Dodaj do ulubionych

głośne sprzęgło w Punto I

IP: 213.77.111.* 12.06.01, 07:28
W moim punto 55sx z 95r. po 40 tys km rozleciało się sprzęgło. Po naprawie
(wymianie tarczy, docisku i łożyska) i przejechaniu kolejnych 40 tys. pojawił
się odgłos jakby stukania czy tarcia przy wduszonym pedale sprzęgła. odgłos ten
występuje tylko przy nagrzanym silniku, a na zimno nie.
Pomocy!!
Co to może być i jak temu zaradzić?
Pozrówka
tok
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: 212.244.170.* 12.06.01, 07:39
      Nie czekaj aż znowu sprzęgło rozleci się ( gdzieś na pustkowiu naprzykład).
      Wyciągaj skrzynię, zdejm sprzęgło i będziesz wiedział co się dzieje. Po 40kkm?
      Masz chyba skłonności do uruchamiania dopalaczy? Przyznaj się.Pozdr.
    • Gość: Grzesiek Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: *.iie.org.mx 12.06.01, 08:41
      znowu rozleciało Ci się sprzęgło (wygląda na to, że 40 kkm to granica
      wytrzymałości). Jeśli chodzi o sprzęgło to moim zdaniem w 99% przypadków awarie
      sprzęgła spowodowane są niewłaściwym sposobem posługiwania się nim (typowe to
      trzymanie wciśniętego pedału na postoju np. pod światłami).
      Miałem też Punto I jako II właściciel (kupiłem jak miał 27 kkm a po 33kkm
      wymieniałem sprzęgło !!!). Potem przejechałem do 90 kkm bez żadnych problemów.

Grzesiek
      • Gość: a Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: 212.244.170.* 12.06.01, 09:29
        Może nawet pod światłami tak sprzęgłu nie szkodzi
        (pracuje tylko łożysko wyciskowe) ile jazda na
        półsprzęgle: na krótkich odcinkach -np.w korku- jazda
        z nogą na pedale. 100%, że sprzęgło jest wówczas lekko
        wyciśnięte - po 10kkm spalone, sprężyna przegrzana.
        • Gość: Grzesiek Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: *.iie.org.mx 12.06.01, 09:39
          Jeśli dobrze znam budowę sprzęgła to gdy wciskasz pedał pracuje nie tylko
          łożysko wyciskowe ale również tzw. słoneczko, po którym wymienione przez Ciebie
          łożysko cały czas się ślizga, niemiłosiernie katując się nawzajem

Pozdrawiam
          • Gość: a Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: 212.244.170.* 12.06.01, 09:53
            OK,ale przy normalnie wciśniętym sprzęgle łożysko nie ślizga się po sprężynie,
            obraca się łącznie. Poślizg występuje w momentach zesprzęglania i
            rozsprzęglania, natomiast dla zespołu sprzęgła grożniejsze jest połowiczne
            wysprzęglenie kiedy ślizga się tarcza sprzęgła między kołem zamachowym i
            pierścieniem ślizgowym sprzęgła. W kuper dostają wtedy obie płaszczyzny tarczy,
            koło z. i pierścień śl. Przegrzanie elementów sprzęgła to także wytopienie
            smaru z łożyska i stąd jego zniszczenie. Pozdr.
    • Gość: Pitz Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: 157.25.125.* 12.06.01, 09:40
      Ja wiem co to jest - Fiat! A tak na powaznie, to stanie pod swiatlami (czy
      gdziekolwiek indziej) z wcisnietym sprzeglem nic nie szkodzi - sprzeglo jest
      rozlaczone, a lozysko wyciskowe powinno wytrzymac duuuuzo wiecej. Ja bym
      zwrocil uwage na to, na co mi zwracali uwage w dobrym warsztacie - zobacz czy
      jak jedziesz w korku, czy nawet nie w korku, na krotkich trasach np. miedzy
      swiatlami, to nie trzymasz nogi nad sprzeglem tak, ze go lekko dotykasz. Ponoc
      potrafi to dokladnie zalatwic sprzeglo, bo noga sie opuszcza samoczynnie,
      opiera sie o pedal i moze wystepowac lekki poslizg. Z tego samego powodu
      standardowymi "zalatwiaczami" sprzegla sa kobitki w butach na wysokim obcasie.
      Zeby nie wiem co, zalatwia sprzeglo raz, dwa.
      • Gość: Grzesiek Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: *.iie.org.mx 12.06.01, 09:51
        Panowie,
        nie mogę się zgodzić z tym co piszecie. Jazda na półsprzęgle (ćwierćsprzęgle
        czy jak tam zwał) powoduje spalenie tarczy sprzęgła a nie rozwalenie łożyska i
        sprężyny (co jak mniemam miał na myśli autor wątku). Nie wiem Pitz, czy
        trzymając cały czas wciśnięty pedał sprzęgła przejechałbyś innym samochodem
        więcej niż 20 kkm

Grzesiek
        • Gość: Pitz Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: 157.25.125.* 12.06.01, 10:00
          Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> Panowie,
          > nie mogę się zgodzić z tym co piszecie. Jazda na półsprzęgle (ćwierćsprzęgle
          > czy jak tam zwał) powoduje spalenie tarczy sprzęgła a nie rozwalenie łożyska i
          > sprężyny (co jak mniemam miał na myśli autor wątku). Nie wiem Pitz, czy
          > trzymając cały czas wciśnięty pedał sprzęgła przejechałbyś innym samochodem
          > więcej niż 20 kkm
          >
          > Grzesiek

Pewnie bym nie przejechal i 10 kkm. Ja mowie o minimalnym naciskaniu pedalu
          podczas krotkich odcinkow, np. miedzy swiatlami. Sa kobitki, ktore potrafia
          zalatwic sprzglo wlasnie przez ok. 25-20 kkm. Poza tym zgadzam sie, ze jazda na
          polsprzegle nie zalatwia lozyska, co najwyzej tarcze - troche wypadlem z watku
          glownego.
          • Gość: a Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: 212.244.170.* 12.06.01, 10:07
            Pitz, za szybko się zgadzasz - vide mój post z g. 9.53.09.
    • Gość: tok Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 10:31
      PANOWIE
      Sorry, ale chyba macie mnie za jakiegoś głąba.
      jeździłem w życiu kiloma samochodami i to już od kilkunastu lat
      WIEM, o tym, że nie trzyma się nogi na sprzęgle.
      WIEM również, że to sprzęgło się sypie.

chodziło mi o to, że może ktoś miał podobny odgłos (cichy traktorek tak jakby)
      i odgłos ten pojawiał się tylko na gorącym silniku.
      i co TO może być, bo że sprzęgło to wiem

Dziękuję za rady i pozdrawiam
      tok
      • Gość: tok Re: głośne sprzęgło w Punto I IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 10:33
        Acha, i nie uruchamiam dopalaczy, jeżdżę szybko, ale soft.
        pozdr
        tok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka