Dodaj do ulubionych

Koło źle wyważone?

IP: *.parkiet.com.pl 08.07.03, 18:03
Witam
Jakie są objawy (dźwiękowe), że koło jest źle wyważone. Mam wrażenie, że lewe
przednie koło pracuje trochę nierówno - dźwięk, jakbym łapał gumę. W jeździe
to nie przeszkadza, ale denerwuje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bernstein Re: Koło źle wyważone? IP: *.icpnet.pl 08.07.03, 18:05
      jak jest zle wywazone to drzy kierownica - zwlaszcza przy wiekszych
      predkosciach. Jesli cos Ci huczy w kole - tak jak piszesz - to moze to byc
      lozysko. Na lukach huczenie powinno sie nasilac
      • Gość: marcin Re: Koło źle wyważone? IP: Proxy.PMPoland.PL:* 08.07.03, 18:41
        Gość portalu: bernstein napisał(a):

> jak jest zle wywazone to drzy kierownica - zwlaszcza przy wiekszych
        > predkosciach. Jesli cos Ci huczy w kole - tak jak piszesz - to moze to byc
        > lozysko. Na lukach huczenie powinno sie nasilac

Też tak miałem ostatnio w Peugeocie 405,wymieniłem łożyska i dalej tak samo.
        Okazało się, że opony zaczęły się rozwarstwiać od środka i musiałem wymienić.
        Teraz jest ok.
    • Gość: RyMario Re: Koło źle wyważone? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 18:43
      Gość portalu: Teodor napisał(a):

> Witam
      > Jakie są objawy (dźwiękowe), że koło jest źle wyważone. Mam wrażenie, że lewe
      > przednie koło pracuje trochę nierówno - dźwięk, jakbym łapał gumę. W jeździe
      > to nie przeszkadza, ale denerwuje.
      > Pozdrawiam
      >
      Teodor, prawdopodobnie jest cos innego. Jesli kolo byloby zle wywazone to czym
      szybciej jedziesz tym gorzej, coraz wieksze drgania. Jesli czyjesz to raczej
      przy malych predkosciach to mozesz miec krzywa opone.Ja wlasnie mam ten
      problem. Moj tato kupil mi uzywane i tego nie sprawdzil.
      Sprawdz:
      1. jadac na b.rownej nawierzchni powoli bedziesz czyl jakbys jezdzil po dolkach;
      2. jesli przejedziesz reka po oponie to powinna byc idealnie okragla, jesli
      wyczujesz ze jest w pewnym miejscu troche plaska to masz to o czym mowie;
      3. moze byc tez wada opony, moze miec wybrzuszenie z boku;
      4. zmien kolo na zapasowe i zobacz czy to minie

pozdr

• Gość: Michal Re: Koło źle wyważone? IP: *.telia.com 08.07.03, 18:46
        Tjena Ry Mario,
        Bernstein jest najblizej prawdy ,wada ukryta w oponie.Pzdr.Michal
      • Gość: jacek Re: Koło źle wyważone? IP: 217.146.135.* 09.07.03, 08:05
        Gość portalu: RyMario napisał(a):

> Teodor, prawdopodobnie jest cos innego. Jesli kolo byloby zle wywazone to
        czym
        > szybciej jedziesz tym gorzej, coraz wieksze drgania. Jesli czyjesz to raczej
        > przy malych predkosciach to mozesz miec krzywa opone.Ja wlasnie mam ten
        > problem. Moj tato kupil mi uzywane i tego nie sprawdzil.
        > Sprawdz:
        > 1. jadac na b.rownej nawierzchni powoli bedziesz czyl jakbys jezdzil po
        dolkach
        > ;
        > 2. jesli przejedziesz reka po oponie to powinna byc idealnie okragla, jesli
        > wyczujesz ze jest w pewnym miejscu troche plaska to masz to o czym mowie;
        > 3. moze byc tez wada opony, moze miec wybrzuszenie z boku;
        > 4. zmien kolo na zapasowe i zobacz czy to minie
        >
        > pozdr

Doladnie mam te same objawy. Bieznik opony ma w dwoch miejscach (wielkosci
        dloni)zrobil sie "zebaty" i nizszy. Da sie jezdzic dobrze tylko powyzej 140
        km/h ;-) na suchej nawierzchni nie ma problemu ale w deszczu czuc, ze sie
        jedzie na "trzech nogach". Mimo to dojade ja do konca. Przerzucilem ja z tylu
        do przodu i daje gazu ile wlezie. Niech przynajmniej mam troche uciechy zanim
        trzeba bedzie skarbonke rozbic.
        • Gość: Sherlock Holmes Re: Koło źle wyważone? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 09.07.03, 08:44
          Bedziesz mial radoche,ale pozniej trzeba bedzie siegnac do kieszeni znacznie
          glebiej. Przy takich oponach szybciej zuzyja sie lozyska kol, byc moze tez
          amortyzatory i silentbloki w zawieszeniu. W ekstremalnym przypadku moze sie
          nawet rozsypac mechanizm roznicowy.
          Koszt dwoch opon nie jest az tak wielki, zeby osczedzac na bezpieczenstwie, nie
          mowiac juz o mozliwych towarzyszacych usterkach...
          Nie chce byc fatalista ani zlym prorokiem-po prostu chcialem Ci uswiadomic czym
          to grozi.
          • Gość: jacek Re: Koło źle wyważone? IP: 217.146.135.* 09.07.03, 13:30
            Twoje przypuszczenia sa napewno nie bezpodstawne.Ta opona padla bo ja mam
            wlasnie slaby amortyzator z tylu. Jego tez nie bede narazie wymienial. Od 2 lat
            buduje dom. Co to oznacza nikomu nietzeba uswiadamiac. A przyczepy nie
            posiadam, ciezarowki tez nie najmowalem. Moje niechlubne rekordy na fordzie
            galaxy:
            1. 40 desek szalunkowych dlugosci 6,5m na dachu;
            2. po 3 siatki zbojeniowe 7,5 x 2,1 m
            2. 880kg zaprawy murarskiej w srodku (nastepnego dnia urwalo sie zawieszenie
            motoru, na szczescie to tylko 20 min. roboty + koszty czesci - 90Euro)
            Jak widzisz nie mam czasu, forsy ani checi aby sie z samochodem bawic. Zrobilem
            na nim 240 tkm, i nie ogladam sie za nowym....kiedy byl wymieniony olej??? nie
            mam pojecia :-)
    • Gość: Sherlock Holmes Re: Koło źle wyważone? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 08.07.03, 21:31
      Nie bardzo rozumiem-jakie objawy dzwiekowe? Przeciez niewywazenie kola objawia
      sie wibracjami (z punktu widzenia fizyki ma to wiele wspolnego z halasem, ale
      przeciez nie bedziemy tu toczyc wywodow naukowych), a nie dzwiekiem. Jesli
      odczuwasz rytmiczny halas, najpierw sprawdz ...bieznik opony-byc moze gdzies
      siedzi spory kamien i sie "tlucze" o asfalt. Jesli nie, najprawdopodobniej jest
      to wada opony i trzeba bedzie ja wymienic. Najpierw jedz jednak do dobrego
      wulkanizatora-niech ci sprawdza kolo-jesli sie rozwarstwia od srodka,na pewno
      bedzie mialo duze niewywazenie.
    • Gość: Teodor Re: Koło źle wyważone? IP: *.parkiet.com.pl 09.07.03, 09:39
      Oprócz objawów dżwiękowych czuję także drgania na kierownicy - wprawdzie
      niewielkie, ale jednak są. Rozumiem zatem, że najlepszą radą jest kupno nowych
      opon na przednie koła? - Dobrze, że można teraz trafić na atrakcyjne
      wyprzedaże :)
      Dzięki za odpowiedzi.
      Pozdrawiam
      • Gość: Sherlock Holmes Re: Koło źle wyważone? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 09.07.03, 11:49
        Pojedz najpierw do wulkanizatora-moze to jakis drobiazg? Jesli bedziesz kupowal
        nowe opony,moge polecic portal www.opony.com.pl . Maja niezle ceny-nie traktuj
        tego jak kryptoreklamy-nie mam z nimi nic wspolnego,poza tym ze dwa razy
        kupowalem u nich opony, bez zadnych zastrzezen.
        Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka