Dodaj do ulubionych

ręczny - pytanie

IP: 217.153.119.* 16.06.03, 15:54
Witam,
dziś rano zaczęła mi się palić w trakcie jazdy kontrolka od ręcznego -
oznaczona:(!/P).
Nie znam się zupełnie - o co może chodzić? To stary samochód:(
Mogę spokojnie nim jechać czy coś się może stać?
Dziękuję z góry za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: ręczny - pytanie 16.06.03, 16:04
      A czuć smród?

Pozdrawiam
      • anula05 Re: ręczny - pytanie 16.06.03, 16:05
        Nie, poza tym, że się pali, wszystko jest OK.
        I ręczny nie jest zaciągnięty:)
    • Gość: Adam Re: ręczny - pytanie IP: *.acn.waw.pl 16.06.03, 16:07
      Gość portalu: anula05 napisał(a):

> Witam,
      > dziś rano zaczęła mi się palić w trakcie jazdy kontrolka od ręcznego -
      > oznaczona:(!/P).
      > Nie znam się zupełnie - o co może chodzić? To stary samochód:(
      > Mogę spokojnie nim jechać czy coś się może stać?
      > Dziękuję z góry za odpowiedź

Witaj,

Stawiam na dwie możliwości. Zużyte klocki hamulcowe albo ubytek płynu
      hamulcowego co jest sygnalizowane właśnie w ten sposób.

Proponuję pokazać to mężowi, koledze albo w najbliższym warsztacie szybkiej
      obsługi Carmanie, Norauto, Midasie czy Feu Vert.

Pozdrawiam,
      • anula05 Re: ręczny - pytanie 16.06.03, 16:09
        Dzięki. A mogę nim jechac z pracy do domu czy coś się stanie?
        • Gość: robert albo możesz albo coś się stanie IP: *.acn.pl 16.06.03, 16:10
        • Gość: Adam Re: ręczny - pytanie IP: *.acn.waw.pl 16.06.03, 16:13
          anula05 napisała:

> Dzięki. A mogę nim jechac z pracy do domu czy coś się stanie?

Skoro przyjechałaś i nie było żadnych objawów poza zaświeceniem się tej
          kontrolki tj. pogorszenia siły hamowania czy wpadaniem pedału w podłogę możesz
          śmiało jechać, ale proponuję od razu do warsztatu
    • Gość: Sherlock Holmes Re: ręczny - pytanie IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 16.06.03, 16:38
      Ta kontrolka pokazuje tez,ze cos sie dzieje z ukladem hamulcowym. Jest kilka
      mozliwosci:
      - niski poziom plynu hamulcowego - zobacz w instrukcji gdzie jest zbiorniczek
      plynu i dolej,a najlepeij wymien na nowy (jesli plyn nie byl dawno zmieniany)
      - uszkodzony czujnik poziomu plynu hamulcowego - sama raczej nie naprawisz.
      Mozesz ew. odkrecici korek i sprawdzic czy przewody dobrze "siedza" i nic sie
      nie zacina
      - zuzyte klocki hamulcowe - pozostaje jechac do mechanika, niech oceni ich stan
      i zakwalifikuje do wymiany.
      Po wymianie klockow wzrasta poziom plynu hamulcowego i moze wlasnie tak jest u
      Ciebie,ze poziom spadl,bo zuzyly sie klocki.
      • greenblack Re: ręczny - pytanie 16.06.03, 16:40
        Gość portalu: Sherlock Holmes napisał(a):

> Po wymianie klockow _wzrasta_ poziom plynu hamulcowego i moze wlasnie tak
        jest u
        > Ciebie,ze poziom _spadl_,bo zuzyly sie klocki.

To w końcu spadł czy wzrósł?;)

Pozdrawiam
        • Gość: Sherlock Holmes Re: ręczny - pytanie IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 16.06.03, 17:05
          Napisalem, ze po wymianie klockow wzrasta poziom plynu=czytaj: jesli wymienisz
          klocki, prawdopodobnie nie bedziesz musiala dolewac plynu (jesli bylo go zbyt
          malo).
          Znam ludzi, ktorzy maja tak "ustalona" ilosc plynu hamulcowego, ze gdy blysnie
          kontrolka, trzeba wymieniac klocki :-)
      • anula05 Re: ręczny - pytanie 16.06.03, 16:42
        A czy może być tak, że to po prostu jakieś zwarcie? W nocy padał deszcz, a
        samochód jest stary i generalnie ,,słabo szczelny:)". Nie wydaje mi się, że to
        klocki, bo niedawno robiłam przegląd i nic mi nie powiedzieli...
        • wielki_czarownik Lepiej sprawdź. 16.06.03, 16:44
          Hamulce to hamulce - z nimi nie ma żartów.
        • Gość: Sherlock Holmes Re: ręczny - pytanie IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 16.06.03, 17:03
          Byc moze - gdzies mozgl sie przetrzec przewod od czujnikow zuzycie klockow.
          Przy zuzytych klockach wystepuja rowniez dziwne odglosy "chrobotania" z okolic
          kol i czasem odczuwalne jest to tez na pedale hamulca.
          Przyszlo mi jeszcze jedno do glowy-wyciek plynu hamulcowego - jesli wiesz gdzie
          pod maska jest pompa hamulcowa (zazwyczaj obok zbiorniczka plynu, pompa jest
          przykrecona do takiego sporego talerza (?) - dokladnie rzecz biorac jest to
          płaski okragly zbiornik takiego ksztaltu, albo czarny albo zlotawy,umieszczony
          przewaznie po prawej stronie-patrzac od przodu samochodu po otwarciu maski) i
          tam moga byc widoczne slady wycieku. Rowniez pod samochodem w okolicach kol tez
          moga sie pojawic wycieki - czasem widac je przez obrec kola (felge).
          Jak pisali koledzy - z hamulcami nie ma zartow, lepiej jez do mechanika
          (najlepiej zaufanego,zeby nie zdarl z ciebie,a w dodatku wyciagnal kase za cos,
          czego nie ma potrzeby wymienic). Na razie,jesli musisz jechac, jedz ostrozniej,
          utrzymuj tez wiekszy odstep od poprzedzajacych samochodow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka