Dodaj do ulubionych

Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ?

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 11:16
Przymierzam się do kupna Fabii Combi 1.2 / 64 km. Co sądzicie o tym silniku,
czytałem artykuł w AM&S, że 1.2 54 km ledwo sobie radzi z Fabią, wersja 4
zaworowa ma większy moment obrotowy i moc. Gościu w salonie wciska mi silnik
1.4 68 km. Jednak kiedy patrzę na zużycie paliwa w mieście 1.2(7,7l), 1.4
(9,9l) to silnik 1.2 bardziej mi odpowiada. Nie zależy mi na nie wiadomo
jakich osiągach. Ma być to auto do jazdy w mieście, kilka dłuższych wypadów
w roku na urlop. Pozdrawiam i czekam na opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Axon Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.03, 11:32
      1.2 to zbyt mały jak dla mnie silniczek do kombiaka. Zbyt słaby nawet na
      miasto. Uważam, ze 1.4 to minimum a 1.6 to optimum. Ale w Fabioli chyba nie
      montują 1.6.
    • qrakki999 Nie wierz kolesiom:) 17.04.03, 12:12
      Witam,
      Ja mam w w Felicji wspomniany paliwożerny 1,3 68 KM /mój jeszcze na
      jednopunktowym wtrysku i z 8 letnim przebiegiem ponad 170 tyś/.
      I od kiedy pamiętam /a samochód o nowości w rodzinie/ to nikomu nie udało się
      spalić 9,9 l w mieście. Moja Fela gazu pije/pali 8,7 - 9,0 l /co i atk uważam
      za lekką przesadę z jej strony;)/Fakt że Fabian combi jest cięzszy od HTB i
      pewnie od feli też, ale jest z lekka zmodyfikowany /w końcu juz 1,4;-)/.
      Druga sprawa to nie wiem czy tymi 3 cylinderkami VW zrobisz tak jak ja na 68 KM
      bezproblemowy przebieg 170 tyś /nie liczę tu problemów związanych tylko i
      wyłacznie z gazem/. To nie są te słynne 3 cylindry z Suzuki Swift, które
      podobno się toczą i toczą i chwała im za to.
      Pewnie i kultura pracy nie ta. Dlatego póki jeszcze jest silnik 1,4 68 KM to
      jest on lepszy mimo, że juz wiekowy /sprawdzona konstrukcja co:) he, he, he/
      Co do spalania benzyny to silnik 1,3 68 KM /1,4 w Fabii/ ma jeden plus - pali
      tyle samo i w lecie i zimie.
      - Trasa ok. 4,7 /mój rekord/ do 6,5 /mój rekord prędkości;)/
      - miasto - 6,5 - 8,0 l /100km
      średnio jest to po prostu 6,8 - 7,5 l na 100 /mieszkam pod Wawą więc poruszam
      się 50% w mieście i 50% po za/

A i dopytaj się czy przypadkiem części eksploatacyjne do silników 1,2 nie będą
      droższe niż do 1,4 68 KM.

I nie dziwię się, że sprzedawca zachwala silnik 1,2 w kóncu to nowość i trzeba
      ją sprzedać jak centrala reklamę rzuciła w Polskę. A 1,4 juz kończy swój żywot
      i pewnie i tak się sprzeda:). A swoją drogą ja byłem w zeszły piątek w Wimarze
      w Wawie to miły Pan sprzedawca /oj zmieniła się ostatnim czasem obsługa w
      Skodzie/ zdecydowanie w porównaniu silnika 1,2 i 1,4 polecał 1,4 /oczywiście
      68KM/.

pzdr.
      Q
    • Gość: K Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.osd.telecanetworks.se / 192.168.200.* 17.04.03, 13:05
      Wez te 1,4 16V 75km, a czeskiego silnika 68KM unikaj. Koles przejechal 120tys
      km i juz zlopie mu 3litry oleju na 5 tys km.
      • Gość: rollo tomasi Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: 213.76.135.* 17.04.03, 15:17
        Gość portalu: K napisał(a):

> Wez te 1,4 16V 75km, a czeskiego silnika 68KM unikaj. Koles przejechal 120tys
        > km i juz zlopie mu 3litry oleju na 5 tys km.

Czyli wszystko ok. Takie zuzycie oleju jest dopuszczalne, bo jesli dobrze licze
        to "bierze" okolo 0,6 l na 1 tys. km.
        • Gość: K Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 21:15
          Jasne.
      • Gość: Tomek Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 19.04.03, 21:24
        To bardzo ciekawe-ja mam na tym silniku 130tys.km i w ogole nie dolewam oleju
        miedzy przegladami. I z tego, co mi wiadomo (serwis Skody), silniki 1,3 i 1,4
        68KM naleza do bardzo wytrzymalych-przy normalnej eksploatacji 300tys.km nie
        stanowi problemu
    • Gość: Henry Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.telia.com 17.04.03, 13:50
      Wielkosc i moc silniczka jest wystarczajaca ,do kosiarki trawnikow .
      ________________________________________________________________________________
      • qrakki999 D. Lynch i silniki Skody:) 17.04.03, 14:08
        Gość portalu: Henry napisał(a):

> Wielkosc i moc silniczka jest wystarczajaca ,do kosiarki trawnikow .
        >
        _______________________________________________________________________________
        > _
        Jak by montowali takie silniki do kosiarek to by Lynch nie miał o czym filmów
        kręcić:) he, he, he
        A po za tym małe jest piękne:) he, he, he, he
        pzdr.
        Q
    • Gość: srebro Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.ostrowiec.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 14:45
      Wejdz na forum Seata www.autocentrum.pl/?FF=74&type=27 i zapytaj wlascicieli
      Nowej Ibizy. Ten silnik jest montowany w Ibizach od prawie roku.
      • Gość: Henry Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.telia.com 18.04.03, 08:48
        Gość portalu: srebro napisał(a):

> Wejdz na forum Seata www.autocentrum.pl/?FF=74&type=27 i zapytaj wlascicieli
        > Nowej Ibizy. Ten silnik jest montowany w Ibizach od prawie roku.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Trzy cylindry , napiszcie ,jak to sie czuje jechac z polowa motoru ???? .

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
    • duo1 Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? 19.04.03, 19:26
      Skoda ma w ogole strasznie dziwna polityke jesli chodzi o dobor silnikow do
      fabii - 3 wersje silnika 1.4, moim zdaniem tylko jedna sensowna 75KM, a
      horrendalne roznice cenowe w ogole nie sa uzasadnione kosztami produkcji.
      Do kombi o wymairach fabii 1,4 75KM to absolutne minimum... a te silniki 1.2 to
      moim zdaniem pomylka... fabia jest troche za duza i ciezka jak na takie male
      jednostki.
      • Gość: Mar silnk powinien mieć duuużo cylindrów IP: *.skorosze.2a.pl 19.04.03, 20:21
        a najlepiej parzystą ilość. Cztery sztuki to absolutne minimum! Poza tym kto
        takiego dziwoląga będzie chciał za 3-4 lata od ciebie kupić?
    • Gość: Prezes eee tam Skoda ? IP: *.vline.pl 20.04.03, 23:56
      Zapomnij wogóle o Skodzie, a może tak zamiast Skody rozważ kupno P 206 SW z
      1,4 75 KM. ??
    • Gość: rty Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.03, 00:16
      Znam kolesi co maja salon Skody - sami mowia ze ten 1.2 to jakas pomylka -
      pyka to jak matiz i strasznie slabe jest - podobnie jak ten 1.4 68KM.

jak juz to 1.4 16v

a z mojej wiedzy - to dalbym se siana z fabia - kolega ma 1.4 Fresh i ma juz
      tego autka powyzej uszu...

mimo wszystko - milych zakopow
    • Gość: anonim Re: Fabia Combi 1.2 / 64 km - co sądzicie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.03, 00:34
      fabia 1.2 - to pewnie specjalna wersja z okazji wprowadzenia (niedlugo) fabii
      WRC do rajdowych mistrzostw swiata he he he he ;)
      no dobra, wiem ze bedzie fabia rs
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka