Dodaj do ulubionych

Polonez 1,4

05.06.03, 10:25
Czesc. Znajomy ksiadz proponuje mi kupno poloneza caro 1,4 silnik rovera, rok
produkcji 1996 i wycenił że nie wiecej niz 5 tys. Jak teraz stoja te
samochody i czy da sie "dorobic" wspomaganie kierownicy?
Jest to samochod służbowy, czyli wiele osob nim jezdzi, stoi w blaszanym
garazu ( nigdy sie nie przyglodałem ale chyba nie ma rdzy).
Czekam na opinie, mnie sie to podoba tylko jest problem przy parkowaniu ( ta
kierownica!! i troche dłuższy przod niz w mojm maluchu)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek F. Re: Polonez 1,4 IP: 195.116.99.* 05.06.03, 10:38
      Kupujac go zaopatrzyc sie musisz w sluchawki lub zatyczki do uszu. Aut jest
      glosne bardzo.
      A tak powaznie jezdzilem przez pol roku takim Poldkiem i jakis szczegolnych
      zalet sie nie doszukalem.
      Dynamika jest dobra po przekroczeniu 4000 obrotow lecz wtedy halas jest duzy.
      Zawieszenie jest za miekkie do mocy. Do 4000 obrotow auto jest raczej ospale.
      Spalania nie mierzylem ale na oko bylo duze, no ale Polonez na duza mase.
      • Gość: Z^2 Re: Polonez 1,4 IP: *.opisik.pulawy.pl 05.06.03, 11:33
        Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> Kupujac go zaopatrzyc sie musisz w sluchawki lub zatyczki do uszu. Aut jest
        > glosne bardzo.

Głosne to tak ale bardzo to już przesada

> A tak powaznie jezdzilem przez pol roku takim Poldkiem i jakis szczegolnych
        > zalet sie nie doszukalem.

Nie za dużo wymagsz za taką cenę?

> Dynamika jest dobra po przekroczeniu 4000 obrotow lecz wtedy halas jest duzy.
        > Zawieszenie jest za miekkie do mocy. Do 4000 obrotow auto jest raczej ospale.
        > Spalania nie mierzylem ale na oko bylo duze, no ale Polonez na duza mase.

Jak na auto z silnikiem 1.4 i przy tej masie osiągi ma zadawalające.

Z^2
    • Gość: polokokt Re: Polonez 1,4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 10:48
      Zwroc uwage na tylni most, czy wszystko z nim w porzadku (a skoro to samochod
      sluzbowy to moze byc z tym cienko, sprawdz polosie). Tylni most nie byl
      przystosowany zbytnio do tego silnika i po pewnym czasie sa z nim problemy. ja
      znam osobiscie trzy osoby co mialy/maja taki samochod i we wszystkich tylni
      most byl naprawiany (przebiegi do oklo 80-90 tys km wszystkie egzamplarze).
      Samochod jest faktycznie dosc glosnawy (do tego wycie w tylnim moscie ktore
      raczej jest norma, zadko sie nie zdarza w samochodzie ze sporym przebiegiem)
      ale za te pieniadze trudno znalezc cos cichszego i rownie duzego (ewentualnie
      bedzie juz prawie dorosly). A do tego masa czesci po w miare rozsadnych cenach.
      • Gość: kocmug Re: Polonez 1,4 IP: *.ds.pg.gda.pl 05.06.03, 21:21
        Ja polecam rzucić okiem na to jak chodzi sprzęgło. Warto też obejrzeć auto o
        spodu. Przednie podłużnice lubią się rdzą pokryć. To samo tyczy się podłogi.
    • Gość: pepe Re: Polonez 1,4 IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.32.* 06.06.03, 00:56
      Wspomaganie da się założyć, "znam" kilka tak przerobionych polonezów. Inna
      sprawa, że Rover nie wyraził zgody swego czasu na montaż wspomagania w tych
      silnikach, więc teoretycznie czepliwy diagnosta mógłby zakwestinować obecność
      tego udogodnienia. Ale chłopaki jeżdżą i chwalą sobie.
      Wejdź na stronę www.fsoautoklub.pl - na forum powinieneś znaleźć odpowiedzi na
      nurtujące Cię sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka