Dodaj do ulubionych

VOLVO S40 - czy warto kupić?

09.02.07, 19:59
Zdecydowałem się, no może prawie.
Proszę o opinie na temat awaryjności tego samochodu, ponieważ to co o niej
słyszałem przeraża mnie. Podobno nie sztuka kupić volvo ale finansować wizyty
w serwisie.
pozdr
Obserwuj wątek
    • paaaaat Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 09.02.07, 20:26
      dodam że myśle o nowym samochodzie
    • qamillo Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 09.02.07, 20:41
      świetny wybór..na dodatek nowe volvo objęte są gwarancją -więc ewewntualne wady
      fabryczne usunięte zostaną w ramach tej gwarancji.Poza tym w cenie nowego s40
      nie kupisz nowego landcruisera ani lexusa -więc zdaje sie,ze to w twojej
      sytuacji najlepszy wybór...chyba,ze zdecydowałbyś sie na logana..jest sporo
      tańszy-też francuska technika a zdaje sie,ze deczko większy i wygodniejszy...
    • przemekthor Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 09.02.07, 22:15
      paaaaat napisał:

Proszę o opinie na temat awaryjności tego samochodu, ponieważ to co o niej
      > słyszałem przeraża mnie.

Coz no tam takiego przerazajacego bylo? Misie przez dwa lata zepsulo dokladnie
      nic. Nawet zarowki nie chca sie przepalac.
      • biajur21 Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 10.02.07, 09:31
        Mam z takim czymś do czynienia.Polecam VOLVO S 40 2.0 D.Autko o dużym
        temperamencie i małym apetycie na paliwo.Mam przejechane około 90 tyś km i nic
        się nie dzieje.Najważniejsze ,że mogę spać spokojnie i wiem ,że rano będzie
        stał tam gdzie go zostawiłem a nie w jakijś dziupli lub za wschodnią
        granicą.Servis dobrze dba o mnie.Pojawiały się na początku jakieś usterki ale
        serwis wykonywał je na akcjach sewisowychPodstawowy przeglą kosztyje około 1300
        pln(co 20 tyś km)Ja kupiłem auto we Wrocławiu w V MOTORS i jestem
        zadowolony.Polecam kontakt ze sprzedawcą Panią Elą Mistewicz.Bardzo
        profesjonalne podejście do sprawy.Polecam S40 lub V50
    • apokryf80 Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 10.02.07, 11:47
      Jezeli ta marka i model jest duza w Twoim kraju / okolicy - wiele warsztatów i
      czesci wymienne w ludzkiej cenie - KUPUJ !!!

Pzdr.
    • jay_z Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 10.02.07, 12:50
      Mechanicznie i elektrycznie nic nie ma prawa sie zdarzyc. Jedyny "minus" teg
      osamochodu to... tandetne klamki. W Polsce nie powinno byc z nimi problemu, ale
      w krajach o duzej wilgotnosci i opadach deszczu trzeba je dosyc czesto
      smarowac. Jesli kupisz diesla to bedziesz mial problem z... nadmiernym
      scieraniem sie opon, no ale to wada chyba kazdego diesla teraz.

A tak poza tym, to fajne auto.
      • m0nk Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 10.02.07, 13:31
        ja kupilem takie auto w styczniu. 2.0 D, wersja sport. Do tej pory zrobilem tylko 1000 km wiec moja opinia duzo Ci nie powie. Poki co nie zaluje podjetej decyzji.
        Z minusow - male schowki i szybko brudzaca sie jasna tapicerka tekstylna, pali wiecej niz katalogowo (srednio 8 l).
        Z plusow - bardzo fajne zawieszenie (u mnie jest polsportowe ale standardowe tak jest OK), ladnie zbierajacy sie silnik.
        pozdr.
      • przemekthor Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 10.02.07, 14:17
        Te klamki to zmora - kolega pytajacy wie o tym, pisalem mu o tym przed trzema
        miesiacami.
      • kuszacy_witas Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 11.02.07, 23:48
        Pytam powaznie - dlaczego w dieslach nadmiernie scieraja sie opony ?
        Jedyne wytlumaczenie dla mnie to ciezszy silnik...
        hm ?
        • jay_z Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 12.02.07, 00:13
          kuszacy_witas napisał:

> Pytam powaznie - dlaczego w dieslach nadmiernie scieraja sie opony ?
          > Jedyne wytlumaczenie dla mnie to ciezszy silnik...
          > hm ?

To tez, ale glowna przyczyna to... duzy moment obrotowy. W samochodach
          benzynowych z turbo jest ten sam problem.
          • klemens1 Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 14.02.07, 15:09
            > > Pytam powaznie - dlaczego w dieslach nadmiernie scieraja sie opony ?
            > glowna przyczyna to... duzy moment obrotowy.

Ale ten moment jest na wyjściu z silnika, a nie na kołach.
    • paaaaat Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 10.02.07, 19:37
      dzieki za opinie. troche rozwialiście moje obawy. jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś
      doswiadczenia z s40 to prosze o wypowiedz.
      pozdr
    • paaaaat Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 10.02.07, 21:13
      no cóż nie mam 17 lat żeby szpanować przed gó..arzami, ale o 10 więcej i z
      tego już wyrosłem
      • przemekthor Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 10.02.07, 23:44
        Tez mam 27, dokladnie 27 :)
        Dwie rzeczy:
        - wszystkie opinie negatywne wpisal tutejszy trol, nie podejmuj dyskusji;
        - s40/v50 sa niemal pod kazdym wzgledem ok, jesli chcesz wiecej nfo, moge
        napisac na priv.
        • paaaaat Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 11.02.07, 22:53
          dzięki za pomoc - już kiedyś dostałem od Ciebie ciekawe opinie, ale jeżeli coś
          nowego w wyniku dalszego eksploatowania samochodu się pojawiło to czekam na info
          pozdr
        • mahadeva Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 14.02.07, 00:40
          gdy pisales o zonie, to pomyslalam, ze masz 40 :))
    • jako_tako Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 11.02.07, 02:04
      S40 to Focus tylko gorzej wyglada i znacznie drozszy. Wiec odpowiadajac na
      pytanie w tytule nie warto.
      W tej samej klasie masz tez o polowe tansza i moim zdaniem zgrabniejsza Kia
      Cee'd.
      • lenarty Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 11.02.07, 03:17
        No nie, kochani, tylko bez przesadyzmów! Jestem entuzjastą ceed'a, sam go
        kupiłem, na forum Auto-Moto wielokrotnie wykazywałem zalety tego auta, za co
        równie często byłem oskarżany o marketing KIA (niektórzy to by mi płacili za
        reklamę :P) oraz o "oszołomizm", no ale porównywanie cee'da do S40 to już jest
        gruba przesada! Nawet ja tego nie strawię.
        to już zupełnie żartem: proponuję wątek: zalety cee'da nad E-klasą :)
        • m0nk Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 11.02.07, 10:39
          to, ze volvo dzieli plyte i silnik z focusem to fakt ale te samochody to zupelnie inne swiaty. Chodzi mi o kwestie wyposazenia i wykonania. Prawda jest taka, ze gdy do tego "taniego" focusa doliczyc bajery, ktore sa w s40 to roznica w cenie przestaje byc tak drastyczna. W moim przypadku to bylo ok. 10.000 wiecej niz za focusa z takim samym wyposazeniem. pozdr.
        • jako_tako Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 11.02.07, 12:22
          To co piszesz to czesciowo prawda. Dla mnie jednak Focus czy tez Cee'd maja o
          wiele wiecej klasy. Kompaktowe limuzyny typu S40 zawsze robily na mnie wrazenie
          bardzo malomieszczanskie nie mowiac juz o tym ze sa kompletnie niepraktyczne.
          Na ulicach Europy nie widze S40 prawie wcale, sporo natomiast jezdzi V50.
          • m0nk Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 11.02.07, 14:32
            mhm, to rzeczywiscie jest juz tylko kwestia gustu. zgoadzam sie, ze kompatkowe sedany zazwyczaj nie grzesza uroda (czego najlepszym przykladem jest focus sedan). Z drugiej strony s40 bylo od razu projektowane jako sedan i nie ma tego wrazenia, ze jest to hatch z doczepionym bagaznikiem. zgodze sie, ze s40 moglaby byc szersza.
            Co do v50 - to tez 'tylko' kompakt, tylko ze kombi - mozna powiedziec, ze focus kombi to to samo:) Problem oczywiscie w roznicy cenowej - doplacasz 20 tys za identyczne auto, ktore i tak nie spelni funkcji prawdziwego kombi (male rozmiary - znowu problem wspolnej plyty). Moim zdaniem wlasnie v50 jest malo praktyczne (za to ladniejsze).
    • przemekthor Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 12.02.07, 00:09
      Wskazcie mi rownie dobrze zaprojektowany i wyposazony kompakt, jak s40/v50. Nie
      ma? Nie ma, abo nie ma.
      • jay_z Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 12.02.07, 00:15
        Jak to nie ma? Zaraz sie dowiesz, ze za ta kase mozna kupic Mesia 10 letniego
        po 2 dachowaniach i kodem DNA bylego wlasciciela gratis, lub jakies Audi czy
        BMW z "malym" przebiegiem. Dalej... KIA ponoc jest na topie, a juz wszystkich
        bija na glowe japonczyki - tylko czemu tak malo ich na drogach europy
        zachodniej???
      • frax1 Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 12.02.07, 02:38
        Moim zdaniem fajne autko, jedyny minus jaki zauważyłem to głupiejąca klima - jak
        jest zimny silnik i chcę się nagrzać wnętrze to włącza się na maxa i dmucha
        zimnym powietrzem. Może nie umiałem czegoś ustawić ale byłem tym zaskoczony bo
        nawet stare auta potrafią ogarnąc coś takiego i nie robić takich niespodzianek.
        A tak ogólnie to proszę nie porównywać do foki - mimo że to świetne auto to
        jednak s40 jest nieporównywalne wewnątrz a to jest właśnie to z czym stykasz się
        na codzień.
        Jeżeli cena jest dobra i dobrze Ci się nim jeździ to czemu nie? Choć uważaj na
        dużą stratę wartości w Volvo, ale z drugiej strony brak zainteresowania wśród
        tych którzy nie powinni się nimi interesować, Audi czy Bimmer sprzeda się
        lepiej.. pod warunkiem że go do tego czasu nie ukradną ;)
        Pozdrawiam
    • paaaaat Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 12.02.07, 20:10
      dzięki za opinie - troche rozwialiście moje obawy dotyczące awaryjności
      pozdr
      • al9 mamy w firmie v50 13.02.07, 01:27
        dobre, porzadne auto. Fajny silnik - mamy diesle 2litry 136 KM
        ale nic poza tym
        auto dla prywatnego uzytkownika jest za drogie. To zwykly focus. Naprawde.
        jesli juz wydawac tę stówę to na klasę premium.
        bmw. moze audi. albo alfe 159
        v50 jest ok, ale to auto klasy nizszej sredniej. Avensis jest wygodniejszy i
        przyjemnijszy w jezdzie..
        Pozdr
        al
        • przemekthor Re: mamy w firmie v50 13.02.07, 11:14
          > To zwykly focus. Naprawde.

Rozwin to bardziej, bo poki co mieszasz chlopakowi w glowie

> jesli juz wydawac tę stówę to na klasę premium. bmw. moze audi. albo alfe 159

Napisz no, jakiez to bmw czy audi mozna kupic za stowe, lub nieco mniej -
          mowimy tu o sedanie;

> v50 jest ok, ale to auto klasy nizszej sredniej. Avensis jest wygodniejszy i
          > przyjemnijszy w jezdzie.

...ceed jest rozwnie przyjemny, co ave, a kosztuje polowe tego
          • al9 mieszam chłopakowi w głowie? 13.02.07, 17:21
            zwykły focus.
            rozwinięcie....?
            nie wiedziales, ze to jest TO SAMO auto? Ta sama płyta podłogowa, silniki,
            mechanizmy, elektronika.. Blachy, przełaczniki, tapicerak i fotele są
            szwedzkie. I logo firmy..
            Jeżdzę tym autem słuzbowo wiec nic rozwijac nie będę. Mój prywatny civic tanszy
            o 30 tys wcale nie jest gorszy.... A nawet jest lepszy :-)
            A avensisa podałem jako przykład markowego auta za cenę s40. Równie dobrze
            mozna podac mondeo czy pasata.. Rozumiem tez ze nie kazdy chce jezdzic zwyklym
            autem, woli cos z klasy premium. Powtórze jednak - v50 nie jest autem wartym
            100 tys..
            Jakiez bmw mozna kupic za 100?
            trójkę z podstawowym silnikiem za 118 minus rabaty
            prawie kazdą jedynkę..., a3 z duzymi silnikami, 159 z wiekszoscią silnikow..
            dalej?
            bez sensu...
            kazdy wie jak wydawać własne pieniądze. Przekazałem swoją opinię. Przejezdziłem
            v50 wiele tysiecy kilometrów. Wiec jakies zdanie sobie wyrobiłem. Tylko tyle.
            A pytania zostały zadane użytkownikom samochodu.
            Przemekthor! Jezdzisz s40 albo v50? Od jak dawna? którą wersją? z jakim
            silnikiem? Nie jezdzisz? To skorzystaj z okazji i siedź cicho!
            al
      • jurgieadam musisz się spieszyć 13.02.07, 12:04
        Kupuj póki są - może nawet wkrótce skorzystasz z obniżek przy wyprzedaz
        obecnego modelu. Volvo stwierdziło, że w sumie to sie to kiepsko sprzedaje,
        więc na bazie 240 i s60 opracuja nowy model (zapewne sopor droższy niż
        s40....) - tutaj cała wiadomość:

2007-02-13

Jak dowiedział się czołowy magazyn branżowy „Automotive News Europe” Volvo nosi
        się z zamiarem zastąpienia nie sprzedających się najlepiej limuzyn S40 i S60
        przez jeden model.
        Według wypowiedzi anonimowego przedstawiciela szwedzkiej firmy, Volvo wycofa
        model S60, natomiast nowe S40 będzie większe, tak aby zniwelować różnicę, jaka
        pod tym względem obecnie istnieje między tymi samochodami. „Dzięki
        przeprojektowaniu S40, byłby nam potrzebny tylko jeden model jako następca dla
        aktualnej wersji S40 i S60 - powiedział wysoki rangą informator. „Obecne S40 i
        S60 są do siebie zbliżone pod względem rozmiarów i grupy docelowej”.

Lex Kerssemakers, pełniący funkcję wiceprezesa Volvo Cars ds. marki oraz
        strategii produktowej i biznesowej, nie chciał potwierdzić tych planów.
        Powiedział tylko, że spółka zastanawia się nad możliwością stworzenia jednego
        projektu, który mógłby zastąpić oba obecnie oferowane modele.
        • m0nk Re: musisz się spieszyć 13.02.07, 16:27
          mysle, ze trzeba wyjasnic jedna sprawe. s40 nie jest duze i pod wzgledem przestrzeni nie mozna go porownywac do passata, mondeo czy a4. To auto nadrabia wykonaniem i jakoscia wnetrza. Nie kazdy potrzebuje wiekszego auta - co nie znaczy, ze trzeba jezdzic typowym kompaktem (przy calym szacunku do bardzo dobrego focusa - mysle, ze roznica miedzy focusem w wersji sedan a s40 jest kolosalna).
          Pytanie tylko czy warto za to placic wiecej? na to trzeba juz sobie samemu odpowiedziec. Kwestia priorytetow.
          Natomiast jesli ktos szuka sporego auta to ani s40, ani v50 nie spelniaja tego warunku.pozdr.
          • biajur21 Re: musisz się spieszyć 13.02.07, 19:41
            Moim zdaniem to bzdura.Volvo nie zrezygnuje z bardzo dobrego S 60.Jeżeli chodzi
            o S 40 / V 50 to różnią się i to wiele od Forda Fokusa i to nawet nie zdajecie
            sobie sprawy jak bardzo.Począwszy od poduszek amortyzatorów przód ,a
            Skończywszy min.na module silnikowym.Pozdrawiam
            • m0nk Re: musisz się spieszyć 13.02.07, 21:50
              odnosnie roznicy ceny - powiem jeszcze raz:
              porownaj cene focusa i s40 w tym samym silniku I Z TYM SAMYM WYPOSAZENIEM. A do tego dochodza bardzo korzystne rabaty w volvo. pozdr.
              • paaaaat Re: musisz się spieszyć 14.02.07, 10:55
                napisz coś więcej o rabatach. czy masz na myśli oficjalne rabaty sieci
                sprzedaży volvo, czy też możliwość wytargowania czegoś więcej u konkretnego
                dilera?
                • m0nk Re: musisz się spieszyć 14.02.07, 12:03
                  w moim przypadku bylo tak: volvo s40 2.0 D sport
                  - rabat bodajze 15.000 - 17.000 zl
                  - kredy bez oprocentowania
                  - przyjeli moj poprzedni samochod w rozliczeniu (za cene zblizona do rynkowej)
                  - dolozyli troche gadzetow: zestaw glosnomowiacy, dodatkowe glosniki, mate do bagaznika, opony zimowe (za 100 zl sztuka).
                  Mysle, ze daloby sie cos jeszcze utargowac. pozdr.
                  • paaaaat Re: musisz się spieszyć 17.02.07, 20:02
                    a te 15000-17000 to była oficjalna promocja czy wytargowałeś indywidualnie?
                    pozdr
                    • m0nk Re: musisz się spieszyć 17.02.07, 22:25
                      wiesz, ciezko mi powiedziec. To byl rocznik 2006. W salonie byl wystawiony za cene o 17tys wyzsza niz ta, za ktora mi go sprzedali. Nie mam pojecia czy to byla indywidualna obnizka - nie wierze, ze tyle by spuscili z ceny.
                      ps - w tym samym salonie dalej stoi piekne volvo v50 z 2.0 D. sliczne auta w podobnej promocji o ile sie nie myle. pozdr.
                      • paaaaat Re: musisz się spieszyć 17.02.07, 22:54
                        a napisz który to salon.
                        • m0nk Re: musisz się spieszyć 18.02.07, 17:18
                          nordic motor, bydgoszcz, fordońska
                          tu masz link: dealerpages.volvocars.se/pl/pl/dealerpages/4433/default.aspx

wejdz na samochody uzywane. cena, ktora tam jest wystawiona nie masz co sie sugerowac. pozdr.
        • przemekthor Re: musisz się spieszyć 14.02.07, 12:28
          jurgieadam napisał:

> Volvo stwierdziło, że w sumie to sie to kiepsko sprzedaje

Tez mi nowina, hehe, przeciez tak jest ze wszystkimi osobowymi modelami volvo,
          od osiemdziesieciu lat.
          Nie mam najnowszych danych, ale przez rok miedzy 2004 a 2005 rokiem najlepiej
          sprzedajacym sie modelem volvo bylo v50 (51.105) a zaraz potem s60 (47.321).
          Nastepnym modelem bylo s60 (47.075). Czyli jak, volvo ma zrezygnowac z dwoch
          sposrod trzech najlepiej sprzedajacych sie modeli? Bez jaj.
          • 01boryna Re: musisz się spieszyć 14.02.07, 23:30
            przemekthor napisał:

.
            > Nie mam najnowszych danych, ale przez rok miedzy 2004 a 2005 rokiem najlepiej
            > sprzedajacym sie modelem volvo bylo v50 (51.105) a zaraz potem s60 (47.321).
            > Nastepnym modelem bylo s60 (47.075).

Chyba masz na mysli jako trzeci S80. No a co jest z XC90?
            • przemekthor Re: musisz się spieszyć 15.02.07, 00:31
              Literowka :)

Trzeci byl wlasnie S40 - S80 sprzedalo sie w dosc malej ilosci (14.461). Link:

www.volvoclub.org.uk/history/year_stats_search.php
              Ogolnie malo sprzedaja, chociaz u nas volvo subiektywnie jest wiecej niz np.
              nissanow.
        • 01boryna Re: musisz się spieszyć 14.02.07, 23:27
          W przyszlym roku wchodzi na rynek calkiem nowe S60. Czy ktos inwestowal by
          ciezkie pieniadze w auto tylko po to zeby go za chwile przeprojektowc i polaczyc
          z modelem o numer mniejszym?

Czy jurgieadam to nie przypadkiem ktos w stylu takiej/takiego jednego
          nadaktywnego na tym forum?
    • niknejm Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 14.02.07, 14:06
      Kilku moich znajomków tym jeździ. Twierdzą, że owszem, nie jest to auto
      bezawayjne, ale psują się drobiazi, choć irytujące. Np. centralny zamek czy
      mechanizmy podnośników bocznych szyb. Poza tym - OK.

Osobiście za około 100kPLN wolałbym np. Accorda. Ale S40/V50 to też ciekawa
      propozycja, zwłaszcza jeśli ktoś nie lubi lub nie potrzebuje dużego auta, a ma
      te około 100kPLN do wydania.

Pzdr
      Niknejm
      • mahadeva Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 14.02.07, 23:00
        milo slyszec :)
    • kodem_pl Nigdy bym tego nie kupil. 14.02.07, 15:31
      Auto b. ladne, fajnie pomyslane. I na tym sie konczy. Bo Volvo to niestety
      srednio marka premium... Auto jest na podwoziu focusa. To znaczy, ze bedzie sie
      prowadzic doskonale, ale robi sie ciasno. Przeglady jak w markach premium,
      czesci podobno nawet drozsze;-) Gama silnikow przecietna. Awaryjnosc... no coz.
      Serwisy z poczatku kompletnie nie ogarnialy tematu, update do kompow w dieslach
      wychodzily coraz to nowe, bo zdarzaly sie nieciekawe przypadki.

Zeby kupowac volvo... trzeba byc volviarzem w wiekszosci przypadkow. Auta te nie
      maja wyraznej przewagi w zadnej z dziedzin nad innymi. Sa po prostu przecietne.

Wchodzi wlasnie nowa klasa C, jest BMW 3... jak chcesz auto z porzadnej klasy
      premium to masz w czym wybierac. Jak chcesz po prostu auto wyrozniajace sie, to
      wez Cadillaca BLS. Technicznie to Saab 9-3 czyli Opel Vectra. Lepsza juz Vectra
      niz Focus...
      • paaaaat Re: Nigdy bym tego nie kupil. 14.02.07, 23:03
        jedyny samochód o którym moge powiedzieć że mnie powala, na który jestem
        skłonny wydać spore pieniądze i kupić fabrycznie nowy to volvo, a jak mam kupić
        coś innego to wole zwykłego dwuletniego focusa albo jakąś toyote za 50-60%
        mniej.
        Więc chyba jestem volviarzem
        pozdr
        • mahadeva Re: Nigdy bym tego nie kupil. 14.02.07, 23:06
          to czas na meska decyzje :D
      • 01boryna Re: Nigdy bym tego nie kupil. 14.02.07, 23:51
        kodem_pl napisał:

> Przeglady jak w markach premium,
        > czesci podobno nawet drozsze;-)

Nie wiem jak jest to w Polsce ale w Niemczech tzw. maly przeglad Volvo S60 jest
        tanszy - 315 Euro niz Opla Corsy mojej zony - 365 Euro.

> Awaryjnosc... no coz.

Poslugujesz sie obiegowymi opiniami? Na podstawie paroletniego uzytkowania Volvo
        i kontaktow z innymi uzytkownikami moge stwierdzic ze jest to nieprawda.

>
        > Wchodzi wlasnie nowa klasa C, jest BMW 3... jak chcesz auto z porzadnej klasy
        > premium to masz w czym wybierac. Jak chcesz po prostu auto wyrozniajace sie, to
        > wez Cadillaca BLS.

Iloma autami o ktorych wspominasz jezdziles? Zanim zdecydowalem sie na Volvo
        testowalem : BMW 3-er, MB C-Klasse, Passat, Mondeo, X-Type, A4, Alfe,
        Avensis,Vectre, Laguna, Saaba i zadne z tych samochodow jako calosc nie
        zadowalalo mnie tak jak S60. Bo albo za male, albo niewspolmiernie drozsze albo
        awaryjne albo pospolite albo po prostu mi sie nie podobalo.
        Nie mozna tak jednoznacznie wyrokowac. BMW 3-er o ltorym piszesz jest bardzo
        ciasne (oraz drogie i marnie wyposazone w standarcie) a nowa C-Klasse jest jedna
        wielka niewiadoma, poza cena ktora jest jak zwykle porazajaca.

> Technicznie to Saab 9-3 czyli Opel Vectra. Lepsza juz Vectra
        > niz Focus...

A tego akurat nie rozumiem. Volvo jest marne bo spokrewnione z Fordem a Saab
        jest OK bo to Opel (GM)?
        • kodem_pl Re: Nigdy bym tego nie kupil. 15.02.07, 04:03
          > Nie wiem jak jest to w Polsce ale w Niemczech tzw. maly przeglad Volvo S60 jest
          > tanszy - 315 Euro niz Opla Corsy mojej zony - 365 Euro.

U nas niestety nieco inaczej. Ale w Volvo daja podobno lepsza kawe;-)

> Poslugujesz sie obiegowymi opiniami? Na podstawie paroletniego uzytkowania Volv
          > o
          > i kontaktow z innymi uzytkownikami moge stwierdzic ze jest to nieprawda.

Posluguje sie opiniami trzech uzytkownikow S40 z dieslem. Volvo niegdys robilo
          niezniszczalne auta - tego nie neguje. S/V 40 nie ma z nimi nic wspolnego.

> Iloma autami o ktorych wspominasz jezdziles? Zanim zdecydowalem sie na Volvo
          > testowalem : BMW 3-er, MB C-Klasse, Passat, Mondeo, X-Type, A4, Alfe,
          > Avensis,Vectre, Laguna, Saaba i zadne z tych samochodow jako calosc nie
          > zadowalalo mnie tak jak S60. Bo albo za male, albo niewspolmiernie drozsze albo
          > awaryjne albo pospolite albo po prostu mi sie nie podobalo.
          > Nie mozna tak jednoznacznie wyrokowac. BMW 3-er o ltorym piszesz jest bardzo
          > ciasne (oraz drogie i marnie wyposazone w standarcie) a nowa C-Klasse jest jedn
          > a
          > wielka niewiadoma, poza cena ktora jest jak zwykle porazajaca.

A czy przypadkiem S60 nie jest autem wyzszej klasy? Bo skoro C30 ma walczyc w
          kompaktach, S/V 40 w sredniej premium to S60 powinno byc chyba konkurentem
          mercedesa e, bmw 5 etc. Nic wiec dziwnego, ze wybrales S60 (jesli porownywales
          je z autami nizszej klasy):-D Ja zamiast S60 wolalbym Audi A8. Nie jest tak ciasne.

> A tego akurat nie rozumiem. Volvo jest marne bo spokrewnione z Fordem a Saab
          > jest OK bo to Opel (GM)?

Nie chodzi mi o pokrewienstwo z firma, a z konkretnym modelem. Modelem nizszej
          klasy.

• 01boryna Re: Nigdy bym tego nie kupil. 15.02.07, 09:34
            kodem_pl napisał:

> U nas niestety nieco inaczej. Ale w Volvo daja podobno lepsza kawe;-)

Kawa jest niezla i do tego herbatniki :)

> Posluguje sie opiniami trzech uzytkownikow S40 z dieslem. Volvo niegdys robilo
            > niezniszczalne auta - tego nie neguje. S/V 40 nie ma z nimi nic wspolnego.

Czasy kiedy powstawaly niezniszczalne samochody sa praktycznie dla wszystkich
            przeszloscia.

> A czy przypadkiem S60 nie jest autem wyzszej klasy? Bo skoro C30 ma walczyc w
            > kompaktach, S/V 40 w sredniej premium to S60 powinno byc chyba konkurentem
            > mercedesa e, bmw 5 etc. Nic wiec dziwnego, ze wybrales S60 (jesli porownywales
            > je z autami nizszej klasy):-D Ja zamiast S60 wolalbym Audi A8. Nie jest tak
            cia
            > sne.

C30 to konkurent dla Golfa. S60 dla C-Klasse i BMW 3. Z tego co wiem
            konkurentem E-Klasse i BMW 5-er jest S80. Sadze wiec ze do porownania
            dobieralem auta mniej wiecej podobnej klasy. Ale nie o klasyfikacje mi chodzilo
            a o cene, wyposazenie i wielkosc. Dla przykladu A4 z podobnym silnikiem i
            wyposazeniem jest o 2tys Euro drozsze od S60 i ciasniejsze. Audi daje rowniez
            gorsze rabaty. Ja rowniez zamiast S60 wolalbym A8 albo BMW 7. Sa zdecydowanie
            wieksze... :)

• polokokt Re: Nigdy bym tego nie kupil. 17.02.07, 22:54
              i tu popieram, mialem okazje porownywac C-klasse, A4 i S60 i z tej trojki s60
              jest najwieksze w srodku i do tego wedlug mnie lepiej wykonczone (ale to pojecie
              wzgledne, bo ja np wole miec z tylu przednich foteli tez skore, a niektorzy
              plastikowa nakladke). Oczywiscie mozna kupic C-klasse AMG za pewnie jakies 250
              tys PLN i wtedy jest bezkonkurencyjne, ale porownujac auta za powiedzmy 140 tys
              pln to generalnie wszystkie sa bardzo porownywalne, zaden nie wybija sie jakos
              znaczaco do przodu i moga zdecydowac wlasnie takie subiektywne upodopania.
              Pozdrawiam
        • mariel7 Re: Nigdy bym tego nie kupil. 17.02.07, 22:26
          Piszecie i pszecie,że VOLVO jest takie czy owakie.Ja wiem jedno dzięki
          samochodowi VOLVO S 40 ,to ja żyję.Miałam wypadek.Na autostradzie A 4 jakiś
          oszołom jadący prawym pasem Fordem Tranzitem nagle stwierdził,że przejechał
          zjazd i postanowił zawrócić skręcając nagle w lewo przed moim autem (jechałam
          lewym pasem i miałam około 120 km/h).Wjechłam Jak w puszkę.Auto poszło do
          kasacji ,ale mojej rodzinie nic się nie stało.Mam już drugie VOLVO i wiem ,że
          już tej marki nie zmienie chodźby nie wiem kto co mówił.Jeszcze tylko dodam,że
          na stronie VOLVO w USA,jest miejsce gdzie ludzie opisują w jaki sposób mieli
          wypadki i jak z nich wyszli cało dzięki samochodą VOLVO - poczytajcie
          sobie.Szkoda,że w Polsce na srtonie VOLVO nie ma takiego miejsca.Pozdrawiam
          wszystkich użytkowników VOLVO
          • jurgieadam Re: Nigdy bym tego nie kupil. 17.02.07, 22:45
            Niesamowite. Ponoć nabywcy produktów amwaya też mają takie strony i spotkania.
            • mariel7 Re: Nigdy bym tego nie kupil. 18.02.07, 08:58
              Odpisuje na meail`a niedowiarka.Jeżeli nie wierzysz wto co napisałam,to nożna
              tą informację sprawdzić we Wrocławiu w V MOTORS.Auto stało po wypadku na ich
              parkingu jeszcze w starym miejscu gdzie znajdowała się firma czyli na ulicy
              Przyjaźni 2/4 we Wrocławiu.Nie lubię jak ktoś zarzuca mi kłamstwo!!!!!
              • biajur21 Ta pani pisze prawdę o swoim S40 18.02.07, 09:32
                Ja Pani wierzę widziałem to auto podczas wizyty w salonie.Byłem razem z kuzynem
                e sprawie kupna nowego auta.Sprzedawca pokazywał nam na Pani aucie Jak
                bezpieczne jest to auto.Faktycznie silnik poszedł w dół,a cała przestrzeń
                pasażerska nie naruszona.Może i po tym co widziałem po latach kupiłem we
                Wrocławiu nowe VOLVO S 40.Pozdrawiam Panią. Andrzej z Jeleniej Góry
    • mayetschka Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 15.02.07, 10:29
      kl
    • tohk Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 18.02.07, 12:57
      Witam. Jeżdżę V50 t.dieslem od ponad roku. Nie mam żony i dzieci więc ciasnota
      mi nie przeszkadza ale rodzinom samochód odradzam. Auto nie jest specjalnie
      awaryjne - potwierdzę jedynie opisany juz przypadek zablokowania przez c.zamek
      lewych drzwi. Obylo się jednak bez serwisu - trzeba przypomnieć sobie jak
      doszlo do zablokowania zamków i powtórzyć te same czynności ale w odwrotnej
      kolejności :).
      Jedyną wadą tego samochodu, z której wynikają ewentualne nieprzyjemności to
      twarde zawieszenie. Przenosi ono wstrząsy i wibracje naszych dróg co odbija się
      na montażu wnętrza. Trzaski mocowań plastików trzeba przyjąć za normę, co w tej
      klasie i za te pieniądze może irytować. Mam jednak zamiar dojeźdźic nim do
      100tys. i zamienić na Mercedesa C lub Saaba. Audi tez ostatnio lubi montować
      twarde zawieszenia i pozycjonować swoje wyroby jako "sportkombi". Bzdura
      kompletna.
      No chyba, że nowe V70, jeśli będzie mnie jeszcze stać ale przed zakupem obejrzę
      dokladniej wnętrze. A szczególnie boczne slupki, które w v50 sa kuriozalne.
      Twardy, trzeszczący plastik. W każdym, nawet najtańszym samochodzie, jest to
      rozwiązane o niebo lepiej.
      Ogólnie - popieram tezę, że to przeciętny samochód, lepiej nieco wyposażony i
      poskladany z lepszych jakościowo materialów, jednak jakością ich montażu
      odstający od Audi czy Mercedesa.Na niekorzyść. Ale też jest nieco od nich
      tańszy.
      Jedno jest pewne - Toyotami jeżdżą teraz wszyscy, Volksvageny są brzydkie (te
      odpustowe, plastikowe chromy na i w Passacie) a kombi Hondy wygląda jak karawan
      z dolepioną "paką".
      Zatem - Volvo.
      I te ceny przeglądów... przy 40 tys. jakieś 2tys wydasz. Klocki... itd
      • niknejm Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 10:25
        A Legacy kombi? To jest ładne, jeśli juz o stylistyce mówimy.

Pzdr
        Niknejm
        • tohk Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 12:55
          O, to dobry trop. Szczególnie outback czy jak to się tam u nich nazywa...
          I bardzo dobrze wykonane.
          Na minus chyba tylko halas z bezramowych drzwi. Przylegają precyzyjnie ale
          cudów nie ma - świst slychać - np. volvo ma w tym miejscu podwójną uszczelkę.
          Ale Legacy to świetne auto. Tylko czy będzie do niego kiedyś jakiś diesel?
          • przemekthor Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 13:53
            Zgadzam sie, ze lagacy to auto, jakich malo, subaru obok suzuki to jedyna
            japonska marka, ktorej auto bylbym sklonny zakupic. Jednak legacy z dwulitrowym
            silnikiem (cenowo odpowiada s40/v50, wersja 3.0R czy Spec B to juz inna bajka)
            nie jest mistrzem ani w sprincie, ani w oszczedzaniu paliwka.
            • niknejm Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 16:08
              przemekthor napisał:

> Zgadzam sie, ze lagacy to auto, jakich malo, subaru obok suzuki to jedyna
              > japonska marka, ktorej auto bylbym sklonny zakupic. Jednak legacy z
              > dwulitrowym
              > silnikiem (cenowo odpowiada s40/v50, wersja 3.0R czy Spec B to juz inna
              > bajka) nie jest mistrzem ani w sprincie, ani w oszczedzaniu paliwka.

I być nie może... Napęd 4X4 to powoduje. Inna sprawa, że jak jest ślisko,
              sytuacja sie odwraca, bo przyczepność lepsza niż w autkach z napędem na 1 oś.

Pzdr
              Niknejm
            • niknejm Aha, Subaru już pracuje nad dieslem-bokserem (n/t) 19.02.07, 16:09
    • hills Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 14:27
      Witam
      Bralem V50 pod uwage kupujac nowy samochod, wiec napisze kilka slow o kwestiach,
      ktore spowodowaly, ze wybralem inny samochod.
      Po pierwsze - koszmarnie droga wersja AWD - duzo jezdze i wypraktykowalem, ze
      tylko z takim napedem moge czuc sie dosc pewnie, wiec postanowilem, ze kolejne
      auto bedzie mialo taki wlasnie naped,
      Po drugie - ciasne wnetrze - co ciekawe ciasne i dla kierowcy i pasazerow - ten
      problem jest oczywiscie dosc wzgledny (mam 194 cm wzrostu - wiec przeszkadza mi
      wiekszosc rzeczy, ktorych inni nie zauwazaja)
      Po trzecie - koszmarnie minimalistyczny podlokietnik - wkurza mnie, kiedy
      montuje sie cos, co sie do niczego nie nadaje.
      Po czwarte - swiecaca tapicerka tekstylna - potwornie odpustowa (jakies
      polaczenie metalica z koszulka pilkarska - tragedia).

Wybralem zatem zupelnie inny samochod - bardziej toporny, paliwozerny, ale ze
      stalym napedem na 4 kola, wygodnym (w miare) podlokietnikiem :), mocnym
      silnikiem i generalnie chyba bardziej uniwersalny.
      PZDR
      • audimaniakos Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 14:51
        Czyli jaki?
        • hills Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 16:38
          czyli forestera i przyznam, ze jestem zadowolony, i oby tak bylo dalej.
          • scichy2 Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 20.02.07, 17:27
            >Po drugie - ciasne wnetrze - co ciekawe ciasne i dla kierowcy i pasazerow - ten
            >problem jest oczywiscie dosc wzgledny (mam 194 cm wzrostu - wiec przeszkadza mi
            >wiekszosc rzeczy, ktorych inni nie zauwazaja)

Jezeli chodzi o ten parametr, to forester chyba niezbyt moze sie wykazac...

Seb
    • j-50k Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 19:37
      dobre ale po roku 2000 kiedy przeszedł facelifting
    • paaaaat Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 21:45
      o kurcze, jednak nie jest wesoło z tą awaryjnością:
      nowe.autocentrum.pl/adac/rankingi_awaryjnosci_klasa_srednia.html
      • jay_z Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 19.02.07, 22:20
        paaaaat napisał:

> o kurcze, jednak nie jest wesoło z tą awaryjnością:
        > nowe.autocentrum.pl/adac/rankingi_awaryjnosci_klasa_srednia.html

No dobra, pieknie, ale nie napisali JAKIE awarie maja na mysli? Dla mnie awaria
        to jest jak stanie i nie jedzie dalej lub nie odpali czy cos takiego. Mialem
        problem z klamka w jednych drzewiach, ale to nie unieruchomilo samochodu. Tak
        wiec takie raporty to mozna sobie wsadzic w... miedzy pliki na komputerze ;)
        • niknejm Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 20.02.07, 13:13
          ADAC sumuje awarie, które zakończyły sie wezwaniem pomocy drogowej i
          holowaniem. Zatem uszkodzona klamka raczej się w te dane 'nie załapie'.

Pzdr
          Niknejm
          • przemekthor Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 20.02.07, 13:26
            Dane danymi, jest nas tu kilku, ktorzy jezdza takimi autami, wiekszosc od
            dluzszego czasu (rok-dwa lata), w kilku krajach. Jak dotad, wszyscy sa
            zadowoleni i nikt nie mial zadnych powaznych awarii, jedynie jakies pierdoly.
            No wiec po co dluzej meczyc kota?
            • niknejm Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 20.02.07, 13:38
              Ja też nie znam ludzi, którzy mieliby poważne problemy z Volvo. Ale obawiam
              się, że próbka statystyczna typu 'krąg znajomych' jest za mała, by wysnuwać
              daleko idące wnioski ;-)

Generalnie vulva nie są mistrzami bezusterkowości. Ale jeśli uznamy, że
              mieszczą się w segmencie premium, to są za to nieco tańsze niż np. Merce czy
              BMW.

Pzdr
              Niknejm
              • przemekthor Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 20.02.07, 13:51
                Czasem trzeba miec troche odwagi, jak sie chce miec cos, co sie podoba.
                • niknejm Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 20.02.07, 17:14
                  I owszem :-) Choć ja wolę auta mało usterkowe. Mało co tak mnie wkurza jak
                  ciągłe 'przeboje' z samochodem.

Pzdr
                  Niknejm
                  • m0nk Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 20.02.07, 17:30
                    jest jeszcze jedna sprawa - inna bedzie usterkowosc modelu z poczatku produkcji, inna po kilku latach od wprowadzenia modelu na rynek. Zreszta silnik jest identyczny jak w przypadku forda i peugeota - czyli powszechnie uznawany za bardzo dobry. Jak to jest, ze tam sie nie psuje a w przypadko volvo tak?
                    • paaaaat Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 20.02.07, 19:27
                      może usterkowość nie dotyczy w głównej mierze silnika, a same fordy i peugeoty
                      uchodzą za samochody bardzo usterkowe (zwłaszcza te drugie). Zresztą w
                      rankingach wypadają jeszcze gorzej. W przypadku S40 ta usterkowość znacząco
                      wzrosła po wprowadzeniu nowego modelu w 2004 roku. Odnośnie poruszanego
                      wcześniej wątku że psują się tylko duperele w stylu: zablokowała się klamka czy
                      rozprogramował komputer to moja opinia jest jednoznaczna - żenada żeby w tej
                      klasy samochodzie występowały tego typu usterki a mimo tego że są to duperele
                      to wymagają wizyty w serwisie i uregulowania rachunku. Mój tata ma toyote
                      avensis a wcześniej miał carine i w tych samochodach usterka tego typu była by
                      nie do pomyślenia. Poza tym jak zestawi się usterkowość z cennikiem serwisu to
                      głowa boli.
                      A podsumowując to wszystko dodam że i tak zdecydowałem się na zakup tego
                      samochodu - cóż każdy ma swoje zboczenia a moje poprostu nazywa się S40 i tyle.
                      Poza tymuznałem że jeżeli będzie się psuł to przez trzy lata mam gwarancję a
                      potem najwyżej sprzedam go tracąc spadek wartości przez okres gdy jest on
                      największy i z dumą będę mógł stwierdzić jaki byłem niemądry.
                      pozdr i dzięki za wszystkie opinie.
                      • niknejm Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 21.02.07, 09:55
                        No to szerokiej drogi :-)
                  • przemekthor Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 21.02.07, 11:54
                    Ciągłe 'przeboje' to sie ma z wynalazkami typu fiat, citroen albo inna alfa.
                    Z S40 mam przeboje dokladnie trzy razy do roku: jak go odstawiam na przeglad i
                    na przekladki kol z zimowych na letnie, i odwrotnie. Zycze kazdemu, zeby mial
                    rownie bezobslugowe auto.
                    • niknejm Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 21.02.07, 15:33
                      Jeden egzemplarz nie jest reprezentatywny. :-)
                      Ja po prostu minimalizuję ryzyko - wybieram auta z natury mało usterkowe, a
                      przy tym w dobrym stanie. No i dbam o nie... Żadne tam półsyntetyczne czy
                      mineralne oleje, części-używki czy byle jakie, najtańsze zamienniki.

Pzdr
                      Niknejm
                      • m0nk Re: VOLVO S40 - czy warto kupić? 21.02.07, 16:29
                        sporo w tym racji. mysle, ze bardzo duzo negatywnych opinii o awaryjnosci nowych aut bierze sie z faktu nienalezytej eksploatacji. mam znajomego w serwisie peugeota. podobno ludzie, ktrzoy wydaja kupe kasy na nowe auta w sporym procencie nie pojawiaja sie na przegladach (auta na gwarancji!). o autach uzywanych nawet nie wspominam.
                        mysle, ze dobre paliwo (diesel!) i regularne przeglady daja spora szanse na bezawaryjna jazde.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka