Dodaj do ulubionych

Przegląd 40 tys km - Civic

IP: *.pustki.gdynia.pl 12.04.03, 10:19
Co maja mi sprawdzic, co wymienic? Na co mam im zwrocic uwage i ile to moze
kosztowac???

Nie chce zeby ze mnie zdarli skore.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Przegląd 40 tys km - Civic IP: *.telia.com 12.04.03, 10:54
      Oni dobrze wiedza jezeli idziesz do ASO.
      Moge zdradzic Tobie jakie punkty beda przegladane.
      Wymiana filtru oleju i oleju.
      Wymiana filtru powietrza.
      Wymiana oleju w skrzyni biegow.Zobacz w instrukcji i sprawdz czy zrobili, jak
      trzeba bylo wymienic.
      Sprawdzenie naciagu wszystkich paskow w silniku.
      Sprawdzenie poziomu wszystkich plynow w silniku./Chladzacy,servo olej,plyn
      hamulcowy,nawet plyn do spryskiwania szyb/.
      Kontrola hamulcow i prawdopodobnie wymiana nakladek przod.
      Stan luzow w lozyskach kol przednich tylnich,stan oslon gumowych osi
      napedowych.
      Sprawdzenie amortyzatorow.Wizualnie.
      Smarowanie zamkow i zawiasow drzwi,ale to robi zdaje soie tylko Toyota.
      Jazda kontrolna potwierdzajaca prace wszystkich urzadzen w ruchu.
      Tak robi przyzwoita stacja,ktorej zalezy na kliencie.Pzdr.Michal
      • Gość: ixi Re: Przegląd 40 tys km - Civic IP: 212.244.83.* 12.04.03, 11:19
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Oni dobrze wiedza jezeli idziesz do ASO.
        > Moge zdradzic Tobie jakie punkty beda przegladane.
        > Wymiana filtru oleju i oleju.
        > Wymiana filtru powietrza.
        > Wymiana oleju w skrzyni biegow....

Pzdr.Michal

Michale czy jesteś pewny, że zmienia się olej w skrzyni biegów w Civicu co
        40.000 km ?- mi się wydaje , że nie ale mogę sie mylić.

pozdr.

ixi
        • Gość: Odyn Re: Przegląd 40 tys km - Civic IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 12.04.03, 11:56
          IMHO: oleju w skrzyni biegów nie wymienia sie przez całe techniczne życie
          samochodu (średnio przebiegi samochodów podczas całego życia to ok. 150-200
          kkm). W starszych autach x lat temu olej w skrzyni trzeba było wymieniać,
          obecnie - nie.

Generalnie jak ktoś bardzo dba o samochód i lubi mieć świadomośc, że wszystko
          chodzi jak w zegarku to napewno wymiana nie zaszkodzi, ale po czterdziestu
          tysiącach to za wcześnie (150 000-200 000 km).

pozdr.
          • jaki71 Re: Przegląd 40 tys km - Civic 12.04.03, 14:32
            Gość portalu: Odyn napisał(a):

> IMHO: oleju w skrzyni biegów nie wymienia sie przez całe techniczne życie
            > samochodu (średnio przebiegi samochodów podczas całego życia to ok. 150-200
            > kkm). W starszych autach x lat temu olej w skrzyni trzeba było wymieniać,
            > obecnie - nie.
            >
            > Generalnie jak ktoś bardzo dba o samochód i lubi mieć świadomośc, że wszystko
            > chodzi jak w zegarku to napewno wymiana nie zaszkodzi, ale po czterdziestu
            > tysiącach to za wcześnie (150 000-200 000 km).
            >
            > pozdr.
            Co do zywotnosci silnikow i samochodow to bym sie nie zgodzil. Blizsze prawdy
            jest 300 tys km.
            A Honda Civic jest takim dziwnym wynalazkiem, ktory skrzynie biegow ma zalana
            nie olejem przekladniowym a mineralnym silnikowym. Na pewno tak bylo w
            silnikach 1,4 w przedostatniej i 3 od konca wersji. Wiec moze i wymiana jest
            czestrza. Niestety nie mam teraz dostepu do instrukcji wiec co do przebiegu
            dokladnego nie bede sie wypowiadal.
            Jaki
        • Gość: Michal Re: Przegląd 40 tys km - Civic IP: *.telia.com 12.04.03, 12:28
          Gość portalu: ixi napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
          >
          > > Oni dobrze wiedza jezeli idziesz do ASO.
          > > Moge zdradzic Tobie jakie punkty beda przegladane.
          > > Wymiana filtru oleju i oleju.
          > > Wymiana filtru powietrza.
          > > Wymiana oleju w skrzyni biegow....
          >
          > Pzdr.Michal
          >
          > Michale czy jesteś pewny, że zmienia się olej w skrzyni biegów w Civicu co
          > 40.000 km ?- mi się wydaje , że nie ale mogę sie mylić.
          >
          > pozdr.
          >
          > ixi
          ________________________________________________________________________________
          Napisalem IXI ze jezeli instrukcja tego wymaga.Osobiscie zmieniam raz w roku
          czyli okolo 25kkm i jezdze na full syntetyku,skrzynia ma przejechane 370kkm i
          chodzi cichutko jak nowa,nie cieknie.Wymienianie jest nie zalecene ze wzgledu
          na ochrone srodowiska i szybszy obrot samochodami.Wymiana po 150kkm,daje efekt
          ze skrzynia pada przy 200kkm.Mamy tutaj problemy z Volvami i Saabami ,zarabia
          na tym tylko fabryka i zlomowiska no i my.Robcie jak kto woli.Jest demokracja i
          wolny wybor.Ale zasada jest ta sama "Kto smaruje ten jedzie".Pzdr.Michal
    • Gość: Brat Re: Przegląd 40 tys km - Civic IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 17:26
      Pozdrawiam na poczatku wszystich uczestnikow i sprawdzalem w ksiazce serwisowej
      nowej Corolli ( samochod siostry!! )olej w skrzyni wymiana po 60 tys. a co 30
      tys wymiana plynu hamulcowego co mnie zdziwilo !!!!
      • Gość: ixi Re: Michale w sumie to miałeś rację z tą wymianą IP: 212.244.83.* 12.04.03, 21:37
        Gość portalu: Brat napisał(a):

> Pozdrawiam na poczatku wszystich uczestnikow i sprawdzalem w ksiazce
        serwisowej
        >
        > nowej Corolli ( samochod siostry!! )olej w skrzyni wymiana po 60 tys. a co
        30
        > tys wymiana plynu hamulcowego co mnie zdziwilo !!!!

• Gość: Michal Re: Michale w sumie to miałeś rację z tą wymianą IP: *.telia.com 12.04.03, 21:53
          Panowie siedze w "autach" zawodowo bedzie tego juz 23lata i widze jak ludziska
          przez oszczednosc i stare utarte reguly niszcza samochody ,a my musimy to
          naprawiac,nasza glowa w tym zeby klientowi dostarczyc pieciobiegowa skrzynie do
          Volva za rozsadna cene ze zlomu do 10tys,koron nowa chce kupic to 20kk koron
          nie starczy.Tutaj tez sytuacja nie jest najlepsza przecietnego zjadacza chleba
          i My staramy sie tym wszystkim ludziom pomoc uzywajac sil wiedzy i
          umiejetnosci,ale pomozcie wynmieniajcie te oleje czesciej przynajmniej jak
          instrukcja mowi.Pzdr.Michal
          P.S Im starszy pojazd wymaga czestrzej wymiany oleju.Pamietajcie ze male
          partykuly metalu kraza po skrzyni biegow i powoduja zuzycie lozysk,wycieki
          oleju- dlatego ze wchodza pod uszczelki i powoduja szczeline ktora olej
          wycieka.Zrobilem kiedys doswiadczenie na mojej Camrze, powod wibracje powyzej
          170km/h oczywiscie autobahn w Niemczech.Po wymianie oleju wibracje ustapily na
          krotko i wrocily.Spuscilem olej i zalalem slkrzynie polsyntetykiem i po krotkim
          czasie sposcilem.Co wyszlo garsc ukrytych opilkow, ktore sie zagniezdzily we
          wszystkich ciasnych miejscach.Wymienilem jeszcze raz i po tygodniu sposcilem
          wyszedl olej metny ,ale juz prawie czysty i wtedy zalalem pelnym syntetykiem
          przekladniowym firmy Valvoline.Stwierdzilem zanik totalnie wyciekow z pod
          drazkow napedowych,te miejsca byly przedtem mokre teraz sa suche.jazda z
          prdkoscia 200km/h absolutnie jest ciha i bez zadnych wibracji.Rozmawialem z
          Toyota o tym odkryciu,poprosili opisalem i zostalo przeslane do fabryki jako
          spostrzezenie klienta. Zostala we mnie ta zylka poszukiwania i odkrywania.
          • Gość: Tomek Re: Michale w sumie to miałeś rację z tą wymianą IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 13.04.03, 08:44
            Zgadzam sie w zupelnosci.Problem polega na tym,ze producenci zabezpieczaja sie
            przed ludzmi dbajacymi o samochod i ...konstruuja obudowy skrzyni nie
            wyposazone w korek spustowy.W wielu samochodach da sie olej wymienic dopiero po
            wyjeciu skrzyni z samochodu-nie zawsze da sie odessac przez korek wlewowy.
            Mnie tez nie podoba sie to,co robia producenci-coraz dluzsze przebiegi do
            wymiany oleju to tylko chwyt reklamowy i uklon dla "zielonych". Ja zmieniam
            olej zdecydowanie czesciej,na szczescie w skrzyni tez moge.Dzieki temu po
            przebiegu 130tys.km skrzynia jest cicha i w srodku idealnie czysta.
      • Gość: Tomek Re: Przegląd 40 tys km - Civic IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 13.04.03, 08:46
        Zasadniczo plyn hamulcowy ymienia sie co dwa lata.Byc moze Toyota uznala,ze
        trzeba tez uzaleznic od przebiegu.Zalecam wymiane plynu - nie ma problemu z
        zapiekajacymi sie zaciskami, starzeniem i korozja przewodow hamulcowych, no i
        jazda w gorach nie przyprawia o siwe wlosy
        • Gość: Michal Re: Przegląd 40 tys km - Civic IP: *.telia.com 13.04.03, 09:17
          W starszych moedelach ,tak bylo,ale to wychodzi na to samo.Pzdr.Michal
          • Gość: Lekito Re: Przegląd 40 tys km - Civic IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.03, 14:35
            Dzieki wam wszystkim za rzetelne odpowiedzi!!! Teraz moge spokojnie jechac na
            przeglad.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka