Dodaj do ulubionych

Chiptuning a zużycie paliwa

09.03.07, 14:38
Jak chiptuning wpływa na zużycie paliwa? Czy podkręcone w ten sposób autko
dużo więcej pije?
Mam 1,9 TDI 110 koni i najczęściej podkręcają je do 140 - 150. Zastanawiam
się ile wtedy moje maleństwo będzie piło. Jeśli ktoś ma jakiś godny polecenia
warsztat w centralnej Polsce to tez poproszę o info! Z góry dzięki za
wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Chiptuning a zużycie paliwa 09.03.07, 14:42
      może zacznij od przeszukania googli. zużycie paliwa na pewno nie spadnie,
      ważniejszy jest wpływ chipu na trwałość silnika.
      • martin_mm Re: Chiptuning a zużycie paliwa 09.03.07, 14:49
        wujaszek_joe napisał:

> może zacznij od przeszukania googli. zużycie paliwa na pewno nie spadnie,
        > ważniejszy jest wpływ chipu na trwałość silnika.

no wlasnie przeszukalem google, fora tuningowe, www.tdi.pl i inne stronki i
        wszyscy rozpisuja sie o tym ile koni dodali i jak to zrobic u siebie w garazu,
        a o spalaniu ani slowa.
        Nie chodzi mi o obnizenie zuzycia, tylko o fun, ale nie chcialbym sie zdziwic
        jak mi zacznie brac 10 na 100.
    • leon.zbowidowiec Re: Chiptuning a zużycie paliwa 09.03.07, 14:58
      Zuzycie paliwa wzrosnie mniej wiecej procentowo o tyle o ile % zwiekszysz moc
      silnika. Zaraz pojawia sie pewnie tacy co beda twierdzic ze spadnie bo moment
      obrotowy sie zwiekszyl, krzywa momentu jest lepsza itp. bzdury ale praktyka
      pokazuje ze jednak wzrasta. W koncu ta moc z czegos sie bierze (i nie jest to
      tylko powietrze :) i jakby bylo to takie proste podniesc ja bez dodatkowego
      zuzycia paliwa i zanieczyszczania srodowiska to producenci dawno by to zrobili.
      Jezeli masz niewielki przebieg i chcesz podniesc moc w TDI o 15% do 20% to nie
      powinno to wplynac ZNACZACO na trwalosc silnika i turbiny o ile zrobisz to u
      fachowcow no i sam bedziesz wlasciwie dbal o silnik (olej, studzenie turbo
      itp.).
      • s_mi Re: Chiptuning a zużycie paliwa 09.03.07, 16:18
        Ja słyszałem o spadku zużycia paliwa pomimo znacznego przyrostu moc. poczytaj
        sobie tutaj:
        streetracing.pl/forum/viewforum.php?f=8&sid=73b77e2904f33abe00ecc6df3fb3aecb
        • programistajava Re: Chiptuning a zużycie paliwa 09.03.07, 16:36
          pytanei za 3pkt, jak ktos robi chipa to po to aby miec z tego "fun" czyli
          potestowac bolida, wtedy spalanie rosnie napewno na poczatku jak czlowiek
          testuje nowa zabawke, pozniej jak sie upokoi to moze zuzyce bedzie neiznaczne.
          To tak troch z pogranicza psychologiii an przykladzie jednego z sasiadow na
          osiedlu ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka