Dodaj do ulubionych

3-cylindrowy czy4-cylindrowy

19.05.03, 13:43
witajcie
zdecydowałem chyba kupić ta fabie, bylem w salonie przejechałem się i nawet
fajny samochód
tylko teraz nie wiem co wybrac 3-cylindrowy 1,2 64KM czy 4-cylindrowy 1,4 75
KM jedni móweią tak inni siak
może macie jakies doświadczenia albo sie natym znacie
pozdruwa i z góry dzięki za sugestie
Obserwuj wątek
    • Gość: arklin Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy IP: *.kolobrzeg.com.pl 19.05.03, 13:49
      3 cylindry jak to 3 cylindry, trzęsie i wibruje, ogólnie kultura pracy jak w
      kosiarce do trawy. Z kolei 1,4 jest wyjątkowo paliwożerny tak, że to wyjątkowo
      trudny wybór. Zaden z tych silników nie jest dobry. Jeśli już musisz to po
      prostu sprobuj jak się każdym z nich jeździ i wtedy podejmij decyzję.
      pozdr
      • bar-tech Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy 19.05.03, 23:16
        Prosty argument przemawiający za zakupem 4 cylindowej wersji -
        jaki to wstyd w sklepie powiedzieć: "proszę 3 świece"

www.alufelgi.tk
    • Gość: Prezes Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy IP: *.ces.clemson.edu 20.05.03, 01:29
      megaterium napisał:

> witajcie
      > zdecydowałem chyba kupić ta fabie, bylem w salonie
      przejechałem się i nawet
      > fajny samochód
      > tylko teraz nie wiem co wybrac 3-cylindrowy 1,2 64KM
      czy 4-cylindrowy 1,4 75
      > KM jedni móweią tak inni siak
      > może macie jakies doświadczenia albo sie natym znacie
      > pozdruwa i z góry dzięki za sugestie

Parafrazujac Redlinskiego:
      "czy komus kiedys bylo za duzo mocy ?"

• Gość: Miki Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 08:43
      Ja jeżdżę tą tzw kosiarką 1.2 - 64 km. Mi ten silinik wystarcza, 16s od 0 -
      100, 162 km/h. Nie mam odczuć typu duże drgania. Silnik ma wałek wyrównawczy,
      także całkiem dobrze chodzi. Ja nie odczułem dużej różnicy między 1.4 MPI (68
      km), a 1.2 Htp. Pozdr.
      • megaterium Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy 20.05.03, 08:53
        Gość portalu: Miki napisał(a):

> Ja jeżdżę tą tzw kosiarką 1.2 - 64 km. Mi ten silinik wystarcza, 16s od 0 -
        > 100, 162 km/h. Nie mam odczuć typu duże drgania. Silnik ma wałek wyrównawczy,
        > także całkiem dobrze chodzi. Ja nie odczułem dużej różnicy między 1.4 MPI (68
        > km), a 1.2 Htp. Pozdr.

czesc Miki
        chyba juz mi cos pisaleś o fabii jak pytałem na forum co kupic
        jak ci się jeździ ta fabią i czy długo ja masz czy miałes jakieś problemy
        nierktorzy mowią, że serwis skody jest fatalny
        co Ty na to
        pozdruwa
        • Gość: Miki Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 11:17
          Wiesz, na razie przejechałem 700km i nie miałem żadnych problemów z tym autem ,
          jak przejadę 70 000 km wtedy będę mógł stwierdzić, czy jest ok. Jak na razie
          odwiedziłem serwis Skody z powodu wybitej szyby przedniej pasażera (chyba n a
          złość, bo nic nie zginęło). Zapłaciłem 230 zł za wymianę, serwis szybko się
          uwinął, także jak na razie jestem zadowolony. nic nie trzeszczy, ani nie
          grzechcze. Co do silnika. Weż 2 jazdy próbne, dwoma różnymi silnikami. Aha, 1.4
          16v 75 km nie pali tak dużo jak 1.4 MPI, w mieście coś około 8,5 L / 100 KM.
          Pozdr.
        • Gość: cyke Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 11:53
          Nie jeździłem Fabią, ale Golfem 4 z silnikiem 1.4 75KM(ten sam co w Skodzie) i
          muszę przyznać, że spalanie ma bardzo niskie, przy spokojnej jeździe poza
          miastem potrafi spalić nawet 5l/100 km. W Golfie ten silniczek jest nawet
          żwawy, więc w lżejszej Fabii na pewno będzie sprawował się jeszcze lepiej,
          polecam 1.4:)
          • megaterium Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy 20.05.03, 12:19
            jak szedlem do salonu to byłem nastawiony na 1,4/75 ale ten diler zacząl mi
            zachwalać fabie z silnikiem 1,2/64. Ona jest o 2 tysiące tansza i krocej się
            czeka na odbior auta
            co o tym kurde mysleć bo chyba powinno im zależec na sprzedazy droższego a nie
            tańszego
            pozdruwa i dzieki za uwagi
            • Gość: links2 Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.03, 16:27
              hmmm...
              ja bym chyba poczekal i odzalowal te 2 tys. i wziol 4-cyl.
              ale wez jazde probna!

pozdrawiam kolege kapelusznika ;PP
            • Gość: cyke Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 16:46
              megaterium napisał:

> jak szedlem do salonu to byłem nastawiony na 1,4/75 ale ten diler zacząl mi
              > zachwalać fabie z silnikiem 1,2/64. Ona jest o 2 tysiące tansza i krocej się
              > czeka na odbior auta
              > co o tym kurde mysleć bo chyba powinno im zależec na sprzedazy droższego a
              nie
              > tańszego
              > pozdruwa i dzieki za uwagi

Tak powinno być, ale Skoda każe im zmienić całą flotę na 1.2 i nawet jazdy
              próbnej nie można odbyć 1.4 75 KM, w tej chwili mają tylko tę cholerną 1.2!:(
              Jeśli będziesz jeździł w więcej niż dwie osoby nie pakuj się w najsłabszy
              silnik, onę są dobre na jazdę w góra 2 osoby. Sam zobaczysz jeżdżąc 1.4(o ile
              się zdecydujesz), że podjełęś słuszną decyzję.
              Pozdrawiam
    • remo29 Re: 3-cylindrowy czy4-cylindrowy 20.05.03, 08:58
      Nie mam doświadczenia ze skodą, ale wiem jaka jest "namacalna" różnica w suzuki
      między silnikami 3- i 4-cylindrowymi. Niedalej jak wczoraj sprzedałem 3-
      cylindrówkę i przesiadłem się na 4-cyl. Nie ma porównania - chodzi o niebo
      ciszej i stabilniej. Do trzycylindrówki już bym chyba nie wrócił. Cóż, więcej
      pali - ale coś za coś :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka