Dodaj do ulubionych

Przywoz samochodu z USA

IP: 12.30.45.* 18.05.03, 01:25
Co nalezy zmienic w samochodzie, aby moc jezdzic w Polsce? I duzo to-to
kosztuje? Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcel Re: Przywoz samochodu z USA IP: *.reshall.umich.edu 18.05.03, 01:27
      Homologacje. Reszta to pestka.
      • Gość: hybryda hmmmm....homologacja? IP: *.ipt.aol.com 18.05.03, 17:41
        A co to ta homologacja? Moze ja mam ale jak wiedziec, ze to ona?
        • greenblack Re: hmmmm....homologacja? 18.05.03, 19:14
          Homologacja - pozwolenie na użytkowanie danego urządzenia na terenie kraju,
          przyznawane przez instytucję do tego uprawnioną. Korzystanie ze sprzętu, który
          jej nie posiada powoduje, że za uszkodzenia lub szkody powstałe w trakcie jego
          pracy odpowiada użytkownik.

homologacja (gr. homólogos ‘podobny, zgodny’ od homoú ‘razem, naraz’ +
          légein ‘mówić’) praw., tech. uznanie danego sprzętu za zgodny z obowiązującymi
          normami i dopuszczony do użytkowania, gł. na podstawie testu prototypu.

O jakim samochodzie tak właściwie mówimy?

Pozdrawiam
    • devote Re: Przywoz samochodu z USA 18.05.03, 01:27
      najlepiej z Kanady poniewaz maja normy i przepisy podobne jak w europie
      no i predkosciomierz masz od razu w kilometrach :)
    • Gość: Marek Re: Przywoz samochodu z USA IP: *.atlanta-41-42rs.ga.dial-access.att.net 18.05.03, 15:32
      Na poczatku lat 90'tych bardzo popularne bylo sprowadzanie pojazdow z USA.
      Mozna je bylo zarejestrowac bez problemu. Potem zaostrzono przepisy - swiatla
      maja byc asymetryczne, kierunkowskazy zolte, rura wydechowa w odpowiednim
      miejscu, zaglowki na tylnich siedzeniach, swiatlo przeciwmgielne tylne,
      gasnica itp. Import gwaltownie zmalal bo do pewnych modeli po prostu nie ma
      czesci mogacych je "zeuropeizowac" a nawet jak sa to koszt jest duzy. Ale
      podobno od paru lat jest jakas furtka - w czasie mojego ostatniego pobytu w PL
      widzialem sporo pojazdow z czerwonymi kierunkowskazami. Niestety nie mam
      pojecia jak ta furtke otworzyc.
      • greenblack Re: Przywoz samochodu z USA 18.05.03, 15:39
        Rura wydechowa już nie musi być z lewej strony. Może być z prawej, a nawet po
        obu. Światła przednie muszą być asymetryczne i świecić na biało. Kierunkowskazy
        muszą świecić na pomarańczowo i nie mogą być "sprzęgnięte" ze światłami STOPu.
        Z tyłu co najmniej jedno przeciwmgielne i jedno cofania. Obrysowe tylko przy
        szerokości powyżej 1800 mm. Tyle teoria.

Jakiś czas temu. Widziałem Lincolna Navigatora, Cadillaca Seville i Forda F-150
        (tak, takie wozy też jeżdżą nad Wisłą), których kierunkowskazy świeciły na
        czerwono, a w Cadillacu były połączone ze STOPami. Widać, ktoś wziął w łapę.

Pozdrawiam
      • Gość: wojtek Re: Przywoz samochodu z USA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.05.03, 19:58
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Na poczatku lat 90'tych bardzo popularne bylo sprowadzanie pojazdow z USA.
        > Mozna je bylo zarejestrowac bez problemu. Potem zaostrzono przepisy - swiatla
        > maja byc asymetryczne, kierunkowskazy zolte, rura wydechowa w odpowiednim
        > miejscu, zaglowki na tylnich siedzeniach, swiatlo przeciwmgielne tylne,
        > gasnica itp. Import gwaltownie zmalal bo do pewnych modeli po prostu nie ma
        > czesci mogacych je "zeuropeizowac" a nawet jak sa to koszt jest duzy. Ale
        > podobno od paru lat jest jakas furtka - w czasie mojego ostatniego pobytu w
        PL
        > widzialem sporo pojazdow z czerwonymi kierunkowskazami. Niestety nie mam
        > pojecia jak ta furtke otworzyc.
        ================================================================================
        ==Moj szwagier dal 300 US i mu zarejestrowali bez problemu.
    • Gość: pidżej Re: Przywoz samochodu z USA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 18:40
      a tu już byłaś? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=20&w=6009493

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka