Dodaj do ulubionych

Lexus IS-F. 4.9 do setki????

16.02.07, 11:26
Podczas marcowego salonu w Genewie marka Lexus zaprezentuje po raz pierwszy w
Europie model IS-F, który jest ukłonem w stronę spragnionych mocnych wrażeń z
jazdy kierowców.
Pierwszym modelem wyczynowej serii F jest właśnie IS-F, który choć bazuje na
aucie Lexus IS 250, to jednak został poddany bardzo gruntownym modyfikacjom,
oferując wyjątkową stylizację nadwozia oraz jeszcze mocniejszą, pięciolitrową
jednostkę V8 (ponad 400 KM mocy; maksymalny moment obrotowy powyżej 500Nm).
Silnik ten współpracuje z przekładnią, która bazuje na rozwiązaniach
zastosowanych w unikalnym ośmiobiegowym automacie z Lexusa LS. Kierowca IS-F
jest w stanie rozpędzić się od 0 do 100 km/h w czasie 4,9 sekundy. Dzięki
ograniczonej elektronicznie prędkości 270 km/h i emisji CO2 na poziomie 290
g/km, nowy model wywodzącej się z Japonii marki należy do najmocniejszych,
ale również najczystszych, sportowych sedanów w swoim segmencie.

Inne atrakcje na genewskim stoisku Lexusa to modele LF-A oraz hybrydowa
superlimuzyna LS 600h.

Piekielnie mocny. Ciekawe czy wejdzie do produkcji?
Obserwuj wątek
    • nicolasvanorton nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 11:38
      ... że ten 400 konny Lexus z V8 to zwykła nieco poprawiona Toyota corolla :-)
      autorami będą oczywiście właściciele luksusowych limuzyn za 50 tysi :-)
      • mechanioll Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 11:43
        Oszołomów nigdzie nie brakuje.
        Ale wracając do tematu - pomysł wpakowania do niewielkiego samochodu 5-
        litrowego V8 jest bezkompromisowy. Dla mnie to duzo ciekawsze niż subaru albo
        evo z 2-litrowymi turbo.
      • habudzik Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 14:41
        nicolasvanorton napisał:

> ... że ten 400 konny Lexus z V8 to zwykła nieco poprawiona Toyota corolla

Tego bym nie powiedział ale nie pisałbym też że to unikalny automat Lexusa bo
        to nie jest prawdą . Chyba że chodziło o inny automat niż ten 8-biegowy.
        • mechanioll Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 14:56
          Unikalny jest na pewno w tym sensie, że w tym kształcie jaki jest wdrożony do
          produkcji + specyficzne rozwiązania, które mozna będzie zastosować w innych
          skrzyniach Lexusa, zostały na 100% opatentowane i drugich takich samych nikt
          nie zrobi.
          • habudzik Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 14:57
            Tyle że to nie jest skrzynia Lexusa .
            • mechanioll Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 15:04
              Oczywiście, że jest to skrzynia Lexusa i na 100% ma ją w takim kształcie (a
              może jeszcze w 100 innych odmianach) opatentowaną.
              • habudzik Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 15:07
                Nie , jest to skrzynia pomysłu pewnego francuza czy belga ( wiem że mówi po
                francusku ) i została podkupiona przez firme ( nazwy nie pamietam ale moge
                poszperać ) która współpracuje z Lexusem . Stąd wiec Lexus ją ma .
                • mechanioll Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 15:10
                  Aaaaaaa, juz wiem! Też czytałem - facet ja opracował u siebie w garażu a potem
                  sprzedał Lexusowi. Ponoć na co dzień pracuje jako pracownik Mercedesa i tez im
                  robi skrzynie.
                  • anyjaps [...] 16.02.07, 15:12
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • habudzik Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 15:23
                    Nie wiem co ma tu do zreczy Mercedes ale tą skrzynie podkupił Lexus/Aisin
                    • mechanioll Re: nie mogę się doczekać komentarzy... 16.02.07, 15:27
                      A najlepsze w tym wszystkim jest to, że Goetlieb Daimler był żydem a w zeszłym
                      roku dyrekcja BMW odkryła, że w ich biurze konstrukcyjnym pracował jeden hindus
                      i jeden japończyk! Nie to pomyslenia! Zreszta i tak wszytskie skrzynie kupuja u
                      zewnetrznego dostawcy...
    • anyjaps [...] 16.02.07, 11:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • przemekthor Re: Lexus IS-F. 4.9 do setki???? 16.02.07, 15:34
      Wspaniale, ze wszech miar godne podziwu, czapki z glow, i tak dalej.

Ile takich aut sie sprzeda, wszystkiego 3000 sztuk? Z czego 2950 w usa, z
      reszty po 20 w Luksemburgu i Szwajcarii, jeden w Polsce kupi BOR, zeby go w
      tydzien wykonczyc na przydroznej jablonce.
    • traktorzysta Z tego co wiem to 0-60 mph 4.9 s ,czyli coś koło 16.02.07, 15:38
      5.3 s do 100 km/h ,czyli niewiele lepiej od 335i ,ale to szczegół . Nareszcie
      Japończycy wypuszczają coś konkretnego ,zresztą już mają ale tylko w USA ,a UE
      ma tylko jakieś toczydełka z wiertarkami . IS jest ładniejszy od nowych 3 .
      Tylko jak narazie niemieckie marki mają jedną ,wielką przewagę - wybór . Wybór
      wersji silnikowych od jakiś kosiarek ,po super moce V10 . Gdybym jednak mógł to
      miałbym w garażu LS460 , Audi RS4 i ML350 .
      • mechanioll Re: Z tego co wiem to 0-60 mph 4.9 s ,czyli coś k 16.02.07, 15:49
        Na pewno. Ale tu ma być 5 litrów wiec przyspieszenia 60-140, 0-200 etc. powinny
        być lepsze. I to co ważne dla maniaków - ograniczenie prędkości dopiero przy
        270.
    • black_code Re: Lexus IS-F. 4.9 do setki???? 16.02.07, 15:42
      Tak jak by na rynku nie bylo tego typu modeli ?
      Zadna to nowosc silnik V8 w tego typu samochodzie?
      To nowosc tylko dla Lexusa
    • vafancullo Re: Lexus IS-F. 4.9 do setki???? 16.02.07, 21:04
      w wersji 250 to calkiem ladny samochod, choc z latwoscia mozna poznac kraj jego pochodzenia.
      wersja is-f to z wygladu kwintesencja zlego smaku. ksztalt tylnego nadkola powoduje ze opony z tylu
      wydaja sie byc mniejsze od przednich, a wloty (czy tez wyloty) powietrza w okolicach przednich drzwi
      wygladaja jak imitacja testarossy wykonana na nadwoziu opla kadeta. calosci dopelnie elektroniczny
      zegarek rodem z radia do kuchni grundig.
      silnik chyba fajny.
      • nicolasvanorton Re: Lexus IS-F. 4.9 do setki???? 16.02.07, 22:30
        > silnik chyba fajny.

a gdzie tam panie!, fajny, toż to japońskie gó.. tylko żłopie paliwo ni
        metanolu ni lpg nie można nalać, w cholere z tym

dobry silnik to ma golf td

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka