Dodaj do ulubionych

LPG (info)

IP: *.tvtom.pl 13.05.03, 12:52
Mam nastepujace pytania odnosnie instalacji LPG:

- gdzie znajduje sie filtr gazu?
- czy jedyna mozliwosc regulacji instalacji (jak dotychczas zaobserwowalem tylko taka) jest na reduktorze?
- przy butli sa 2 pokretla do regulacji zamykania dolywu gazu do butli i wyplywania z butli - czy powinny byc one maksymalnie odkrecone? Czy ma to jakis wplyw?

Rozumiem, ze kazda instalacja jest nieco inna ale moze jakies odpowiedzi mozecie mi udzielic.
Obserwuj wątek
    • Gość: rollo tomasi Re: LPG (info) IP: 213.76.135.* 13.05.03, 14:07
      Gość portalu: YOker napisał(a):

> - gdzie znajduje sie filtr gazu?

Zazwyczaj obok reduktora. Jesli nigdy nie wymieniales filterka nie rob tego
      sam - jedz do mechana.

> - czy jedyna mozliwosc regulacji instalacji (jak dotychczas zaobserwowalem
      tylk o taka) jest na reduktorze?

Zalezy jaki to jest silnik i jaka to jest instalacja.

> - przy butli sa 2 pokretla do regulacji zamykania dolywu gazu do butli i
      wyplywania z butli - czy powinny byc one maksymalnie odkrecone? Czy ma to jakis
      wplyw ?

Wg. mnie nie ma bo to jedynie sluzy do zamykania wyplywu gazu z butli.

• Gość: YOker Re: LPG (info) IP: *.tvtom.pl 13.05.03, 15:01
        To dwa dodatkowe pytania:

- Co ile powinienem wymieniac filtr gazu?
        - Ile w przyblizeniu kosztuje filtr/wymiana?
        • gaziarz Re: LPG (info) 13.05.03, 17:04
          Gość portalu: YOker napisał(a):

> To dwa dodatkowe pytania:
          >
          > - Co ile powinienem wymieniac filtr gazu?
          15-30kkm- zalezy od jakosci gazu, ktory tankujesz

> - Ile w przyblizeniu kosztuje filtr/wymiana?
          filtr okolo 5zl
          filtr z wymiana i regulacja okolo 20-30zl, ale zalezy gdzie.
          Co do pozostalych pytan- zgadzam sie z przedmowca.
          Instalacje reguluje sie przede wszystkim komputerowo, a jesli nie masz
          komputera, to powinienes miec jeszcze pokretlo na przewodzie doprowadzajacym
          gaz...
          • Gość: YOker Re: LPG (info) IP: *.tvtom.pl 13.05.03, 22:24
            To znaczy mam instalacje na jednopunktowym wtrysku, wiec jakiegos dodatkowego kompiutera nie posiadam. Co do regulacji, na poczatku mialem male problemy z gazem, po zalozeniu dusilo mi strasznie autko, i jedynym co robili mechanicy firmy, ktora mi to zakladala to regulacja na reduktorze z podlaczonym takim pudeleczkiem z 3 diodami, cos jak to czym przelaczam auto-gaz-paliwo we wnetrzu. Potem bylo stwierdzenie, ze z czasem sie moze samo dostosuje i dostosowalo w sumie. Ale tak jak pisze, nie zauwazylem aby regulacja byla wykonywana w innym miejscu.
            W sumie to moze ktos z Was bedzie mi mogl powiedziec co dokladnie powoduje krecenie ta sruba na reduktorze?
            • gaziarz Re: LPG (info) 14.05.03, 00:56
              to, ze masz auto z jednopunktowym wtryskiem nie oznacza, ze nie masz
              dodatkowego komputera. Wrecz "krecenie" przy pudelku z diodkami znaczy, ze go
              masz (no chyba, ze nie...).
              A sruby na reduktorze sluza do zmiany skladu mieszanki (wiec sam nei krec, bo
              popsujesz silnik, a potem sie bedzie mowilo, ze to gaz niszczy silnik...), a
              druga, to praktycznie regulacja obrotow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka