Gość: PiotrM IP: *.computerland.pl 14.07.01, 12:27 Od kilku dni mam problemy z uruchomieniem "zimnej" Omegi 2,5 TD . Jak już raz zapali to przez cały dzień jest OK. Silnik ma przejechane ok. 200.000. Czy ktoś miał podobne doświadczenia ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: fragi Re: Problemy z dieslem IP: *.zebyd.com.pl 14.07.01, 16:44 Problemy - czyli co musisz zrobić żeby silnik odpalił ? Od razu sprawdź świece żarowe i cały obwód podgrzewania wstępnego. Link Zgłoś
Gość: PiotrM Re: Problemy z dieslem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 19:18 Świece już sprawdziłem - są OK. Żeby odpalić muszę kilka razy pokręcić rozrusznikiem po ok 5 - 6 sekund. Serwisant , który sprawdzał świece sugerował, że winne może być paliwo. Link Zgłoś
Gość: PiL Re: Problemy z dieslem IP: 212.244.170.* 17.07.01, 08:47 Nie wiem, jaki masz układ zasilania w paliwo - ja miałem nieszczelny przewód między filtrem paliwa i pompą wtryskową. Po dłuższym postoju (np. noc) paliwo "uciekało" z przewodu i filtra w kierunku zbiornika, układ się zapowietrzał i trzeba było kręcić sporo rozrusznikiem albo odpowietrzać (renówki mają takie pompki na filtrze). Pozdr. Link Zgłoś
Gość: PiotrM Re: Problemy z dieslem IP: *.bresa.com.pl 19.07.01, 21:44 Dzięki za odzew. Znalazłem pewien "patent" - jeżeli po przekręceniu kluczyka zapala mi się kontr olka świec to czekam aż zgaśnie i powtaram tą operację 2-3 razy (nie kręcąc rozrusznikiem oczywiście) - po takim zabiegu silnik odpala od dotknięcia. Chyba to jednak coś ze świecami - zastanawiam się czy takie zabawy w kilkukrotne podgrzewanie mają wpływ na żywotność świec. Spróbuję wyjeździć paliwo ( jak na złość mam jeszcze ze 25 litrów) i zatankuję się na Nestle. Jak to nie pomoże to zasilę kasę Opla. Link Zgłoś
Gość: PiL Re: Problemy z dieslem IP: 212.244.170.* 20.07.01, 07:24 Wydaje mi się, że zasilisz kasę Boscha. Kup nowy akumulator. A przynajmniej doładuj stary, jeśli da się doładować. Do Twojej omegi polecałbym silvera 74 Ah. Coś ze 350 PLN. Pozdr. Link Zgłoś