Dodaj do ulubionych

Przesady i zwyczaje swiateczne

06.12.10, 21:08
z domow WDPD?
U mnie obowiazkowo pierwsza osoba,ktora wejdzie w wigilijny poranek do domu musi byc mezczyzna,zapewnia to powodzenie na caly rok,co bedzie jesli wejdzie kobieta,nie wiemwink
Moja babcia przez 12dni od wigilii prowadzi obserwacje pogody,gdy np w siodmy dzien z rana pada snieg to znaczy,ze poczatek lipca bedzie deszczowy itd, musze stwierdzic,ze sie babci sprawdza.
Oczywiscie musi byc 12potraw,sianko pod obrusem i puste miejsce przy stole dla wedrowca,choc u nas w rodzinie zostawia sie je dla zmarlego,ktory odszedl w ostatnim roku.
U dziadka na wsi poki zyl dzielono sie oplatkiem rowniez ze wszystkimi zwierzetami w obejsciu.
Na czas pasterki zostawia sie swiatlo w domu,podobno po to,by nie bladzic w nastepnym roku.
To u nas,a U Was?
Obserwuj wątek
    • pix-ii Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 06.12.10, 22:26
      Jest jeszcze przesąd z łuskami wigilijnego karpia - trzeba nosić w portfelu przez cały rok, to będą pieniądze. Sprawdziłam, działa wink
    • misself Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 07.12.10, 11:07
      U mnie w domu jest taki przesąd, że co się robi w Wigilię, to się będzie robić przez cały rok.
      Nie sprawdza się wink

Inne:
      - przy stole powinna być parzysta liczba osób
      - zwierzęta mówią ludzkim głosem
      - nie można odłożyć sztućców podczas jedzenia wigilijnej kolacji, bo się nie dożyje następnej
      - trzeba do Wigilii lub do Nowego Roku oddać wszystko, co pożyczone
      - panny na wydaniu rzucają kutią o powałę - jak się przyklei, to zamążpójście blisko (w skrócie: marnowanie dobrej kutii wink).

Pustego miejsca nigdy nie zostawiamy. Nie ma gdzie.
      • karlakarla Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 07.12.10, 12:31
        > - nie można odłożyć sztućców podczas jedzenia wigilijnej kolacji, bo się nie do
        > żyje następnej

My nie odkładany sztućców żeby po kolacji wigilijnej wyjść z nimi przed dom i "dzwonić" nimi, z której strony psy zaszczekają, stamtąd przyjdzie kawaler big_grin
        Zawsze się podkładaliśmy opłatek po talerz i miał się przykleić, ale nie wiem co to znaczyło tongue_out i kiedyś jak żył jeszcze mój pradziadek jedliśmy z jednego talerza .
    • budzik11 Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 07.12.10, 11:23
      U mnie w domu (rodzinnym) obowiązywało:
      - sianko pod obrusem
      - dzielenie się opłatkiem ze zwierzętami
      - wiara, że zwierzęta w noc wigilijną mówią
      - spróbowanie wszystkich potraw, bo ilu się nie spróbuje, tyle przyjemności nas ominie w przyszłym roku
      - to, co się dzieje w wigilię, będzie się działo w przyszłym roku - jeśli się spóźnimy gdzieś - będziemy się spóźniać; jeśli się kłócimy - będziemy się kłócić itp
      - chowało się łuskę karpia do portfela, żeby mieć pieniądze w przyszłym roku
      - 12 potraw
      - miejsce dla "zabłąkanego wędrowca"
      i pewnie coś jeszcze, ale nie pamiętam.
      • mama.rozy Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 07.12.10, 12:10
        a u nas nie łuski tylko ości...
    • graue_zone Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 07.12.10, 15:11
      Pod talerzyk kładzie się pieniążek - pod każdy taki sam, żeby go potem nosić w portfelu cały rok.
    • inus_123 Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 17.12.10, 22:20
      - puste miejsce dla wędrowca
      - 12 dań
      - do dnia wigilii trzeba oddac wszystkie długi
      - przy wigilii trzeba miec przy sobie pieniądze, choćby grosik w kieszeni, żeby pieniądze w przyszłym roku były
      - łuska z karpia do portfela
      - pierwszy gość w wigilię, który wchodzi do domu to musi byc mężczyzna
      - matka, córka, babcia, wnuczka nie mogą siedzieć obok siebie przy stole wigilijnym
      - i jeszcze zwyczaj, który przetrwał z dawnych czasów, a u nas w rodzinie dalej się go praktykuje chociaż kościół już zezwala (podobnie jak z daniami mięsnymi), ze nigdy nie jemy wigilii w niedzielę, bo niedziela nie przyjmuje postu w związku z tym jeżeli 24 grudzień wypada w niedzielę u moich Rodziców kolację wigilijna je się w sobotę
    • ladyjm Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 18.12.10, 20:28
      ja w ogole nie jestem przesadna. czy to zle? smile
      • angazetka Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 11:56
        Ale czy w świątecznych przesądach chodzi o to, by w nie wierzyć? wink
      • misself Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 29.12.10, 18:06
        ladyjm napisała:

> ja w ogole nie jestem przesadna. czy to zle? smile

Ja też nie smile I jestem z tego dumna smile
    • pigula74 Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 18.12.10, 20:57
      -12 dań wigilijnych na stole
      -łuski z karpia do portfela (ale u nas nie umyte, takie zdjęte z karpia i wysuszone)
      -jak siądziemy do stołu wigilijnego, to nikt nie może od niego wstać
      -zawsze na stole zostawiamy jedno miejsce , jedną zastawę dla "kogoś" - zbłąkanego, bezdomnego, a ja od dnia kiedy zmarł mój Tata mam w głowie, ze to miejsce jest Jego
      -może takie niedomowy ale wigilijny, ze jak mam dyżur w wigilię to zawsze dzielimy się opłatkiem z pacjentami
      -pierwszy do domu ma wejść mężczyzna , to miało wróżyć szczęście dla domu...ale w tym roku o tym nie chcę pamiętać, bo mąż jest na dyżurze i pierwsza do domu przyjdzie nasza niania...

• green_shamrock Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 00:15
        > -jak siądziemy do stołu wigilijnego, to nikt nie może od niego wstać

słyszałam już o tym zwyczaju i zawsze mnie zastanawiało ,dlaczego? nie mozna wstać ,bo coś sie stanie?

a jak sie zachce siku? no i jak z podawaniem potraw i jak długo trzeba tak siedzieć ? smile
        • angazetka Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 11:57
          Bo jak wstanie, to nie dożyje następnej Wigilii. Okrutny przesąd.
          • green_shamrock Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 12:51
            brrrrrrrrrrrrrrr sad
        • pigula74 Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 20:03
          > a jak sie zachce siku? no i jak z podawaniem potraw i jak długo trzeba tak sied
          > zieć ? smile

pamiętam z dzieciństwa, że to siedzenie przy stole to był jakis koszmar! prezenty pod choinką a tu każą siedzieć, nie wolno wstać i jeszcze należy skosztować wszystkiego co jest na stole, choćby łyżeczkę. A co do sikania, to rodzice jak byłyśmy małe przed rozpoczęciem wilgili zawsze nas pytali czy się którejś nie chce siusiu. Wszystko stawiamy na stole, jako ostatni nalewany jest przez Mamę barszcz i wtedy siadamy do stołu i nie wstajemy.

Jeszcze mi się jeden taki rodzinny zwyczaj przypomniał, że moja Mama jak lepi pierogi to zawsze do jednego wkłada migdała i ten który go znajdzie ma szczęście na cały rok smile) ot taki nasz zwyczaj. Pamiętam jak mojej siostry narzeczony wówczas (obecnie już mąż)przyjechał do nas pierwszy raz na Wigilię, zapomnieliśmy mu powiedzieć o pierogowym obyczaju, my jak zawsze całą rodzinną intensywne wydajanie pierogów żeby znaleźć owego ważnego pieroga! Na koniec kolacji wszyscy pretensje do mamy, ze zapomniała włożyć migdała, Mama nas zapewniała że na 100% włożyła i wtedy dopiero szwagier się przyznał, ze on takie coś miał tylko się krępował powiedzieć i dyskretnie do chusteczki wypluł smile do dzisiaj jak jemy pierogi to wspominamy tamto wydarzenie.
          • angazetka Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 20:51
            > Jeszcze mi się jeden taki rodzinny zwyczaj przypomniał, że moja Mama jak lepi p
            > ierogi to zawsze do jednego wkłada migdała i ten który go znajdzie ma szczęście
            > na cały rok smile) ot taki nasz zwyczaj.

Skandynawski smile W "Dzieciach z Bullerbyn" było.
            • misself Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 29.12.10, 18:08
              angazetka napisała:

> > Jeszcze mi się jeden taki rodzinny zwyczaj przypomniał, że moja Mama jak
              > lepi p
              > > ierogi to zawsze do jednego wkłada migdała i ten który go znajdzie ma szc
              > zęście
              > > na cały rok smile) ot taki nasz zwyczaj.
              >
              > Skandynawski smile W "Dzieciach z Bullerbyn" było.

Ejże, chyba pierogi nie są skandynawskie smile
              U Lindgren był migdał w kaszy chyba.
          • aga90210 Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 22:19
            Wszystko stawiamy na stole, jako ostatni nalewany jest przez Mamę b
            > arszcz i wtedy siadamy do stołu i nie wstajemy.

To ie taki głupi zwyczaj, u mnie mama latala przez cała wigilię jak opętana usługując nam, choc wszyscy marzyliśmy tylko o tym, aby w końcu usiadła i z nami zjadła.
    • pix-ii Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 09:42
      Tak mi się jeszcze przypomniało... gdzieś czytałam (wydaje mi się, że "Chłopi" Reymonta ale mogę się mylić), że nie sprząta się dań wigilijnych ze stołu, tylko wszystko ma stać na stole do rana, żeby zmarli się pożywili i nie "nawiedzali" nas później wink
    • anu_anu Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 11:51
      Pod obrusem sianko,
      Pod każdym talerzem łuska z karpia i pieniążek (trzeba je schować do portfela i trzymać cały rok),
      Zwierzęta mówią (choć trudno je na tym przyłapać wink)
      Puste miejsce dla wędrowca... zwykle wyobrażam sobie, że jest z nami ktoś, kto już odszedł...
      • otterly Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 18:10
        A jak później odróżniacie TEN pieniążek od innych i pilnujecie, żeby go nie wydać?smile

U mnie tylko pusty talerz dla wędrowca, tradycyjne dania (nie liczymy ich), choinka i prezenty. Nie ma siana, opłatka i karpia (bo nikt go nie lubi).
        • anu_anu Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 19.12.10, 18:36
          otterly napisała:

> A jak później odróżniacie TEN pieniążek od innych i pilnujecie, żeby go nie wydać?smile
          Wkładam do osobnej przegródki ale różnie bywa... I potem forsa sie mnie nie trzyma sad przez to właśnie...
    • truscaveczka Re: Przesady i zwyczaje swiateczne 20.12.10, 08:30
      Ha! A ja nie uświadomiłam sobie, że wątek ma tytuł bez polfontów i pomyślałam o przesadach - ilościowych i jakościowych w święta wink Tego mogłabym opisywać multum tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka