Dodaj do ulubionych

Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany

IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 09:42
Stosuję obecnie olej Mobil 1 5W50 (wcześniej do 45 tyś. 0W40). Zauważyłem, że
do 10 tyś od wymiany poziom oleju jest raczej utrzymywany. Im więcej
kilometrów, tym zużycie wzrasta w tempie powiedzałbym "jednostajnie
przyśpieszonym" (na obu olejach podobnie). Jeżdżę raczej szybko. Jaki olej
stosować aby po 10 tyś przestać myśleć o dolewkach? A może silnik do d....
Przebig - ok. 60 tyś.
Obserwuj wątek
    • Gość: tryt Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 195.41.66.* 11.07.01, 11:47
      Dlaczego? Bo pewnie jest to jakis opel albo peuguet. Japonski samochod po 140
      tys. nic nie bierze a poniewaz minela 3 letnia gwarancja teraz jezdze na
      przeglad co 20 000 km i jak naleja tak zastana - dokladnie w polowie dzialki.
      Moze to i kiedys sie skonczy ale na razie sie nie zanosi. Olej syntetyczny,
      poczatkowo TEXACO, potem Mobil 1, teraz Shell.
      • Gość: PiL Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 212.244.170.* 11.07.01, 12:06
        Przestańcie. Silnik, który nic nie bierze, jest zawsze podejrzany.Naturalną
        właściwością każdego silnika spalinowego jest pozostawienie na ściankach
        cylindrów warstewki oleju i spalenie go w cyklu pracy. Pytanie tylko - ile
        spala? Na początku niezauważalnie (ale jednak). W miarę kilometrów i zużywania
        się gładzi oraz pierścieni a także uszczelniaczy coraz więcej. Aż do
        przekroczenia granic rozsądku, no chyba, że w porę zadba się o stan techniczny.
        Taka prawda. Pozdr.
        • Gość: tryt Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 195.41.66.* 11.07.01, 12:51
          Tak wiec jezeli silnik nie bierze oleju po 140 tys. km to jest podejrzany?!!!
          Opamietajcie sie! Tak wiec nissany to podejrzane samochody, tak?

Olej jest do smarowania i chlodzenia a nie do spalania i jezeli silnik nie
          spala oleju to tylko dobrze, nieprawdaz?
          Znajomy dolewal do 406 pol litra na kazde 1000 km. Nowy samochod! Po pol roku
          rozmow z serwisem (nic takiego, o co chodzi, wszystkie parametry okay) wkurzyl
          sie wymienil autko na Primere kombi - problem jak reka ucial. A poniewaz ma
          firme to jezdzi naprawde duzo. Teraz jak mu sie wspomni o samochodzie, to
          szeroko sie usmiecha. Poprzednio spuszczal glowe.

• Gość: Niknejm Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.pg.com 11.07.01, 13:17
            Tak naprawdę, to wszystko zależy od silnika.
            Ojciec jeździ Hondą Concerto i rzeczywiście, ubytek oleju jest niezauważalny.
            Ale tak naprawdę musi on być, bo rzeczywiście olej musi pozostać na gładziach
            cylindrowych po przejściu pierścieni tłokowych. Inaczej silnik by się zatarł.
            Ja jeżdżę Civikiem 1.8 VTi. Tu ubytek jest już zauważalny, choć rzeczywiście
            niewielki. Wynika to z dwóch czynników:
            - w silniku 1.8 VTEC DOHC (dość wysilonym, moc max 170KM przy 7600 obr/min)
            zastosowano intensywne olejowe chłodzenie denka tłoka. W rezultacie część oleju
            odparowuje (i dlatego też zalecany jest full syntetyk)
            - czasami stosowane jest tzw. honowanie gładzi cylindrowych (taka obróbka,
            gdzie powierzchnia metalu ma mikrokanaliki zatrzymujące olej). Robi się to, aby
            zwiększyć trwałość/niezawodność silnika. W takich silnikach również zużycie
            oleju jest dość wyraźne (przykład - nowe modele Hondy Civic).

Dla ciekawostki - w Oplu Astrze 8V zużycie wynosi (z mojego doświadczenia)
            około 0.7-1L oleju na 1000KM. W Astrze 16V już dużo mniej.

Są też samochody budowane na długotrwałe obciążenia (długotrwała jazda z
            prędkością maksymalną po autostradzie) - np. niektóre większe diesle BMW. Aby
            uniknąć szybkiego zużycia gładzi cylindrowych, tłoki są tam dość 'luźne' i
            zużycie oleju też sięga 1L na 1000KM.

Pozdrawiam,
            Niknejm
            • Gość: Greg Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.pl 14.07.01, 17:50
              Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> - czasami stosowane jest tzw. honowanie gładzi cylindrowych (taka obróbka,
              > gdzie powierzchnia metalu ma mikrokanaliki zatrzymujące olej). Robi się to, aby
              > zwiększyć trwałość/niezawodność silnika. W takich silnikach również zużycie
              > oleju jest dość wyraźne (przykład - nowe modele Hondy Civic).

Honowanie gladzi cylindrow stosuje sie we wszystkich silnikach i nie jest to
              zadna nowinka techniczna i nie ma to bezposrednio wplywu na zwiekszenie zuzycia
              oleju

> Dla ciekawostki - w Oplu Astrze 8V zużycie wynosi (z mojego doświadczenia)
              > około 0.7-1L oleju na 1000KM. W Astrze 16V już dużo mniej.

Tak duze zuzycie oleju swiadczy o nieprawidlowym dzialaniu silnika i jezeli
              jakis mechanik mowi, ze "ten typ tak ma" to zwyczajnie klamie, albo sie nie zna

> Są też samochody budowane na długotrwałe obciążenia (długotrwała jazda z
              > prędkością maksymalną po autostradzie) - np. niektóre większe diesle BMW. Aby
              > uniknąć szybkiego zużycia gładzi cylindrowych, tłoki są tam dość 'luźne' i
              > zużycie oleju też sięga 1L na 1000KM.

What?!!! Czlowieku skad masz takie informacje? W silnikach BMW luz miedzy
              tlokiem a cylindrem jest legendarnie maly, a jezeli silnik spala olej w duzych
              ilosciach to trzeba sie pofatygowac do warsztatu...

Pozdrawiam
              Grzegorz
              • Gość: Niknejm Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.pg.com 16.07.01, 10:16
                Gość portalu: Greg napisał(a):

> Honowanie gladzi cylindrow stosuje sie we wszystkich silnikach i nie jest to
                > zadna nowinka techniczna i nie ma to bezposrednio wplywu na zwiekszenie zuzycia
                > oleju

Dziwne, bo w takim razie serwisy co poniektórych producentów o tym nie wiedzą.
                Pytałem w Nissanie, Toyocie. Wywalili na mnie gały (cóż, może mechanicy są
                ignorantami). Natomiast Honda przyznaje się do tej technologii, ale tylko w
                nowych modelach.

>
                > > Dla ciekawostki - w Oplu Astrze 8V zużycie wynosi (z mojego doświadczenia)
                > > około 0.7-1L oleju na 1000KM. W Astrze 16V już dużo mniej.
                >
                > Tak duze zuzycie oleju swiadczy o nieprawidlowym dzialaniu silnika i jezeli
                > jakis mechanik mowi, ze "ten typ tak ma" to zwyczajnie klamie, albo sie nie zna
                >

Sorry, tak było nawet w instrukcji obsługi (dopuszczalne zużycie 1L/1000km). Może
                i ten silnik jest badziewiasty, ale to znaczy, że jest badziewiasty we wszystkich
                egzemplarzach (100% produkcji popsute :-))

> > Są też samochody budowane na długotrwałe obciążenia (długotrwała jazda z
                > > prędkością maksymalną po autostradzie) - np. niektóre większe diesle BMW.
                > Aby
                > > uniknąć szybkiego zużycia gładzi cylindrowych, tłoki są tam dość 'luźne' i
                >
                > > zużycie oleju też sięga 1L na 1000KM.
                >
                > What?!!! Czlowieku skad masz takie informacje? W silnikach BMW luz miedzy
                > tlokiem a cylindrem jest legendarnie maly, a jezeli silnik spala olej w duzych
                > ilosciach to trzeba sie pofatygowac do warsztatu...

To wiem akurat z kilku źródeł, choć przyznaję, że nieoficjalnych. Trzebaby
                zagadać z ludźmi jeżdżącymi takimi maszynami, a bezpośrednio takich nie znam.
                > Pozdrawiam
                > Grzegorz

Ja też pozdrawiam,
                Niknejm
          • Gość: PiL Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 212.244.170.* 11.07.01, 13:26
            Gość portalu: tryt napisał(a):

> Tak wiec jezeli silnik nie bierze oleju po 140 tys. km to jest podejrzany?!!!
            > Opamietajcie sie! Tak wiec nissany to podejrzane samochody, tak?

Tak. A jeżeli nie nissan to jego właściciel. Ma wyraźne skłonności do
            przechwałek. Szanowny Właścicielu! Czy zwróciłeś uwagę na to, że napisałem "
            początkowo niezauważalnie ale jednak"? Każdy, powtarzam każdy silnik, nissana
            też, zużywa olej nie tylko jakościowo ale też ilościowo. Prawda, że jeden mniej,
            drugi więcej. Nie bujaj jednak,że Twój WCALE. Radzę jednak dolewać. Nie krzywdź
            silnika, on Ci chyba nic nie zawinił. Pozdr.
            • Gość: tryt Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 195.41.66.* 11.07.01, 13:46
              To nie przechwalki ale podoba mi sie, ze nie bierze. Chodzi mi tylko o to, ze
              kiedys zawsze z serwisu bralo sie reszte oleju na dolewki. Teraz byloby to
              zabawne bo jak tuz przed przegladem sprawdzam, jak to jest z tym olejem to
              naprawde nieco powyzej polowy dzialki, tak jak nalali przy poprzednim
              przegladzie. To wszystko.

Jezeli jakies samochody maja 'w naturze', za maja brac olej to niech i tak
              bedzie ale po prostu dla wygody wole taki silnik, co nie bierze wcale (lub jak
              kto woli 'niezauwazalnie').

Tak poza tym, jezeli 1 l na 1000 km to po 100 000km wychodzi 100 l. Calkiem
              niezla kasa.

æøå
              • Gość: PiL Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 212.244.170.* 11.07.01, 13:54
                Gratuluję silnika i samopoczucia. PiL
            • Gość: tryt Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 195.41.66.* 11.07.01, 13:52
              Jeszcze cos - a propos tych przechwalek. Jeszcze nie dolalem kropli oleju a
              jezeli piszesz, ze dla dobra silnika mam dolewac to znaczy, ze ma sie przelewac
              w misce olejowej, tak? Powyzej gornej dzialki, tak?

No po prostu nie da sie dolewac jezeli jest wciaz okay. Tak to ma!

æøå
    • Gość: grogreg Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 212.160.165.* 11.07.01, 14:14
      Ma prawo brac.
      W zasadzie w silnu po przejsciach 10 000 - 15 000km to czas na wymiane oleju.
      • Gość: Acura Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.sympatico.ca 11.07.01, 22:02
        No wlasnie drodzy dyskutanci, jak czesto wymieniacie oleje w swoich silnikach-
        te syntetyczne i te mineralne?
        • Gość: FanTom Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.dialup.medianet.pl 11.07.01, 22:28
          Gość portalu: Acura napisał(a):

> No wlasnie drodzy dyskutanci, jak czesto wymieniacie oleje w swoich silnikach-
          > te syntetyczne i te mineralne?

Calibra 2.0NE, 140k km, zmiana oleju + filtr (zawsze!) co 15k km, ELF Synthese,
          0 dolewek, od czasu do czasu wyciągałem bgnet żeby zobaczyć jak wygląda :-)))).

PZDR
          • Gość: trurl Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 22:54
            Mitsubishi Space Star 1,3 .W serwisie kazali przyjechać na wymianę po 15 tys.Na pierwszym przeglądzie
            po 1 tys. km wlali Castrol SLX (chyba dlatego że już nie ma droższego oleju).PZDR.
          • Gość: Rycho Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 10.128.128.* / *.acn.pl 12.07.01, 09:11
            Rover 1,4.Co 20000km. olej Castrol RS.Od wymiany do wymiany dolewam ok.
            1litr.Przebieg 230 000km.Uważam że trochę oleju brać powinien chociażby z tego
            powodu że minimalnie jednak jak każda ciecz paruje,a przecież wnętrze silnika
            podczas pracy w temp. ok. 80-90 C jest non stop przewietrzane.W silniku w
            stanie b.dobrym nalanie oleju w pobliżu maximum spowoduje że po 10 000km. ilość
            będzie jeszcze w normie.
            • Gość: Jarek Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 195.116.35.* 12.07.01, 18:35
              Cześć!
              Właśnie. Wszystko zależy od egzemplarza samochodu. Mam poloneza Atu. 90tyś
              przebiegu. Dolewam 0,5 litra oleju na 10tyś. przebiegu i to tylko dlatego że
              lubię jak jest pod górną kreskę na bagnecie. Używam polskiego syntetyka od
              samego początku i zmieniam olej co 10 tyś.
              Pzdr. Jarek
              • Gość: Zielony Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.oakton.edu 12.07.01, 19:00
                Nie mowil wam ktos przypadkiem ze olej sie zmienia co 3-4 tys a nie co 15???
                • Gość: Rycho Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 10.128.128.* / *.acn.pl 12.07.01, 22:45
                  Gość portalu: Zielony napisał(a):

> Nie mowil wam ktos przypadkiem ze olej sie zmienia co 3-4 tys a nie co 15???

Co ktoś mówi to nie ma znaczenia.Trzeba przestrzegać zaleceń producenta.
                • Gość: trurl Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 23:12
                  Mnie nie mówił.Natomiast w instrukcji napisali wyraźnie . A poza tym co 3 -4 tys. czego?Bo chyba nie
                  km.Oczywiście jeśli nie rozmawiamy o traktorach.PZDR.
                  • Gość: Acura Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.sympatico.ca 13.07.01, 02:04
                    Gość portalu: trurl napisał(a):

> Mnie nie mówił.Natomiast w instrukcji napisali wyraźnie.<
                    Tylko jak zobaczysz na plocie napis "lizak" to uwazaj na drzazgi ;o). A w
                    fabrycznej instrukcji to rowniez jeszcze pisza, ze chcac uruchomic silnik, nalezy
                    kluczyk wlozyc do stacyjki zabkami na dol i przekrecic. Pamietaj, ze na nauke
                    nigdy nie jest za pozno. A tak powaznie, to czy uwazasz ze zmiana oleju
                    (mineralnego) i filtra co 5-6 tys. km ma niekorzystny wplyw na eksploatacje i
                    zywotnosc wspolczesnego hi-tech silnika?

• Gość: trurl Re: Dlaczego bierze ...-do Acury IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.07.01, 16:46
                      Tak sią akurat głupio składa że z zawodu jestem inżynierem ,co prawda nie od samochodów ale umiejętość
                      czytania w instrukcjach tego co ważne chyba jednak posiadłem.Poza tym 27 lat za kierownicą też mnie chyba
                      czegoś nauczyło(taką mam przynajmniej nadzieję).Najciekawsze jest to że w Twojej wypowiedzi 3-4 tys.
                      zamieniło już się w 5-6 tys. no i napisałeś coś o oleju mineralnym.Jak jeszcze dodamy trudne warunki jazdy z
                      pełnym obciążeniem,nędzne paliwo itp. to wszystko będzie O.K.Zresztą jak ktoś lubi i ma kasę to może
                      sobie zmieniać co te 2-3 tys. tylko powstaje pytanie po co?Przy okazji mała uwaga .Nie przypisuj komuś
                      niewypowiedzianych stwierdzeń.Nigdzie nie napisałem że "zmiana oleju
                      zywotnosc wspolczesnego hi-tech silnika? ".
                      A tak na marginesie to coś ten olej mineralny jakoś średnio mi pasuje do tych jak to określiłeś "high-tech"
                      silników.PZDR.
                      • Gość: Acura Re: Dlaczego bierze ...-do trurl IP: *.sympatico.ca 14.07.01, 06:34
                        Daleki jestem od tego, by watpic w Twoj tytul inzyniera, choc sklonny jestem
                        okreslic kierunek blizszy agrokulturze niz mechanice. 27 lat za kolkiem, choc
                        to calkiem sporo (mimo wszystko mniej niz ja) wcale nie swiadczy o tym, ze
                        posiadles dostateczna wiedze z dziedziny motoryzacji, a juz tym bardziej nie
                        upowaznia Cie bys podrwiwal z wypowiedzi "Zielonego". Moge zrozumiec
                        najbardziej nawet naiwne pytanie (w koncu nie musimy znac sie na wszystkim),
                        ktore swiadczy o checi poznania czegos nowego, natomias ignoranctwo i
                        zarozumialstwo niezbyt dobrze swiadczy o czlowieku, a juz na pewno nie wzbudza
                        zaufania do jego wiedzy i profesjonalizmu. Trurl nie zalamuj mnie. Nie uwierze,
                        ze jako inzynier masz trudnosci w przeliczeniu kilometrow na mile (czy tez
                        odwrotnie), ze o niewiedzy w zakresie stosowania olejow syntetycznych i
                        mineralnych we wspolczesnych jednostkach napedowych nie wspomne. Czyzbys
                        uwazal, ze wszystkie silniki nowej generacji skazane sa na syntetyki? A juz
                        dobila mnie twa spostrzegawczosc. Przeciez nie przypisywalem Ci zadnej
                        wypowiedzi, a zadalem pytanie" Czy uwazasz ze zmiana oleju
                        zywotnosc wspolczesnego hi-tech silnika? ". I jeszcze jedno. Napisales
                        cyt."Zresztą jak ktoś lubi i ma kasę to może
                        sobie zmieniać co te 2-3 tys. tylko powstaje pytanie po co?" Z pierwsza czescia
                        zdania moge sie ostatecznie zgodzic za wyjatkiem slowa "lubi" na druga czesc
                        (jesli Cie ten temat naprawde interesuje) musisz sobie odpowiedz znalezc sam.
                        Rowniez PZDR
                        • Gość: trurl Re: Dlaczego bierze ...-do Acury IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.07.01, 11:22
                          Jestem bardzo zdziwiony Twoim konfrontacyjnym a nie merytorycznym tonem wypowiedzi.No ale po kolei:
                          1.Może trochę niepotrzebny fragment o moim zawodzie miał na celu zapobieżenie pisaniu przez Ciebie
                          takich dowcipnych (?) tekstów jak ten o wkładaniu kluczyka do stacyjki.Niestety tu będę się upierał że
                          zalecenia producenta odnośnie eksloatacji pojazdu( a te m.in. zawiera instrukcja) należy potraktować
                          obowiązująco.
                          2.Te 27 lat za kółkiem to nie tylko wygodne siedzenie na fotelu kierowcy ale i wiele lat czysto manualnej walki
                          z wytworami polskiej motoryzacji co wymuszało dokształcanie się.
                          3.Jeśli określenie w warunkach brzegowych dyskusji ,dla jej ułatwienia, statusu zawodowego i doświadczenia
                          w użytkowaniu pojazdu uważasz za przejaw zarozumialstwa to tak-jestem zarozumiały.
                          4.Zarzut ignoranctwa stawiany komuś o kogo wiedzy się nic nie wie tylko na podstawie luźnych uwag na
                          forum chciałbym potraktować tylko jako niepoważny. Natomiast uwagi odnośnie wykształcenia i kwalifikacji
                          zawodowych sprawiają już wrażenie dużego nietaktu.Na szczęście podlegają one codziennej weryfikacji
                          przez nieco bardziej kompetentne osoby jakimi są moi klienci i przełożeni.Co do kierunku studiów to strzał był
                          bardzo niecelny.A poza tym czy masz coś przeciwko agrokulturze(chyba agrotechnice) ?
                          5.W swojej "kpiarskiej" wypowiedzi starałem się nikogo nie obrazić.Jeśli nie wyszło to Sorry.Tu niestety
                          chyba mógłbyś czegoś się nauczyć.
                          6.W żadnym ze swoch postów NIGDY nie narzucałem komuś swojego zdania jako jedynego
                          słusznego.Wyrażałem tylko swoją opinię na dany temat a do tego mam prawo.Tobie też to polecam.
                          7.Jest prawdopodobne że Twoja wiedza n/t olejów czy samochodów w ogóle jest większa od mojej ale
                          akurat niekoniecznie wynika to z treści Twoich postów .
                          7.Żeby uprzedzić dalsze uwagi ,nie czytuję żadnych kolorowych pism motoryzacyjnych.Są inne możliwości
                          zdobywania wiedzy.W pewnych obszarach w tym związanych z motoryzacją służę bardziej szczegółową
                          rozmową .Tylko że na forum może to być strasznie nudne.
                          8.Pozostałe fragmenty Twojej wypowiedzi pozostawiam bez komentarzy.Wyrażam tylko głęboką nadzieję
                          że Twoje poczucie wartości uległo dalszemu wzmocnieniu.
                          Pozdrawiam.
                          mgr inż. trurl
                          Ps. Ponieważ już dokonałeś celnej oceny mojej osoby nie pozostaje mi się inaczej podpisać . :))
                          • Gość: Acura Re: Dlaczego bierze ...-do trurl IP: *.sympatico.ca 15.07.01, 00:51
                            Widze, ze tak jak wielu jestes zwolennikiem "kalizmu". Zakpic z kogos- o tak
                            bardzo chetnie, zakpic z Ciebie- to juz gorzej, bo wtedy jest
                            sie "nietaktownym" wobec Ciebie. Zarzucasz mi postawe konfrontacyjna i brak
                            checi merytorycznej dyskusji, a ja Cie pytam gdzie jest ta chec merytorycznej
                            dyskusji w Twoim poscie,(ktory n.b. sklonil mnie do wtracenia sie choc
                            zazwyczaj staram sie tego nie robic) skierowanym do Zielonego, a ktory zacytuje
                            Ci w calosci >Mnie nie mówił.Natomiast w instrukcji napisali wyraźnie . A poza
                            tym co 3 -4 tys. czego?Bo chyba nie km.Oczywiście jeśli nie rozmawiamy o
                            traktorach.PZDR.> Czy nie uwazasz, ze tym wlasnie wpisem dales wyraz calej
                            swojej ignorancji w temacie i zadufania we wlasna nieomylna wiedze? Wedlug
                            mnie, czlowiek zainteresowany poszerzeniem jej, chcacy MERYTORYCZNIE (jak to
                            ladnie zauwazyles) dyskutowac, zapewne zapytal by Zielonego na jakiej podstawie
                            tak sadzi, ale nie Ty, Ty wiesz lepiej, wedlug Ciebie wiedza Zielonego nie moze
                            wyjsc poza znajomosc traktorow. Ty przeciez jestes inzynier a nawet magister z
                            wieloletnim doswiadczeniem zdobytym nie na kolorowych czasopismach, ale na
                            ksiazkach (i fabrycznej instrukcji obslugi). Widzisz trurl, ja o swoich
                            tytulach nie bede wspominal, bo na ten poziom wymiany zdan bylo by to smieszne.
                            Dla Twej informacji jedynie powiem Ci, ze ksztalcilem sie i pracuje w
                            dziedzinie obejmujacej m.in. eksploatacje poj. sam. Jak zapewne wiesz czlowiek
                            uczy sie (a przynajmniej powinien) przez cale zycie (nie tylko kilka lat za
                            kolkiem nawet jesli dzieje sie to w Polsce) i czasem nie wystarczy przeczytac
                            zamiast kolorowych gazet "wiele ksiazek". Moze wystarczy przeczytac tylko
                            kilka, ale tych wlasciwych. I prosze Cie, jesli mozesz powstrzymaj sie od kpin
                            w temacie, w ktorym jestes cienki, albo przynajmniej z rowna doza humoru
                            przyjmij takowe robione sobie z Ciebie. Taka postawa bardziej przystoi
                            czlowiekowi legitymujacemu sie dyplomem uczelni wyzszej. PS. Na tym zakoncze z
                            Toba ta "merytoryczna wymiane pogladow" na temat czestotliwosci wymiany oleju.
                            Jesli zbyt Cie urazilem to wybacz. Bez podawania tytulow- Acura
                            • Gość: no trurl Re: Dlaczego bierze ...-Sorry IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.07.01, 22:38
                              Na początek chciałbym Cię bardzo przeprosić ale padłeś ofiarą małej mistyfikacji a właściwie
                              eksperymentu.Tak naprawdę jestem absolwentem liceum a właściwie od października studentem
                              socjologii.Mam co prawda prawo jazdy ale na mechanice znam się słabo.Wzmiankowanym inżynierem jest
                              mój Ojciec pisujący czasami na tym forum pod pseudonimem " trurl" (swoją drogą nie chce mi powiedzieć co
                              to znaczy) a przebywający od pewnego czasu na urlopie gdzieś w Europie i to bez dostępu do
                              komputera.Chyba trochę z nudów chciałem go jakoś zastąpić i wcale nie spodziewałem się że wywołam
                              burzę w szklance wody i że tak bardzo zaangażujesz się w tę dyskusję .Swoją drogą trzeba przyznać że o
                              ile wcale mnie nie interesuje Twoja wiedza z zakresu motoryzacji to na pewno szermierka na słowa nie jest Ci
                              obca i to doceniam.Jeszcze raz bardzo ! przepraszam i znikam na zawsze z tego Forum.Ojciec wróci
                              dopiero za kilka tygodni więc myślę że niczego nie zauważy.
                              Z wyrazami szacunku i uznania
                              niby trurl
                              Ps.Swoją drogą pamiętaj że internet jest w znacznym stopniu anonimowy i chyba nie warto aż tak się
                              angażować.Wracam na swoje strony.
                              • Gość: Acura Re: Dlaczego bierze > trurl IP: *.sympatico.ca 16.07.01, 07:00
                                Bylbym niepocieszony, gdybys z mojego powodu zrezygnowal z pisania na tym
                                forum. Mam nadzieje, ze znajdziesz dla siebie miejsce. Zazwyczaj dyskusje w
                                internecie traktuje z lekkim przymruzeniem oka, jako odskocznie od codziennych
                                zajec, ale czasem niestety :o( ..... Keep smiling and relax. Uszy do gory -
                                Acura ;o)
        • Gość: grogreg Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.ek.univ.szczecin.pl 12.07.01, 19:11
          Suzuki Swift (8000 km)
          olej syntetyczny
          przerwsza zmiana po 1000 km
          nastepne przy przegladach gwarancyjnych - co 15 000 km
        • Gość: Wojtek Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.gunb.gov.pl 16.07.01, 10:01
          VW Polo przebieg 38500 km. Olej mmineralny wymieniony po 2000 km. na
          syntetyczny Mobil 1 5W-50, wymiana oleju i filtra na przeglądach co 15000 km.
          Poziom na bagnecie pomiaru oleju identyczny co każde 15000 km.
          Wsystko.
    • Gość: Artur Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 12.07.01, 21:16
      Zużycie oleju w silniku to całkiem normalna rzecz.Każda morka samochodu ma
      swoija normę zużycia go.Jest to zależne od konstrukcji silnika,jego parametrów
      (czytaj wieku konstrukcji)oraz sposobu użytkowania pojazdu przez
      właściciela.Sam sie przekonałem,że ostra szybka jazda powoduje większy
      zauważalny ubytek na przestrzeni 10=15 tyś km.natomiast spokojna jazda nie
      powoduje tego.W tej chwili mam Leganzę,nie zauważyłem,aby olej "schodził" z
      bagnetu,ale przedemna długa droga i szybka droga (ok.6000 km.)to przetestuje
      ten egzemlarz (haha).Pozdr.
    • Gość: Krzysiek Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 12:50
      Bo zmieniaja sie wlasciwosci oleju(pewnie jest mniej gesty). W UNo 200kk 1.0
      fire zaczyna brac po 7 tys (ok 1litr/5 tys) (olej mineralny)
    • Gość: fragi Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.zebyd.com.pl 14.07.01, 16:42
      Tryt ma 100% racji.
      Uważam, że niewielkie zużycie oleju powinno być normalną rzeczą ( w wielu
      pojazdach jest). Ale co zrobić jak oleju nie ubywa ? Przecież bez sensu jest
      dolewanie prawda ? Mam nissana od trzech lat i nie dolałem jeszcze ani kropelki
      bo cały czas jest dokładnie taki sam stan. Teraz już nawet nie sprawdzam. Olej
      mobil1 syntetyczny przebieg samochodu 130 tys. km
      • Gość: Jan Re: Dlaczego bierze olej dopiero po 10 tyś od wymiany IP: *.as.wcom.net 16.07.01, 08:36
        Panowie, po tym co przeczytalem na tym forum o smarowaniu silnika, olejach i ich wymianie to wlos mi sie zjezyl.
        Dla wlasciwego smarowania silnika jest wlasciwa charakterystyka lepkosci oleju. Olej w silniku poddany jest
        torturom: wysokiej temperaturze, silom mechanicznym itp. Szczegolnie nowoczesne silniki stwarzaja krytyczne
        warunki pracy olejow. Dla utrzymania wlasciwej charakterystyki oleju dodaje sie do niego specjalnych srodkow
        stabilizujacych. Srodki te zuzywaja sie w czasie pracy silnika.Po zuzyciu stabilizatorow olej szybko zmienia
        swoja lepkosc i wlasnosci smarne. STARY OLEJ NIE ZAPEWNIA WLASCIWEGO SMAROWANIA. Po prostu silnik
        zuzywa sie szybciej. Olej wymienia sie nie dlatego, ze spadl jego poziom, tylko dlatego, ze zaczynaja zmieniac sie
        jego wlasnosci smarne. Olej nalezy wymieniac zgodnie z zaleceniami producenta bez wzgledu na jego poziom.
        Poziom starego oleju moze juz nie spadac, bo zgestnial, ale tez wtedy nie smaruje.
        Jest tez dobra zasada sprawdzenie dokumentow potwierdzajacych wlasciwa wymiane oleju w uzywanym
        samochodzie ktory zamierza sie kupic. Sadzac z zamieszczonych tu postow w Polsce jest to nie tyle dobra
        zasada, ale koniecznoscia
        Szerokiej drogi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka