Dodaj do ulubionych

Problemy z dieslem

IP: *.computerland.pl 14.07.01, 12:27
Od kilku dni mam problemy z uruchomieniem "zimnej" Omegi 2,5 TD . Jak już raz
zapali to przez cały dzień jest OK. Silnik ma przejechane ok. 200.000. Czy ktoś
miał podobne doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • Gość: fragi Re: Problemy z dieslem IP: *.zebyd.com.pl 14.07.01, 16:44
      Problemy - czyli co musisz zrobić żeby silnik odpalił ?
      Od razu sprawdź świece żarowe i cały obwód podgrzewania wstępnego.
      • Gość: PiotrM Re: Problemy z dieslem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 19:18
        Świece już sprawdziłem - są OK. Żeby odpalić muszę kilka razy pokręcić
        rozrusznikiem po ok 5 - 6 sekund. Serwisant , który sprawdzał świece sugerował,
        że winne może być paliwo.
        • Gość: PiL Re: Problemy z dieslem IP: 212.244.170.* 17.07.01, 08:47
          Nie wiem, jaki masz układ zasilania w paliwo - ja miałem nieszczelny przewód
          między filtrem paliwa i pompą wtryskową. Po dłuższym postoju (np. noc)
          paliwo "uciekało" z przewodu i filtra w kierunku zbiornika, układ się
          zapowietrzał i trzeba było kręcić sporo rozrusznikiem albo odpowietrzać
          (renówki mają takie pompki na filtrze). Pozdr.
          • Gość: PiotrM Re: Problemy z dieslem IP: *.bresa.com.pl 19.07.01, 21:44
            Dzięki za odzew.
            Znalazłem pewien "patent" - jeżeli po przekręceniu kluczyka zapala mi się kontr
            olka świec to czekam aż zgaśnie i powtaram tą operację 2-3 razy (nie kręcąc
            rozrusznikiem oczywiście) - po takim zabiegu silnik odpala od dotknięcia. Chyba
            to jednak coś ze świecami - zastanawiam się czy takie zabawy w kilkukrotne
            podgrzewanie mają wpływ na żywotność świec. Spróbuję wyjeździć paliwo ( jak na
            złość mam jeszcze ze 25 litrów) i zatankuję się na Nestle. Jak to nie pomoże to
            zasilę kasę Opla.
            • Gość: PiL Re: Problemy z dieslem IP: 212.244.170.* 20.07.01, 07:24
              Wydaje mi się, że zasilisz kasę Boscha. Kup nowy akumulator. A przynajmniej
              doładuj stary, jeśli da się doładować. Do Twojej omegi polecałbym silvera 74
              Ah. Coś ze 350 PLN. Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka