zielonepieklo 09.11.07, 12:10 Witam 30 pazdziernika skonczyla mi sie polisa OC. wypowiedzialem umowe z ubezpieczycielem a nową podpisze dzisiaj i okres ubezpieczenia zacznie sie od jutra. czy grozi mi za to jakas kara i jak ona jest egzekwowana Link Zgłoś Obserwuj wątek
zielonepieklo Re: Brak ciągłości OC 09.11.07, 12:11 i jescze jedno pytanie: mozna ubezpieczyc samochod wstecz? Ubezpieczyciel pójdzie na takie coś? Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Brak ciągłości OC 09.11.07, 12:16 OC Komunikacyjne Porady praktyczne Konsekwencje braku OC W razie niedopełnienia obowiązku zawarcia umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów i rolników oraz ubezpieczenia budynków rolniczych w terminach przewidzianych ogólnymi warunkami ubezpieczenia, na podmiot niedopełniający tego obowiązku nakładana jest opłata przewidziana w art. 88 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Wniesienie opłaty nie zwalnia jednak z obowiązku zawarcia umowy obowiązkowego ubezpieczenia. Konsekwencje finansowe są znacznie poważniejsze, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym albo rolnik prowadzący gospodarstwo rolne spowodował szkodę innym osobom, a Fundusz wypłacił poszkodowanym należne odszkodowanie. Kwota wypłaconego przez Fundusz odszkodowania podlega bowiem zwrotowi. Dochodzenie przez Fundusz zwrotu odszkodowania (regresu) w razie braku dobrowolnej jego zapłaty następuje w drodze postępowania sądowego. Kwota dochodzonego roszczenia ulega zwiększeniu o przysługujące Funduszowi odsetki za zwłokę, jak też koszty prowadzonego postępowania sądowego. Dochodzenie opłaty za niedopełnienie obowiązku ubezpieczenia obowiązkowego - przy braku dobrowolnej wpłaty - prowadzone jest w trybie egzekucji administracyjnej. OC posiadaczy pojazdów mech. 20 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni, 50 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten nie przekracza 14 dni, 100 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten przekracza 14 dni. samochody osobowe 100 % opłaty 1.910 zł www.ufg.pl/oplaty_karne.html Link Zgłoś
zielonepieklo Re: Brak ciągłości OC 09.11.07, 12:58 Ok. A kto stwierdza brak ciągłości? Ubezpieczyciel ma takie prawo? Np zauwaza ze jest luka paru dni i zgłasza to gdzieś? Link Zgłoś
etom Re: Brak ciągłości OC 10.11.07, 03:57 Niestety, przyjdzie Ci zaplacic za te 9 dni rownowartosc 250 euro ( na dzis to ok. 910 PLN ) na Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Link Zgłoś
literka_m Re: Brak ciągłości OC 10.11.07, 12:03 ubezpieczyciel nie pojdzie na ubezpieczenie wstecz bo duze ryzyko. jesli masz znajomego ubezpieczyciela to problem jest taki, ze blankiety do zawierania ubezpieczenia sa drukami z numerami i wiadomo, ze ubezpieczenie z pozniejsza data bedzie mial blankiet z pozniejszym numerem generlnie nie pekaj, bo to nie powinno wyjsc. pod kilkoma warunkami: miej zawsze papiery przy sobie podczas kontroli policji. jak ich zabraknie wtedy policja moze zaczac kontolowac ubezpieczenie gdzies tam w centrum i wtedy moze wyjsc na jaw. to sa rady ktore mi udzieli agent i mimo nieciaglosci ubezpiecznia OC u mnie (nie z mojej winy tylko z powodu kretynizmu urzedow) mija wlasnie 4 rok i zadnej kary nie zaplacilem. Link Zgłoś
etom Re: Brak ciągłości OC 10.11.07, 19:15 literka_m napisał: > generlnie nie pekaj, bo to nie powinno wyjsc. > ...i mimo nieciaglosci ubezpiecznia OC u > mnie (nie z mojej winy tylko z powodu kretynizmu urzedow) mija > wlasnie 4 rok i zadnej kary nie zaplacilem. Niestety, predzej czy pozniej zaplacisz i to z odsetkami:-) "PROKONSUMENCKIE DECYZJE SEJMU Na posiedzeniu w dniu 10 kwietnia [2003r] Sejm uchwalił pakiet czterech ustaw ubezpieczeniowych: o działalności ubezpieczeniowej; o pośrednictwie ubezpieczeniowym; o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych Do ujednolicania systemu ubezpieczeń przyczyni się stworzenie centralnego rejestru pojazdów i osób ubezpieczonych, co powinno zredukować liczbę kierowców poruszających się bez wykupionego ubezpieczenia OC, jak również pozwoli na weryfikowanie oświadczeń kierowców o ich bezszkodowej jeździe." www.polbrokers.pl/navigation/prasa/prokonsumenckiedecyzje.html tiny.pl/jrzm Link Zgłoś
literka_m Re: Brak ciągłości OC 11.11.07, 16:04 > Niestety, predzej czy pozniej zaplacisz i to z odsetkami:-) za duzo osob ma nieciaglosc OC i to z powodow - nazwijmy je niezaleznych. U nas tak idiotyczne sa przepisy, ze nieraz -uwierz mi - NIE DA sie miec ciagle OC pisalem juz o tym tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=68929018&a=69457084 Link Zgłoś
etom Re: Brak ciągłości OC 12.11.07, 04:07 literka_m napisał: > U nas tak idiotyczne sa przepisy, ze nieraz -uwierz mi - NIE DA sie > miec ciagle OC pisalem juz o tym tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=68929018&a=69457084 Mialem podobny przypadek jak ten ktory tam opisales - dowod do odebrania za 4 dni. Zostalem poinformowany, ze w dowodzie wpisuja date na ktora wyznaczony jest odbior, i dokladnie tak bylo. :-) Link Zgłoś
literka_m Re: Brak ciągłości OC 12.11.07, 08:26 > ze w dowodzie wpisuja date na ktora wyznaczony jest > odbior, i dokladnie tak bylo. :-) a u mnie była wpisana data wczesniejsza. zreszta wyobraz sobie, ze wpisza date wtedy kiedy masz odbior a ty przyjdziesz dzien pozniej. albo tak jak mialem ja, niedosc, ze wpisali wczesniejsza date to ja odbieralem papiery po pracy (tuz przed zamknieciem urzedu) a miasto w ten dzien sparalizowane bylo slizgawica. ubezpieczylem dzien pozniej o 8 rano. Link Zgłoś
z3 Re: Brak ciągłości OC 11.11.07, 10:33 Witam Ja mialem duzo przerw w caglosci OC i nic nigdy nie zaplacilem. Kiedys wyjechalem za granice, samochod stal i nikt nim nie jezdzil, przerwa w OC trwala trzy lata. Po powrocie poszedlem do firmy ubezpieczeniowej zaplacic OC, zeby zaczac jezdzic. Kobieta powiedziala mi, ze firma po jakims tam czasie sama zerwala ze mna umowe, bo nie placilem, i nie bylo zadnego problemu. Wykupilem nowe ubezpieczenie i nie placilem nic za te trzy lata. Potem jak mialem dwa samochody to jeden byl popsuty i jak przyszedl kwit zeby zaplacic za kolejny rok to juz nie placilem, a samochod za kilka miesiecy sprzedalem. Link Zgłoś
marafioti ja tez 1900 07.12.07, 17:19 i ja tez. wczoraj dostalam zawiadomienie 1910 zl do zaplaty. myslalam, ze zemdleje na miejscu. a dlaczego tak sie stalo? mialam samochod kupiony za granica gdzie mieszkalam.wrocilam do pl i zarejestrowalam. gdy skladalam dokumenty nikt nie pytal sie o oc.ba powiedziano mi ze moge sobie kupic pozniej. nie mam prawa jazdy, samochod stal przed domem , wczesniej autem jezdzil maz. nie znam sie na tym,ba totalnie nie wiedzialam jak sprowadzic auto do polski. ale udalo sie. szkoda tylko ze po 1000 razie dzwonienia do urzedu miejskiego i chodzenia i pytania sie o te same rzeczy nikt mi nie powiedzial w ktorym momencie mam wykupic oc. w funduszu gwarancyjnym powiedziano mi ze oc mam wykupic w momencie gdy byla 1 rejestracja. czyli w moim przypadku 13 wrzesnia gdy skladalam dokumenty, 18 pazdziernika odebralam karte pojazdu. ponadto do 22 wrzesnia mialam ubezp auto w agencji zagranica, i do 30 wrzesnia auto bylo zarejestrowane jeszecze we wloszech. co mam teraz zrobic?odwolac sie?dlaczego mi nikt nie powiedzial o oc. o recyklingu i oplacie za rejestracje pamietali. jestem zalamana. Link Zgłoś
loyezoo Re: ja tez 1900 08.12.07, 09:14 NIestety jest coś takiego ,że nieznajomość przepisów nie zwalnia (usprawiedliwia) niedostosowywania do nich.To ty masz o tym wiedzieć a jak nie wiesz to masz pecha. Link Zgłoś
iberia.pl Re: ja tez 1900 08.12.07, 10:35 loyezoo napisał: >To ty masz o tym wiedzieć a jak nie wiesz to masz pecha. a jak nie wiesz to sie zapytaj, kto pyta podobno nie bladzi. Link Zgłoś