Dodaj do ulubionych

zagwostka z oc

13.02.07, 15:28
Witam
Dopiero co kupiłem czteroletniego VW golfa. Ubezpieczenie jest jeszcze przez
pół roku na poprzedniego właściciela, czy czekać te pół roku, czy odrazu
zmienić ubezpieczenie na mnie, a jeśli tak, to u jakiego ubezpieczyciela jest
naprościej to załatwić?
Obserwuj wątek
    • robert888 Re: zagwostka z oc 13.02.07, 15:32
      najprościej u tego na rogu Katowickiej.
    • pracuj Re: zagwostka z oc 13.02.07, 15:33
      Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł
      umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu
      przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia
      ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca
      wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W
      przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni
      następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje
      się odpowiednio. 2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy
      ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust.
      1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z
      tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu,
      z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w
      ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży
      wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń
      jest obowiązany do jej dokonania.
      • falkon310 Re: zagwostka z oc 14.02.07, 11:15
        ok, dzieki, a u jakiego ubezpieczyciela jest to naprosciej zalatwic, macie
        jakies doswiadczenia w tym temacie ?
        • tkjaaa Re: zagwostka z oc 14.02.07, 20:36
          falkon310 napisała:

> ok, dzieki, a u jakiego ubezpieczyciela jest to naprosciej zalatwic, macie
          > jakies doswiadczenia w tym temacie ?

znaczy ,chcesz wypowiedziec to OC ??????
          troche dziwne ,bo tak masz przez pol roku OC za friko :-)
          no moze pare groszy doplacisz przy rekalkulacji skladki ,ale tylko jezeli masz
          mniejsze ulgi niz sprzedajacy
          • falkon310 Re: zagwostka z oc 15.02.07, 14:53
            Chodzi o to, ze chce zeby to oc bylo juz na mnie. Porzadek w papierach lubie
            miec, taki juz jestem. I chodzilo mi o to, czy ktos z was mial taka sytuacje, ze
            przenosil wazne ubezpiecznie do innej firmy i u kogo to najlepiej zrobic...
            • pindoll Re: zagwostka z oc 15.02.07, 15:31
              falkon310 napisała:

>I chodzilo mi o to, czy ktos z was mial taka sytuacje, ze
              > przenosil wazne ubezpiecznie do innej firmy i u kogo to najlepiej zrobic...

a więc zdaje sie że wciąż nie rozumiesz. Przenieść ważne ubezpieczenie na
              siebie możesz tylko w TEJ SAMEJ firmie, w której jest to ważne "ale jeszcze nie
              ma Ciebie" OC. Pójdź do nich z umowa kupna i je na siebie przepisz - mozliwe że
              nawet nie będą rekalkulować składki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka