Dodaj do ulubionych

Klima manualna

IP: *.crowley.pl 22.07.03, 08:50
Klima manulana w Vectrze 1.8, samochód czteroletni, przejechane 62 tyś km.
Od czasu do czasu po włączeniu klimy, przez jakiś czas z kratek
wentylacyjnych leci coś na kształt pary wodnej. Dymek jest bezwonny. Co to
może być? Czy jest to szkodliwe, czy może tak poprostu jest. Jest to mój
pierwszy samochód z klimą. Czy nie jest przypadkiem szkodliwe dla klimy jej
częste włączanie i wyłączanie?

PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: Henry Re: Klima manualna IP: *.telia.com 22.07.03, 08:59
      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Klima manulana w Vectrze 1.8, samochód czteroletni, przejechane 62 tyś km.
      > Od czasu do czasu po włączeniu klimy, przez jakiś czas z kratek
      > wentylacyjnych leci coś na kształt pary wodnej. Dymek jest bezwonny. Co to
      > może być? Czy jest to szkodliwe, czy może tak poprostu jest. Jest to mój
      > pierwszy samochód z klimą. Czy nie jest przypadkiem szkodliwe dla klimy jej
      > częste włączanie i wyłączanie?
      >
      > PZDR
      ________________________________________________________________________________

.. to nie dymek,to kondens z mozliwym pylkiem drogowym.
      Nie wylanczaj AC nigdy ,-skracasz zycie temu urzadzeniu "oszczedzajac" go .

Przy kont. urzywaniu zaden "dymek" do cupe Ci nie bedzie sie dostawal-nie
      bedzie go .
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: czesław Re: Klima manualna IP: *.*.*.* 22.07.03, 09:02
        no właśnie jak to jest z ręczną klimą?
        czy regulujecie temperaturę powietrza czy wyłączacie po prostu klimę kiedy
        rozbi się za chłodno ?

• Gość: Niknejm Re: Klima manualna IP: *.pg.com 22.07.03, 10:13
          Gość portalu: czesław napisał(a):

> no właśnie jak to jest z ręczną klimą?
          > czy regulujecie temperaturę powietrza czy wyłączacie po prostu klimę kiedy
          > rozbi się za chłodno ?

Do regulacji temperatury służy w takim przypadku pokrętło ciepło/zimno.
          Włączanie i wyłączanie klimy na pewno dobrze na nia nie wpływa. Aczkolwiek
          dobrze jest klimę wyłączyć na 5 minut przed dojazdem na miejsce - unika się
          wtedy hodowli grzybków na parowniku i zwiazanej z tym woni.

Pzdr
          Niknejm
        • Gość: Prezes Re: Klima manualna IP: *.ces.clemson.edu 23.07.03, 00:00

> czy regulujecie temperaturę powietrza czy wyłączacie po
          prostu klimę kiedy
          > rozbi się za chłodno ?
          >

wylaczam kiedy robi sie za chlodno.
        • devote Re: Klima manualna 23.07.03, 02:08

> czy regulujecie temperaturę powietrza czy wyłączacie po prostu klimę kiedy
          > rozbi się za chłodno ?

jak robi sie za zimno to ustawiam predkosc wentylatora na mniejsza.na przyklad
          na 1.a jak i to nie pomaga (nie zdarzylo mi sie) to daj nieco ogrzewania 1/5
          lub 1/4 podzialki,sam sobie mosisz sprawdzic ile potrzeba w danym momencie.

• Gość: Pitz Re: Klima manualna IP: *.u.mcnet.pl 22.07.03, 10:28
      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Klima manulana w Vectrze 1.8, samochód czteroletni, przejechane 62 tyś km.
      > Od czasu do czasu po włączeniu klimy, przez jakiś czas z kratek
      > wentylacyjnych leci coś na kształt pary wodnej. Dymek jest bezwonny. Co to
      > może być? Czy jest to szkodliwe, czy może tak poprostu jest. Jest to mój
      > pierwszy samochód z klimą. Czy nie jest przypadkiem szkodliwe dla klimy jej
      > częste włączanie i wyłączanie?
      >
      > PZDR

U mnie w Vectrze występuje inna niedogodność po wyłączeniu klimy - szyby
      zaczynają lekko parować. Najlepiej to widać w nocy. Muszę włączać klimę na
      chwilkę, szyby natychmiast odparowują, wyłączam ją i za 5 minut znów to samo.
      Zastanawiam się co to może być. Filtr przeciwpyłkowy był wymieniony przy
      przeglądzie 6 000 km temu, czyli około 3 miesięcy (niecałe), chyba że klima ma
      jakiś swój osobny filtr, o którym nie wiem. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam,
      Pitz
      • Gość: Michal Re: Klima manualna IP: *.telia.com 22.07.03, 10:40
        Byc moze jezdzisz na obiegu zamknietym,zasada jest zawsze powietrtze z
        zewnatrz i schladzane.Pzdr.Michal
        • Gość: Niknejm Re: Klima manualna IP: *.pg.com 22.07.03, 11:27
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Byc moze jezdzisz na obiegu zamknietym,zasada jest zawsze powietrtze z
          > zewnatrz i schladzane.Pzdr.Michal

To jedno, dodatkowo sprawdź ten filtr. Znajomy w Vectrze wymienia co 10000km,
          zaraz po wymianie jest OK, potem znowu mu szyby parują. Chyba jakaś kicha z
          nawiewem w tych Vectrach...

Aha, jak wyłączasz klimę, nawiew dawaj na III. Ja tak robię i szyba mi wtedy
          zaparowuje tylko, jeśli jest deszcz.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Pitz Re: Klima manualna IP: *.u.mcnet.pl 22.07.03, 12:38
            Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
            >
            > > Byc moze jezdzisz na obiegu zamknietym,zasada jest zawsze powietrtze z
            > > zewnatrz i schladzane.Pzdr.Michal
            >
            > To jedno, dodatkowo sprawdź ten filtr. Znajomy w Vectrze wymienia co 10000km,
            > zaraz po wymianie jest OK, potem znowu mu szyby parują. Chyba jakaś kicha z
            > nawiewem w tych Vectrach...
            >
            > Aha, jak wyłączasz klimę, nawiew dawaj na III. Ja tak robię i szyba mi wtedy
            > zaparowuje tylko, jeśli jest deszcz.
            >
            > Pzdr
            > Niknejm

Spróbuję z tą III-ką, ale myślę że to nic nie da. Robi się taka mała mgiełka,
            która nie przeszkadza specjalnie w dzień. Jak w niedzielę wracałem z Mazur na
            działkę, to jechałem cały czas z włączoną klimą, ale potem jak wracałem już do
            city, to było coś koło 18-tu stopni i wyłączyłem to ustrojstwo i szyba zaczęła
            się pokrywać mgiełką. Tzn. najpierw zrobiły się duże plamy pary zaraz pod
            nawiewem, a potem cała szyba pokryła się mgiełką, przez którą nic nie było
            widać jak coś świeciło z przeciwka. Włączałem klimę na moment i znikało od
            razu, potem znów. I tak w koło Macieju.
            • Gość: Niknejm Re: Klima manualna IP: *.pg.com 22.07.03, 13:51
              Gość portalu: Pitz napisał(a):

> Spróbuję z tą III-ką, ale myślę że to nic nie da. Robi się taka mała mgiełka,
              > która nie przeszkadza specjalnie w dzień. Jak w niedzielę wracałem z Mazur na
              > działkę, to jechałem cały czas z włączoną klimą, ale potem jak wracałem już
              > do city, to było coś koło 18-tu stopni i wyłączyłem to ustrojstwo i szyba
              > zaczęła
              > się pokrywać mgiełką. Tzn. najpierw zrobiły się duże plamy pary zaraz pod
              > nawiewem, a potem cała szyba pokryła się mgiełką, przez którą nic nie było
              > widać jak coś świeciło z przeciwka. Włączałem klimę na moment i znikało od
              > razu, potem znów. I tak w koło Macieju.

Zaraz, a nie ubywa Ci płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym? Może to
              nieszczelność nagrzewnicy auta?

Pzdr
              Niknejm
              • truskava Re: Klima manualna 22.07.03, 14:13
                Gość portalu: Niknejm napisał(a):

>
                > Zaraz, a nie ubywa Ci płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym? Może to
                > nieszczelność nagrzewnicy auta?
                >
                > Pzdr
                > Niknejm

Miałem cos podobnego w jednym z autek firmowych (VOLVO V70). Z kratek
                wentylacyjnych (nie wszystkich!),leciało coś, co przypominało parę wodną, +/-
                tak jak wydobywa się para z czajnika, gdy woda wrze - tyle tylko, że to było
                zimne i "suche". Co prawda nikt nie sprawdzał, czy ubywa płynu chłodzącego, a w
                serwisie stwierdzili, ze to nagrzewnica. Wymienili i jest o.k.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
                • Gość: Pitz Re: Klima manualna IP: *.u.mcnet.pl 22.07.03, 16:23
                  > > Zaraz, a nie ubywa Ci płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym? Może t
                  > > nieszczelność nagrzewnicy auta?
                  > >
                  > > Pzdr
                  > > Niknejm
                  >
                  > Miałem cos podobnego w jednym z autek firmowych (VOLVO V70). Z kratek
                  > wentylacyjnych (nie wszystkich!),leciało coś, co przypominało parę wodną, +/-
                  > tak jak wydobywa się para z czajnika, gdy woda wrze - tyle tylko, że to było
                  > zimne i "suche". Co prawda nikt nie sprawdzał, czy ubywa płynu chłodzącego, a
                  w
                  >
                  > serwisie stwierdzili, ze to nagrzewnica. Wymienili i jest o.k.
                  >
                  > Pozdr@wiam
                  >
                  > TRUSKAVA

Nie zauważyłem żeby mi ubywało płynu chłodzącego, ale ze środkowych kratek
                  leciało coś w rodzaju pary po długim używaniu klimy. W piątek, przy upałach
                  rzędu 29-32 stopnie ciągnąłem przyczepę z łodzią i w okolicach Giżycka klima
                  jakby zaczęła kiepsko działać. Mimo że na zewnątrz zaczęło być "tylko" 29
                  stopni, a pokrętło ogrzewania było całkiem skręcone, to w aucie zrobiło się
                  trochę ciepło a brat stwierdził, że ze środkowych kratek wydobywa się jakby
                  dymek. Jak wracałem w niedzielę, to nie zaobserwowałem tego, ale teraz się temu
                  przyjrzę.
                  Tak na marginesie, mam wrażenie gorszego działania klimatyzacji po postoju
                  rozgrzanego samochodu niż jak się go uruchamia pierwszy raz po dłuższym
                  postoju. Może coś w tym jest...?
        • Gość: Pitz Re: Klima manualna IP: *.u.mcnet.pl 22.07.03, 12:32
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Byc moze jezdzisz na obiegu zamknietym,zasada jest zawsze powietrtze z
          > zewnatrz i schladzane.Pzdr.Michal

Na obiegu wewnętrznym nie jeżdżę - ten numer znam :-)
          • Gość: TMK Re: Klima manualna IP: *.manhattan.gda.pl / 192.168.2.* 22.07.03, 23:36
            Z tym parowaniem szyb po wyłączeniu A/C, zwłaszcza wieczorem to normalka.

Mój patent: tak reguluję klimę pokrętłem od reg. ciepło/zimno, że nawet jak
            pod wieczór jest 18 stopni, to w aucie nie marznę.

A gdy wyłącam A/C, to dosłownie na kilkanaście sekund po, daję ogrzewanie "na
            maksa" + wentylator na IV, otwieram przy tym lekko okno, i żadne grzyby, czy
            parowanie szyby u mnie nie powstaje.
            Parownik się osusza.

• devote Re: Klima manualna 23.07.03, 02:17
              Gość portalu: TMK napisał(a):

> Z tym parowaniem szyb po wyłączeniu A/C, zwłaszcza wieczorem to normalka.
              >
              > Mój patent: tak reguluję klimę pokrętłem od reg. ciepło/zimno, że nawet jak
              > pod wieczór jest 18 stopni, to w aucie nie marznę.

dokladnie
              przy wlaczonej klimie dodaj ogrzewania i nie bedziesz marznal a i szyby beda
              suche bo klima wlaczona
      • devote Re: Klima manualna 23.07.03, 02:12
        Gość portalu: Pitz napisał(a):

>po wyłączeniu klimy - szyby
        > zaczynają lekko parować. Najlepiej to widać w nocy. Muszę włączać klimę na
        > chwilkę, szyby natychmiast odparowują, wyłączam ją i za 5 minut znów to samo.

napewno dzieje sie tak podczas opadow kiedy jest duza wilgoc
        to normalne bo po uzywaniu klimy masz zimne szyby od srodka i jak temperatura
        wrosnie (bo wylaczysz ac) to od razu paruja (roznica temperatury szyby i w
        kabinie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka