Dodaj do ulubionych

Sprowadzenie auta ze stanów

12.02.07, 17:19
moze troche odświeżymy ten temat i ktoś cos podpowie jak to sie robi i gdzie
szukać fajnych aut w USA
Obserwuj wątek
    • yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 12.02.07, 18:11
      u dilera
    • fazi_ze_sztazi Re: Sprowadzenie auta ze stanów 12.02.07, 22:55
      JA PODPOWIM TROSZKE:
      1. KUPIC AUTO - OGLOSZENIA NA CARS.COM ITP. ; DILER ; AUKCJE INTERNETOWE
      (EBAY.COM I WIELE INNYCH)
      2. WYSLAC AUTO DO POLSKI ZA POSREDNICTWEM FIRMY TRANSPORTOWEJ (SA ICH
      DZIESIATKI, GOOGLE CI JE WYPLUJE)
      3. ZAPLACIC VAT/AKCYZE/OPLATY PORTOWE ITP. W POLSCE
      4. DOSTOSOWAC AUTO DO PRZEPISOW OBOWIAZUJACYCH W POLSCE I ZROBIC PRZEGLAD
      5. ZAREJESTROWAC I CIESZYC SIE JAZDA.

WSZYSTKO JEST DO ZROBIENIA, NIC TRUDNEGO. ILE ZABIERZE CZASU, NERWOW I
      PIENIEDZY? TEGO CI NIE POWIE NIKT, ALE WYDAJE MI SIE ZE IMPORT DLA SIEBIE,
      JEDEN RAZ NIE BARZDO SIE OPLACA. ALBO KUP AUTO Z UE ALBO ZAPLAC KOMUS KTO
      SPROWADZA AUTA Z USA ZAROBKOWO.

PZDR.
      • jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 01:20
        A jak wyglada sprawa ubezpieczenia? Jest szansa na jakies pakiety, czy trzeba
        bulic cale AC??
        • yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 07:51
          w pzu sa pakiety ale b drogie. jedyny problem z autem z usa to na sile
          dosstosowywyanie go do polskich norm (czasem swiatla przednie, migacze, swiatlo
          przeciwmgielne) ale czesto widze nieprzerobione (np. infiniti fx35) i tez u nas
          jezdza. Czyli wszystko jest mozliwe!
          • gruby_mietek Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 18:27
            ja chcialem zadac pytanie odnosnie tych przerobek wlasnie. czy dotyczy to
            rowniez europejskich marek? bo tak sie sklada ze mam okazje sprowadzic zza wody
            auto w ramach mienia przeesiedlenczego czyli odpada clo i akcyza, a to w
            polaczeniu z niskimi cenami w usa czyni taka okazje dosc atrakcyjna. czy w
            takim np x5 czy xc90 lampy przednie tez trzeba wymieniac na europejskie? z gory
            dziekuje za odpowiedzi
            • yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 23:21
              Mietek, jak dobrze zalatwisz w PL to nic nie bedziesz musial zmieniac, sasiad ma
              XC90 z US i nic nie zmienial (w ogole nawet z tylu). Przednie cos tam maja z
              asymetria ale nikt nic nie rozumie. Kwestia odpowiedniej stacjii diagnostycznej
              i porzadnych badan technicznych.

Akurat X5 jest robione na caly swiat w US wiec nie powinno byc zadnych roznic.
              Tak samo B9 Tribeca.
              • michaelm3 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 14.02.07, 05:07
                > Akurat X5 jest robione na caly swiat w US wiec nie powinno byc zadnych roznic.
                > Tak samo B9 Tribeca.

hmm...,akurat to, że produkowane są w Stanach nie znaczy, że robią je na 'jedno kopyto'! Powstaje wersja europejska, amerykańska i pewnie jeszcze parę innych np. na rynek brytyjski itd. Każda odpowiednio dopasowana do obowiązujących w danym kraju przepisów.
                • yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 14.02.07, 08:47
                  taa to prawda, ze nie na jedno kopyto ale wiecej jest czesci wspolnych niz roznic.
        • fazi_ze_sztazi Re: Sprowadzenie auta ze stanów 13.02.07, 17:07
          jaki71 napisał:

> A jak wyglada sprawa ubezpieczenia? Jest szansa na jakies pakiety, czy trzeba
          > bulic cale AC??

nie bardzo rozumiem twoje pytanie, i czy aby napewno bylo ono do mnie.
          jesli kupujesz auto za gotowke, to jestes jego jedynym wlascicielem (brak
          zastawu bankowego), wiec nie masz obowiazku kupowania AC.
          pzdr.
          • jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 16:14
            Pytanie bylo z typu ogolnych czyli do tego kto wie.

Kupuje samochod nowy w Polsce za gotowke czy na raty nie ma znaczenia.
            Wiekszosc przedstawicieli czy jak kto woli dilerow/importerow ma umowy z
            ubezpieczycielami i wtedy za okolo 5%(wartosci samochodu) mozesz kupic pelny
            pakie ubezpieczen: OC, AC, NW + asistance. Tyczy sie to samochodow do okolo lat
            5. Jedne marki taniej drugie drozej. W jednym wojewodztwie drozej w innym
            taniej.
            Druga wersja. Kupuje tanio samochod w USA nowy. Sprowadzam go do polski z
            clami, duperelami i innymi VATami albo na mienie to nie ma znaczenia. Teraz
            chce wykupic ubezpieczenie pelne jak w poprzednim przypadku. I czy na taki
            samochod importowany z USA dostane pakiet w wysokosci tych ~5% wartosci (wedlug
            Eurotaxu) czy wszystkie ubezpieczenia musze wykupic oddzielnie i za AC dostane
            10%wartosci jak za samochody powyzej 5 lat?

P.S. Przykladem niech bedzie taka Toyotka Camry za ~25 000$ z amerykanskimi
            podatkami i transportem do kraju. Wartosc tego samochodzu w kraju to okolo
            130kzl. I jesli teraz nalicza AC w wysokosci 13kzl to juz zabawa nie jest taka
            wesola. Chyba ze dostane pakiet za ~6kzl:P
            • fazi_ze_sztazi Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 16:48
              z ubezpieczeniem to nie mam pojecia, ale czytajac twoj post troszeczke mnie te
              liczby zdziwily.
              przyjmujac nawet ze AC za auto warte $25000 zaplacisz 6 tys zl, to jakies
              $2000. cholernie duzo. ja za civic warty okolo $19000 place na rok $900, w
              rejonie nie tanim bo okolice chicago. a i tak te $900 (w jednej z najlepszych =
              najdrozszych firm) wcale nie jest malo, starsza kobieta w sredniej firmie by
              placila pewnie jakies $400-500 rocznie za OC/AC.
              widac polska bogaty kraj ....
              pzdr.
              • jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 16:55
                Wlasnie o to chodzi ze Camry w Polsce najprostsza 2,4 LE z automatem warta jest
                okolo 130 000zl i od tego z z rabatem wyjdzie okolo 6000zl. A nie od wartosci
                zakupu czyli ~75 000zl. Dlaczego licza nie od rachunku a tzw. Eurotaxu to juz
                nie wiem ale nie mozna ubezpieczyc na wybrana kwote tylko trzeba wybierac z
                widelek Eurotaxu:(
            • celicaman Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 16:49
              > Przykladem niech bedzie taka Toyotka Camry za ~25 000$ z amerykanskimi
              > podatkami i transportem do kraju. Wartosc tego samochodzu w kraju to okolo
              > 130kzl. I jesli teraz nalicza AC w wysokosci 13kzl to juz zabawa nie jest
              taka
              > wesola. Chyba ze dostane pakiet za ~6kzl:P
              Jesli chodzi o Toyote, to np. PZU nie honoruje żadnych pakietów dilerskich na
              auta sprowadzane samodzielnie z USA. Maja nawet zwyzki za to, że auto jest z
              Ameryki. Ale jesli kupisz auto nowe od dilera w USA (te $25k powinno staczyć na
              prostszą wersję)to w Warcie mozesz skorzystać z pakietu dilerskiego.
              Przynajmniej tak to załatwił mi broker. I zamiast 13 tys płaciłem faktycznie ok
              6 tys (za roczne auto).
              • jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 17:04
                celicaman napisał:

>Ale jesli kupisz auto nowe od dilera w USA (te $25k powinno staczyć na
                >
                > prostszą wersję)to w Warcie mozesz skorzystać z pakietu dilerskiego.
                > Przynajmniej tak to załatwił mi broker. I zamiast 13 tys płaciłem faktycznie
                ok
                >
                > 6 tys (za roczne auto).

Dokladnie o to mi chodzilo. Czy jest to mozliwe. Bo domiar za ubezpieczenie
                cala impreze robi nieoplacalna :)
            • yahoo10 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 17:04
              napisz na priva a dam ci namiar na pakiety pzu!
              • jaki71 Re: Sprowadzenie auta ze stanów 15.02.07, 17:16
                Wyslij na gazetowa skrzynke. Odzywalem sie ale nie mam w wyslanych.
    • aldzazara Re: Sprowadzenie auta ze stanów 04.03.07, 22:08
      ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka