie gorsza, niz
        przyczepnosc asfaltu. Szczegolnie w polaczeniu sniegu z letnimi oponami.

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
      • programistajava Re: Wyjaśniam 25.01.07, 12:25
        liliaXXXX a moze zacznij od przeczytania od deski do deski instrukcji do auta?
        Mowie powaznie mozna pozniej w trasie duuuzo czasu zaoszczedzic i nerwowo. O ABS
        tez napewno tam napisali co to i jak to sie objawia, jakbys przeczytala pewnie
        bys wiedziala.
        • akinka6 Re: Wyjaśniam 25.01.07, 13:00
          Lilia ja dziś miałam okazję sprawdzić(poczuć) działanie ABS, bo też pierwszy raz
          mam taki samochód i dokładnie jest tak jak opisałaś z tym jakby
          drżeniem/waleniem. Ale może jak to ktoś wcześniej napisał - zapieczone klocki -
          dla mnie to chińszczyzna.
    • 737ng Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 26.01.07, 20:00
      Wyciagnij bezpiecznik ABSu, przejedz sie i sprawdz - jesli przestalo
      przeskakiwac etc znaczy byl to ABS. jesli nadal przeskakuje - jedz do mechanika.
      Jesli nadal masz watpliwosci - jedz do mechanika.

Swoja droga moze popytaj znajomych i znajdz warsztat w ktorym panowie mechanicy
      nie musza budowac swego ego na traktowaniu niedoswiadomionych klientow jak debili?

K.
      • lilia0025 Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 27.01.07, 09:41
        Na wyciągnięcie bezpiecznika nie wpadłam, ale próbowałam hamować na czarnej nawierzchni i nic się nie działo, więc to ABS i faktycznie działa tak z okazji zimy.
        Dziękuję tym, którzy potraktowali mnie poważnie i są w stanie zrozumieć, że jak się wcześniej nie miało samochodu z ABSem to abs może zdenerwować i może się wydawać, że cos się zepsuło w samochodzie.
        • 737ng Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 27.01.07, 10:02
          Moze to poprawi Ci humor:

Kiedys wynudzony czekaniem na samochod przegladany w ASO wdalem sie w rozmowe z
          panem obslugujacym klientow. Jakos nam zeszlo na ABS i dowiedzialem sie, ze w
          pierwszy sniezny dzien musza miec dedykowanego pracownika przy telefonie, ktory
          odbiera urywajacy sie telefon i wyjasnia, ze hamulce sie nie zepsuly i tak
          wibrujaco ma byc.

Nie jestes osamotniona :)

K.
    • dyfuzor93 Re: Może ktoś wie co z moimi hamulacami. Pomocy 28.01.07, 12:06
      hehe na śniegu i z abs - em masz wrażenie jakby zaraz miało coś odpaść polecam
      auto-świat co poniedziałek wiele ciekawych rzeczy się dowiesz, ja też jak
      wsiadłem pierwszy raz to mówie coś sie zepsuło nie jesteś sama pozdrawiam:) a
      jesli sama coś robisz przy samochodzie to szacunek dla Ciebie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka