piotr33k2 Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 11.02.07, 17:58 a kosztował pewno tez coś koło 80 tys? zawsze mówiłem że to nieadekwatne dziadostwo do ceny . Link Zgłoś
kkkamilw Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 11.02.07, 22:36 To podobno ceraz częstrzy problem silników dissel są tak wyżyłowane 1.9 po blisko 200km że siadają jeden za drugim. Podobnie sytuacja przedstawia się w CDI mercedesa które zaczynają miec problemy po 200 tyś szczegolnie w ciężkich E-classe z silnikami 2.2CDI ok 150km osobiście znam faceta który kupił 6 letniego Merca z takim silnikiem przebieg miał ok 140tyś zrobił nim 40tyś z lawetą (nie orał samochodu 90 km max) do niemiec i silnik wyzionoł ducha. czy Renault Laguna gdzie padały turbiny po 50 tyś koszt chyba ok 2tyś Euro. Link Zgłoś
marogn Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 12.02.07, 13:49 tylko że tu jest mowa o tym że padł komputer nie silnik Link Zgłoś
leon.zbowidowiec Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 09:54 Nowy ECU to w ASO ok 5000 PLN co prawda do wiekszego modelu VW/Audi ale nie sadze aby tutaj roznica byla bardzo wielka niezaleznie od modelu. Link Zgłoś
black_code Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 12.02.07, 15:04 A co juz samochod nie jest na gwarancji? Jaki to silnik 1.9 czy 2.0 bo jak 1.9 to mam sterownik z Seata Leona 105KM oddam za grosze. Jak nie to szukaj pomocy tu www.tucholka.pl/ lub szukaj uzywanej czesci. Link Zgłoś
jurgieadam Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 12.02.07, 15:12 Chyba nie masz na myśli części kradzieży? A tak przy okazji - gdzie ludzie takie kupują? Link Zgłoś
black_code Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 12.02.07, 15:24 jurgieadam napisał: > Chyba nie masz na myśli części kradzieży? A tak przy okazji - gdzie ludzie > takie kupują? Czy wszystko co uzywane dla ciebie musi pochodzic z kradziezy? Link Zgłoś
jurgieadam Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 12.02.07, 15:28 Przyznam, że tak pomyslałem po przeczytaniu artykułu z SE na temat kradzież samochodów. no bo przecież nie ma tylu rozbitych, żeby brać części. Link Zgłoś
loyezoo Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 12.02.07, 16:21 Są tysiące rozbitych a jeszcze więcej sprowadzonych z Anglii na części:) Link Zgłoś
jurgieadam Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 12.02.07, 16:41 To dlaczego akurat tak dużo audi i Vw kradną? Właściele tych marek nie kupują część sprowadzonych tylko wolą zlecić kradzież? Link Zgłoś
black_code Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 12.02.07, 16:53 jurgieadam napisał: > To dlaczego akurat tak dużo audi i Vw kradną? Właściele tych marek nie kupują > część sprowadzonych tylko wolą zlecić kradzież? Ale jaki masz odnosnik liczby kradziezy?Mozna sie domyslac czemu nie Saaby ,Porsche okupuja pierwsze miejsca. Trzeba brac uwage ze ponad 30% spowadzanych samochodw to VW i Audi a wiec ich liczba na ulicach jest ogomna. Po drugie Passat ,Golf to stala nazwa modeli od 30 lat a wiec te ulomne statystyki zaklamuja troche obraz bo do jedego worka wrzuca sie Golfa I jak i V. Zeby takie statystyki mialy naprawde sens to musialyby zawierac ilosc kradziezy konkretnego modelu w stosunku do liczby zarejestrowanych . Link Zgłoś
regulamin.konta przecież VW i AUDI sie nie psują... 12.02.07, 23:19 jesteś pewny że jeździsz golfem? Link Zgłoś
karol63 Re: przecież VW i AUDI sie nie psują... 13.02.07, 07:45 Golf V TDI 105 KM rano nie odpalił,wszystko może się zepsuć tyle że jak wydajesz względnie dużą kasę to myślisz że minimalizujesz ryzyko. Link Zgłoś
wojtek_blankietowy jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 08:23 Jak sie kupuje samochod wyprodukowany przez firme slynacą z produkcji awaryjnych i tandetnych aut to osiaga sie taki efekt ze po 80 tys km auto sie rozsypuje. Po prostu sprzedaj go i kup samochod a nie szrota. Link Zgłoś
moderator10 Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 08:31 paradoksalnie wiekszosc komputerow w silnikach tdi jest produkcji japonskiej,o ile pamietam mitsubishi . Link Zgłoś
andy1951 Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 09:46 Mam Golfa V 2,0 TDI poprzednio też Golf zawsze nowy - komputery w Golfach to firma Bosch produkuje. Co do awaryjnosci 2,0 mam od czerwca ubiegłego roku 16,500 km przejechaem bez problemów. Problemy w większosci samochodów zaczynają się od kiepskich kierowców. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 09:57 jak trzeba jezdzic żeby zepsuć komputer? Link Zgłoś
leon.zbowidowiec Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 09:59 Nie trzeba wcale jezdzic - wystarczy ze zagladal do niego "domorosly" tjuner :) Link Zgłoś
andy1951 Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 10:18 Tuning to 75 % problemów z komputerem ze 105 kM 170 i jest problem a potem ale VW to badziewie. Większość Polskich firm tuningowych to amatorzy łatwego zarobku. Jeszcze gorzej gdy amatorzy się to tego zabierają. Jak kupisz nowy VW masz wszystkie przeglądy i skończy się gwarancja to masz naprawę dobrej woli- w poprzednim Golfie pada sonda (Boscha) zapaciłem 1/3 ceny. Link Zgłoś
karol63 Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 10:32 Auto nie było podrasowywane choć chipowanie tdi zalecają nawet salony,można kupić takie kości w granicach 1200zł.Jest to tylko zmiana sterowania parametrami paliwa, na silnku olejowym mozna to robić bez uszkodzeń silnika i kłopotów eksploatacyjnych nawet do 25-30% mocy w górę.Znamienne że z 1.9 pojemności robiono 90,100,105,115,130 KM fabrycznie oczywiście.Co innego w benzynie tutaj podobne nie jest zalecane a wręcz zabronione,takie silnik nie mają prawie żadnych rezerw.Ważne aby robił to wyspecjalizowany zakład z hamownią itp. Link Zgłoś
leon.zbowidowiec Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 10:37 > Auto nie było podrasowywane choć chipowanie tdi zalecają nawet salony,można > kupić takie kości w granicach 1200zł.Jest to tylko zmiana sterowania > parametrami paliwa, na silnku olejowym mozna to robić bez uszkodzeń silnika i > kłopotów eksploatacyjnych nawet do 25-30% mocy w górę.Znamienne że z 1.9 > pojemności robiono 90,100,105,115,130 KM fabrycznie oczywiście Radze zapoznac sie DOKLADNIE z roznicami konstrukcyjnymi silnikow 90,100,105,115,130 KM bo sa one znacznie wieksze niz tylko oprogramowanie ECU. Link Zgłoś
black_code Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 10:44 leon.zbowidowiec napisała: > > Radze zapoznac sie DOKLADNIE z roznicami konstrukcyjnymi silnikow > 90,100,105,115,130 KM bo sa one znacznie wieksze niz tylko oprogramowanie ECU. Zaczac trzeba od tego ze 1.9tdi z pompowtryskiwaczami to tylko 101,105 (od 2004r) 130,150,160 i jasne ze poszczegolne wersje roznia sie mniej lub wicej ,dotyczy to turbiny,wtryskiwaczy i mase inych elementow silnika jak tloki,korbowody itd Link Zgłoś
karol63 Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 10:01 Miałem kiedyś civica to było auto z duszą, w 2004r przed zakupem golfa myślałem o hondzie tylko ten jej ówczesny wygląd mnie zniechęcił.Obecny civic jest ok. chętnie bym zamienił na coś takiego. Link Zgłoś
black_code Re: jak sie kupuje szrotowa marke to tak sie ma 13.02.07, 10:30 W czym problem komputerow do silnika 1.9tdi 105 KM jest pelno bo to element ktory praktycznie sie nie psuje a kosztuja max 400zl (uzywane oczywiscie) Link Zgłoś
charles13 Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 11:03 Nowy komputer moze kosztować nawet do 6000 tys. A skąd wiesz że to komputer?? Może został uszkodzony program?? Istnieje mozliwość naprawy programu, choć to nie łatwa sprawa. Koszt takiej naprawy do 2500 złotych. Nie polecam Ci kupowania uzywanego modułu(komputera) bo najzwyczajniej w świecie nie będzie Ci pracował albo siądze bo krótkim czasie. Jest to bardzo specyficzna naprawa i nowy moduł musi być w 100% zgodny. Zaoszczędzisz a pózniej będziesz żałował. Szczerze doradzam zakupic nowy. Pozdrawiam serdecznie. Link Zgłoś
black_code Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 11:14 charles13 napisał: > Nowy komputer moze kosztować nawet do 6000 tys. A skąd wiesz że to komputer?? > Może został uszkodzony program?? Istnieje mozliwość naprawy programu, choć to > nie łatwa sprawa. Koszt takiej naprawy do 2500 złotych. > Nie polecam Ci kupowania uzywanego modułu(komputera) bo najzwyczajniej w > świecie nie będzie Ci pracował albo siądze bo krótkim czasie. Jest to bardzo > specyficzna naprawa i nowy moduł musi być w 100% zgodny. > Zaoszczędzisz a pózniej będziesz żałował. Szczerze doradzam zakupic nowy. > Pozdrawiam serdecznie. ludzie to takie glupoty wypisuja , dlaczego niby znafco wielki uzywany komputer z np. rozbitego samochodu ma nie dzialac ?tylko konkretnie napisz zeby bylo jasne . Ostatni cymbal kupi komputer za 6 tys jak uzywany kosztuje 300zl i rownie ostatni cymbal zleci jego naprawe za 2.5 tys.Przeciez to glupota do2. Naprawde usterki komputerow sterujacych zdarzaja sie niemilosiernie rzadko ,praktycznie jak juz pisano jest to efekt pseudotuningu lub wady fabrycznej jak np zle jego ulokowanie gdzie np. jest narazony na wilgoc. A wnetrze komputera to tylko elektronika tak samo jak z PC jeden na iles tam tysiecy sztuk sie zepsuje szybciej . Link Zgłoś
charles13 Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 12:14 Wyraziłem swoje zdanie jak kilka osób wcześniej. Za znawcę się nie uważam. Nie rozumiem również dlaczego musisz mnie obrażać, ale widocznie takie podejscie do sprawy leczy Twoje kompleksy... Komputer powinien być dobrany do danego smoachodu - rocznik miesiąc dane z dowodu rej. itp. Nie wiem czy uda się znależć taki w używanym smochodzie. I napewno nie będize kosztował 300 złotych.. Oczywiście możesz oddać samochód do "elektronika" któy naprawi to inczaej. Jest wiele ludzi któzy kupują np. Mercedesa a później serwisują go w garażu.. cóż taki wybór... Co do wad komputerów.. można uszkodzić nawet zdejmując klemy. Wystarczy że coś Ci zaiskrzy i moduł może zostać uszkodzony. To najbradziej trywialny przykład, ale wbrew pozorów zdarza się - zwłacza domorosłym elektronikom. Link Zgłoś
black_code Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 12:31 charles13 napisał: > Wyraziłem swoje zdanie jak kilka osób wcześniej. Za znawcę się nie uważam. Nie > rozumiem również dlaczego musisz mnie obrażać, ale widocznie takie podejscie do > > sprawy leczy Twoje kompleksy... Nie lecze zadnych kompleskow tylko ma alergie na ludzi ktorzy nie maja o tym pojecia a udzielaja rad jak w twoim przypadku.Jak bys byl mechanikiem ,serwisantem , osoba bedacaw temacie i podal konkretne argumenty za tym zeby nie kupowac uzywanego komputera to jeszcze a tak ... > Komputer powinien być dobrany do danego smoachodu - rocznik miesiąc dane z > dowodu rej. itp. Nie wiem czy uda się znależć taki w używanym smochodzie. I > napewno nie będize kosztował 300 złotych.. Jasne jeden komputer pasuje do jednego konkretnego egzemplarza ,tak sie sklada ze taki komputer mozna dobrac dosc latwo i nie musi byc to koniecznie wyjety z VW a moze byc od Skody,Seata,Audi byle tylko mial odpowidnie oznaczenie co jest sprawa oczywista .Silnik ten jest bardzo popularny wiec i znalezienie odpowiedniego nie powinno sprawiac problemu. A co do cen ,tak trudno wejsc sobie na allegro i zobaczyc ile przecietnie kosztuje sterowniki silnikow? Sa tanie bo praktycznie sie nie psuja . aukcja.onet.pl/search.php?string=tdi&category=4145&country=1 Link Zgłoś
charles13 Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 13:09 Podałem Ci argumenty. Konkretny model samochodu - konkretny komputer. Nikt na allegro raczej nie dobierze ci prawidłowo. Oczywiście mozesz kupic od seata.. przecież to "to samo" Bez względu na mój zawód nie mogę się równać z takim specjalista jak TY. Co było złego w informacji którą napisałem?? To że nie proponuję uzywanych części, nie zawsze wiadomego pochodzenia??? Dziwne masz pojecie dobrych rad. Link Zgłoś
waswas1 Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 18:32 dobrymi radami jest piekło wybrukowane.jesli nie chcesz,aby ludzie kupowali rzeczy niewiadomego pochodzenia to napisz to,a nie bełkoczesz bzdury (tak,dokładnie to słowo określa merytoryczną treść tego co napisałeś)o jakiś niedopasowaniach,a potem sie jeszcze boczysz.co do technicznej strony kolega z którym toczysz spór ma rację.o moralnej stronie nie będę się wypowiadał,bo tu panuje mentalność kalego Link Zgłoś
notmyself Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 21:50 black_code napisał: > charles13 napisał: > > Komputer powinien być dobrany do danego smoachodu - rocznik miesiąc dane > > z dowodu rej. itp. Nie wiem czy uda się znależć taki w używanym smochodzie. > > I napewno nie będize kosztował 300 złotych. > > Jasne jeden komputer pasuje do jednego konkretnego egzemplarza ,tak sie > sklada ze taki komputer mozna dobrac dosc latwo i nie musi byc to > koniecznie wyjety z VW a moze byc od Skody,Seata,Audi byle tylko mial > odpowidnie oznaczenie co jest sprawa oczywista .Silnik ten jest bardzo > popularny wiec i znalezienie odpowiedniego nie powinno sprawiac > problemu. A co do cen ,tak trudno wejsc sobie na allegro i > zobaczyc ile przecietnie kosztuje sterowniki silnikow? Sa tanie bo > praktycznie sie nie psuja. > aukcja.onet.pl/search.php?string=tdi&category=4145&country=1 Mylisz się. Tak to było może za czasów diesli na vp37. W silnikach pd w ecu siedzą adaptacje pod pompki - jak zmieniasz pompki to trzeba pozmieniać wartości w kanałach. Jak zmienisz sterownik to trzeba wstawić wartości ze starego. Albo wszystko ustawić od zera, a bez sprzętu tego się nie da zrobić. I żeby to wogóle było możliwe to musisz mieć pewność że stary sterownik pracował z tą samą serią pompek albo serią równoważną. Inaczej nie obejdzie się bez modyfikacji programu, bo żadne adaptacje nie pomogą. I żeby było śmieszniej to vag zmieniał montowane pompki prawdopodobnie w oparciu fazy księżyca :) A takie zabawy na czuja, zwłaszcza z zapodaniem sterownika z innej marki, to jest kompletna partyzantka. W skrajnym przypadku silniki będzie słąbo odpalał. W sprzyjających okolicznościach "tylko" straci na mocy. Link Zgłoś
karol63 Re: Golf V TDI po 82 tys. padł 13.02.07, 13:47 silnik TDI 105 KM produkowany w polsce montowany jest w VW,Seacie,Skodzie- czekam na diagnozę z testera.Swego czasu myślałem o czipie jak przyjdzie mi kupić nowy sterownik to może zdecydowac się na cos takiego.Jak to działa łącznie z sterownikiem auta czy tez może byc niezależnie obok niego?.Firma V- tech robi cos podobnego jakieś ekonomiczne. Link Zgłoś