Dodaj do ulubionych

zaparowane szyby podczas deszczu.

09.07.07, 21:15
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego podczas deszczu zaparowują mi szyby i jak
rozwiązać ten problem, mimo włączonego nawiewu na szyby i otwartym obiegu
zewnetrznym? Natomiast po właczeniu kilmy natychmiast problem znika. Tylko, że
z włączoną klimą jest za zimno w deszczowy dzień. Jak tylko wyłacze klimę
szyby momentalnie parują. W poprzednim aucie bez klimy nie miałem nigdy
takiego problemu.
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 21:36
      Wymień filtr kabinowy zwany też przeciwpyłkowym. Tylko nie baw się w jego czyszczenie, nowy to zazwyczaj koszt ok. 20-50 zł zależnie od modelu samochodu.
    • derduch Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 21:37
      Filterki do wymiany, nic innego.
      • henryk245 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 12.07.07, 12:09
        derduch 09.07.07, 21:37
        Filterki do wymiany, nic innego.

mam ten sam problem,MAZDA 323 sedan ,gdzie "siedzi" ten filter ?
        moze dam rade "zrobic to sam",z gory dzieki za pomoc. Pzdr.
        • souls_hunter Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 14.07.07, 12:53
          henryk245 napisał:

> mam ten sam problem,MAZDA 323 sedan ,gdzie "siedzi" ten filter ?
          > moze dam rade "zrobic to sam",z gory dzieki za pomoc. Pzdr.

Niektore mazdy 323 (jak moja z 1999) nie maja filtra przeciwpylkowego kabiny.
          Zobacz na forum mazdy patrzac po pierwszych literkach z VIN czy twoja bedzie miala.
          • henryk245 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 16.07.07, 07:48
            souls_hunter 14.07.07, 12:53
            Niektore mazdy 323 (jak moja z 1999) nie maja filtra przeciwpylkowego kabiny.

.. ten sam rocznik,skoro niema filtra-musi byc jednak wejscie powietrza na
            nawiew,jak sie do tego dobrac?od strony silnika?,czy tez demolowac deske
            rozdzielcza,ktoredy powietrze uchodzi?przypuszczam ze gdzies z tyly musza byc
            jakies ujscia powietrza z kabiny/coupe.
            Prosze o rade,"moj" lokalny "Pan Henio" twierdzi ze "ten typ tak ma" ze musze
            sie z zaparowanymi szybami pogodzic,ew. uchylic szyby boczne od czasu do czasu.
            Pzdr.
    • bojakk Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 21:38
      Temat walkowany kilka razy na forum,
      1. Klima spreza powietrze, przec co je osusza, zatem powietrze wtlaczane do
      srodka jest suche, dzieki czemy szyby nie paruja.
      2. Mozna miec wlaczona klime i ogrzewanie a niekoniecznie mrozic sie najmocniej
      jak sie da, proponuje ustwaic nieco cieplejszy nadmuch.
      Pzdr
      • bojakk Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 21:39
        No i jeszcze to co poprzednicy pisali, sprawa dosc podstawowa.
      • radomek2 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 21:56
        bojakk napisał:

> Temat walkowany kilka razy na forum,
        > 1. Klima spreza powietrze, przec co je osusza, zatem powietrze wtlaczane do
        > srodka jest suche, dzieki czemy szyby nie paruja.
        > 2. Mozna miec wlaczona klime i ogrzewanie a niekoniecznie mrozic sie najmocniej
        > jak sie da, proponuje ustwaic nieco cieplejszy nadmuch.
        > Pzdr
        ]
        Więc mam zawsze jeździc z właczoną klimą podczas deszczu? W aucie bez klimy
        nigdy nie miałem takiego problemu
        • celicaman Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 15:20
          > Więc mam zawsze jeździc z właczoną klimą podczas deszczu? W aucie bez klimy
          > nigdy nie miałem takiego problemu
          Najpierw krótkie przypomnienie fizyki. Powietrze moze "pomieścić" tylko
          okresloną ilość wilgoci. Ta ilość zależy m.in. od temperatury. Im chłodniej,
          tym mniej sie jej zmiesci. Jeśli dostarczasz do powietrza wilgoć ( z parujacego
          deszczu, oddechu) to wilgotnośc względna rośnie. Gdy osiągnie 100% (tzw. punkt
          rosy)nadmiar wilgoci zaczyna sie wytrącać (zaparowanie). Podobnie, gdy wilgotne
          powietrze zetknie się z zimnym elementem.
          Jest temp powiedzmy 20 st C, wilgotnośc 80%. Szyby auta mają tą sama temp., nie
          są więc zaparowane. Wsiadsz do auta (wentylator wyłaczony) i oddychasz w nim
          wydychając pare wodna, wilgotność wzrasta, po osiagnieciu 100% szyby
          zaparowują. Masz 3 mozliwości zlikwidowania zaparowania:
          1. Włączasz wentylator na wysoki bieg, szybko jedziesz. Jesli auto ma dobrą
          wentylację, to wydmucha on wilgotne powietrze na zewnątrz a do auta wleci
          swieże powietrze o wilgotności 80% wiec zaparowanie zniknie. Ale nie zawsze to
          wystarczy.
          2. Metoda znana z aut bez klimy, czyli włączasz ogrzewanie i dmuchasz na szybę
          ciepłym powietrzem. Szyba się rozgrzewa, jej temperatura staje się wyższa niż
          punkt rosy, zaparowanie znika. Szyba tylna zostaje zaparowana, więc włączasz
          jej ogrzewanie. Z szybami bocznymi (tylnymi) raczej nic juz nie zrobisz.
          3. Metoda z klimą. Klima schładzając powietrze osusza je, czyli wdmuchujesz do
          auta suche powietrze o niskim punkcie rosy. Szyby maja temperature wyższą niż
          punkt rosy tego powietrza, wiec zaparownie znikam i to na wszystkich szybach
          (bo powietrze w całym aucie jest suche).
          Wybór metody zalezy od Ciebie, zawsze też mozna połaczyc np metoda 2 i 3.
          • dewulot1 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 16:27
            Jest jeszcze czwarta metoda, najprostsza, uchylic okna. Moze byc uzyta sama
            albo razem z innymi metodami. Chodzi o zamiane pary nasyconej wewnatrz przez
            pare nienasycona z zewnatrz samochodu. W zime dobrze miec jakies nauszniki.
            • celicaman Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 16:33
              Fakt, metoda prosta i skuteczna, zapomniałem o niej. Ale zasada działania
              identyczna jak w metodzie nr 1 :-)
            • fazi_ze_sztazi Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 21:31
              dewulot1 napisał:
              Chodzi o zamiane pary nasyconej wewnatrz przez
              > pare nienasycona z zewnatrz samochodu.

pojecie pary nasyconej/nienasyconej uzyles niepoprawnie.
              pl.wikipedia.org/wiki/Para_nasycona
              powietrze jest mieszanina wileu gazow, takze pary wodnej. jak wspominal
              celicaman, zawartosc pary wodnej (wilgotnosc bezwzgleddna) a takze wilgotnosc
              wzgledna w powietrzu zalezy w glownej mierze od jego temperatury. zaleznosc
              jest na tyle duza, ze zmieniajac temperature steruje sie wilgotnoscia, w
              zakresie wystarczajacym w wiekszosci zastosowan przemyslowych.
              pzdr.
      • fazi_ze_sztazi cei choroba 09.07.07, 23:36
        bojakk napisał:
        1. Klima spreza powietrze
        NAPEWNO ???

Klima spreza powietrze, przec co je osusza
        MOGLBYS PROSZE WYTLUMACZYC JAKI WPLYW MA CISNIENIE POWIETRZA NA ZAWARTOSC
        WILGOCI, BADZ WILGOTNOSC WZGLEDNA !!!

wiesz ze dzwonia, ale nawet nie wiesz gdzie jest kosciol ...
        pzdr.
    • radomek2 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 21:53
      Ale przecież auto ma raptem 3 miesiące! Czy to na pewno wina filtrów?
      • bojakk Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 22:18
        No generalnie powinno sie zawsze jezdzic z klima, bo jak jest nieuzywana, to
        niszczeje, a wynika to z faktu, ze czynnik chlodniczy jest jednoczesnie
        smarujacym, a poza tym w parowniku legna sie grzyby i bakterie, a uzywanie klimy
        spowalnia ten proces.
        Wina moze byc po prostu konstrukcji auta, moze ten typ tak ma, moze cos na ten
        temat w autocentrum.pl czesto sie na to ludzie skarza.
        Moze byc jeszcze inna mozliwosc, ale raczej malo prawdopodobna, a mianowicie
        taka, ze np przednia szyba jest zle wklejona i cieknie nia woda do wnetrza, i
        splywa pod przednia szybe, a powietrze, ktore jest tloczone do srodka zagarnia
        ta wilgoc i tym sposobem masz wiecej deszczu w samochodzie :). Nie jest to
        niemozliwe, bo juz notowano takie przypadki, ale raczej nie to, bo piszesz, ze
        klima pomaga od reki.
        Pzdr
      • dewulot1 Zadne filtry 09.07.07, 22:23
        Masz po prostu nowoczesne auto. Nie wlaczaj klimy i nie wlaczaj ogrzewania
        tylko nastaw nawiew na szybe (taki niby obrazek przedniej szyby). Wtedy system
        zadziala tak ze klimatyzacja oziebi powietrze co spowoduje jego osuszenie przez
        skroplenie nadmiaru wilgoci, a potem ogrzewanie to suche zimne powietrze
        ogrzeje i dmuchnie na szybe. Masz wiec jednoczesnie wyswietlone kontrolki
        grzania i chlodzenia co wielu wprawia w konfuzje.
        • jantoni.jajcorz Re: Zadne filtry 09.07.07, 22:41
          dewulot1 napisał:
          > Masz po prostu nowoczesne auto...

Co piłeś przed pisaniem??
        • bojakk Re: Zadne filtry 09.07.07, 22:45
          Jesli klima nie bedzie wlaczona to nie oziebi powietrza, a wiec go nie osuszy, a
          jesli nie bedzie ogrzewania, to powietrze pozostanie zimne. Tak czy inaczej
          sprowadza sie to do utrzymywania stale wlaczonej klimy. Wszystko jedno, czy
          nawiew bedzie na szybe, czy nie.
          Pzdr
          • dewulot1 Re: Zadne filtry 09.07.07, 23:10
            Chodzilo mi o to ze powinien nastawic to samo co odmrazanie przedniej szyby w
            zimie, no moze nie na caly gwizdek. W starych samochodach powietrze bylo tylko
            grzane a w nowoczesnych jest chlodzone dzieki czemu osuszone i dopiero potem
            grzane.
      • benjaminblimchen Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 22:48
        radomek2 napisał:

> Ale przecież auto ma raptem 3 miesiące! Czy to na pewno wina filtrów?

Podobny efekt zaobserwowałem, kiedy swoim nowym autem jeździłem z klimą ustawioną na tryb ekonomiczny. może u Ciebie jest to samo...
        • bojakk Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 22:49
          Czyli z wylaczona sprezarka, a zatem z wylaczona klima, to taki ladny eufemizm,
          tryb ekonomiczny.
          Pzdr
        • radomek2 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 22:55
          benjaminblimchen napisał:
          > Podobny efekt zaobserwowałem, kiedy swoim nowym autem jeździłem z klimą ustawio
          > ną na tryb ekonomiczny. może u Ciebie jest to samo...

Mam klimę manualną bez trybu ECO
    • radomek2 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 22:43
      Dzięki za te rady, spróbuje pokombinować. Póki co przetarłem przednią szybę
      preparatem zapobiegającym zaparowaniu szyby, może to pomoże.
      • bojakk Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 22:47
        Pomoze, tylko upewnij sie, ze przepolerowales ja pozniej dobra sciereczka, bo
        jak nie, to w nocy dostaniesz oczoplasow i szlak Cie trafi. Tez to kiedys
        robilem, preparat dziala, ale niestety zauwazalnie :).
        Pzdr
    • magdajeden Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 23:41
      wilgoci dużo. klima wysusza powietrze. wystarczy, ze oprócz klimy podwyższysz
      temperaturę, wtedy nie zaparujesz i nie zmarzniesz.

jak nie parowały bez klimy? a pamietasz maluchy z wychuchanym kółkiem na środku
      szyby i z nerwowo machającym irchą na każdych swiatłach kierowcą?
    • wojtek33 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 09.07.07, 23:43
      Jeśli to Opel, to się z tym pogódź albo sprzedaj. Jeśli inny to posłuchaj rad
      powyżej a ponadto: wywal ten pokrowiec z misia z tylnej kanapy i posprzątaj w
      bagażniku.
      Zdarzają się też sytuacje (rozgrzany samochód i pasażerowie a zimny opad), że
      nie da się uniknąć bez użycia klimy przynajmniej minimalnego parowania, chyba że
      nie będziesz oddychał.
      • rraaddeekk Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 14:51
        Klima w samochodzie ma nie tylko chłodzić, ale też pomagać w odparowaniu szyb.
        Dlatego jest przydatna cały rok.
        Temperaturę możesz przecież regulować.
        • celicaman Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 15:22
          > Dlatego jest przydatna cały rok.
          Zimą, przy minus 10 st C też?
          • rraaddeekk Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 15:36
            celicaman napisał:

> > Dlatego jest przydatna cały rok.
            > Zimą, przy minus 10 st C też?

Tak!
            • celicaman Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 15:59
              Przyjżyj sie układowi klimy np tu:
              www.mototechnika.republika.pl/pliki/klima.html
              Czynnik chłodzący pod wysokim ciśnieniem jest rozprężany w zaworze rozprężnym i
              jego temperatura spada do ok 1-2 st C. Ten zimny czynnik przepływa teraz przez
              parownik i ogrzewa sie od powietrza (a powietrze sie oziębia) i paruje. Zimne
              powietrze wpada do samochodu. Tak jest, gdy temperatura powietrza jest wyzsza
              niz temp czynnika, czyli np latem. A co się stanie, gdy do parownika z
              czynnikiem o temp 1 stC wdmuchamy powietrze o temp -10 stC? Nic. Czynnik
              jeszcze bardziej sie schłodzi (i nie odparuje) a powietrze minimalnie sie
              ogrzeje (znam skuteczniejsze metody ogrzewania niz wymiennik o temp czynnika
              grzewczego 1 st C). Zabezpieczenia klimy nie pozwolą prawdopodobnie na
              załączenie sprężarki przy takich warunkach. Żeby schłodzić (i osuszyć) jeszcze
              bardziej powietrze o temp -10st C trzeba by bylo pdać czynnik o temp np -15stC.
              Wtedy powietrze się schłodzi i wykropli woda. I wiesz co się stanie? Nie? To Ci
              podpowiem. Ta woda natychmiast zamarznie na parowniku o temp -15 st C i po
              chwili w parowniku bedziemy mieli piekną bryłę lodu.
              Więc wytłumacz w prostych słowach mnie tępemu człowiekowi, jaki jest sens
              włączania klimy przy ujemnych temperaturach powietrza.
              • fazi_ze_sztazi Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 18:45
                daj spokuj celicaman, niektorzy sa nieedukowalni. zakladam sie ze to co powyzej
                napisales (chociaz prosciej sie nie dalo), jest nie do zrozumienia dla 90%
                uzytkownikow forum, chociaz nie wykracza poza fizyke z klasy 7 szkoly
                podstawowej. jak kiedys rozmawialem z kims na taki wlasnie temat to uslyszalem
                ze " wy qrvy inzyniery ch..a wieta" i skonczylem "rozmowe".
                i na dodatek te opowiesci o zbawiennym wplywie wlaczania klimy w mroz na
                sprezarke, i o tym ze nalezy dobijac nowego czynnika co wiosne i ze
                odgrzybianie uchroni cie przed wszystkim, nawet niechciana ciaza ....
                pzdr.

p.s. jezdzilem 10-12 letnimi autami w ktorych klimatyzacja dzialala bez
                zarzutu, a to miedzy innymi dlatego ze zadne zasrance po podstawowce nie
                wkladaly tam swoich brudnych lap.
                • dewulot1 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 19:30

> p.s. jezdzilem 10-12 letnimi autami w ktorych klimatyzacja dzialala bez
                  > zarzutu, a to miedzy innymi dlatego ze zadne zasrance po podstawowce nie
                  > wkladaly tam swoich brudnych lap.

Masz sto procent racji. Zajezdzilem kilka samochodow ktore mialem od nowosci i
                  w zadnym z nich NIGDY nie dobijalem zadnego czynnika i nie robilem nic innego z
                  klimatyzacja, ktora po 10-12 latach dzialala jak nowa, czasami z rocznymi
                  przerwami w eksploatacji. Zadne uszczelki sie nie rozsychaly. W samochodach
                  ktore kupilem uzywane zawsze cos predzej czy pozniej wysiadalo, jedyne moje
                  wytlumaczenie jest takie ze poprzedni wlasciciele dawal klime do
                  jakiegos "przegladu, sprawdzenia i uzupelnienia".
                  • bojakk Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 19:52
                    Dobijanie czynnika jest konieczne tylko w jednym wypadku, nieszczelnosci ukladu
                    wynikajacej np z pekniecia przewodow, co sie zdarza. Wtedy w kosc dostaje
                    sprezarka i zaczyna sie pocic. Ale generalnie nie ma takiej potrzeby, to tak
                    jakby uzupelniac czynnik w lodowce, ktos to kiedys robil?
                    Jesli idzie o odgrzybianie, to sie nie zgodze, bo ja np mam alergie na plesnie i
                    grzyby i jak wsiadam do samochodu ojca, to po 15 minutach moja sluzowka nosa ma
                    dosc. Jak kiedys bedziecie miec alergie, to zrozumiecie :).
                    Pzdr
                    • fazi_ze_sztazi Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 21:15
                      bojakk napisał:

> Dobijanie czynnika jest konieczne tylko w jednym wypadku, nieszczelnosci
                      ukladu
                      to oczywiste, tak samo jak dolewamy plynu chlodniczego gdy peknie/spadnie jakis
                      waz, albo oleju jak sie poci simering.

Ale generalnie nie ma takiej potrzeby, to tak
                      > jakby uzupelniac czynnik w lodowce, ktos to kiedys robil?
                      porownanie nie dokonca trafne, gdyz uklady chlodnicze w lodowkach sa od lat
                      ukladami hermetycznymi, natomiast uklady klimatyzacji w autach sa ukladami pol
                      hermetycznymi, ktore z definicji sa bardziej poddatne na wycieki czynnika

> Jesli idzie o odgrzybianie, to sie nie zgodze, bo ja np mam alergie na
                      plesnie
                      > i
                      > grzyby i jak wsiadam do samochodu ojca, to po 15 minutach moja sluzowka nosa
                      ma
                      > dosc. Jak kiedys bedziecie miec alergie, to zrozumiecie :).
                      zwracam honor

pzdr.
    • raferi Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 19:25
      Zwracam uwagę Szanownych Kolegów, że temat wykracza poza wiedzę Użytkownika
      iberia.pl
    • al_bert Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 21:28
      Oprócz tych wszystkich mozliwości, które Szanowni Forumowicze opisali,
      przyczyną może też być mokry parownik klimy. Gdy jest ciepło, woda wykrapla się
      na parowniku i ścieka pod samochód (czasmi widać plamy wilgoci po ruszeniu
      samochodu z parkingu), parownik jest mokry, wyłączasz klimę i woda z parownika
      odparowuje do powietrza i wykrapla się na szybie. W takiej sytuacji odparownie
      szyb wymaga włączenia klimy albo podniesienia temperatury powietrza
      skierowanego na szyby i odczekania kilku minut aż do osuszenia parownika.
      Pozdrawiam
      • fazi_ze_sztazi Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 10.07.07, 21:41
        al_bert napisał:

> Oprócz tych wszystkich mozliwości, które Szanowni Forumowicze opisali,
        > przyczyną może też być mokry parownik klimy. Gdy jest ciepło, woda wykrapla
        się
        >
        > na parowniku

nie bede sie juz czepial o szczegoly, bo opisales zjawisko w miare poprawnie.
        dodam tylko iz raz mialem taka sytuacje:
        rano jade do pracy, nie jest goraco, ale cholernie duszno. temp. moze okolo
        20C, ale wilgotnosc naprawde bardzo bliska 90-95%, wiec dla komfortu wlaczylem
        klime.
        poniewaz nie lubie zostawiac na caly dzien "mokrego parownika", jak to kolega
        okreslil (nieciekawie pachnie pozniej), wylaczylem klime na kilka minut przed
        koncem jazdy. jakie zdziwienie mnie dopadlo gdy z kratek nawiewu zaczela buchac
        para jak z czajnika. absolutnie nie dalo sie jechac bez klimy. to juz nawet nie
        chodzilo o parowanie szyb, ale o widocznosc jak w saunie.
        pzdr.
    • sagaris1 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 12.07.07, 10:36
      Oprócz klimy możesz jeszcze:
      a) Odkurzyć wnętrze samochodu. Piasek jest higroskopijny i trzyma wilgoć.
      b) Wyczyścić szybę środkiem z "antyparą" czyli alkoholem:) Tylko uwaga: szybę
      trzeba wyczyścić tak, żeby w nocy nie było widać żadnych śladów. NIE WOLNO
      potem jej przecierać żadnymi ściereczkami. Nie wolno też dotykać palcami.
      Jeżeli się do tego zastosujesz, będziesz miał spokój przez dwa-trzy miesiące.
      c) Powyższe działania mogą nie dać 100% skuteczności w niektórych modelach z
      wadliwym nawiewem, np. toledo II. Tam nawiew na szybę jest zbyt mały i w
      niektórych sytuacjach trzeba wspomagać się klimą.
      • sagaris1 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 12.07.07, 10:38
        jeszcze: "w nocy" - miałem na myśli sytuację, kiedy mijamy inne samochody,
        których światała pięknie iluminują wszelkie brudy na naszej szybie:)
    • jaro_ss mimo tego, że auto jest nowe... 12.07.07, 11:27
      Jeśli filtr przeciwpyłkowy jest kiepski (np z bylejakiego papieru) to
      samnasiąka wilgocią, i może nawet dawać zawilgocenie, kiedy już na zewnątrz
      jest sucho, dodatkowo z powodu zwiąkszonego przepływu powietrza, sam nasiąka
      więcej niż ustawa nakazuje.

Mi dali takie gó.. po przeglądzie (jeszcze sobie z nimi "pogadam" przy jakiejś
      okazji, albo jeszcze lepiej, zrezygnuję z ich usług) wyjechałem autkiem
      z "nowym filtrem" i zaczęła się zabawa, nie mówiąc, że wilgotny się rwał i
      dawał dodatkowe efekty (świsty i szmery). Sprawdź, który filtr do twojego autka
      ma odpowiednią jakość i każ sobie założyć (w niektórych modelach wymaga to
      trochę wprawy i nie warto samemu). I oczywiście wymyj ładnie szybę od środka
      odpowiednim płynem i mikrofibrą... bo ten g... fitr, przy okazji jeszcze takie
      mikrobłotko z drobnego kurzu, z powodu prawie ciągłej wilgoci na szybie
      zostawia....
    • bzyku_bzyku Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 13.07.07, 00:39
      Przewaznie zapomina sie ze sprawna wentylacja to nie tylko wlot powietrza i
      filtr ,ale i drozny wylot powietrza.W wiekszosci aut wylot znajduje sie w
      bagazniku a tam walaja sie roznosci , wystarczy ze jakas szmatka czy koc przytka
      wylot i problem z parowaniem szyb w deszczowe dni gotowy :-)
      • jaro_ss Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 13.07.07, 09:06
        To jak się ma auto ze specjalnym, dodatkowym dohermetyzowaniem

:o)
    • mateuszekk19 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 13.07.07, 10:40
      jak ci szyby paruja to nie sa zadne "filterki"" poprostu masz gdzies albo mokry
      dywan w samochodzie i jak wlaczas nawiew na cieple powietrze to paruja przez to
      szyby ,druga rzecza przez ktora moga ci parowac szyby to moze zostawiles
      wlaczony zawirowywacz powietrza i przez to nie ma doplywu powietrza z zewnatrz
      przez co tez moga parowac szyby,trzecia i ostatnia przyczyna ktora moze byc to
      mozliwe ze gdzies poprostu woda przecieka przez uszczelke a w srodku samochodu
      jest cieplo przez co paruje . To na tyle pozdrawiam.
      • zgryzliwy1 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 13.07.07, 14:05
        mateuszekk19 napisał:

> moze zostawiles wlaczony zawirowywacz powietrza...

a co to ten "zawirowywacz" ?

> ...trzecia i ostatnia przyczyna...

uff ,dobrze ze sa tylko trzy :-)
        • wojtek33 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 13.07.07, 15:34
          zgryzliwy1 napisał:

> uff ,dobrze ze sa tylko trzy :-)

Szkoda, że żadna nie jest prawdziwa, no może ten zawirowywacz ;-)
    • wojtekmel2 Re: zaparowane szyby podczas deszczu. 15.07.07, 15:23
      Szanowni państwo, a ja jeżdżąc jakimkolwiek samochodem ZAWSZE mam włączony wentylator na pierwszym zakresie.Poprzedni mój samochód to Polonez którym jeżdżiłem 7 lat, miał przez 7 lat włączona dmuchawę nizależnie od pory roku.Wtedy wnętrze samochodu jest przewietrzane,nie zalega wilgoć,zapachy, no nie wspomnę, że nigdy nikt nie palił w nim papierosów.Teraz jeżdżę Fabią z klimatyzacją i też dmuchawa jest na pierwszym zakresie a klimatyzacja włączona przez cały rok z małymi przerwami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka