tubelius Re: Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 18.02.07, 07:35 podobno jest gorszy w terenie niz volvo xc90 i toyota fj cruiser jakas tam gazeta to porownywala i hummer slabo wypadl wyglada badziewnie ani czolg ani samochod Link Zgłoś
alex-t Re: Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 18.02.07, 07:36 Cena 28 935 $ za przerobiony pick up. Dobudowano inna budke wlozono troche skory i z malego pick up'a zrobiono grozne lwiatko. Rama i zawieszenie jest to samo a cena Chevy Colorado jest nizsza o okolo 8-10 tys $. Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Czy poseł Misztal już sobie takie cacko kupił? 18.02.07, 08:03 On lubi takie autka. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Link Zgłoś
rotaxx Re: Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 18.02.07, 08:17 ja mam 4 runera moj koles ma h2 jeszcze ciezszy i wiekszy po glebokim sniegu zapada sie rowno (waga chyba okolo 3 tony)ja 4 runerem po glebokim sniegu moge sie przejechac naokolo humera Link Zgłoś
4815ma Re: Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 18.02.07, 09:04 Pozostane przy moim starym voyager,nic nikomu nie musze udawadniac ani imponowac. Link Zgłoś
hamerykanka Re: Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 18.02.07, 13:41 Z ktorego roku ten 4 runnner? Ja tez mam 4R i sobie chwale, niedawno jechalam pod katem 40 stopni na ukos w dol...hummer dawno by sie poturlal Link Zgłoś
trynit to jest dopiero rycerz <a href="http://www.toyota.com/fjcru" targe 18.02.07, 08:29 hamer to cienis w porównaniu do FJCRUISERA, na tej stronce zobaczcie poważne auto www.toyota.com/fjcruiser/ Link Zgłoś
kpaxxx Re: to jest dopiero rycerz <a href="<a href="http://ww" target 18.02.07, 09:55 Eee to też cienias ... To jest dopiero coś: www.lr.pl/tomcat.html Link Zgłoś
kocielby Re: to jest dopiero rycerz <a href="<a hr 19.02.07, 20:38 Zgadza się! To obecnie jeden z najlepszych samochodów terenowych w Polsce. Tyle że jest to już profesjonalna terenówka przygotowana do startów w rajdach (vide Dakar czy Croatia Trophy). W odróżnieniu od FJ Cruisera czy Hummera nie wyjedziesz nią na ulicę i nie pojedziesz do pracy. Co do FJ Cruisera to jest to również - podobnie jak Hummer H2 i H3 - "owca w wilczej skórze" - groźnie wygląda, ale w terenie wcale nie sprawuje się najlepiej... No i te wypasione zestawy audio w środku... Niegodne prawdziwego off-roadera:) Dużo ciekawszym wozem jest (była) Toyota MegaCruiser, nie wspominając oczywiście o LandCruiserze... Link Zgłoś
kolargolo taniocha 18.02.07, 09:24 w porownaniu do poprzednich modeli. teraz kazdy ksiegowy w USA moze go sobie kupic. Link Zgłoś
kpaxxx Ha ha ha 18.02.07, 09:52 Jak zobaczyłem filmik Hummer w akcji to nieźle się uśmiałem .... no na prawdę nieźle robi w terenie ;) Samochody terenowe w dzisiejszych czasach schodzą na psy ... Właściwie to już poza nielicznymi wyjątkami (np Defender chociaż i jego popsuli) produkuje się "bulwarówki" do lansowania się na mieście przez bogatych kolesi. Porównajcie sobie starego Land Rovera Discovery i nowego .... Kuźwa, który samochód terenowy ma koło zapasowe pod spodem ??? Link Zgłoś
slavomiros Re: Ha ha ha 18.02.07, 10:18 To prawda... Z dostępnych w Polsce w normalnej sprzedaży samochodów poza Defenderem w teren nadawałby się może jeszcze Patrol, jakby go oskubać z tych wszystkich plastików i założyć normalne opony. Toyota jeszcze sprzedaje J7 wszędzie, tylko nie w Europie i Stanach. Fajnie byłoby mieć takiego HZJ78... Link Zgłoś
jiri.pyta Re: Ha ha ha 18.02.07, 15:18 hzj78 możesz kupic na wszytskich kontynentach - w polsce czy niemczech też Link Zgłoś
tpara Hummer vs Lada Niva 18.02.07, 12:19 Taa.. Hummer bardziej jedzie na legendzie nic na prawdziwej wartości. Porównując parametry go z Lada Niva,to nie wygląda wcale tak różowo. Lada jak wiadomo, całkiem dobrze radzi sobie w terenie (jak Hummi, to wiem tyle co z artykułu). Ale popatrzmy na podstawowe parametry terenowe: kąty zjazdu i natarcia: H:37 stopni ;40 stopni Niva: 58 stopni ;58 stopni; trawers: H: 40 stopni, N:48 stopni, zanurzenie H:61cm, N: 65cm, prześwit: H:21,6cm N:22cm. Pozostają parametry poza terenowe (wykonczenie, itp): wiadomo tutaj H jest o wiele lepszy niż N. Ale w terenie pewnie N spokojnie mogłaby konkurować z H ( a może ktoś ma H i poszedłby na taki pojedynek albo redakcja przeprowadzi:) Prawdę mówiąc, to gdybym miał tyle kasy, co trezba na H, to bez zastanowienia kupiłbym jakieś Land Rovera. Link Zgłoś
tpara a jeszcze link do Nivy w terenie: 18.02.07, 12:25 www.autolada.hg.pl/nivateren.htm (ps: sam nie posiadam Nivy, więc nie jest to jakieś ślepe zapatrzenie - po prostu wiem, co potrafi to autko) Link Zgłoś
kodem_pl Nive to raczej z Wranglerem mozna porownywac... 18.02.07, 17:35 A i tak Wrangler jest milion razy wszechstronniejszy, bo Niva po drodze jezdzi... tragicznie. A jak stoisz za nia w korku... hohoho, wlosy zaczynaja wypadac od toksycznosci spalin;-) Link Zgłoś
tpara ogolnie masz racje, ale ja pisalem o terenie... 18.02.07, 18:46 (co wyraźnie zaznaczyłem), że w terenie Lada mogłaby spokojnie konkurować z H. Co do jej braków wyposażenia i jakości wykonania, to jasne, że gorzej wypada w "staniu w korku". Ale skoro kupujesz terenówke (jak wielu innych), żeby stać w korku to Twoja sprawa - ktoś z mercedesa powie, że jemu się wygodniej stoi w korku niż w Twoim wranglerze. Auta są projektowane do konkretnych zadań: terenówki akurat do jazdy w terenie i tam jest miejsce ich porównywania. A jak ktoś chce szpanować i jeździ terenówką do marketu na zakupy i raz w roku na narty na strzeżony parking, no to jasne, że niech kupuje wypasione w skóre auto i uważa, coby błotem nie zachlapać tapicerki;) Link Zgłoś
kodem_pl Re: ogolnie masz racje, ale ja pisalem o terenie. 18.02.07, 19:00 Nie zrozumiales. Lada pokona Hummera H2 i H3 (zapewne i H1) w terenie. Nie dlatego, ze jest lepsza, dlatego, ze to inna liga. Powalczyc z nia moze Wrangler. Wrangler tez jest mega niewygodny, wolny, glosny itp., wiec na asfalcie nie jest super. Ale przy Nivie to po prostu krol luksusu z przyspieszeniem niczym bolid F1. Tak jak piszesz terenowki sa zaprojektowane do konkretnych zadan: Hummer H1 byl zaprojektowany jako woz dla w miare wspolczesnego wojska, musial wiec wozic odpowiednia ilosc zolnierzy, byc odpowiednio elastyczny co do przewozonego uzbrojenia, opancerzenia itp. To wymuszalo jego wymiary i wage, dlatego w terenie bedzie gorszy niz Niva. Ale w wojsku... nie. H2 byl zaprojektowany jako auto dla tatusia co chce sie wyrozniac i czasem wyskoczyc na piknik na pole z rodzinka. I tu sprawdza sie idealnie. H3 to auto dla bogatego nastolatka lub jak ktos wyzej napisal ksiegowej, co tez chce miec modne esjuwi i fajnie wysoko siedziec. Link Zgłoś
tpara oki - no i tu się z Tobą zgodzę:) 18.02.07, 19:39 Masz zupełną rację:) Po prostu tylko nie rozumiem, że skoro projektowali wóz dla "bogatego nastolatka", to próbuję go reklamować jako auto terenowe? Do tego zamierzają wozić po Europie przenośny tor terenowy, aby pokazać, co to auto niby potrafi w terenie. A jak sam piszesz, w offroadzie pokona go i wrangler i lada. A jak komuś się zachce wziąć go w prawdziwy teren i wyjdą sytuacje jak na youtube (złamane osie, zakopywanie się, itd), to będzie kompromitacja dla H3 - i po co to producentowi? Od razu by powiedzieli, że to SUV i nikt by nie oczekiwał cudu na offroadzie. a tak.. ;) pozdrowki:) Link Zgłoś
kodem_pl Re: oki - no i tu się z Tobą zgodzę:) 18.02.07, 20:20 Pokazuja takie rzeczy, bo to element budowania wizerunku tego auta. To auto ma dawac poczucie wolnosci, a wolnosc to mozliwosc dojazdu gdzie sie chce:-D Pomysl: pokaza jak Hummer przejezdza przez przenosny tor terenowy, potencjalni klienci pomysla, ze to super auto nawet w terenie. Kupia i beda jezdzic nim do pracy, chwalac sie sasiadom, ze maja super terenowe auto. I sasiedzi uwierza, bo tez widzieli co potrafi. Jak pojada ze znajomymi pojezdzic po zaoranym polu tez nic sie nie stanie, pojezdza. Nawet przez strumyk nim przejada. I lans jest, satysfakcja jest. A ktos kto szuka auta do wygrania offroadowych zawodow i tak nigdy go nie kupi, bo wie, ze Suzuki Samurai i lepsze i tansze. I wszyscy zadowoleni. Link Zgłoś
kodem_pl Aaaa i powiem cos jeszcze:-D 18.02.07, 20:28 Jako osoba, ktora niedawno skonczyla 21 lat (czyli chyba dosc mloda) powiem Ci, ze sam nie kupilbym Hummera H3 tylko z dwoch powodow: bo pali za duzo i ma slabe wlasciwosci na asfalcie. Gdybym kupowal sobie teraz auto za jakies 300k zl kupilbym najnowsze BMW X5 z dieslem, ktory maja niedlugo wprowadzic (3.0 biturbo). Powiesz, ze auto to jest zupelnie bez sensu, bo niby terenowka, a w terenie nie jezdzi. A ja Ci powiem, ze jest idealne dla mnie. Od reki wrzucisz rowery do bagaznika, deske na dach czy cokolwiek innego chcesz. Wjedziesz sobie nim na plaze, zeby sciagnac skuter na przyczepe i sie nei zakopiesz. W lesie nie rozwale miski olejowej tak jak to zrobilem w zeszlym roku, bo przeswit odpowiedni jest. Nie urwe oslony silnika bawiac sie w kopnym sniegu. Mam naped na 4 lapy, wiec owe zabawy na sniegu osiagna nowy wymiar. Wyglad lepszy niz w wiekszosci kombi, a mozliwosci przewozowe rownie dobre. Swietne wlasciwosci na asfalcie. Swietnej jakosci wnetrze. Czego chciec wiecej? A co mi z tego, ze ono ma beznadziejne wlasciwosci terenowe? Fakt, rajdu offroadowego nie wygram, ale i nie mam takich aspiracji. Ja chce sobie bez stresu wjechac na kraweznik nie rozwalajac zderzaka (jak to zrobilem w zeszlym miesiacu) itp. Link Zgłoś
tpara no pewnie o to w tym wszystkim chodzi... 18.02.07, 20:43 szkoda tylko, że odbywa się to kosztem klienta, który może nie jest tak do końca okłamywany, ale co najmniej przez niedopowiedzenia wytwarza mu się celowo fałszywy wizerunek produktu, który nabywa. A jak człowieku naprawdę potrzebujesz terenówki, sam sobie szukaj i kombinuj, co wybrać. Ja właśnie mam taki dylemat: co prawda nie kupuje auta, ale pożyczam i w grę wchodzi Jimny albo właśnie niva. Trasa połowa teren (w tym brody) - połowa droga (głównie szuter). W sumie ok 3 tys km. Autka całkiem porównywalne: niby jimny bardziej komfortowy i ekonomiczny, ale w terenie lada ciut lepsza (chyba - jedyne bezpośrednie porównanie jest po czesku www.auto.cz/testy/suzuki-jimny-1-3-vs-lada-niva-1-7.html) ... no i jest dylemat. Może coś kodem_pl doradzisz, bo widze, że siedzisz trochę w temacie. Link Zgłoś
kodem_pl Re: no pewnie o to w tym wszystkim chodzi... 18.02.07, 21:49 Widzisz, takie zycie. Kupujac Rolexa za parenascie tysiecy dolcow tez nie kupujesz nic wiecej jak zludzenie... Zludzenie elitarnosci, wyjatkowosci itp. Czy mozemy mowic o oszukiwaniu? Pewnie tak, ale ludzie chca byc oszukiwani... Co do wyboru pomiedzy Jimny a Niva to nie pomoge Ci, bo nie mam pojecia o autach terenowych. No moze mam mgliste:-D Ja zrobilbym male rozeznanie, podsumowal plusy i minusy kazdego rozwiazania i... wybor podjety. Przykladowo jesli chcesz robic te 3k km gdzies w Rosji to duzym plusem Nivy bedzie to, ze w kazdej wsi (co wcale nie musi znaczyc czesto) dostaniesz czesci i kazdy bedzie to umial naprawic. Duzo zalezy tez od dodatkowego osprzetu aut, jak masz nive na oponach pseudoterenowych to objedzie ja Lexus LX 470 na lepszych oponach;-) Tak mi sie przynajmniej wydaje i tym tropem bym szedl. Wygoda w tym wypadku jest na odleglym miejscu, bo jadac wygodniejszym autem, ktore Ci ciagle bedzie grzezlo, srednio wygodnie bedziesz sie czul muszac nieustannie wypelzac z auta i szukac drzewa dla wyciagarki;-) Ale podkreslam... nie mam pojecia o terenowej jezdzie i terenowych autach, wiec zapytaj lepiej prawdziwych offroaderow. I jak wybierzesz ktores auto zapytaj jakiegos lesniczego czy inna osobe, ktora nascie lat jezdzi danym modelem, jakie czesci zabrac. Link Zgłoś
tpara mimo wszystko dzieki za info:) 18.02.07, 21:57 No mam jeszcze trochę czasu i pewnie będę dalej szukał, ale każda informacja jest cenna:) Link Zgłoś
pannatulipanna80 Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 18.02.07, 15:36 HUMMER to nie jest auto terenowe: www.youtube.com/watch?v=lpxoomyFs_0 Link Zgłoś
sum_tzw_olimpijczyk Re: Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 18.02.07, 16:05 O Hummerze z humorem;) img230.imageshack.us/my.php?image=17xu8oc5.jpg Link Zgłoś
kodem_pl Spoko dupowoz 18.02.07, 17:41 O charakterystycznym wygladzie:-D Idealny, zeby zabrac rodzinke na piknik. Link Zgłoś
caesar_pl Re: Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 18.02.07, 18:17 Raz widzialem Humera w Niemczech.Pod jednym domem.Ladnym domem.Ale tam stala takze najnowsza BMW ica i ta mnie porazala.Nie wiem co to byl za numer ale z wygladu byla nie dla kazdego..oh,co za alcisko... Link Zgłoś
hondini Hummer H3 - rycerz o gołębim sercu 19.02.07, 09:16 ja się pytam skąd biorą się w "bogatej" Polsce takie ceny? przecież takie auto w Polsce będzie kosztowało pewnie z 200.000 zł, a w "biednych" Stanach, niewiele ponad 80.000 zł, przecież to sk..... Link Zgłoś
tpara cło i podatki kolego:) 19.02.07, 09:53 Tak to jest prawie ze wszystkim w usa. Ja na np. sprowadzałem sobie baterie do laptopa: u nas ta bateria 800 zł, ja dałem 330 z przesyłką. Miałem szczęście, że mi nie oclili paczki. Teraz kombinuje z kuchenką turystyczną. Modele które mnie interesują u nas kosztują 450-600 zł, a tam 180-200 zł. Niezłe przebitki, co;)Lepiej jest już z elektroniką - dalej się tam opłaca kupić, ale nie ma już takiego przebicia jak jeszcze rok dwa temu Link Zgłoś