Dodaj do ulubionych

wspomaganie kierownicy

17.03.07, 14:12
Mam pytanie - czy można kupić samochód bez wspomagania kierownicy i potem
dodać tę funkcję? Jeśli tak ile to kosztuje?
Obserwuj wątek
    • robert888 lepiej dokupic samochód do wspomagania 17.03.07, 14:36
    • trug Re: wspomaganie kierownicy 17.03.07, 14:52
      A co wtedy np. z przekładnią?
    • nocebo Re: wspomaganie kierownicy 17.03.07, 18:01
      W zdecydowanej większości aut trzeba wymienić cały układ kierowniczy, co czyni
      taką zmianę nieopłacalną - bo taniej wychodzi sprzedać auto i kupić podobne ze
      wspomaganiem.

Układ kierowniczy w wersji ze wspomaganiem ma prawie zawsze inną konstrukcję
      niż w takim samym aucie ale w wersji bez wspomagania. Seryjny układ ze
      wspomaganiem to nie jest: seryjny układ bez wspomagania + wspomaganie.

Najbardziej widoczną różnicą jest inna ilość obrotów koła kierownicy "od oporu
      do oporu" w obu wersjach.
    • basia_11 Re: wspomaganie kierownicy 18.06.07, 08:28
      Witam

Trafiłam na ten wątek o wspomaganiu i pozwalam sobie do niego dołączyć.
      Mam pytanie do doświadczonych kierowców własnie o wspomaganie kierownicy - na
      kursie jeździłam na pandzie ze wspomaganiem a od wczoraj jestem (szczęśliwą mam
      nadzieję) posiadaczką golfa II bez wspomagania - czy nauka jazdy i potem sama
      jazda autem bez wspomagania będzie bardzo 'bolesna'?
      Od razu uprzedzę dlaczego to auto - oczywiście cena, za którą udało mi się kupić
      bardzo dobrze utrzymane autko, zadbane, przez wiele lat serwisowane.
      Chcę zacząć jeździć od razu po odebraniu dokumentu (egzamin zdany 11.06) i chcę
      jeździć swoim pojazdem a nie mężowskim, żeby nam obojgu zaoszczędzić stresu:-)

Czy będą mnie bolały ręce w nagarstkach czy to po prostu kwestia wyczucia auta,
      nauczenia się jak i kiedy skręcać, żeby było optymalnie?

pozdrawiam serdecznie
      Basia
      • programistajava Re: wspomaganie kierownicy 18.06.07, 15:36
        ciezko moze byc na postoju jak auto stoi w miejscu a ty krecisz na maksa
        kierownica, podczas jazdy (kola sie obracaja) bedzie oki :)
        • basia_11 Re: wspomaganie kierownicy 19.06.07, 08:44
          programistajava napisał:

> ciezko moze byc na postoju jak auto stoi w miejscu a ty krecisz na maksa
          > kierownica, podczas jazdy (kola sie obracaja) bedzie oki :)

Póki co uczę się swojego pojazdu na placu koło domu ( mam nadzieję, że w tym
          tygodniu wydadzą mi w wydziale komunikacji prawo jazdy)i chyba nie jest tak
          strasznie. Wjeżdżam sobie w miejsca wymagające kilku korekt żeby zawrócić, więc
          trochę się trzeba nakręcić, ale jak gdzieś przeczytałam w miarę możliwości
          staram się to robić choćby z minimalną prędkością (bez mała 2 km/h) i jakoś idzie.
          Muszę dobrze wyczuć parkowanie prostopadłe tym samochodem między dwoma dośc
          blisko stojącymi samochodami - gdy jest wolne jedno miejsce między nimi, jakieś
          skrzynki sobie ustawię albo co i będę ćwiczyć:-)
          Kurs robiłam na pandzie, golf II duży nie jest, ale jednak większy, głownie
          dłuższy od pandzi i muszę się nauczyć czuć to auto.

pozdrawiam serdecznie
          Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka