Dodaj do ulubionych

Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie

IP: *.acn.pl 07.07.03, 16:38
Pod koniec przyszłego miesiąca wybieram się do Kanady na wakacje, i jest
wielce prawdopodobne że będę kierował auto. Mam pytanie czy przepisy w
Kanadzie różnią się od naszych polskich? Czy np. ja jako obywatel Polski mogę
bez problemu prowadzić samochód należący do Kanadyjczyka? Prosze o jak
najwięcej informacji.
P.S Ile czeka się na międzynarodowe prawo jazdy?
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: DAREK R. Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.eyrkonaeac01.dialup.ca.telus.com 07.07.03, 19:21
      .Czesc!!!
      Przepisy sa w 99% takie same jak w Polsce,z tym ze bardzo duzo znakow drogowych
      jest w wersji pisemnej,czyli musisz byc czytelna/y w angielskim.Co do prawo
      jazdy to moja siostra przez pierwsze dwa miesiace pobytu w Canada byla
      upowazniona do kierowania mojego samochodu(mam obywatelstwo CDN)na swoim
      polskim miedzynarodowym prawku,po dwoch miesiacach poszla do naszego wydzialu
      komunikacji i zdala pisemy egzamin z przepisow i dali jej tymczasowe prawko
      canadyjskie(koszt $15) na ktorym jezdzila przez ponad 10 miesiecy.
      PZDR> Welcome to Canada!!!Darek
      • moped Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie 07.07.03, 21:24
        do poprzedniego wpisu dodam kilka dodatkowych a zarazem ulatwiajacych zycie kierowcy na drodze w kanadzie:
        1/ pamietac o kolorze lini zoltej - ruch odbywa sie w dwukieronkowy -
        ruch drogowy z przeciwnej strony po przejechaniu lini zoltej.
        linia biala na jezdni - ruch odbywa sie w tym samym kierunku,
        2. pamietac o przestrzeganiu maksymalnych szybkosci- okres wakacyjny, policja szczegolnie kladzie nacisk na
        ten apsekt...moze nawet byc "zero tolerance" - a to juz jest kosztowna zabawa-mandaty,
        3/ prawo jazdy miedzynarodowe - nalezy wyrobic w Polsce przed przyjazdem do Kanady,
        4/ uzgodnic z wlascicicielem samochodu w Kanadzie, azeby sie upewnil, czy jego/jej insurance napewno
        bedzie dzialal na osobe prowadzaca pojazd -wizytujaca w Kanadzie.

Reszta - to co poprzednik napisal...
        zycze przyjemnego pobytu ...i napewno zabierz z soba aparat fotograficzny!!!!
        • Gość: Acura Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.qc.sympatico.ca 07.07.03, 23:40
          Pytanie z tych nieprecyzyjnych typu "jakie przepisy ruchu drogowego obowiazuja
          w Europie"- zalezy do jakiego kraju jedziesz. Tak samo jest z Kanada. W roznych
          prowincjach przepisy moga sie roznic. Jesli wybierasz sie do Ontario, pare
          uzytecznych informacji znajdziesz tutaj:
          www.ontariotravel.net/TcisCtrl?
          site=consumers&key1=travelTools&key2=travelTips&key3=roadRules&language=EN&linkT
          ype=I
          Do trzech miesiecy wazne jest Twoje krajowe prawo jazdy (lepiej wyrobic jednak
          jeszcze w kraju miedzynarodowe, jak kolega wczesniej wspomnial). O ile dobrze
          zrozumialem bedziesz tu we wrzesniu, wiec szczegolnej uwadze polecam akapit o
          autobusach szkolnych (z poczatkiem roku szkolnego kontrole sa wzmozone, a kary
          za nie przestrzeganie bolesne-szczegolnie dla portfela). Jesli zamierzasz
          poruszac sie czyims prywatnym samochodem, to tak jak wyzej wspomniano bardzo
          wazne jest, by wlasciciel upewnil sie w swoim "insurance", czy jest to
          dopuszczalne (czasem za niewielka doplata). Radzil bym tego nie lekcewazyc. W
          przypadku nieszczescia konsekwencje moga byc fatalne dla niego jak i dla Ciebie.
          • Gość: Acura Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.qc.sympatico.ca 07.07.03, 23:41
            Niestety adres musisz sobie posklejac.
            • kob2 Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie 08.07.03, 01:05
              I jeszcze taki drobiazg - zielone światło pulsujące oznacza, że możesz skręcić
              na tym skrzyżowamniu w lewo. Inaczej nie, chyba że jest oddzielny pas.
              jedziesz do Ontario, więc o odmiennosciach w Quebecu nie piszę (arret zamiast
              stop - tego nie ma nawet we Francji!)
              poradzisz sobie
              Kob
          • Gość: Acura Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.qc.sympatico.ca 07.07.03, 23:50
            Jesli bedziesz mial problemy z poskladaniem adresu to sprobuj
            www.ontariotravel.net/
            1) Travel tips
            2) Rules of the Road
          • Gość: frax Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.acn.pl 08.07.03, 00:00
            Tobie też bardzo dziękuje za pomoc Acura. Z ubezpieczeniem się dowiem, jade do
            Ontario. A tak na marginesie to u nas w Polsce sprawa ubezpieczenia wygląda
            podobnie. Ja jeżdże na codzien autem zarejestrowanym na rodziców i aby nie było
            potem problemów np. z AC dopłacam jakąś niewielką kwotę i mam spokój.
            Mam jeszcze pytanie: zakładając, że wszystko się uda (szczególnie motyw z
            ubezpieczeniem) to czy osoba jeżdżąca na codzień po Warszawie będzie miała
            trudności w poruszaniu się po np. Toronto?
            Pozdrawiam
            • Gość: Acura Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.qc.sympatico.ca 08.07.03, 00:25
              W Ontario jesli jestes plci meskiej i masz mniej niz 25 lat, nie wykpil bys sie
              niewielka kwota doplacana do ubezpieczenia rodzicow. Za dopisanie "mlodego",
              insurance skacze o ok. drugie tyle i to pod warunkiem, ze mlodzian nie zaliczyl
              wpadek drogowych (kolizje, speed ticket itp)
      • Gość: frax Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.acn.pl 07.07.03, 23:55
        Wielkie dzięki za pomoc. Ja jadę tylko na wakacje więc kanadyjskie prawko mi
        nie będzie potrzebne;) Czy bez upoważnienia moge prowadzić samochód obywatela
        kanady jeżeli ten np. siedzi obok?
        Pozdrawiam
        • Gość: Acura Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.qc.sympatico.ca 08.07.03, 00:16
          Gość portalu: frax napisał(a):

> Wielkie dzięki za pomoc. Ja jadę tylko na wakacje więc kanadyjskie prawko mi
          > nie będzie potrzebne;) Czy bez upoważnienia moge prowadzić samochód obywatela
          > kanady jeżeli ten np. siedzi obok?
          > Pozdrawiam

1) Jesli wlasciciel siedzi obok- nie ma problemu. 2) Po Warszawie, to jazda w
          Toronto powinna byc dla Ciebie relaksem ;o)
          • Gość: frax Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.acn.pl 08.07.03, 17:30
            Mam jeszcze jedno pytanie, czy są jakieś tzw. puapki w które może wpaść
            kierowca z Polski? Nie mówie o limitach prędkości bo wiadomo że tego trzeba
            przestrzegać wszędzie. Dodam że mam 20lat, czy może być to przyczyną jakiś
            obostrzeń w traktowaniu mnie?
            P.S Jade do Ontario i ciągle zastanawiam się co oprócz Toronto, Niagara Falls i
            względnie jaskin koło Warsaw zwiedzić.
            Pozdro
            • Gość: al Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: 172.* / 172.30.24.* 08.07.03, 18:04
              Jak juz ktos wczesniej wspomnial ale warto to podkreslic, pod zadnym pozorem
              nie wymijac ani omijac zoltego autobusu z migajacymi czerwonymi swiatlami.
              Bezwzgledny STOP
              • Gość: frax Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.acn.pl 08.07.03, 18:11
                Dzięki al. Czy chodzi o autobus który się zatrzymał?
                Pozdrawiam
                • Gość: Acura Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 08.07.03, 18:41
                  Odnosnie autobusow szkolnych zajzyj tutaj
                  www.mto.gov.on.ca/english/safety/schoolbus/stoplaw.htm
                  Na pytanie "co zobaczyc" trudno odpowiedziec w kilku slowach, nie wiedzac nic o
                  zainteresowaniach pytajacej osoby.
                  • Gość: frax Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.acn.pl 08.07.03, 18:50
                    Masz racje Acura... chyba pobiegne po Lonely Planet do księgarni ;)
                    Jeszcze raz wielkie dziękuje za podzielenie się wiedzą i doświadczeniem. Mam
                    nadzieje że z podrózy będę miał niezapomniane wrażenia:)
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Acura Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 08.07.03, 19:03
                      Zycze samych slonecznych dni, a te we wrzesniu masz prawie jak w banku. Podana
                      strone MTO przejzyj dokladnie, a napewno znajdziesz jeszcze wiele ciekawych
                      informacji na temat przepisow ruchu. I jeszcze jedna mala uwaga. Na parkingach
                      nie probuj stawac na miejscach przeznaczonych dla osob niepelnosprawnych. Wiem,
                      ze w Polsce prawo to jest nagminnie i bezkarnie lamane. Tu moglbys sie mocno
                      zdziwic.
                      • Gość: frax Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.acn.pl 08.07.03, 19:07
                        U nas w kraju wiele rzeczy jest nagminnych.... i wstyd mi za to. O miejsca dla
                        nie pełnosprawnych nie ma się co obawaić.... nigdy ich nie zajmuje;)
                        Pozdrawiam
              • moped Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie 08.07.03, 18:22
                Mysle, ze wszyscy poruszyli najwazniejsze punkty na ktore powinienes zwrocic uwage podczas prowadzenia
                samochodu w Ontario.

Twoj wiek nie ma zadnej roznicy dla policjanta czy tez innych uzytkownikow jezdni.
                Zachowuj sie tak jak inni i pamietaj, ze w zasadzie przepisy drogowe sa stworzone po to,
                aby wszysktim ulatwic zycie, a nie utrudniac.

Pulapek nikt nie robi na kierowce bo i po co!

Acura swietnie zauwazyl, ze po Warszawie jazda w Toronto czy tez innym miejscu Ontario
                ( reszta Kanady rowniez! ) to przyjemnosc,
                na luzie ale nie bagatelizuj zwracania uwagi na to co sie dzieje wokol ciebie.

Jedno moge jeszcze dodac, ze generalnie mozna przewidziec jak inni kierowcy beda zachowywac sie
                na jezdni.

Co zobaczyc w Ontario?
                Zadaj to pytanie ludziom ktorzy tam mieszkaja, jako osobny temat.

Natomiast osobiscie polecam zrobienie rozpoznania fotograficznego pod :
                www.webshots.com
                www.worldisround.com

www.thebans.com/beautifulcanada/OntarioGall1.htm
                z tej web site zrob sobie poszukiwania innych miejsc...

Zycze powodzenia z zwiedzaniu pieknego zakatka Kanady.
                Zwlaszcza kiedy to bedzie poczatek wczesnej kolorowej oraz cieplej jesieni....
                • Gość: frax Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.acn.pl 08.07.03, 18:34
                  Jeszcze raz dzięki. Wiedziałem ża na forumowiczów można liczyć :)
                  Wiec chyba EOT
                  Pozdrawiam
                  • Gość: DAREK R. Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.eyrkonaeac01.dialup.ca.telus.com 08.07.03, 19:06
                    Czesc!!!frax
                    Jak na znaku jest 60km/h i Ty bedziesz jechal 69km/h ,to cie nie zatrzymaja,ale
                    gdy bedzie 70km/h to masz problem.Tak wiec nie przekraczaj predkosci.Na naszych
                    HWY max speed jest 100km/h ale jak jedziesz 119km/h zaden cop Cie nie
                    zatrzyma,ale wiecej znowu problem,wiec gdzie sie spieszyc,im bedziesz jechal
                    wolniej tym wiecej zobaczysz tego uroczego kraju.PZDR. Darek.
                    • Gość: frax Re: Przepisy ruchu drogowego w Kanadzie IP: *.acn.pl 08.07.03, 19:15
                      Racja!!!
                      Przyznam się że np. w Austrii poza autostradami nie przekraczałem prędkości ani
                      troszke. Jak 50 to 50. Nie mam zamiaru łamać przepisów w kraju gdzie są one
                      szanowane, a pozatym jade zwiedzać a nie ścigać się;) W Polsce zresztą też....
                      szanuje z wyjątkiem prędkości.
                      Dzięki wielkie za pomoc :)
                      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka