Dodaj do ulubionych

Cała prawda o Skodzie

IP: utp.:* / 10.10.10.* 11.05.03, 11:23
JA się z niej nie śmieje głośno aczkolwiek usmiech na mej twarzy sie pojawia.
NA pewno chcialbym żeby polska motoryzacja dorobila sie takiej marki i
pozycji - mówię serio.
ALE
1. Ja Skody bym nie kupił chyba że byłaby to Octavia RS ale poważnie bym się
zastanowil czy nie lepiej wziąć Leona Sport lub Clio 2.o 16V lub FOCUSA ST
170 - podobno recenzje ma fatalną OCtavia RS oczywiście
2. Devote, Greenblack, Niknejm, Michał i cała reszta fanów motoryzacji
(przepraszam jeśli o kimś nie wspomniałem) NIGDY nie popełnili by takiego
aktu desperacji kupując np. Fabię 1.9 TDI albo 2.0
3. Niestety ale Fabiami i Octaviami (przynajmniej tam gdzie ja mieszkam)
jezdzi ciężkie frajerstwo i przyrzekam że co drugi ma kapelusz!!!
4. Target który porusza się tymi autami zwykle trzyma się lewego pasa i
jezdzi niezbyt dobrze.
5. Stylistyka jest co najmniej nudna

Pozdrawiam ARAFAT

A jakie wy macie spostrzeżenia?
chylę czółka pepiczkom że mają w sumie niezłe auto (moim zdaniem drogie w
relacji image/cena vide SUPERB)ALE JA NIGDY GO NIE KUPIĘ
Przepraszam również jeśli kogoś obraziłem a ten ma SKodę a jest wyjątkiem od
reguły to tylko moje empiryczne i subiektywne wrażenia
Obserwuj wątek
    • derwisz911 Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 12:01
      Huh

> 1. Ja Skody bym nie kupił chyba że byłaby to Octavia RS ale poważnie bym się
      > zastanowil czy nie lepiej wziąć Leona Sport lub Clio 2.o 16V lub FOCUSA ST
      > 170 - podobno recenzje ma fatalną OCtavia RS oczywiście
      Clio najlepiej! Byłby najfajniejszy! Większoć swego 10 letniego żywota
      spędziłby w ASO Renault! No a porównując Clio z octavią, to jasnym jest, że
      octavia jest słabsza, lżejsza, mniej ładowna, mniej wygodniejsza i w dodatku o
      300% mniej prestiżowa!
      BUahahahahah

> 2. Devote, Greenblack, Niknejm, Michał i cała reszta fanów motoryzacji
      > (przepraszam jeśli o kimś nie wspomniałem) NIGDY nie popełnili by takiego
      > aktu desperacji kupując np. Fabię 1.9 TDI albo 2.0
      Ja bym kupił. Jakby moje zarobki były średnie i relacja jakość/cena miałaby
      duże znaczenie.
      No, ale ja nie jestem widocznie fanem motoryzacji...

> 3. Niestety ale Fabiami i Octaviami (przynajmniej tam gdzie ja mieszkam)
      > jezdzi ciężkie frajerstwo i przyrzekam że co drugi ma kapelusz!!!

Dziś polowałem na KAPELUSZNIKÓW, bo mocno mnie ta teoria śmieszy i ciekawi.
      Fakt, że sporo jeździ kapeluszników. Ale niedawno widziałem dwóch kapelusników
      w corollach!

> 4. Target który porusza się tymi autami zwykle trzyma się lewego pasa i
      > jezdzi niezbyt dobrze.
      I co ciekawe. W krakowie chyba wszycy kapelusznicy w fabiach jeżdżą PRAWYM
      pasem. Czego nie można powiedzieć o właścicielach seatów czy polo.

> 5. Stylistyka jest co najmniej nudna
      Kwestia indywidualna dla każdego. Mnie nudzi np. audi, które od 20 lat wygląda
      tak samo.

> A jakie wy macie spostrzeżenia?
      > chylę czółka pepiczkom że mają w sumie niezłe auto (moim zdaniem drogie w
      > relacji image/cena vide SUPERB)ALE JA NIGDY GO NIE KUPIĘ
      no wiesz. Porównując z passatem... Skoda jest po prostu piękna!

> Przepraszam również jeśli kogoś obraziłem a ten ma SKodę a jest wyjątkiem od

> reguły to tylko moje empiryczne i subiektywne wrażenia
      Nie gniewam się. Nie mam skody. Ale mnie takie posty też obrażają.

pozdrawiam
      • greenblack Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 12:48
        derwisz911 napisał:

> Ja bym kupił. Jakby moje zarobki były średnie i relacja jakość/cena miałaby
        > duże znaczenie.

Żeby dać 60 albo 63 tyś za auto klasy B, bo tyle kosztują 2.0 i 1.9 TDI z
        przyzwoitym wyposażeniem, to trzeba być naprawdę wielkim fanem Skody. Za tyle
        można mieć bardzo dobrze wyposażonego kompakta z silnikami 1.6-1.8
        albo "golasa" z segmentu D, który będzie miał to samo, co topowa Fabia, a
        bezpieczeństwo i komfort zupełnie nieporównywalne.

> Dziś polowałem na KAPELUSZNIKÓW, bo mocno mnie ta teoria śmieszy i ciekawi.

Do kapeluszników nic nie mam i jeżdża oni nie tylko Fabiami, np. nowy Megane,
        Ibiza, Cordoba to ich ulubieńcy. Jednak, kiedy pewnego listopadowego dnia z
        podporządkowanej wyskoczyła mi Fabia z zaparowanymi od oddechów kapeluszniczej
        rodzinki szybami, to zamiast kląć i się wściekać, po prostu zacząłem się
        śmiać;)

> I co ciekawe. W krakowie chyba wszycy kapelusznicy w fabiach jeżdżą PRAWYM
        > pasem.

Zakratowane, białe Fabie sterowane przez akwizytorów często działają mi na
        nerwy. Nie znaczy to oczywiście, że np. jeżdżący Corollami i Focusami nie robią
        tego samego.

> Kwestia indywidualna dla każdego. Mnie nudzi np. audi, które od 20 lat
        wygląda
        > tak samo.

A6, A8, TT to rzeczywiście nudne stylistycznie konstrukcje.

Pozdrawiam
        • derwisz911 Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 13:00
          > A6, A8, TT to rzeczywiście nudne stylistycznie konstrukcje.
          A nie? Drogi Greenblacku?

A4, A6 i A8 z daleka wyglądają wszystkie jak leciwe audi 80. Porównaj z tym
          jak się zmienia BMW czy Merc! Klasa E 15 lat temu chyba wyglądała ZUPEŁNIE
          inaczej. S-klasa również. O C nie wspomnę.

TT - to kulfon, który nigdy nie powinien był opuścić biura projektowego.
          Osobiście nie cierpię widoku tego auta. A jeszcze bardziej jego kierowców w
          adidasie albo Big-Starze.

pozdrawiam serdecznie
          • greenblack Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 13:07
            derwisz911 napisał:

> A4, A6 i A8 z daleka wyglądają wszystkie jak leciwe audi 80. Porównaj z tym
            > jak się zmienia BMW czy Merc! Klasa E 15 lat temu chyba wyglądała ZUPEŁNIE
            > inaczej. S-klasa również. O C nie wspomnę.

Audi jest jedną z niewielu marek produkujących _eleganckie_ samochody. Nie ma
            tu miejsca na dziwactwa a la Renault&Nissan. Dlatego Toyota tak bardzo kopiuje
            Audi - Avensis, Corolla. BMW zeszło na psy. 7, nowa 5 to wozy, w których wstyd
            się pokazać. Nowa E-klasa jest za bardzo japońska z wyglądu.

Pozdrawiam

• derwisz911 Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 14:03
              > Audi jest jedną z niewielu marek produkujących _eleganckie_ samochody. Nie
              ma
              Elegancki to jest Bentley. Audi jest tylko drogi.

> tu miejsca na dziwactwa a la Renault&Nissan. Dlatego Toyota tak bardzo
              kopiuje

Czasem te dziwactwa są ładne. Lamborghini też nie wygląda normalnie.
              Co w corolli jest wzięte z audi?
              Co w avensis nowej jest podobne do audi? nova Avensis jest nieładna. Ale nie
              przesadzajmy. Swojej brzydoty nie zapożyczyła od audi.

>BMW zeszło na psy. 7, nowa 5 to wozy, w których wstyd
              Wolałbym się wozić nową 7 lub 5-tką. Przynajmniej 5-tka reaguje na wciśnięcie
              gazu lub hamulca.

> się pokazać. Nowa E-klasa jest za bardzo japońska z wyglądu.
              CO ZA NAUKOWA WYPOWIEDŹ!
              Nie wiem na czym polega "japońskość", ale chyba nowej e-klassie zrobiła
              całkiem dobrze. Uważam e-klasse za najładniejsze dziecko Mercedesa w jego
              ostatnich 20 latach.

pozdrawiam
              • greenblack Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 14:28
                derwisz911 napisał:

> Czasem te dziwactwa są ładne. Lamborghini też nie wygląda normalnie.

Lamborhini wygląda, jak wygląda, bo musi osiągać prędkości ponad 300 km/h. Poza
                tym to zupełnie inna klasa cenowa i przeznaczenie samochodu. Poza tym
                Lamborhini należy do Audi:P

>BMW zeszło na psy. 7, nowa 5 to wozy, w których wstyd
                > Wolałbym się wozić nową 7 lub 5-tką. Przynajmniej 5-tka reaguje na wciśnięcie
                > gazu lub hamulca.

W testach jakoś tego nie widać. Audi hamują i przyspieszają, jeżeli nie lepiej,
                to przynajmniej tak samo jak BMW.

> > się pokazać. Nowa E-klasa jest za bardzo japońska z wyglądu.
                > CO ZA NAUKOWA WYPOWIEDŹ!
                > Nie wiem na czym polega "japońskość", ale chyba nowej e-klassie zrobiła
                > całkiem dobrze.

Trudno podpierać się naukowymi argumentami, gdy mowa o gustach. Mercedes
                powinien wyglądać trochę kanciasto. Nowe MB są trochę "eso-floresowate".

Pozdrawiam
          • bisnesmen Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 13:16
            derwisz911 napisał:

> > A6, A8, TT to rzeczywiście nudne stylistycznie konstrukcje.
            > A nie? Drogi Greenblacku?

Jeśli Ci się nie znudziła kompozycja karoseryjna pt. Carrera,
            z 1991 roku, a krytykujesz stateczne i eleganckie linie Audi,
            to jesteś uprzedzonym hipokrytą. To nie są samochody dla cymbałów,
            którzy czekają, aż plastikowe cizie na poboczu zmoczą się na widok
            żabiej sylwetki starego gruchota.
            Dyskretna elegancja samochodów Audi jest dyktowana długotrwałą
            filozofią firmy, która w konserwatywnych nadwoziach zamyka
            wysublimowaną technikę. Dla fanów sportowego badziewia, do których,
            jak wnioskuję się zaliczasz (Celica + Clio Williams + 911 - to o ile
            pamiętam Twoje auta) ta filozofia (jak każda filozofia) może być
            niezrozumiała, ale taki np. kanclerz Schroeder wie, co dobre.
            • greenblack Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 13:22
              Shroeder jeździ Ludowozem Phaetonem.
            • derwisz911 ;)))) 11.05.03, 13:24
              Jakoś sylwetka 911 jest rozpoznawalna na całym świecie i nikt się do jej
              klasyczności nie przyczepia.
              Audi nie ma szczególnego designu, który mógłby utrzymywać. Jest po prostu
              ZWYKŁE - do bólu.

Audi to nie Corvette, 911, które zawsze wyglądają podobnie i tylko ewoluują w
              czasie.
              TT - to epizod. I pewnie za 5 lat już nie będzie produkowany.

Jak napisałem. BMW i Mercedes także ewoluują. Tylko, że u niech widać dążenie
              do nowoczesności i ładnego wyglądu. Natomiast w Audi?

Natomiast Kanclerz Schroeder jest dla mnie takim autorytetem jak Andrzej
              Lepper, więc tym bardziej się zrażam do Audi.
              • greenblack Re: ;)))) 11.05.03, 13:35
                derwisz911 napisał:

> Audi nie ma szczególnego designu, który mógłby utrzymywać. Jest po prostu
                > ZWYKŁE - do bólu.

Siła Audi nie leży w epatowaniu szokującym wyglądem, lecz w elegancji. A6
                początkowo szokowało, ale już się opatrzyło. Mijemy nadzieję, że nie powstanie
                tam coś na miarę Megane, Vel Satisa, Primery albo Micry. Wygląd jest "zwykły",
                ale dlaczego Toyota i Opel tak go kopiują?

> Natomiast Kanclerz Schroeder jest dla mnie takim autorytetem jak Andrzej
                > Lepper, więc tym bardziej się zrażam do Audi.

Shroeder jeździ Phaetonem.

Pozdrawiam
                • derwisz911 Re: ;)))) 11.05.03, 13:42
                  Co chcesz od ładniutkiej micry?

Primera jest faktycznie niezbyt... ale tył ma ładny.
                  Vel-Satis, mówiąc szczerze, podoba mi się. Gdyby tylko był japoński i nie psuł
                  się jak renault...!

Nie wiem w czym toyota i opel skopiowali audi. Może podsuniesz mi coś, żebym
                  to zauważył.

pozdrawiam
                  • greenblack Re: ;)))) 11.05.03, 13:51
                    derwisz911 napisał:

> Co chcesz od ładniutkiej micry?

Poza tym, że jest paskudna, ma absurdalnie drogą wersję 1.4 - 53 tyś, to jest
                    to obok Seicento najgłośnieszy samochód na rynku - 76 dB przy 130 km/h.

> Primera jest faktycznie niezbyt... ale tył ma ładny.

A dla mnie właśnie odwrotnie. Widziana z przodu jest całkiem całkiem. Z boku
                    bardzo źle, a z tyłu rozpacz, szczególnie liftback z tymi wypustkami.

> Nie wiem w czym toyota i opel skopiowali audi.

Przyjrzyj się tyłowi Corolli - stare A3, tyłowi Avensisa - A6, wnętrzom Vectry,
                    Avensisa, Corolii - Audi. Opel oficjalnie przyznaje, że wzorował się na Audi.

Pozdrawiam
                    • derwisz911 Re: ;)))) 11.05.03, 14:09
                      > > Co chcesz od ładniutkiej micry?
                      > Poza tym, że jest paskudna,
                      Hehe! I tak moglibyśmy do końca świata. Ty, że paskudna. Ja, że piękna.
                      To samo z TT, czy a6. Ty napiszesz, że dzieło sztuki. Dla mnie to nieudane
                      szkice projektanta bez gustu.

> > Primera jest faktycznie niezbyt... ale tył ma ładny.
                      > A dla mnie właśnie odwrotnie. Widziana z przodu jest całkiem całkiem. Z boku
                      > bardzo źle, a z tyłu rozpacz, szczególnie liftback z tymi wypustkami.
                      Jak wyżej. Lubisz jedno. Ja drugie. Inni jeszcze co innego. Inaczej to by
                      tylko jedna marka na świecie była.

> > Nie wiem w czym toyota i opel skopiowali audi.
                      > Przyjrzyj się tyłowi Corolli - stare A3, tyłowi Avensisa - A6, wnętrzom
                      Vectry,
                      To, że corolla ma taką a nei inną klapę z tyłu... chyba nie jest grzechem. Wg
                      mnie corolla raczej przypomina z tyłu 5-drzwiowego stilo. O oryginalność
                      tylnej klapy chyba nie ma co walczyć. Ten element jest zawsze taki sam.

> Avensisa, Corolii - Audi. Opel oficjalnie przyznaje, że wzorował się na Audi.
                      Z audi znam tylko wnętrza a6 i a8. W nowej Avensis przyjamniej się siedzi.
                      Opla omijam szerokim łukiem. Tylko jak musimy serwisiwać omegę tam zaglądam.

Pozdrawiam
            • derwisz911 Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 13:25
              I doprawdy nie wiem skąd ten mit, że posiadam clio williams...
          • franek-b Re: Cała prawda o Skodzie 12.05.03, 11:21

> > A6, A8, TT to rzeczywiście nudne stylistycznie konstrukcje.
            > A nie? Drogi Greenblacku?
            >

Moze nie wiesz ale audi porownalo statystyki sprzedazy ostatniego a6 z
            poprzednim modelem (a6 w starej budzie jeszcze serii 100) i okazalo sie ze
            spadek sprzedazy byl ok. 20%, wina lezy wedlug ich badan w zbyt awangardowym
            wygladzie tylu samochodu. Dlatego nowe a6 bedzie jeszcze bardziej
            konserwatywne. a przy okazji to 15 lat temu nie bylo zadnej klasy E;-)

> TT - to kulfon, który nigdy nie powinien był opuścić biura projektowego.
            > Osobiście nie cierpię widoku tego auta. A jeszcze bardziej jego kierowców w
            > adidasie albo Big-Starze.

hmm przyznam sie ze jest to dosyc odwazna opinia, ktora nijak ma sie do
            powodzenia tego auta... mialem okazje dokladnie porownac tt z np boxsterem, i
            uwazam ze stylistyka i pewne rozwiazania stylistyczne z tt sa o lata swietlne z
            przodu w porownaniu jakby nie patrzec do bardzo klasycznego w porsche
            a Twoja opinia o kierowcach tetetek swiadczy tylko o Tobie, na szczescie:-(
            • derwisz911 Re: Cała prawda o Skodzie 12.05.03, 23:40

> Moze nie wiesz ale audi porownalo statystyki sprzedazy ostatniego a6 z
              > poprzednim modelem (a6 w starej budzie jeszcze serii 100) i okazalo sie ze
              > spadek sprzedazy byl ok. 20%, wina lezy wedlug ich badan w zbyt awangardowym
              > wygladzie tylu samochodu. Dlatego nowe a6 bedzie jeszcze bardziej
              > konserwatywne. a przy okazji to 15 lat temu nie bylo zadnej klasy E;-)

Nie przypuszczałem, że słabsze wyniki sprzedaży to kwestia zbytniego
              nowatorstwa stylistycznego. Audi znam tylko z jazd próbnych i z widzenia. Te
              pierwsze jednak wyrobiły moją opinię n.t. tych wozów. A w literaturę o audi
              się nie wgłębiam.
              15 lat temu klasa E istniała. Może auto nie nazywało się np. e220 itd. ale
              istniała, a przynajmniej odpowiednik. Natomiast Twoje spostrzeżenie, że "nie
              było" obrazuje jak bardzo się ten model zmienia w czasie.

> > TT - to kulfon, który nigdy nie powinien był opuścić biura projektowego.
              > > Osobiście nie cierpię widoku tego auta. A jeszcze bardziej jego kierowców
              > w
              > > adidasie albo Big-Starze.
              >
              > hmm przyznam sie ze jest to dosyc odwazna opinia, ktora nijak ma sie do
              > powodzenia tego auta... mialem okazje dokladnie porownac tt z np boxsterem,
              i
              > uwazam ze stylistyka i pewne rozwiazania stylistyczne z tt sa o lata
              swietlne z
              >
              > przodu w porownaniu jakby nie patrzec do bardzo klasycznego w porsche
              > a Twoja opinia o kierowcach tetetek swiadczy tylko o Tobie, na szczescie:-(

Oczywiście, że świadczy. Że nie lubię ludzi (?) w Adidasie/Big Starach ;-)
              Niestety w Polsce nie widziałem w TT ani jednego człowieka, który wyglądałby
              na wykazującego pełnię władz umysłowych.
              Parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych i taksówek, wyprzedzanie na
              trzeciego. A wszyscy obwieszeni łańcuchami i w dresach.

Naturalnie w _normalnych_ krajach nie mam nic przeciwko kierowcom audi tt, jak
              i przeciw komukolwiek innemu. To, że w PL wszystko jest do góry nogami
              sprawia, że o tt jeżdżących po nasyzm kraju mam negatywną opinię.
              Wiem, że to zadzieranie z wieloma. TT mnie się nie podoba, ale nie potępiam
              nikogo, kto zakochał się w tej maszynce. Na pewno to auto da się lubić.
              Jednak mając wybór między tt a boxsterem nie zastanawiałbym się...
              Wziąłbym boxstera. Albo nie!
              Kupiłbym MR2. A za resztę pieniędzy lepsze kino domowe, albo nowe meble do
              salonu.

pozdrawiam
      • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie IP: utp.:* / 10.10.10.* 11.05.03, 22:00
        derwisz911 napisał:

> Huh
        >
        >
        > > 1. Ja Skody bym nie kupił chyba że byłaby to Octavia RS ale poważnie bym s
        > ię
        > > zastanowil czy nie lepiej wziąć Leona Sport lub Clio 2.o 16V lub FOCUSA ST
        >
        > > 170 - podobno recenzje ma fatalną OCtavia RS oczywiście
        > Clio najlepiej! Byłby najfajniejszy! Większoć swego 10 letniego żywota
        > spędziłby w ASO Renault! No a porównując Clio z octavią, to jasnym jest, że
        > octavia jest słabsza, lżejsza, mniej ładowna, mniej wygodniejsza i w dodatku
        o
        > 300% mniej prestiżowa!
        > BUahahahahah
        W tego typu autach głupotą jest rozważać funkcjonalność one mają dawać radość z
        jazdy. Niestety Octavia jest słabsza czy ci sie to podoba czy nie 172konie w
        clio względem 180 w Octavi plus porównanie masy aut jedynie skoda ma wiekszy
        moment wynika to stricte z zastosowanego silnika (turbo) Skoda 7.9 do 100 Clio
        7.2 i odpowiednio w wyższych prędkościach to róznica się uwidacznia ąż do 200
        potem fakt RS nadrabia momentem i V max wynikającym z ilosci koni.
        CO do wielkości raz jeszcze A co Mr Derwisz chcesz wozić nią ziemniaki z hurtu
        i obsługiwac przyjęcia? CO do Prestiżu to Renault zapisało się w historii
        motoryzacji znacznie bardziej niż SKoda. AKurat co do awaryjności Octavii
        chodzą różne historie zgodze się Renualt nie wyróżnia się też.
        > > 2. Devote, Greenblack, Niknejm, Michał i cała reszta fanów motoryzacji
        > > (przepraszam jeśli o kimś nie wspomniałem) NIGDY nie popełnili by takiego
        > > aktu desperacji kupując np. Fabię 1.9 TDI albo 2.0
        > Ja bym kupił. Jakby moje zarobki były średnie i relacja jakość/cena miałaby
        > duże znaczenie.
        A ja nie do czego się przyznaje bo auto dla mnie to coś więcej niż dotarcie z
        punktu A do B

> No, ale ja nie jestem widocznie fanem motoryzacji...
        >
        > > 3. Niestety ale Fabiami i Octaviami (przynajmniej tam gdzie ja mieszkam)
        > > jezdzi ciężkie frajerstwo i przyrzekam że co drugi ma kapelusz!!!
        >
        > Dziś polowałem na KAPELUSZNIKÓW, bo mocno mnie ta teoria śmieszy i ciekawi.
        > Fakt, że sporo jeździ kapeluszników. Ale niedawno widziałem dwóch
        kapelusników
        > w corollach!

Ależ nie przeczę ja dzisiaj widziałem gościa w kapeluszu w S600 (tyle że on
        chyba był z Teksasu
        > > 4. Target który porusza się tymi autami zwykle trzyma się lewego pasa i
        > > jezdzi niezbyt dobrze.
        > I co ciekawe. W krakowie chyba wszycy kapelusznicy w fabiach jeżdżą PRAWYM
        > pasem. Czego nie można powiedzieć o właścicielach seatów czy polo.

I tak tez może być

> > 5. Stylistyka jest co najmniej nudna
        > Kwestia indywidualna dla każdego. Mnie nudzi np. audi, które od 20 lat
        wygląda
        > tak samo.

Też prawda A AUdi wypada korzytsniej niz SKoda
        >
        > > A jakie wy macie spostrzeżenia?
        > > chylę czółka pepiczkom że mają w sumie niezłe auto (moim zdaniem drogie w
        > > relacji image/cena vide SUPERB)ALE JA NIGDY GO NIE KUPIĘ
        > no wiesz. Porównując z passatem... Skoda jest po prostu piękna!

Biorąc pod uwagę że te auta w 90 proc wyglądają tak samo albo i więcej to
        faktycznie musisz być fanem tej marki
        >
        > > Przepraszam również jeśli kogoś obraziłem a ten ma SKodę a jest wyjątkiem
        > od
        >
        > > reguły to tylko moje empiryczne i subiektywne wrażenia
        > Nie gniewam się. Nie mam skody. Ale mnie takie posty też obrażają.

A dlaczego? Czy ja kogoś obraziłem? Wyraziłem swoją opinię oraz to co
        zaobserwowałem. Obrazić to ja dopiero mógłbym ciebie Derwisz ale to nie moja
        droga.

i Ad Vocem twojej sygnatury POdpisuj sie jak chcesz ja nie mam nic przeciwko
        ale istnieje takie przysłowie "Ta krowa która głośno ryczy daje mało mleka" lub
        nie wiem czy zauważyłeś małe psy głośno szczekają a te duże i silne siedzą
        zazwyczaj cicho...
        Fajnie że masz takie auto chetnie bym się nim przejechał. Ot ja ma troche inne
        podejście Twoje szanuje też bo świat byłby nudny gdyby wszyscy postępowali
        zgodnie z jednym wzorcem

Pozdrawiam z szacunkiem
        ARAFAT
        > pozdrawiam
    • Gość: Andre Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.pcplus.com.pl 11.05.03, 12:23
      Niedawno miałem przyjemność walnąć się Golfem I Dwóch
      małolatów w bejsbolówkach z daszkami do tyłu chcieli
      zjechać na prawy pas, akurat ja tam byłem. Efekt ?
      Ja dwoje drzwi do wymiany a oni na szrot ;-(
      Pozatym żadnych problemów.
      ;-)
      • derwisz911 Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 12:27
        Gość portalu: Andre napisał(a):

> Niedawno miałem przyjemność walnąć się Golfem I Dwóch
        > małolatów w bejsbolówkach z daszkami do tyłu chcieli
        > zjechać na prawy pas, akurat ja tam byłem. Efekt ?
        > Ja dwoje drzwi do wymiany a oni na szrot ;-(
        > Pozatym żadnych problemów.
        > ;-)

Nie wyłapałem... Czym ty jechałeś?

pozdrawiam
        • Gość: Andre Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.pcplus.com.pl 11.05.03, 13:45
          derwisz911 napisał:

>
          > Nie wyłapałem... Czym ty jechałeś?
          >
          > pozdrawiam
          Jak to czym ?1
          Od dwóch lat chwalę się że mam FABIĘ
          • derwisz911 Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 13:49
            Ach! Faktycznie!

Pozdrawiam Cię serdecznie.
            Nie daj się Dresiarzom!
            • Gość: Andre Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.pcplus.com.pl 11.05.03, 14:05
              derwisz911 napisał:

> Ach! Faktycznie!
              >
              > Pozdrawiam Cię serdecznie.
              > Nie daj się Dresiarzom!

Dzięki.
              Trzymam się.
              Dresiarstwo, kapelusznictwo, buractwo, akwizytorstwo i
              inne plagi na drogach to są zjawiska socjologiczne i
              marki samochodów które próbuje im się przypisać to teoria
              trudna do udowodnienia.Czasami odnoszę wrażenie że posty
              piszą sprzedawcy samochodów.
              PZDR
    • Gość: Gradus Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.biomag.uni-jena.de 11.05.03, 15:47
      Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> A jakie wy macie spostrzeżenia?
      > chylę czółka pepiczkom że mają w sumie niezłe auto
      (moim zdaniem drogie w
      > relacji image/cena vide SUPERB)ALE JA NIGDY GO NIE KUPIĘ
      > Przepraszam również jeśli kogoś obraziłem a ten ma
      SKodę a jest wyjątkiem od
      > reguły to tylko moje empiryczne i subiektywne wrażenia

Ostatnio troche gadalem z jednym Niemcem na temat Skod,
      Seatow i Volkswagenow. No i gosc stwierdzil, ze do Seatow
      nie ma zaufania (ci hiszpanscy robotnicy...) ale Skode to
      by chetnie kupil...

Pozdro.
      • Gość: tirpik Re: Cała prawda o Skodzie IP: 212.14.11.* 12.05.03, 11:34
        kurde jaki ten niemiec mądry
        a pocałowałeś go w rękę za taką mądrą poradę?
        • Gość: Gradus Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.biomag.uni-jena.de 12.05.03, 11:46
          Gość portalu: tirpik napisał(a):

> kurde jaki ten niemiec mądry
          > a pocałowałeś go w rękę za taką mądrą poradę?

wiesz zapomnialem... Ale tobie chyba powinienem za tak
          niesamowicie inteligentna wypowiedz...
          • Gość: tirpik Re: Cała prawda o Skodzie IP: 212.14.11.* 12.05.03, 12:40
            wiesz, śmieszą mnie ludzie tacy jak Ty, dla których zdanie jakiegoś bauera,
            który cały dzień babra sie w gnoju, jest jakąś wyrocznią tylko dlatego, że gość
            jest Niemcem. wyobrażam sobie, że zrobiłeś sobie w domu mikro obóz
            koncentracyjny i całe popołudnia spędzasz w pasiakach zastanawiając się jakie
            zdanie mają przedstawiciele "rasy panów" na temat tego czy innego samochodu

• Gość: Gradus Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.biomag.uni-jena.de 12.05.03, 13:06

> wiesz, śmieszą mnie ludzie tacy jak Ty, dla których
              zdanie jakiegoś bauera,
              > który cały dzień babra sie w gnoju, jest jakąś
              wyrocznią tylko dlatego, że gość
              >
              > jest Niemcem.

co za baran z Ciebie... Po pierwsze to gosc nie jest
              bauerem tylko pracuje na uniwerku (moze sie zdziwisz ale
              tacy tez w Niemczech sa...). Po drugie nie podalem tego
              jako wyrocznie tylko jako przyklad tego w jakis sposob
              moze byc postrzegana Skoda w Niemczech. Gosc ma wieksze
              zaufanie do Skody niz do Seata co raczej u nas jest nie
              do pomyslenia...

>wyobrażam sobie, że zrobiłeś sobie w domu mikro obóz
              > koncentracyjny i całe popołudnia spędzasz w pasiakach
              zastanawiając się jakie
              > zdanie mają przedstawiciele "rasy panów" na temat tego
              czy innego samochodu
              >

no coz... tutaj to nawet nie ma czego komentowac...
              • Gość: tirpik Re: Cała prawda o Skodzie IP: 212.14.11.* 12.05.03, 13:27
                Gość portalu: Gradus napisał(a):
                > co za baran z Ciebie...
                troche kultury, prostaku. Ja cie baranem nie nazywałem, chociaż nim jesteś

> gosc nie jest bauerem tylko pracuje na uniwerku
                no tak, jakiś doktorek co nie potrafi sam śrubki wkręcić ma być samochodowym
                autorytetem.

> jako przyklad tego w jakis sposob
                > moze byc postrzegana Skoda w Niemczech.
                wlasnie to mnie smieszy, ze z taka nabożną czcią odnosisz sie do czyjejś opini
                tylko dlatego, że ktoś ma pewną (specyficzną) narodowość. czemu nie napisałeś
                co o skodach myślą Żydzi?

> zaufanie do Skody niz do Seata co raczej u nas jest nie
                > do pomyslenia...
                chyba wśród twoich kolesi, bo dla mnie to niewielka różnica

> no coz... tutaj to nawet nie ma czego komentowac...
                to nie komentuj
                • Gość: Miki Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 13:34
                  Następny pajaco - burak !!!
                  • Gość: tirpik Re: Cała prawda o Skodzie IP: 212.14.11.* 12.05.03, 13:38
                    Gość portalu: Miki napisał(a):

> Następny pajaco - burak !!!

cieszę się, że mnie popierasz, mIki
                    masz rację, Gradus to pajaco - burak
                    • Gość: Miki Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 13:50
                      Mówiłem o Tobie pajacu !
                      • Gość: tirpik Re: Cała prawda o Skodzie IP: 212.14.12.* 12.05.03, 14:23
                        nie, tak ci sie tylko wydaje
                        mówiles o sobie samym
                • Gość: Gradus Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.biomag.uni-jena.de 12.05.03, 13:40

> Gość portalu: Gradus napisał(a):
                  > > co za baran z Ciebie...
                  > troche kultury, prostaku. Ja cie baranem nie nazywałem,
                  chociaż nim jesteś
                  >

wykazales sie nisamowita kultura w poprzednich postach i
                  w tym poscie takze...

> > gosc nie jest bauerem tylko pracuje na uniwerku
                  > no tak, jakiś doktorek co nie potrafi sam śrubki
                  wkręcić ma być samochodowym
                  > autorytetem.
                  >
                  > > jako przyklad tego w jakis sposob
                  > > moze byc postrzegana Skoda w Niemczech.
                  > wlasnie to mnie smieszy, ze z taka nabożną czcią
                  odnosisz sie do czyjejś opini
                  > tylko dlatego, że ktoś ma pewną (specyficzną)
                  narodowość. czemu nie napisałeś
                  > co o skodach myślą Żydzi?

widze, ze masz jakies kompleksy... gdzie widzisz to
                  czczenie opini Niemca???? Nie wiem tez czemu niemiecka
                  narodowosc jest taka specyficzna... Nie widze zbyt
                  wielkich roznic miedzy Polakami a Niemcami (oprocz
                  oczywiscie tego, ze maja srednio 4x wieksze zarobki...).

Jeszcze raz powtarzam, ze jego wypowiedz przytoczylem
                  tylko dlatego, ze zdziwilo mnie, ze Niemiec ma wieksze
                  zaufanie do Skody niz do Seata. W przeciwienstwie do
                  Ciebie nie dorabialem do tego zadnej ideologii.
      • franek-b Re: Cała prawda o Skodzie 12.05.03, 12:17

> Ostatnio troche gadalem z jednym Niemcem na temat Skod,
        > Seatow i Volkswagenow. No i gosc stwierdzil, ze do Seatow
        > nie ma zaufania (ci hiszpanscy robotnicy...) ale Skode to
        > by chetnie kupil...

a sam pewnie jezdzi polo, ktore robia hiszpanie...
    • Gość: szary_czlowiek Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.tel146.petrotel.pl 11.05.03, 20:33
      Znam z widzenia dwóch potężnych karków (ochroniarze z dyskoteki), którzy jeżdża:
      - jeden Skodą Fabia (5 drzwi),
      - drugi Skodą Fabia Sedan.
      Obaj stoją na bramce w jednej dyskotece. Zmierzam do tego że Skodami nie tylko
      jeżdża kapelusznicy itp. ludzie :-)))
      Pozdrawiam
      • Gość: tirpik Re: Cała prawda o Skodzie IP: 212.14.11.* 12.05.03, 11:33
        nie no rzeczywiście, ochroniarze z dyskoteki to awangarda naszego
        społeczeństwa, ludzie z których wszyscy powinniśmy brać przykład
        już pędzę kupić skodę

tirpik
    • Gość: Egon Re: Cała prawda o Skodzie IP: 195.82.178.* 11.05.03, 20:38
      Coś Ci się gościu pokręciło z tą nagonką na posiadaczy SKÓD. Jeśliby nawet
      przyjąć, że część polskiego społeczeństwa jest niezbyt "rozgarnięta" i nie
      podchodzi do tego czym jeździ zbyt emocjonalnie to Twoje wywody nie mają
      żadnego racjonalnego uzasadnienia. Wystarczy popatrzeć na ulice
      zachodnioeuropejskich miast by ze zdumieniem stwierdzić, że obywatele np.
      Irlandi , W.Brytani i innych nacji jeżdżą tak "znienawidzonymi" w Polsce
      Fabiami oraz Octaviami. Czyż można zarzucić im brak racjonalnego myślenia i
      popierania obcego producenta? Jest się nad czym zastanowić "znawco" osobowości
      użytkowników marki SKODA.

POZDR.
      • devote Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 20:43
        natomisat w niemczech jest najwiecej karkow i dresow bo tam najwiecej jest
        vw,audi i bmw.czy tak?

denerwuje mnie to szufladkowanie ludzi ze wzgledu na samochod
        w polsce nie ma tolerancji i chyba nigdy jej nie bedzie
    • jetbang Re: Cała prawda o Skodzie 11.05.03, 22:49
      > 1. Ja Skody bym nie kupił chyba że byłaby to Octavia RS ale poważnie bym się
      > zastanowil czy nie lepiej wziąć Leona Sport lub Clio 2.o 16V lub FOCUSA ST
      > 170 - podobno recenzje ma fatalną OCtavia RS oczywiście

Twój wybór!!! Ja mam sc a teraz wybiorę cuś z japońców (carisma avensis) lub
      własnie octavię. Autka które wymieniłeś to są dobre jako zabawki - dla dużych
      dzieci bądź dla gówniarzy mających bogatych rodziców!!! Jak miałbym kupować
      autko za 100 i więcej tysięcy (ale jeszcze nie zgłupiałem) to pewnie było by
      to volvo lub merc E klasy. A teraz mnie jest stać na octavię bądź carismę
      (oczywiście używaną) więc takową sobie kupię jak będziesz miał kasę na to co
      wymieniłeś to sobie kup i chwal się na prawo i lewo. Tylko ciekaw jestem jak
      długo nimi pojeździsz czy nie zabijesz sie na naszych polskich drogach.

> 2. Devote, Greenblack, Niknejm, Michał i cała reszta fanów motoryzacji
      > (przepraszam jeśli o kimś nie wspomniałem) NIGDY nie popełnili by takiego
      > aktu desperacji kupując np. Fabię 1.9 TDI albo 2.0

Tu akurat się z Tobą zgodzę fabia tdi za taką kasę no cóż to tylko fanatycy
      mogą cuś takiego kupić. Napewno bym znalazł lepsze rozwiązanie za taką kasę.

Prezes firmy w której ja pracuje ma kapelusz i jeździ palio weekendem mój
      ojciec też ma kapelusz i też weekenda hmmm może kolejna kapeluszowa mafia???
      Ale nie są frajerami bo prezes firmy zarabia rocznie pewnie ze 300000. Tylko
      zdaje mi się że kapelusz ma lepszej firmy niż samochód ;)))

> 4. Target który porusza się tymi autami zwykle trzyma się lewego pasa i
      > jezdzi niezbyt dobrze.

> 5. Stylistyka jest co najmniej nudna

z zewnątrz nie jest nudna ale wewnątrz tak!!! natomiast w wersja kombi jest
      równie piękna jak TT błeee

podsumowując:
      Skoda została wykupiona przez VW i jest robiona pod kątem rynków zachodniej
      europy. Fabia jest dla niemca drugim albo trzecim samochodem w rodzinie.
      Octavie natomiast bardzo sobie chwalą. Koszt 50000 tys za taki samochód dla
      polaka jest ogromną fura pieniędzy ale dla niemca cóż to tylko 12000 euro.
      Skutkiem tego wszystkiego jest potem taki golas który ma małe wnętrze słaby
      silnik i kosztuje sporo pieniedzy. Powiem szczerze że za wersje podstawową
      trzeba zapłacić około 40000 (cena samochodu w salonie + ubezpieczenie + radio
      + koła zimowe + pierwsze tankowanie i kilka innych przydatnych gadzetów jak
      alarm) to za taką kasę można mieć już trzy letnią octawię albo carismę. to sa
      moje typy, każdy z was może lubić cuś innego w zależności od potrzeb. małolaty
      pod dyskotekę mogą jechać nawet wyklepanym siódmy raz beemwuuuu serii 7 też
      tyle kosztuje. ja myślę że każdy z nas ma swoje potrzeby. Ja chcę poprostu
      furkę która zawiezie mnie do pracy i na wakacje, nie będzie często odwiedzać
      serwisu i nie będzie golasem (klima musi być). za fabię z kilmą musiałbym
      zapłacić dużooo ponad 50000 a to już przesada.

Acha 911 w zasadzie od poczatku produkcji do roku zdaje się 97 ego miał taki
      sam wygląd - tj ponad czasowy. nie powiem że mi sie nie podoba (bo mi się
      zajebiście podoba zwłaszcza ta z lat 90 tych) ale cóż jak będę zarabiał tyle
      że będzie mnie stać na trzy samochody to sobie taką kupię ;)

Pozdrawiam!!! :)
      • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 10:55
        jetbang napisał:

> > 1. Ja Skody bym nie kupił chyba że byłaby to Octavia RS ale poważnie bym s
        > ię
        > > zastanowil czy nie lepiej wziąć Leona Sport lub Clio 2.o 16V lub FOCUSA ST
        >
        > > 170 - podobno recenzje ma fatalną OCtavia RS oczywiście
        >
        > Twój wybór!!! Ja mam sc a teraz wybiorę cuś z japońców (carisma avensis) lub
        > własnie octavię. Autka które wymieniłeś to są dobre jako zabawki - dla dużych
        > dzieci bądź dla gówniarzy mających bogatych rodziców!!! Jak miałbym kupować
        > autko za 100 i więcej tysięcy (ale jeszcze nie zgłupiałem) to pewnie było by
        > to volvo lub merc E klasy. A teraz mnie jest stać na octavię bądź carismę
        > (oczywiście używaną) więc takową sobie kupię jak będziesz miał kasę na to co
        > wymieniłeś to sobie kup i chwal się na prawo i lewo. Tylko ciekaw jestem jak
        > długo nimi pojeździsz czy nie zabijesz sie na naszych polskich drogach.

Niekoniecznie dla gówniarzy. Czy Focus ST 170 to auto dla gównarzerii? Dla
        ciebie wytyczną jest uzytecznośc rodzinna i tu się zgodze Octavia jest niezła
        ale miejscem w środku nie ma szans z Focusem. JAsne ze warto kupić Avensis bo
        to dobre auto jednak osiągi nie będą na poziomie Octavii RS CLio i CO. DLaczego
        miałbym się zabić szybkim autem W Polsce? Zwykle te szybsze mają lepsze hamulce
        lepiej się prowadzą no i wiesz że wyprzedzasz...

POzdrawiam ARAFAT
        • jetbang Re: Cała prawda o Skodzie 12.05.03, 12:02

> Niekoniecznie dla gówniarzy. Czy Focus ST 170 to auto dla gównarzerii? Dla
          > ciebie wytyczną jest uzytecznośc rodzinna i tu się zgodze Octavia jest
          niezła
          > ale miejscem w środku nie ma szans z Focusem. JAsne ze warto kupić Avensis
          bo
          > to dobre auto jednak osiągi nie będą na poziomie Octavii RS CLio i CO.
          DLaczego
          >
          > miałbym się zabić szybkim autem W Polsce? Zwykle te szybsze mają lepsze
          hamulce
          >
          > lepiej się prowadzą no i wiesz że wyprzedzasz...
          >

Wyprzedzać może i tak ale popatrz na to jakiej jakości są drogi???? Czy
          zakładając opony o profilu 45 i rozmiarze 205 czy 225 będziesz mógł spokojnie
          jechać czy rzuci Cię na drzewo hmmmm??? Wylecisz z koleiny jak ruska rakieta.
          A cóż z takim zawieszeniem jak ma focus hmmm w zakręcie chyba bedziesz ciął
          spodem po asfalcie ;-) a jeżeli nawet nie no cóż - zimą masz szanse na nowy
          zderzak.
          Żeby hamować, hmm, też musisz mieć styczność z asfaltem na takich wybojach
          szczerze bym się bał jechac więcej niż 120 - 130 nawet jeśli bym mógł ciąć 200.
          Te drzewa rosnące w zsadzie w jedni cóż mają na swoim koncie już wiele ofiar
          ale cóż ekologia jest ważniejsza.

Do czego dążę - w polsce jest mało miejsca na jazdę taki bryczkami. A jeżeli
          mam mniej pod maską to mnie nie kusi, moje potrzeby to jest około 120 -130
          koni mocy w autce takim jak wymieniłem, 10-12 sek do 100 km/h. Bo to zapewnia
          spokojne wyprzedzanie (nie na wytrzeszcz oczu) i nie popycha mnie do wariactw
          typu 200 po mieście (powiem szczerze że ojca palio jechałem po głównej
          dwupasmówce w lubinie 160 na godzinę ale to szpitala więc usprawiedliwione ;).

A co do focusa no cóż autko jest fajne ale .... Palę fajki i spodnie bym miał
          upopielone wrrrr a poza tym ceny części (znajomemu zaśpiewali za wymianę
          komputera 4000 w mondeo), i jakoś tak nie koniecznie mi się wizualnie
          podoba!!!

co Ty na to ???

Pozdrawiam!!!
          • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie do Jetbanga IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 14:29
            jetbang napisał:

>
            > > Niekoniecznie dla gówniarzy. Czy Focus ST 170 to auto dla gównarzerii? Dla
            >
            > > ciebie wytyczną jest uzytecznośc rodzinna i tu się zgodze Octavia jest
            > niezła
            > > ale miejscem w środku nie ma szans z Focusem. JAsne ze warto kupić Avensis
            >
            > bo
            > > to dobre auto jednak osiągi nie będą na poziomie Octavii RS CLio i CO.
            > DLaczego
            > >
            > > miałbym się zabić szybkim autem W Polsce? Zwykle te szybsze mają lepsze
            > hamulce
            > >
            > > lepiej się prowadzą no i wiesz że wyprzedzasz...
            > >
            >
            > Wyprzedzać może i tak ale popatrz na to jakiej jakości są drogi???? Czy
            > zakładając opony o profilu 45 i rozmiarze 205 czy 225 będziesz mógł spokojnie
            > jechać czy rzuci Cię na drzewo hmmmm??? Wylecisz z koleiny jak ruska rakieta.
            > A cóż z takim zawieszeniem jak ma focus hmmm w zakręcie chyba bedziesz ciął
            > spodem po asfalcie ;-) a jeżeli nawet nie no cóż - zimą masz szanse na nowy
            > zderzak.
            > Żeby hamować, hmm, też musisz mieć styczność z asfaltem na takich wybojach
            > szczerze bym się bał jechac więcej niż 120 - 130 nawet jeśli bym mógł ciąć
            200.
            > Te drzewa rosnące w zsadzie w jedni cóż mają na swoim koncie już wiele ofiar
            > ale cóż ekologia jest ważniejsza.
            >
            > Do czego dążę - w polsce jest mało miejsca na jazdę taki bryczkami. A jeżeli
            > mam mniej pod maską to mnie nie kusi, moje potrzeby to jest około 120 -130
            > koni mocy w autce takim jak wymieniłem, 10-12 sek do 100 km/h. Bo to zapewnia
            > spokojne wyprzedzanie (nie na wytrzeszcz oczu) i nie popycha mnie do wariactw
            > typu 200 po mieście (powiem szczerze że ojca palio jechałem po głównej
            > dwupasmówce w lubinie 160 na godzinę ale to szpitala więc
            usprawiedliwione ;).
            >
            > A co do focusa no cóż autko jest fajne ale .... Palę fajki i spodnie bym miał
            > upopielone wrrrr a poza tym ceny części (znajomemu zaśpiewali za wymianę
            > komputera 4000 w mondeo), i jakoś tak nie koniecznie mi się wizualnie
            > podoba!!!
            >
            > co Ty na to ???
            >
            >
            > Pozdrawiam!!!

TO co napisałeś jest w tym dużo prawdy. Mnie tez korci żeby wykorzystać moc
            auta. Jezdzę na 185/60/14 i na 205/55/16 i jest w porządku aczkolwiek trzeba
            miec się na baczności szczególnie przy 205/55/16. Jezdziłem ez Alfa GTA na
            2225/45/17 i powiem że zle nie było aczkolwiek kierownicę trzeba trzymać dwoma
            rrękoma. Fakt drogi są kiepskie ale duzo podróżuje autostradami w Niemczech
            gdzie np. na A2 czy A9 prędkośc 200 nie robi większego wrażenia. Nie tak dawno
            bo w zeszłym tygodniu jechałem 200 na A2 a za mną BMW i Passat cięli ze 220 -
            230 ja szybko im zjechałem. U na smożemy pomarzyć
            Pozdrawiam ARAFAT
      • Gość: Miki Re: Cała prawda o pajacach/burakach IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 10:59
        Ktoś dobrze nazwał ludzi pokroju marceli.szpak, czy ARAFAT - pajace. Ja używam
        określenia buraki. Ci ludzie są ograniczeni, bo nie używają żadnych argumentów,
        a ich pseudoargumenty można od razu zbić (na przykład Derwisz). Ich wypociny są
        typowym polskim pieniactwem, które należy zwalczać tak samo jak normali ludzie
        zwalczają rasizm. Dla rasisty murzyn jest zły bo jest czarny (żadnych
        argumentów), dla pajaców i buraków Fabia, czy inna Skoda jest szajsem, bo jest
        i tyle. Myślę, że forum jest do dyskusji merytorycznych, a nie nabijania
        głupotogodzin przez ludzi pokroju marcelego, czy Arafata.
        • Gość: maciek Re: Cała prawda o pajacach/burakach IP: *.ia.agh.edu.pl 12.05.03, 11:05
          koles za krotki jestes zeby oceniac w ten sposob ARAFATA, ktory ze swoimi
          renówkami jest w sposob niezwykle wartosciowy obecny na tym forum od paru lat.

fabia zla nie jest, ale nie jest az tak dobra, jak wskazuje jej sukces. jej
          megasprzedaz bierze sie wlasnie z tego, ze dziadki chcieli miec skody i
          wreszcie moga sobie kupic. fabia to niezle auto, ale nie jakis mega super hiper
          pojazd. jest wiele lepszych. nawet nie jest najlepsza w klasie. to zwykle auto.
          a wlasciciele bronia jej jak niepodleglosci. a zlosliwosci przeciwnikow fabii
          biora sie wlasnie stad - z tego uporu wlascicieli. bo to korci. bo to wywoluje
          reakcje.
          • Gość: Miki Re: Cała prawda o pajacach/burakach IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 11:26
            Niestety pajacami / burakami są, ponieważ nie mają żadnych argumentów, a to, że
            boli, że Skoda sprzedaje się lepiej od Reno to ich własny problem. I po co bić
            tyle piany, obrażać użytkowników samochodów innej marki. Sukces Skody nie wziął
            się znikąd. Są to po prostu dobre, sprawdzone samochody i tysiące ludzi w
            Polsce jest zadowolonych z tego auta. A pisanie bzdur i nabijanie głupotogodzin
            do niczego nie prowadzi. To, że tacy jak ja posiadacze Skody bronią się to
            normalna reakcja. Poza tym ja i tysiące innych użytkowników tych samochodów nie
            pasuje do Waszego stereotypu: jestem młody, wyższe wykształcenie, nie kupiłem
            auta na raty za ostani grosz, mój wybór był jak najbardziej świadomy
            (porównywałem oferty innych marek), nie noszę kapelusza. I jeszcze jedno o co
            chodzi tym pajacom/burakom.
        • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o pajacach/burakach IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 12:54

> Ktoś dobrze nazwał ludzi pokroju marceli.szpak, czy ARAFAT - pajace. Ja
          używam
          > określenia buraki. Ci ludzie są ograniczeni, bo nie używają żadnych
          argumentów,

Chciałbym zauwazyć ze nikogo nie obraziłem a nawet jesli ktos by odnióśł takie
          wrażenie to z góry przeprosiłem. Mam wrażenie ze nie przeczytałeś dokładnie
          tego co napisałem zatem pozwalam sobie jeszcze raz wkleić i proszę o dokładne
          przeczytanie.

W p

pozycji - mówię serio.
          ALE
          170 - podobno recenzje ma fatalną OCtavia RS oczywiście
          2. Devote, Greenblack, Niknejm, Michał i cała reszta fanów motoryzacji
          (przepraszam jeśli o kimś nie wspomniałem) NIGDY nie popełnili by takiego
          aktu desperacji kupując np. Fabię 1.9 TDI albo 2.0
          4. Target który porusza się tymi autami zwykle trzyma się lewego pasa i
          jezdzi niezbyt dobrze.
          5. Stylistyka jest co najmniej nudna

Czy w powyzszym tekście jest coś faktycznie obrazliwego?

Zaznaczyłem że są to moje obserwacje. Napisałem także że chciałbym aby w Polsce
          była taka marka jak np. Skoda. PIeniaczem nie jestem do buraka mi jeszcze
          trochę brakuje.

> typowym polskim pieniactwem, które należy zwalczać tak samo jak normali
          ludzie
          > zwalczają rasizm. Dla rasisty murzyn jest zły bo jest czarny (żadnych
          > argumentów),

RAsistą nie jestem toleruje wszytkie nacje świata uwielbiam podróżowac po
          swiecie ludzi traktuje równo bez względu na ich pochodzenie pozycję społeczną
          itp.

> Fabia, czy inna Skoda jest szajsem, bo jest
          > i tyle. Myślę, że forum jest do dyskusji merytorycznych, a nie nabijania
          > głupotogodzin przez ludzi pokroju marcelego, czy Arafata.

NIe napisałem że SKoda jest szajsem nawet przyznałem się że wziąłbym ja pod
          rozwagę przy zakupie - Octavia RS. Inne Skody nie wchodza w rachubę bo nie
          pasuja do mojego zaptrywania na kwestie motoryzacji. Podobaja mi się linie ALfy
          oraz wszytkie auta o interesującej stylistyce.
          Dziękuję MAckowi ze docenił moja długa obecnośc na niniejszym forum.

TO właśnie u Ciebie MIki zauważam Pieniactwo. TO ty nawuaywałeeś mnie Szpaka i
          innych. Czy ja Kogoś wyzywam. O poziomie nalezy dyskutowac gdy samemu się jakiś
          reprezentuje.

Pozdrawiam ARAFAT
    • Gość: tirpik Re: Cała prawda o Skodzie IP: 212.14.11.* 12.05.03, 11:30
      ja bym nie kupił Skody
      1) jako marki, bo dla mnie to komunistyczny złom (taki jak łada, zastawa, etc);
      zresztą dlatego skody kupują (bez obrazy dla wyjatków od tej reguły) głównie
      stare buraki, co w czasach komuny marzyli o takich autach z demoludów, ale nie
      było ich stać
      2) żadnego z obecnych modelów ze względu na wieśniacką atrapę chłodnicy
      3) fabii w szczególnośći ze względu na bardzo brzydką linię

takie jest moje zdanie
      tirpik
      • Gość: Miki Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 11:35
        Pierwszy argument jest bez sensu, moim zdaniem jest duża różnica między Skodą,
        a Ładą (w kwestii stylistyki, jakości i technologii, marki). Pozostałe dwa to
        Twoje subiektywne opinie i chwała Ci za to.
        • Gość: tirpik Re: Cała prawda o Skodzie IP: 212.14.11.* 12.05.03, 11:38
          pytanie było o nasze własne zdanie, więc i moje opinie są subiektywne
          aha, co do ład, zastaw itp. nie chodziło mi że dzisiejsza skoda jest takim
          samym syfem (wierzę, że tak nie jest), ale o to, że mi jednoznacznie kojarzy
          sie z tym dziadostwem
          • Gość: Piotr Re: Cała prawda o Skodzie IP: Cerber:* / 192.168.0.* 12.05.03, 12:20
            Zgadzam sie ze sprzedaz Skody w naszym kraju wynika z emocjonalnych przeslanek
            a nie jest poparty merytorycznymi argumentami.
            1. Starym prykom kojarzy sie to z mlodoscia a wtedy Skoda byla symbolem
            trwalosci i luksusu np. Fabia
            2. mlodym biednym daje namaistke VW ktory jest marka bardzo ceniona szczegolnie
            wsrod mlodych ludzi bez wyksztalcenia i z marginesu spolecznego (prosze mnie
            opacznie nie zrozumiec duzo normalnych ludzi kupuje VW i Skode ale faktem jest
            ze dresy, lysi itp upodobali sobie VW i Skode)
            3. dzieki optycznemu zabiegowi Octavia sprawia wrazenie limuzyny choc jest
            mniejsza od np. Corolli, a u nas lubia sie ludzie pokazac

A dlaczego ja nie kupilbym Skody:
            1. nie chcem auta jakich 10 stoi pod blokiem
            2. za te pieniadze moge kupic auta lepsze np. 206 lub duzo lepsze np. Yaris
            3. uwazam ze Skoda jest bardziej awaryjna niz np. Renault nie mowiac o
            japoncach, mam doswiadczenia na tym polu - sasiad ciagle remontuje fabie,
            wczesniej fele
            4. niska jakosc wykonczenia tyc aut
            • Gość: Pello Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.internet.radom.pl 12.05.03, 12:33
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Zgadzam sie ze sprzedaz Skody w naszym kraju wynika z emocjonalnych
              przeslanek
              > a nie jest poparty merytorycznymi argumentami.
              > 1. Starym prykom kojarzy sie to z mlodoscia a wtedy Skoda byla symbolem
              > trwalosci i luksusu np. Fabia
              > 2. mlodym biednym daje namaistke VW ktory jest marka bardzo ceniona
              szczegolnie
              >
              > wsrod mlodych ludzi bez wyksztalcenia i z marginesu spolecznego (prosze mnie
              > opacznie nie zrozumiec duzo normalnych ludzi kupuje VW i Skode ale faktem
              jest
              > ze dresy, lysi itp upodobali sobie VW i Skode)
              > 3. dzieki optycznemu zabiegowi Octavia sprawia wrazenie limuzyny choc jest
              > mniejsza od np. Corolli, a u nas lubia sie ludzie pokazac

Nie wiem jak jest ze starymi prykami, ale BARDZO starym prykom Skoda kojarzy
              się z bardzo dobrą, przedwojenną historią tej marki - szanowanej w całej
              Europie, a srodze nadwyrężonej przez komunistów. Z podziwem każdy BARDZO stary
              pryk patrzy na POWRÓT Skody do rodziny najlepszych europejskich marek.
              P.S. W jakim mieście dresy jeżdzą Skodami?????????????

• Gość: Miki Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 12:49
              CO do jakości wykonania. Porównaj Thalię i Fabię (niestety sam sprzedawca
              Reanult przyznał, że nie jest to auto o wysokiej jakości). Zobacz plastiki P206
              (twarde jak kamień, błyszczące, niskiej jakości), porównaj gwarancję ( w
              Renault możesz mieć dwa lata - ale za dopłatą , thalia - chyba ok. 1000 PLN).
              Raporty awaryjności też przemawiają za Skodą. Co do skojarzeń. Pamiętasz może
              jaka była opinia kilkanaście lat temu o autach japońskich ? Badziewie i
              jednorazówki. Znajomy ma Hyundai`a Pony (jakie słyszał opinie ? - rdzewiejące
              badziewie, rozsypie Ci się po roku), jeździ nim 12 lat 180 kkm i jedyna awaria
              to zepsuty wirnik rozrusznika. To samo mówią tacy jak Ty o Skodzie, która jest
              jedną z najstarszych marek samochodowych na świecie. Trochę respektu.
              • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie Do Miki IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 13:00
                I jeszcze doklejam to co napisałem zatem skąd te określenia ze jestem
                ograniczonym burakiem?
                Powtarzam nie napisałem ze Skoda to szajs wyraziłem nawet chęć jej zakupu -
                Octavia RS

ARAFAT napisał:
                reguły to tylko moje empiryczne i subiektywne wrażenia

Przeczytaj mój poprzedni post którego ten jest kontunuacją
                Pozdrawiam ARAFAT

• Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie Do Miki IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 13:08
                  Chciałem faktycznie rozbudzić dyskusje o SKodzie nie nasmiewając się z niej jak
                  to robi parę zawodników na tym forum. WIdze ze MIKI wrzucił mnie do wspólnego
                  kosza. Cieszę się że masz wyzsze wykształcenie tylko szkoda że nie nauczono cie
                  nan nich uważnego czytania ze zrozumieniem. Obrazic jak na razie to ty
                  obraziłes mnie słowami typu ograniczony itp.

Pozdraiwam ARAFAT
                • Gość: Miki Re: Cała prawda o Skodzie Do Miki IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 13:11

Może tam gdzie mieszkasz, na Twojej wsi tak jest. Po prostu Arafacie Twoje
                  słowa to bełkot godny pajaca i sam jesteś frajerem, obojętnie czym i jak
                  jeździsz. Dla mnie jesteś stukniętym rasistą samochodowym.
                  • Gość: Miki Niestety jesteś ciężkie frajerstwo ARAFAT IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 13:19
                    a świadczą o tym Twoje własne słowa:

"3. Niestety ale Fabiami i Octaviami (przynajmniej tam gdzie ja mieszkam)
                    jezdzi ciężkie frajerstwo i przyrzekam że co drugi ma kapelusz!!!"
                    • Gość: ARAFAT Re: Niestety jesteś ciężkie frajerstwo ARAFAT IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 14:02
                      Nie bądz taki hej do przodu. Przede wszystkim nie posługuj sie zdaniami
                      wyrwanymi z kontekstu bo to już manipulacja.

Sam udowadniasz - jak dla mnie stereotyp - że posiadacze Skód są bardzo
                      agresywni co ma wynikać z kompleksu nizszości? Proszę MIKI oświeć mnie bo jak
                      na razie to ty jeden udowodniłes swój wątpliwej jakości poziom kierując różne
                      epitety w moim kierunku.

Pozdrawiam zycząć "życzliwości" i poziomu w dyskusji
                      ARAFAT
                      P.S Dla mnie MIKI nie jesteś burakiem ani frajerem tylko facetem o
                      niewyrafinowanym stylu bycia czyt. poziomu kultury
                      • Gość: tirpik Re: Niestety jesteś ciężkie frajerstwo ARAFAT IP: 212.14.12.* 12.05.03, 14:28
                        daj spokój Mikiemu
                        on ma skode...
                  • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie Do Miki IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 14:18

>
                    > Może tam gdzie mieszkasz, na Twojej wsi tak jest. Po prostu Arafacie Twoje
                    > słowa to bełkot godny pajaca i sam jesteś frajerem, obojętnie czym i jak
                    > jeździsz. Dla mnie jesteś stukniętym rasistą samochodowym.

TAk na mojej Wsi tak jest. I niestety co drugi jezdzi w kapeluszu co nie znaczy
                    że każdy i ze każdy jest frajerem. Sa wyjatki potwierdzające regułę.
                    Stuknięty rasista samochodowy to nawet określenie poprawiło mi humor.
                    You made my day!!!

A jak o Tobie mówią?
                    • Gość: Miki Re: Cała prawda o Skodzie Do ARAFATA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 15:10
                      To nie są słowa wyrwane z kontekstu, tylko cały akapit Twojej wypowiedzi. Nie
                      wynika on z żadnego kontekstu, tylko jest odrębnym punktem Twojej wypowiedzi.
                      Także słowo pajac, czy burak jest jak najbardziej na miejscu. To nie jest
                      agresja z mojej strony tylko riposta na Twoje frajerskie wypowiedzi. Ja
                      niestety nie szanuję Ciebie, bo takie wypowiedzi są poniżej krytyki. Krytykuj,
                      ale argumentami, bądź nazwiskami, podaj numery rejestracyjne, przytocz wyniki
                      badań (kto jeździ Skodami, a inne marki)- wtedy może zmienię zdanie. Dla mnie
                      jesteś tym samym co marceli.szpak i inni. Popatrz na siebie z boku.

• Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie Do ARAFATA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 15:26
                        Watpliwy ten twój poziom wyedukowania którym się chwalisz... Jest to akapit
                        który składa się na pewną całośc i z nią tworzy sens mojej wypowiedzi.
                        Burakiem i Frajerem jak na razie sam ty zdajesz się okazywać poprzez sposób w
                        jakim starasz się polemizować.

Jeszcze raz zycze opanowania bo to swiadczy o dojrzałości i polocie

NIe jesteś w stanie zrozumiec intencji mojego wątku i przywołujesz obraz
                        zaścianku. A szkoda bo mimo róznych zapatrywań można pogadać na poziomie
                        unikając wyzywania kogoś od buraków ale widocznie to Twój sposób prowadzenia
                        dyskusji. POczułeś się juz lepiej? A co ja moge na to że akurat w mojej okolicy
                        jest oaru frajerów jezdzących akurat takimi SKodami? Poprawię ci humor ale
                        Thaliami jezdzą tez głównie kapeluszniki i podbny pokrój ludzi co nie znaczy ze
                        wszyscy są frajerami. Niestety odbiorcy Thalii i Skody to podobna grupa któą
                        nazwijmy że jest różniąca sie od zakupujących np. Forda FOcusa. A wiem o czym
                        mówię bo kiedyś handlowałem autami i pewien przekój psychologiv\czny klienta mi
                        się naszkicował.

Pozdrawiam ARAFAT
                        • micho64 Re: Cała prawda o Skodzie Do ARAFATA 12.05.03, 20:57

A co ja moge na to że akurat w mojej okolicy
                          > jest oaru frajerów jezdzących akurat takimi SKodami? Poprawię ci humor ale
                          > Thaliami jezdzą tez głównie kapeluszniki i podbny pokrój ludzi co nie znaczy
                          ze
                          > wszyscy są frajerami. Niestety odbiorcy Thalii i Skody to podobna grupa któą
                          > nazwijmy że jest różniąca sie od zakupujących np. Forda FOcusa. A wiem o
                          czym
                          > mówię bo kiedyś handlowałem autami i pewien przekój psychologiv\czny klienta
                          mi się naszkicował.
                          >
                          > Pozdrawiam ARAFAT

No to pora umierać...

Pozdrawiam
              • devote Re: Cała prawda o Skodzie 12.05.03, 23:01

>Pamiętasz może
                > jaka była opinia kilkanaście lat temu o autach japońskich ? Badziewie i
                > jednorazówki.

dokladnie pamietam to jak dzis
                a juz wtedy japonce byly bardzo dobre i malo awaryjne
    • Gość: bernstein Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.icpnet.pl 12.05.03, 14:21
      w odpowiedzi na wszystkie posty:

moj znajomy - Tomek Płaczek (kto sie interesuje rajdami i wyscigami ten
      kojarzy) w 2002 roku wywalczyl tytul Mistrza Polski w klasie N1 jadac Skoda
      Fabia.
      Niedawno jechalem z nim jego treningowka Fabia TDI i z Placzkiem za kierownica
      to auto zwija sie solidnie. Odeszlismy naszemu znajomemu ktory jechal Peugeotem
      607 3.0 V6.
      Wiec chyba nie do konca to jest taki szajs jak niektorzy opisuja.
      • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 14:36
        JAsne że to nie jest taki szajs. DObrze zanznaczyłeś że jechał tym autem ktoś
        kto wie jak się jezdzi. A Fabia TDI jak na wielkośc i masę ma mnóstwo Momentu.
        Jeśłi w C5 i LAgunie ten silnik potrzebuje 8,7 (papierowo 8,3) od 0 - 100 to w
        607 około 9,5 - 10 sekund co odpowiada osiągom Fabii TDI 100 PS zatem jak dla
        mnie to nic dziwnego. Sprawdzcie tak od 160 km/h w górę wtedy Peugeot pokaże
        rogi
        Pozdrawiam ARAFAT
        • Gość: bernstein Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.icpnet.pl 12.05.03, 15:34
          ja nie mowie o mocy i momencie :)
          bo na prostej to 607 robi fabie z palcem w d...
          chodzi mi bardziej o to ze wprawny kierowca zrobi wiecej fabia niz niewprawny 3
          litrowa 607
          • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 15:41
            Prawda
      • Gość: Jan Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 17:41
        Widzialem SuperB na parkingu i podjechalem blizej,bo nie wiezylem,ze to auto sie tak swietnie prezentuje.2,5 litra TDI,wielkie alufelgi i szerokie opony.Swietna.
      • devote Re: Cała prawda o Skodzie 12.05.03, 23:10
        Gość portalu: bernstein napisał(a):

Odeszlismy naszemu znajomemu ktory jechal Peugeotem
        >
        > 607 3.0 V6.
        > Wiec chyba nie do konca to jest taki szajs jak niektorzy opisuja.

nie mow mi ze to byl seryjny TDI

• Gość: Jan Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 23:16
          devote napisał:

> Gość portalu: bernstein napisał(a):
          >
          > Odeszlismy naszemu znajomemu ktory jechal Peugeotem
          > >
          > > 607 3.0 V6.
          > > Wiec chyba nie do konca to jest taki szajs jak niektorzy opisuja.
          >
          >
          > nie mow mi ze to byl seryjny TDI
          >
          chyba seryjny,bo stal przed Praktikerem,nie przed autosalonem.
        • Gość: bernstein Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.icpnet.pl 13.05.03, 11:21
          byl
    • Gość: Kaszana Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.03, 14:53

> JA się z niej nie śmieje głośno aczkolwiek usmiech na mej twarzy sie pojawia.

Bardzo dobre:człowiek ma Renault a uśmiecha się na myśl o Skodzie.Mnie teraz
      śmiech bierze.
      Użytkowałem dwa auta Renault:Megane z silnikiem 1,4(przez 2 czy 3 miesiące)
      a potem Megane z silnikiem 1,6 (przez prawie 3 lata)-obydwa nowe z salonu.
      To był dopiero gnój,gorszego chyba nie można znależć.
      Potem przesiadłem się na Octavię-konstrukcję praktycznie równoczesną z Megane.
      Wrażenia?Jakbym się przesiadł z krowy na konia.
      Gdy pozbywałem się Renault to z radości,że pozbyłem się tego gnoju pobiegłem
      na piwo.Gdy sprzedawałem Octavię było mi po prostu żal.
      A tak na marginesie: Skoda oferuje w standardzie dwuletnią gwarancję,a Renault
      jako jedna z nielicznych marek na rok.
      I jeszcze to wspaniałe zawieszenie w Lagunie: konstrukcja jak w Thalii.
      W tej klasie to chyba tylko Nubira ma jescze tak prymitywną konstrukcję.
      Nawet niektóre kompakty np.Focus są pod tym względem o wiele bardziej
      zaawansowane.

• Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 15:08
        Mój serdeczny przyjaciel miał dokładnie odwrotna historię. Zawsze jezdził
        Renault pózniej przesiadł się na Octavię 1.6 75 koni nówkę sztukę zrobił nią
        100 tyś i upił sie jak ją sprzedał psuło sie wszytko. Teraz ma Megane DTI i
        jest zadowolony. Nie powiedziałem że Renault to wzór bezawaryjności. Laguna
        może i ma konstrukcyjnie proste zawieszenie ale jezdzi bardzo dobrze. Np. w
        porównaniu z Nową Hondą Accord ma lepsze własności jezdne mimo prostego
        zawieszenia polecam test na www.autobild.de Nie jest tez najlpesze (to LAguny)
        bo piszą że Avensis jest tutaj najlepszy. Rozczarowuja natomiast czasmi
        zawieszenia skomplikowane. Nie jest to dla mnie argument. Jak auto jezdzi to
        jest dla mnie przekonujące.

Pozdrawiam ARAFAT

Ja przerobiłem 1.6 K7M i 1.4 E7J i ten drugi psuł się prawie wcale ten
        pierwszy ze względu na mocna jazdę częsciej ale jest ogólnie OK. Miałeś pecha
        albo zły serwis.

• Gość: atomski Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 02:15

Raz :
          Tak się zastanwiam Arafat ,skąd się wziął w ogóle w Twojej głowie pomysł na
          ten wątek .
          Chciałes być taktowny ,ale troszkę prowokacyjny ? Nic nie wyszło .
          Mało tego próbowano tu przekonać ,że skodziarze są agresywni i bronią Fabiany
          własną piersią . Tymczasem najbardziej agresywny po lekturze całego wątku
          zdaje się być ...
          Arafat .

Owszem ,pamiętam cię i Twój zachwyt nad dopiero co kupioną Laguną (rok temu
          to było ?). Czyżby coś się teraz psuło ? Koło odpadło przy 100 km/h i ledwo
          uszedłeś z życiem ? Kontrola ciśnienia w kołach pokazuje stopnie Celsjusza ?
          Postanowiłeś podbudować sobie morale ?
          No co spowodowało ,ze w głowie narodził się ten niezbyt mądry z założenia i
          zupełnie nieudany (jeśli miał być grzeczny ) pomysł ? Który w dodatku w tak
          beznadziejny sposób podtrzymujesz i podgrzewasz .

Dwa :
          To miło ,ze kolega się przesiadł z najsłabszej benzyny Octavii na turbodiesla
          Megane .
          Rozumiem jego radość . Natomiast nie rozumiem porównania .

Gdybyś miał wątpliwości ,ze byłeś chamski i protekcjonalny ,może zapuszczę
          przykłady ,których jeszcze nie było ?

„W tego typu autach głupotą jest rozważać funkcjonalność one mają dawać radość
          z jazdy.”

„A co Mr Derwisz chcesz wozić nią ziemniaki z hurtu i obsługiwac przyjęcia”

Pierwsze z brzegu . No i kto tu jest agresywny ?

p.s. Na osiedlowych parkingach własciwie nie widuję Fabii . Nie ma ich na
          parkingu na którym trzymam klamota ,nie ma pod domem . Niestety pojawia się
          coraz wiecej wypindrzonych Octavii (tjunink ).
          To oznaka ,ze pomimo ,że zżyłem się już z moją Octavią ( 4 lata -85 tys km-
          cud miód bezproblemowej jazdy * ) ,czas ją pchnąć . Chyba nie doczekam już
          nowej ,choć będę się starał .
          To co wypisujecie tu na forum ,to ,ze firma ma słabą renomę ,to dla mnie
          zalety . Spokój duszy . Zero zainteresowania ze strony złodziejstwa .
          Natomiast zainteresowania dresiarstwa nie zdzierżę .

p.s.2

Żeby popsuć Wam ,drodzy socjologowie od siedmiu boleści, badania nad
          kapelusznikami ,powiem ,ze kupiłem swoje toczydełko –własnie cztery lata temu –
          będąc jeszcze na studiach ,po wypłacie za pięknie zaprojektowany , pewien
          biurowiec. Sam też jestem piękny ,dorodny ,całkiem jeszcze młody ,nie noszę
          kapelusza ,ani żadnej czapki .

* - były problemy ,ale wynikały z mojego niezbyt rozsądnego sposobu
          użytkowania -nie samoistnego sypania się.

• Gość: Kaszana Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.03, 08:56

> Mój serdeczny przyjaciel miał dokładnie odwrotna historię. Zawsze jezdził
          > Renault pózniej przesiadł się na Octavię 1.6 75 koni nówkę sztukę zrobił nią
          > 100 tyś i upił sie jak ją sprzedał psuło sie wszytko. Teraz ma Megane DTI i
          > jest zadowolony. Nie powiedziałem że Renault to wzór bezawaryjności. Laguna
          > może i ma konstrukcyjnie proste zawieszenie ale jezdzi bardzo dobrze. Np. w
          > porównaniu z Nową Hondą Accord ma lepsze własności jezdne mimo prostego
          > zawieszenia polecam test na www.autobild.de Nie jest tez najlpesze (to LAguny)
          > bo piszą że Avensis jest tutaj najlepszy. Rozczarowuja natomiast czasmi
          > zawieszenia skomplikowane. Nie jest to dla mnie argument. Jak auto jezdzi to
          > jest dla mnie przekonujące.
          >
          > Pozdrawiam ARAFAT
          >
          > Ja przerobiłem 1.6 K7M i 1.4 E7J i ten drugi psuł się prawie wcale ten
          > pierwszy ze względu na mocna jazdę częsciej ale jest ogólnie OK. Miałeś pecha
          > albo zły serwis.
          >
          A w którym momencie napisałem,że chodziło mi przede wszystkim o awaryjność?
          Chodzi też o układ jezdny,silniki,ergonomię,jakość wykończenia (materiały
          na desce rozdzielczej nowej Laguny jak z deski klozetowej),"estetykę"wnętrza,
          ergonomię.Przecież ta firma nie ma nic w tym względzie do zaoferowania a stara
          się jedynie wciskać ludziom dziwolągi.
          "Ogólnie jest OK?"ogólnie jest dno.
          Kilku moich znajomych miało Renault i już na pewno nie wrócą do tej marki.
          Inni mają Octavie i nachwalić się nie mogą.
          To ja, ex-posiadacz aut Renault(przedtem jeszcze Peugeota)i Skoda nie tylko
          uśmiecham się z politowaniem,ale wręcz pusty śmiech mnie bierze kiedy posiadacz
          gnoju typu Renault traktuje z góry Skodę.
          Wystarczy poczytać wyniki ostatnio publikowanych ankiet zadowolenia klientów
          poszczególnych marek np.w Wlk.Brytanii żeby wiedzieć gdzie znajduje się Skoda
          a gdzie Renault.
          A jeśli chodzi o awaryjność sprawa jest prosta:Skoda jest pewna swoich wyrobów
          i oferuje 2 lata gwarancji ,Renault-chyba tylko Łada tak samo-rok.
          Zauwazyłem,że przeciw Skodzie najwięcej piszczą nie użytkownicy porządnych
          marek,ale posiadacze kału typu Renault.
          A co to za autorytet Autobild-AutoŚwiat?Każdy kto się trochę interesuje
          motoryzacją wie co to za gazeta.Ja tego od dawna nie biorę do ręki.
          • Gość: Miki Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 11:00
            Zauważyłem dużą zbieżność między posiadaną marką samochodu a Fabiofobią. Z
            reguły to posiadacze Reno i Pezota (nie obrażając noramlnych użytkowników tych
            marek) buraczą się na Skodę oraz byli sprzedawcy samochodów (m.in. ARAFAT),
            którzy sprzedawali pewnie Thalię, czy Pezoty, ale Skoda pozbawiła ich pracy
            (stąd ich frustracja i paranoidalne zachowania). Piana toczy się im z ust kiedy
            widzą samochody tej marki na ulicach, a na forum pajacują i nabijają
            głupotogodziny. Jednak widać, że coraz cieniej popiskują, bo powoli ludzie
            zaczynają śmiać się z pajacyków i burasków.

- ARAFAT
            • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 11:17
              Zgadza się tak musi być jak szanowne Państwo uważa. To sa efekty prenumeraty
              fantastyki.
              Przyznam ze brakuje mi argumentów :) i nie chce mi się z Wami dyskutować.
              Strasznie mi dorzuciliście do pieca i juz wyprzedaje Renówki żeby śmigać - nie
              wymienię z nazwy bo znów może kogoś obrażę -

A tak całkiem powaznie to niedoceniliście tych miłych zdań w moim poście i
              czepiacie się absolutnie wszytkiego co w jakiś sposób jest przeciwko Waszej
              bezbłędnej marce.

Ja hipokryta nie jestem i twierdzę że Renault ma sporo do zrobienia mi
              osobiście auta tej marki odpowiadają. W waszych oczach Skoda jest ....
              pozbawiona jakichkolwiek mankamentów. Niech moc będzie z Wami

Pozdrawiam ARAFAT
              • Gość: ARAFAT Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 11:36
                Posłużę się waszą czeską logiką i teraz wynika że jestem miłośnikeim Skody czyz
                nie tak???
                LAguna jezdzi rewelacyjnie i wczoraj Skoda sprzedała dwie Octavie mniej na
                rzecz dwóch Megane za moją namową znajomi zmienili zdanie.
                Howgh

ARAFAT napisał:

pozycji - mówię serio.
                ALE
                170 - podobno recenzje ma fatalną OCtavia RS oczywiście.

reguły to tylko moje empiryczne i subiektywne wrażenia.

• Gość: Miki Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 12:47
                  Wcale nie twierdzę, że Skoda jest bezbłędna. Stylistycznie jest co najwyżej
                  poprawna, jeżeli chodzi o technikę to dobra. Francuskie samochody są ciekawiej
                  zaprojektowane, ale te starsze (szczególnie pierwsze Megane) to klęska na całej
                  linii, jeżeli chodzi o jakość wykonania, materiały wnętrza. Teściu ma 1.9 D,
                  rocznik 1996. Śmiesznie się jeździ, kierownica położona pod dziwnym kątem i te
                  twarde, rysujące plastiki, wibracje drążka zmiany biegów i śmiesznie miekkie
                  fotele.
                  • Gość: Czesiu Re: Cała prawda o Skodzie IP: *.b.dial.de.ignite.net 13.05.03, 13:06
                    Wszystkim "miłośnikom" Skód, a już szczególnie Fabii dedykuję informację:
                    W 2002 roku SKODA FABIA była w Niemczech najchętniej kupowanym samochodem
                    zagranicznym, przebijając wszystkich "Francuzów". Sprzedano ich 40 tysięcy
                    sztuk. Skoda Octavia też załapała się w pierwszej 10.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka