Dodaj do ulubionych

Paliwo LOTOS

25.06.07, 12:05
Co sądzicie o jakości paliwa LOTOS. Spotkałem się ze stwierdzeniem że nie
jest to (mówiąc delikatnie) paliwo dobrej jakości? Tym bardziej że cena jest
raczej niższa niż np. w Orlenie czy Shell'u
Obserwuj wątek
    • lukka74 Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 12:16
      z tego co wiem Lotos i Orlen wymieniaja paliwem...
    • kaqkaba Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 12:24
      > Tym bardziej że cena jest
      > raczej niższa niż np. w Orlenie czy Shell'u
      Cena nie zawsze jest wyznacznikiem. Nie sądzę żeby Orlen miał inne paliwa na
      stacjach z marką Orlenu i Bliskiej
      • daria.1 Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 12:42
        shell kupuje paliwo w Lotosie ??????? a v-pawera robi dolewając dodatki do tegoż paliwa
    • jazech Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 13:19
      Nie wiem jak w innych miastach, ale w Krakowie na stacje Neste, paliwo
      dostarcza właśnie LOTOS.
    • jasmin711 Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 14:40
      Też tak myslałem dopóki na własne oczy nie zobaczyłem - Otóż jakiś czas temu
      prowadziłem prace remontowe instalacji paliwowych w bazie paliw na warmii która
      była zaopatrywana w paliwo cysternami kolejowymi prosto z Możejek na Litwie
      (było to przed kupnem tej rafinerii przez Orlen). W bazie tej zaopatrywali się
      sprzedawcy detaliczni - jakież było moje zdziwienie jak podjeżdżały cysterny
      Lotosu, BP, etc. nie mówiąc już o małych prywaciarzach - praktycznie cały
      przekrój rynku paliwowego w Polsce - od tamtej pory wiem że nie warto
      przepłacać za znane logo na stacji benzynowej....
      • anyakondya Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 16:19
        nie chce mi sie wierzyc, ze Lotos i BP maja ten sam towar. nie jest to jakas
        pomylka? sadze, ze nawet jesli biora paliwo z jednej rafinerii, to potem
        mieszaja je indywidualnie. a te specjalne linie paliwa premium na pewno nie sa
        importowane z litwy.
        • jasmin711 Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 22:28
          anyakondya napisała:

> nie chce mi sie wierzyc, ze Lotos i BP maja ten sam towar. nie jest to jakas
          > pomylka?

Piszę co widziałem (i pytałem kierwoców dokąd z tym jadą) - oczywiście nie
          chodzi tu o to że np. jakieś BP permanentnie zaopatrują się w Możejkach - tego
          nie powiedziałem - wygląda mi na to że kupują tam gdzie w danej chwili jest
          najtaniej, najwygodniej czy najszybciej...

> mieszaja je indywidualnie. a te specjalne linie paliwa premium na pewno nie sa
          > importowane z litwy.

Mowa o zwykłej Pb 95 i ON - Pb 98 nie było w tym czasie w ogóle tam
          magazynowane.
          Zresztą każdy zrobi co zechce...
    • programistajava Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 14:45
      tankuje na lotosie przejechalem 13tys kmow i zadnych problemow. Cena atrakcyjan
      (dodatkowo 4gr rabatu na litrze z karta lojalnosciowa )
      • tygrysieucho Re: Paliwo LOTOS 25.06.07, 21:47
        od pewnego czasu również tankuje takie paliwo i nie ma żadnej różnicy ani w
        spalaniu ani w osiągach w porównianiu np z Orlenem, natomiast nie wiem czy to
        tylko moje subiektywne spostrzeżenia ale na ŁukOilu nie za bardzo z jakością
    • goodmorning1 Re: Paliwo LOTOS 26.06.07, 08:07
      Zawsze tankowałem paliwa Lotos. Teraz ON. Nie mam żadnych uwag do jakości tego
      paliwa. Mam wrażenie, że samochód na tym ON jest taki jakby "mocny". Dodatkowo
      proponuję poczytać na stronce lotos.pl info nt. paliw, bo coś mi świta, że już
      od dłuższego czasu mają paliwa BEZSIARKOWE.
    • spark1.8 Re: Paliwo LOTOS 26.06.07, 08:29
      o boszszsz... To już tak Wam spadły obroty w tym Lotosie, że w ten sposób się
      reklamujecie? (opinie pseudoklientów zalogowanych w siedzibie firmy)Obniżcie
      ceny i też będę u Was kupował :)
      • programistajava Re: Paliwo LOTOS 26.06.07, 22:33
        Ja nei pracuje dla Lotosu a z karta lojalnosciowa (z mizernym odatkowym rabatem
        4gr an litzre zawsze cos) tankuje w radomiu o okolo 20gr taniej za litr niz na
        BP na modlinskiej (na modlinskiej jedne z wyzszych cen w wwie chyba sa). Wiec
        mam tanio i pewnie .
      • edgar22 Re: Paliwo LOTOS 26.06.07, 22:42
        > (opinie pseudoklientów zalogowanych w siedzibie firmy)

Musieli tę intrygę szykować już kilka lat temu.
        'Pseudoklienci' pozakładali sobie konta na portalu gazety (agent o kryptonimie
        programistajava zagościł tu już w 2005 roku), popisali trochę postów 'o niczym',
        a gdy już zadomowili się jako stali bywalcy forum, Lotos wypuścił niniejszy
        wątek, żeby mogli się w nim pozytywnie wypowiedzieć...
    • jacek671 Re: Paliwo LOTOS 26.06.07, 23:25
      ostatnie 85tyś.km. na orlenie i poza tym że drogie to chyba dobre bo nigdy nic
      złego sie nie działo a spalanie niemal identyczne w całym przekroju jazdy.
    • andy85 Re: Paliwo LOTOS 26.06.07, 23:43
      Tankuję na stacji, w której jest najtańsze paliwo w mieście. Różnica między
      Shellem, BP, Orlenem a tą stacją wynosi aktualnie ok. 20gr. Przejechałem 110k
      km, z tego co najmniej połowę na tanim paliwie. Żadnych problemów z silnikiem i
      spalaniem. Tankowałem w różnych stacjach i nigdy nie zauważyłem znaczącej
      różnicy. Owszem, zdarzało się wyższe spalanie po tankowaniu w niektórych
      stacjach. Tankuję również przy supermarketach i spokojnie sobie jeżdżę.
      Unikam jedynie niepewnych stacyjek przydrożnych, na których jest niewielki ruch.

Ponadto czytałem jakiś czas temu, że np. Shell ma podpisane umowy na dostawy
      paliwa z polskimi rafineriami. Nie widzę powodu, żeby przepłacać za szyld,
      chociaż i u nich zdarza mi się tankować, ale żadnych rewelacji nie ma.
      • neste_fan Kilka faktów (LOTOS) i inne czyt; 28.06.07, 23:52
        1. Lotos dostarcza paliwa dla Neste w Polsce ,więc tankując na Neste
        lejecie "wahę" z Lotosu.

2. Od dawna tankuję paliwa Lotosu-jeszcze w moim poprzednim aucie(sierra na
        gaźniku)ZAWSZE! odczuwałem wyraźnie lepszą pracę,wkręcanie się na obroty w
        porównaniu z benzynami Orlenu.

3. Shell i jego cholerne "supermyjące" paliwa zawsze powodowały "kangurzenie"
        mojego autka...więc tankowałem tam 2x w życiu i starczy.

4. Nie dajcie sie nabierać na paliwa ABSOLUTNIEbezsiarkowe!!!!Płacicie dużo
        więcej niż za zwykłą 95Pb a siarki jest tyle samo!Jak nie wierzycie porównajcie
        dane z tzw karty produktów benzyn z różnych firm...Prawdziwe chamstwo!!
        uskutecznia renomowana zachodnia firma naftowa która w reklamach podaje
        że "mają 3? razy!! mniej siarki niż przewiduje norma i na ich własnej stronie
        podają że "Polska norma to 150 ppm"!!!(a w rzeczywistości to 50 ppm)czyli de
        facto ich "waha" ma tyle samo siarki co zwykła 95Pb a kosztuje 50-60 gr więcej.

5.W kwestii siarki:(z LOTOS.PL) :Wszystkie gatunki benzyn produkowanych w
        Grupie LOTOS S.A. mają najniższą w kraju zawartość siarki - 94% sprzedanych
        benzyn miało do 10 ppm zawartości siarki.

6. Stacje firmy BP omijam nie ze względu na paliwo tylko na tych naszych
        bliźnich co wymieniają punkty na nagrody-ostatnio 10?minut czekałem cierpliwie
        w kolejce aż baba dostanie swoją lokówkę...

7. dlatego bardzo dobrej jakości i tansze niż gdzie indziej paliwo kupuję bez
        stresu na "automatach"NESTE...

8. ..lub na pięknych nowych stacjach LOTOSU. Jeżeli widzicie czerwoną stację
        ESSO ....to też LOTOS tylko oczekujący na rebranding;-)

9. a jeżeli lubicie JET-a -to nic innego jak LUK-Oil,bowiem nasi wielcy
        przyjaciele,sojusznicy (ci zza wielkiej wody -Conocco Philips) sprzedali stacje
        JET-a w Polsce Luk-Oilowi...to pieniążki płyną do Pana WŁadimira P.tego co lubi
        kurki przykręcać...
    • programistajava Re: Paliwo LOTOS 29.06.07, 15:12
      Tak ogólnie to jeśli chodzi o jakość paliwa to generalnei chyba bez sensu jest
      porównywać całą sieć X do całej sici Y i uogólniać. Wiadomo to właściciele
      poszczególnych stacji kombinuja z paliwami a nei cały koncern BP, Shell czy
      Statoil. Tak więc najlepiej mieć swoje upatrzone stacje których jest się pewnym
      i na nich tankować a marka sieci paliwowej ma drugorzędne znaczenie.
      • qte_r Re: Paliwo LOTOS 30.06.07, 23:43
        Obrót paliwem jest taki :
        producenci (Lotos i Orlen) oraz importerzy (różni drobni) dostarczają paliwa do
        naftobaz na terenie kraju a tam leją jeżeli ma normę do jednego zbiornika ( np
        Pb 95 do Pb 95 , 98 do 98, ON do ON)a następnie poszczególni operatorzy
        odbierają dla stacji też z jednego zbiornika .Oczywiście każdy operator mógłby
        wynając specjalnie zbiornik dla siebie ale jest to drożej a ponadto zazwyczaj
        naftobaza nie ma tyle wolnych zbiorników . A lepsze paliwa V-powery itp maja
        jedynie dodatek (litr lub kilka na 1000 litrów paliwa) i też są nalewane z tego
        samego zbiornika dużą rurą a dodatek leci maleńką rureczką by sie dobrze
        wymieszał (steruje komputer).
        Obecne na naszym rynku zachodnie koncerny paliwa kupują u naszych producentów a
        odbierają właśnie z naftobaz.
        I to by było na tyle.
        Zresztą każdy może sobie uszlachetnić paliwo dolewając do baku różne dodatki
        dostepne w handlu ( zazwyczaj wychodzi to drożej niż gotowe paliwa)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka