Dodaj do ulubionych

Jadę do Pragi - proszę o rady

IP: 217.98.44.* 04.08.03, 11:51
Wybieram się na kilka dni do Pragi. W związku z tym mam pytanie, na co należy
uważać w Czechach, w samej Pradze gdzie można niedrogo przenocować, co zrobić
z samochodem w samej pradze (czy parkingi są drogie), wszelkie porady bardzo
mile widziane. Dzięki z góry....
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Jadę do Pragi - proszę o rady IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 09:59

Witam
      Na początek dwa linki - pierwszy dotyczy pensjonatu w centrum Pragi, drugi to
      adres portalu na temat miasta, w którym możesz sobie wyszukac jakieś lokum -
      www.pension15.cz/index_gb.html i www.praga.infoczechy.pl/.
      Jadąc do Pragi kup winietkę (najtańsza kosztuje 100 koron i jest ważna przez
      10 dni). Dostaniesz ją na każdej stacji benzynowej przy granicy (po czeskiej
      stronie). Poza tym uważaj na policję z radarami na autostradzie. "Chłopcy"
      wcześniej ustawiają samochód z radarem, który pstryka fotki, a po kilometrze,
      albo dwóch zatrzymuje Cię patrol.
      I to w zasadzie wszystkie uwagi. Praga jest super miastem. Sporo zabytków i
      niesamowite knajpy. Ja osobiście wolę te nieco oddalone od Rynku Starego
      Miasta, nastawione raczej na Prażan, niż zagranicznego turystę. Po pierwsze
      taniej, a po drugie klimat :))
      Jeśli chodzi o samochód, to najlepiej zostawić go przy hotelu lub pensjonacie
      (parking strzeżony to koszt 100-250 koron za dobę - w zależności od
      lokalizacji) i poruszać się po Pradze metrem lub tramwajami. Bilet 60 minutowy
      kosztuje 12 koron, dobowy 70 koron.
      Pozdrawiam i życzę udanego pobytu w Pradze.
      Michał
    • mrzagi01 Re: Jadę do Pragi - proszę o rady 05.08.03, 10:14
      Mój sposób na Prage jest taki- Nocleg w pensjonacie na przedmieściu w części
      Wschodniej przy wylotówce na Kolin. (np. pensjonaty Veronika i Bonsai. dokładne
      namiary "sie mi zapodziały". ostatni raz bylem w Pradze przed powodzią). Do
      centrum nie pakuje sie samochodem bo nie warto (chyba że nocą, wtedy można
      sobie spokojnie zaparkować np. gdzieś w okolicy Vaclawskich Namesti, albo w
      okolicy Hradczan). za dnia najwygodniej dojechać do stacji metra (od wschodu
      np. Rajska zahrada- końcówka żółtej linii- gdzie metro wychodzi na powierzchnie)
      i tam zostawic auto. naprawde tak najwygodniej.
      Na co uważać- w metrze trzeba mieć bilet, bo kanarki kontrolują b często przy
      wyjsciu ze stacji.
      - na końcówce autostrady z pragi do Hradec Kralowe praktycznie ZAWSZE stoją
      lodziarze i sprawdzają winietki.
      -Czescy kierowcy potrafią czasami robić rzeczy nieobliczalne.
      pozdr.
    • Gość: robert jedź mostem Gdańskim:-)) fajny widok. IP: *.acn.pl 05.08.03, 11:02
    • jaki71 Re: Jadę do Pragi - proszę o rady 05.08.03, 11:14
      Nocleg - Jesli nic wszesniej nie zarezerwujesz to od okolo 9 rano na dworcu
      glownym i w jego okolicach jest mnustwo ludzi oferujacych tanie noclegi w
      prywatnych kwaterach, przewaznie w okolicy stacji metra.
      Poruszanie sie po Pradze - metro
      Co warto zobaczyc - O zabytkach nie bede pisal - to w kazdym przewodniku. O
      knajpiach U Fleku i U Szwejka tez nie. Ale polecam na obiad wybrac sie do
      restauracji Radegast - to jest w okolicach rynku glownego (nie wiem czy jest
      inny). Super tanie jedzenie i piwo. Na piwo to radze wybrac sie do knajpu
      U Czornego Wolu - leja tam uwazane za najleprze lokalne czeskie piwo
      Wielkopopowicki Kozel - jasne i ciemne. Trafic latwo. Na Hradczanach. Jak
      stoisz przodem do glownego wejscia do zamku to nalezy zrobic w tyl zwrot i
      przejsc jakis 300m i po lewej stronie pod arkadami jest ta knajpa. Nie sposob
      jej nie zobaczyc. I tu wyjasnia sie dlaczego nalezy podrozowac metrem.

Zycze milej degustacji
      JAki
      • kollapsky Re: Jadę do Pragi - proszę o rady 05.08.03, 12:58
        z tymi noclegami u koników na dworcu trzeba uważać. kiedy byłem w pradze dałem
        się namówić na obejrzenie takiego pokoju. ogólnie jedna syflandia (właściciel i
        jego żona wyglądali na cyganów). polecam informację turystyczna na dworcu
        głównym. za 100 koron daja adres pensjonatu który sobie wybierzesz. a potem juz
        tylko knedliki i radegast, złoty bażant, pilzner......
        • Gość: Gonzo Re: Jadę do Pragi - proszę o rady IP: 217.98.44.* 06.08.03, 23:36
          Ok, wielkie dzięki za rady, jeszcze nie wyjeżdzałem za granicę swoim autem i
          trochę się obawaim, ale myśle, że bedzie ok. Pozdrowienia dla Was.
    • Gość: montezik Re: Jadę do Pragi - proszę o rady IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 14:28
      Proszę u ważać na pająki. W okolicach sławetnego mostu, są ich całe roje. Byłem widziałem. Na lusterkach samochodów w ciągu kilku godzin pajaki plotły niezłe sieci, brrrrr :)

Pozdrawiam
    • Gość: marcin Re: Jade˛ do Pragi - prosze˛ o rady IP: *.chello.pl 07.08.03, 16:58
      Przede wszystkim staraj sie jezdzic przepisowo. Ja w ciagu czterech dni
      pobytu w Czechach zaplacilem cztery mandaty. Dwa na autostradzie (za
      szybkosc i nie przyklejona do szyby winiete), oraz w Pradze za przejazd
      zamknieta ulica (byla fatalnie oznakowana), oraz za jazde pod prad uliczka
      jednokierunkowa (rowniez brak znaku, miejscowi jada na czuja). Dlatego
      sama Prage chyba lepiej jest zwiedzac poruszajac sie komunikacja
      miejska. Co do noclegu to w jednym z biur koordynujacych hotele,
      znalazlem dobry hotel w centrum miasta za 120 czy 150 koron dziennie.
      Ogolnie polecam, jakkolwiek policja i Czesi nie sa specjalnie nastawieni
      przyjaznie do Polakow. Dla mnie nie mialo to zadnego znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka