Dodaj do ulubionych

Jaki olej?

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 09:40
W indtrukcji obsługi mojego auta (fiat marea 1,6 16V, 1997) jest napisane, że
należy zalewać silnik olejem 10W40 (najlepiej Selena). Ja natomiast kupiłem
autko zalane 0W40 (mobil 1). Stąd moje pytanie: dalej zalewać 0W40, czy może
przejść na 10W40 tak jak radzi producent. Jakie może to przynieść szkody /
zyski. Nadmieniam, że nie wiem czy zawsze był zalewany takim olejem. Samochód
jeździ na gazie. Będę wdzięczny za opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Jaki olej? IP: 143.26.82.* 20.05.03, 09:54
      Gość portalu: XL napisał(a):

> W indtrukcji obsługi mojego auta (fiat marea 1,6 16V, 1997) jest napisane, że
      > należy zalewać silnik olejem 10W40 (najlepiej Selena). Ja natomiast kupiłem
      > autko zalane 0W40 (mobil 1). Stąd moje pytanie: dalej zalewać 0W40, czy może
      > przejść na 10W40 tak jak radzi producent. Jakie może to przynieść szkody /
      > zyski. Nadmieniam, że nie wiem czy zawsze był zalewany takim olejem. Samochód
      > jeździ na gazie. Będę wdzięczny za opinie.

Lej dalej Mobil 1. To b. dobry olej. Selenia jest związana z Fiatem, dlatego
      Fiat poleca ten olej.

Zalety - zapewne wyższa klasa jakości (SL w Mobil 1, w Selenii - ?, ale zapewne
      gorsza), więc lepsze smarowanie, niższe zużycie silnika, minimalnie lepsze
      osiągi, może troszkę niższe spalanie, odrobinę łatwiejszy rozruch w zimie
      (0W40).
      Wady - Mobil 1 jest chyba droższy. Ale akurat na oleju wiele nie zaoszczędzisz,
      a silniczkowi 'zrobisz dobrze' ;-)

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: XL Re: Jaki olej? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 10:19
        Dzięki, ale pytanie moje szło w trochę innym kierunku: czy można używać 0W40
        zamiast 10W40 bez jakichkolwiek konsekwencji negatywnych dla silnika. A co
        stałoby się gdybym zalał teraz 10W40 ale też Mobil 1?
        • Gość: arklin Re: Jaki olej? IP: *.kolobrzeg.com.pl 20.05.03, 10:25
          Jeśli chcesz zrobić dobrze silnikowi to zalewaj 0W40 a nie 10W40 i
          niekoniecznie musi być Mobil. A o Selenii to w ogóle zapomnij Fiat tak zaleca
          bo mają swoje układy i tylko tyle
          Pozdrófka.
        • Gość: Niknejm Re: Jaki olej? IP: 143.26.82.* 20.05.03, 11:01
          Gość portalu: XL napisał(a):

> Dzięki, ale pytanie moje szło w trochę innym kierunku: czy można używać 0W40
          > zamiast 10W40 bez jakichkolwiek konsekwencji negatywnych dla silnika. A co
          > stałoby się gdybym zalał teraz 10W40 ale też Mobil 1?

0W40 jest lepsze od 10W40 (przy takiej samej klasie jakości), bo zachowuje się
          równie dobrze w wysokich temperaturach (...40), a lepiej w niskich (0...).
          Czyli rozruch w zimie jest łatwiejszy.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Michal Re: Jaki olej? IP: *.telia.com 20.05.03, 11:43
            Nie zmieniaj .Zostaw Mobil No-1.Zobaczysz po zimie.Bedziesz nam
            dziekowal.Koledzy zreszta wytlumaczyli.Pzdr.Michal
        • jod23 Re: Jaki olej? 20.05.03, 11:49
          Dosia, czyli nie widać żadnej różnicy, zwłaszcza w lecie 0W 5W czy 10W nie ma
          znaczenia
          producenci rzeczywiście czasem zalecają nie używać "rzadszego" oleju niż 10W
          ale dotyczy to disla,
          ważniejsza jest min klasa jakości, a obecne na rynku marki synt i
          półsyntetyczne właściwie bez wyjątku maja SJ (dla benzyny) włącznie z mobil1,
          mobil1 jest również SL ale tylko SuperSyntTM 0W30,0W40,dobrze znoszą temp
          poniżej -30 C, ale na lato?,)5W30,10W30, proszę nie mylić z mobil1 S lub
          mobil1 super,
          Ty pewnie miałeś zalewany mobilem 0W40 API SJ/CF z beczki w serwisie fiata,
          nawet drogo nie wychodzi
          jeżeli już rozważasz zmianę rodzaju to najlepiej będzie jak zmienisz na olej
          zalecany również do silników zasilanych LPG,

na temat dostępnych u nas mobil1, elf i selenia dane znajdziesz np tu:
          www.dexol.com.pl
          silniki z dużym przebiegiem maja skłonność do "brania" "rzadszych" ultra
          nowoczesnych syntetyków
          • greenblack Re: Jaki olej? 20.05.03, 17:16
            jod23 napisał:

> jeżeli już rozważasz zmianę rodzaju to najlepiej będzie jak zmienisz na olej
            > zalecany również do silników zasilanych LPG,

Olej "zalecany do siliników na gaz", od normalnego oleju różni się... naklejką
            i ceną.

Pozdrawiam
          • Gość: Grad Re: Jaki olej? IP: *.mofnet.gov.pl 21.05.03, 09:31
            jod23 napisał:

> Dosia, czyli nie widać żadnej różnicy, zwłaszcza w lecie 0W 5W czy 10W nie ma
            > znaczenia
            > producenci rzeczywiście czasem zalecają nie używać "rzadszego" oleju niż 10W
            > ale dotyczy to disla,
            > ważniejsza jest min klasa jakości, a obecne na rynku marki synt i
            > półsyntetyczne właściwie bez wyjątku maja SJ (dla benzyny) włącznie z mobil1,
            > mobil1 jest również SL ale tylko SuperSyntTM 0W30,0W40,dobrze znoszą temp
            > poniżej -30 C, ale na lato?,)5W30,10W30, proszę nie mylić z mobil1 S lub
            > mobil1 super,
            Quaker State 10W-40 (SL) -półsyntetyk, 5W-40 (SL)syntetyk zresztą są to
            pierwsze oleje na świecie w klasie SL nawet przed Mobilem, www.motoroil.pl
            > Ty pewnie miałeś zalewany mobilem 0W40 API SJ/CF z beczki w serwisie fiata,
            > nawet drogo nie wychodzi
            > jeżeli już rozważasz zmianę rodzaju to najlepiej będzie jak zmienisz na olej
            > zalecany również do silników zasilanych LPG,
            >
            > na temat dostępnych u nas mobil1, elf i selenia dane znajdziesz np tu:
            > www.dexol.com.pl
            > silniki z dużym przebiegiem maja skłonność do "brania" "rzadszych" ultra
            > nowoczesnych syntetyków
    • Gość: Marek Re: Jaki olej? IP: *.atlanta.ga.us 20.05.03, 13:36
      Najwazniejsze zeby nie lac oleju o gorszych parametrach
      niz zalecany przz producenta.
    • robox Re: Jaki olej? 21.05.03, 08:35
      Przede wszystkim pytanie po co chcesz zmieniać olej na gorszy, bierze ci olej
      silnik gorzej pracuje? Jeżeli poprzednio jeździł i jest ok. to po co
      kombinować.Silniki uzytkowane na fullsyntetykach mają lepszą kondycję i dłuzej
      służą.Co do brania oleju przez silniki uzytkowane na syntetyku to nic nie
      biorą, z tego co pamiętam Michala ze Szwecji camry jeździ na mobil1 i ma
      przebieg coś ponad 300kkm.Ja sam jeżdzę na syntetyku diesel prawie
      200kkm.Podsumowanie nie zmieniaj lej mobil1 0w40 i tyle!

Pzdr
      • jod23 Re: Jaki olej? 21.05.03, 09:51
        fakt że oleju nie ubywa pod bagnetem nie znaczy że olej nie jest "brany",
        zjawisko takie jest zwykla efektem rozcieczania oleju, ale zgadzam się że
        niektóre silniki zuzywają olej w naprawdę nieduzej ilości a inne złopia bez
        opamiętania , choć wg producenta "w granicach normy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka