Dodaj do ulubionych

VW Tuareg czy warto i z jakim silnikiem?

14.02.07, 14:04
zastanawiam sie nad kupnem w/w autka i prosze posiadaczy o udzielenie
odpowiedzi na kilka pytań: komfort jazdy,z jakim silnikiem najlepiej sie
sprawuje,jakie jest rzeczywiste spalanie,czy lepiej z silnikiem diesla czy
benzynowym, cos na temat jakosci wykonania, wiem, że moge sobie zamówic jazde
próbna i obejrzec wszystko sama ale lepiej posłuchac osób, które juz jakis
czas korzystają z tego auta i z praktyki wiedza co w nim jest fajne a co nie?
a może lepiej lexus rx 440?
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Mieszane odczucia... 14.02.07, 15:11
      Jest dosc awaryjny, jednak przeszedl lifting wiec nalezy miec nadzieje, ze BYL
      awaryjny. Najlepszy silnik to V10 TDI.

Ja czekalbym na Twoim miejscu na nowe X5 z 3.0 biturbo. Jednak minimum pol roku
      czekania... jak nie chce Ci sie czekac to wez x5 ze zwyklym 3.0 lub benzyna v8
      (jesli nie dbasz o spalanie).

A sam osobiscie kupilbym mercedesa g (NIE GL). Auto legenda:-D
      • moderator10 Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 15:49
        Tego typu samochod to tylko z silnikiem diesla ,Touareg ma dosc spore
        mozliwosci terenowe , RX nie podjedzie nawet pod zsniezona gorke .
        Nie wiem skad dane o duzej awaryjnosci Touarega?Jesli nie wymaga sie
        sportowych osiagow wystarczy silnik 3.0 TDI .
        Pisze o nowych modelach wiec warto jeszcze przemyslec Mercedesa ML
        (moim zdaniem jest w tej chwili najlepszy i najbardziej uniwersalny ) i
        o Audi Q7 tanszy od Touarega ale mniej przydatny w terenie.
        Aha no i Porsche Cayenne ale tu brak diesla reszta to prawie to
        samo co w VW z tym ze VW ma ladniejsze i bardziej luksusowe wnetrze.
        • kodem_pl Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 16:22
          Popytaj w serwisach, jak to tuaregi przyjezdzaly zaraz po wyjechaniu z salonu po
          naprawy... A we wnetrzach skarzono si ena niedorobki... ALe tak jak mowie,
          pozostaje miec nadzieje, ze to przeszlosc.

Ja caly czas polecam nowe x5. Albo Mercedesa G (np. 320 CDI;-)).
          • moderator10 Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 16:37
            kodem_pl napisał:

> Popytaj w serwisach, jak to tuaregi przyjezdzaly zaraz po wyjechaniu z salonu
            p
            > o
            > naprawy... A we wnetrzach skarzono si ena niedorobki... ALe tak jak mowie,
            > pozostaje miec nadzieje, ze to przeszlosc.
            >
            > Ja caly czas polecam nowe x5. Albo Mercedesa G (np. 320 CDI;-)).

To ile ty salonow obszedles ze masz takie dane .Ile w Polsce sprzedano
            Touaregow 150-200szt?Ja we wnetrzu poprzedniego Touarega siedzialem
            jest o niebo bardziej luksusowy niz BMW X5 i nie gorzej wykonczony a
            statystyki awaryjnosci adac i TUV wyjazuje ze Touareg jest znacznie mniej
            awaryjny niz X5 i podobnie jak ML.Tyle tylko ze Touereg jest wyposazony
            w mase dodatkow a BMW to terenowy golas ktory praktycznie poza
            przeswitem niczym sie nie rozni od combi 4x4.Zdolnosc terenowa X5 w
            porownaniu z Touaregiem to zero.
            X5 to sie nadaje tylko na zwykle drogi a tu znowu moim zdaniem lepszy
            jest Q7 ,no chyba ze ktos jezdzi ekstremalnie sportowo.
            G klasa to auto typowo terenowe ,bardzo drogie i dosyc kiepskie na
            normalnych drogach do tego konstrukcja dosc wiekowa.Chyba ze miales na
            mysli GL .
            • kodem_pl Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 17:00
              Kto normalny kupuje SUV do jazdy w terenie? Jak chcesz SUVa do jazdy w terenie
              kup Grand Cherokee, VW bedzie mogl sie schowac.

Nie wiem ile Tuaregow sprzedano w PL, ale o minimum kilku z nich nie slyszalem
              najlepszej opinii. I tyle. Ty za to slyszales dobra? Od kogo? Co czyni twoje
              zdanie bardziej wartosciowym od mojego?

Co do porownania X5 i Tuarega... zalezy jakie wersje wyposazeniowe porownujesz.
              Do tego BMW we wnetrzu jest bardziej ascetyczne, niezaprzeczaaly fakt. Jak w
              aucie, zeby czuc sie luksusowo potrzebujesz tone drewna z BMW nie bedziesz
              zadowolony.

X5 nadaje sie do wiekszosci zastosowan, do jakich powstaly SUVy. Pojedziesz na
              narty bez obaw, ze urwiesz oslone silnika o zaspe (przeswit), dojedziesz nad
              jezioro polna droga (przeswit), siedzisz wyzej niz w osobowce (przeswit) i masz
              kombi, ktore wyglada lepiej niz zwykle kombi. Do tego swietnie prowadzi sie na
              drodze i ma piekna linie (zwlaszcza to nowe), ale to tylko moja opinia. Q7
              wyglada jak jamnik.

Mialem na mysli zwykla G klase. Konstrukcja wiekowa, dokladnie. To zaleta, nie
              wada. Auto z tradycjami. W zasadzie ciezko mowic o konstrukcji, powiedzmy
              'obudowa' jest wiekowa. Pod maska nowoczesne silniki, dobry uklad jezdny, wyglad
              dosc charakterystyczny;-), wnetrze super wykonane.
              • moderator10 Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 17:34
                kodem_pl napisał:

> Kto normalny kupuje SUV do jazdy w terenie? Jak chcesz SUVa do jazdy w terenie
                > kup Grand Cherokee, VW bedzie mogl sie schowac.
                >
                > Nie wiem ile Tuaregow sprzedano w PL, ale o minimum kilku z nich nie slyszalem
                > najlepszej opinii. I tyle. Ty za to slyszales dobra? Od kogo? Co czyni twoje
                > zdanie bardziej wartosciowym od mojego?

Nigdzie nie napisalem ze moje zdanie liczy sie bardziej od
                Twojego ,natomiast daleki jestem od powolywania sie na pojedyncze
                przypadki ,od tego statystyki .

>
                > Co do porownania X5 i Tuarega... zalezy jakie wersje wyposazeniowe
                porownujesz.
                > Do tego BMW we wnetrzu jest bardziej ascetyczne, niezaprzeczaaly fakt. Jak w
                > aucie, zeby czuc sie luksusowo potrzebujesz tone drewna z BMW nie bedziesz
                > zadowolony.

To na co ja sie powolywalem dotyczylo poprzedniej wersji X5 ktora
                raczej przegrywala wszystkie porownania w tej klasie .Touareg jest
                samochodem zdecydowanie bardziej zaawansowanym technicznie jesli chodzi
                o mozliwosci terenowe.Jesli chodzi o jakosc tez wygrywal VW.
                BMW ma kiepski naped w wielu sytuacjach sobie nie poradzi i nie pisze
                teraz o jakims trudnym terenie.
                przykladowe porownania
                www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=5603&artikel_seite=6
                www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=6177&artikel_seite=7h

> X5 nadaje sie do wiekszosci zastosowan, do jakich powstaly SUVy. Pojedziesz na
                > narty bez obaw, ze urwiesz oslone silnika o zaspe (przeswit), dojedziesz nad
                > jezioro polna droga (przeswit), siedzisz wyzej niz w osobowce (przeswit) i
                masz
                > kombi, ktore wyglada lepiej niz zwykle kombi.

To samo mozna napisac o kazdym suv-ie tylko niektore potrafia jeszcze
                wiecej lub sa duzo tansze

Do tego swietnie prowadzi sie na
                > drodze i ma piekna linie (zwlaszcza to nowe), ale to tylko moja opinia. Q7
                > wyglada jak jamnik.

Wyglad wyrzucamy z dyskusji bo to pojecie wzgledne ,jest mase osob ktore
                stwierdzi ze Q7 jest piekne dla innych nie i to samo mozna napisac o BMW

> Mialem na mysli zwykla G klase. Konstrukcja wiekowa, dokladnie. To zaleta, nie
                > wada. Auto z tradycjami. W zasadzie ciezko mowic o konstrukcji, powiedzmy
                > 'obudowa' jest wiekowa. Pod maska nowoczesne silniki, dobry uklad jezdny,
                wygla
                > d
                > dosc charakterystyczny;-), wnetrze super wykonane.

Ale ten samochod znowu kosztuje duzo wiecej i mimo wszystko ustepuje
                juz nowoczesnym SUV-om .
                www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=8788&artikel_seite=7
                Ja uwazam ze jesli samochod tylko do jazdy po zwyklych drogach to
                racja X5 jest bardzo dobry ale tak samo jak Volvo XC90,Audi Q7 ale
                tez Audi Allroad , XC70 kazdy ma swoje plusy i minusy .
                Jak samochod w teren to wlasnie Touareg , a uniwersalny to wlasnie ML i
                ja osobiscie Mercedesa bym wybral.
                • kodem_pl Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 17:51
                  > Nigdzie nie napisalem ze moje zdanie liczy sie bardziej od
                  > Twojego ,natomiast daleki jestem od powolywania sie na pojedyncze
                  > przypadki ,od tego statystyki .

No coz, to nie byly pojedyncze przypadki. Raczej 'warszawska norma'.

> To na co ja sie powolywalem dotyczylo poprzedniej wersji X5 ktora
                  > raczej przegrywala wszystkie porownania w tej klasie .Touareg jest
                  > samochodem zdecydowanie bardziej zaawansowanym technicznie jesli chodzi
                  > o mozliwosci terenowe.Jesli chodzi o jakosc tez wygrywal VW.
                  > BMW ma kiepski naped w wielu sytuacjach sobie nie poradzi i nie pisze
                  > teraz o jakims trudnym terenie.
                  > przykladowe porownania
                  > www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=5603&artikel_seite=6
                  > www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=6177&artikel_seite=7h
                  >

Ja pisze o nowym X5. Poprzedni model ma kuuuuuuupe lat.

> Wyglad wyrzucamy z dyskusji bo to pojecie wzgledne ,jest mase osob ktore
                  > stwierdzi ze Q7 jest piekne dla innych nie i to samo mozna napisac o BMW

Dlatego jak wspominam wyglad zazwyczaj dodaje 'moim zdaniem' etc.

> Ja uwazam ze jesli samochod tylko do jazdy po zwyklych drogach to
                  > racja X5 jest bardzo dobry ale tak samo jak Volvo XC90,Audi Q7 ale
                  > tez Audi Allroad , XC70 kazdy ma swoje plusy i minusy .
                  > Jak samochod w teren to wlasnie Touareg , a uniwersalny to wlasnie ML i
                  >
                  > ja osobiscie Mercedesa bym wybral.

X5 bedzie mialo 7 miejsc, swietnego diesla itp. Merc tez ma dobrego (4.2), mam
                  nadzieje, ze maja juz i odpowiednia skrzynie do niego (co wytrzymuje jego
                  moment). Dobrego diesla jeszcze VW (V10) i koniec... Mowie oczywiscie o mocnych
                  dieslach. Niestety na x5 z tym dieslem trzeba bedzie czeeeekac.
                  • moderator10 Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 17:58
                    Tu znalazlem dosc nowy test z podstawowymi silnikami diesla gdzie wygalo
                    BMW X5 ale trzeba przyznac ze Audi zawalilo sprawe z hamulcami
                    X5 -Q7- ML
                    www.autozeitung.de/online/render.php?render=41409
                    • kodem_pl Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 21:19
                      Sorry, nie bede mial przyjemnosci czytania testu bo moj niemiecki jest za
                      slaby... Niemniej na punkty wygrywa...

Niemniej zauwaz, ze w audi to nie tylko podstawowy diesel ale i jedyny. W
                      zasadzie w x5 obecnie tez, ale tak jak mowilem warto czekac kilka miesiecy na
                      tego diesla w wydaniu biturbo.
                      • black_code Re: Mieszane odczucia... 14.02.07, 21:29
                        kodem_pl napisał:

> Niemniej zauwaz, ze w audi to nie tylko podstawowy diesel ale i jedyny.

Sorry ze sie wcinam ale chyba jest Q7 4.2TDI a takze V12TDI tyle ze
                        jeszcze nie w sprzedazy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka