aniuszkamc 03.04.08, 09:02 Czy ktoś może mi napisac cos o tym samochodzie?, czy jest wygodny, jak sie sprawuje, czy nadaje sie na dalekie podróże? Link Zgłoś Obserwuj wątek
wojtek33 Re: VW TOURAN 03.04.08, 09:32 Po tygodniu użytkowania i 700 przejechanych kilometrach (2 x 300 w weekend) to mogę ci tylko przepisać dane fabryczne, do których sama zapewne już dotarłaś. Długi dystans też to nie był więc niewiele mogę powiedzieć - dobra regulacja fotela, w tym lędźwi, kierownicy i podłokietnik pozwalają na znalezienie wygodnej pozycji. Fotele nie są jakieś obszerne i miękkie, raczej sprężyste no i dobrze trzymają bocznie, świetna widoczność we wszystkich kierunkach. Zawieszenie na polskich drogach zachowuje się bardzo poprawnie, nie kładzie się zbytnio w szybko pokonywanych zakrętach, choć jeśli ktoś wcześniej jeździł fordami nie będzie go odczuwał jako rewelacji. Wyciszony dobrze od strony silnika (ale ja mam benzynówkę, nie cholernego klekota) i układu jezdnego (albo michelliny energy są tak ciche) za to po przekroczeniu 120 km/h hałasuje powietrze. DO wykończenia wnętrza trudno się przyczepić, wygląda solidnie i trwale choć design v-wagenowski (i tak imo lepszy od japońskiego), do tego mnóstwo schowków, w tym w podsufitce i podłodze, schowki i szuflady pod fotelami, bagażnik i konstrukcję tylnych foteli pewnie widziałaś, chociaż to, że po wyjęciu środkowego skrajne można ustawić bliżej siebie odkryłem dopiero w książce. Trzeba przyznać, że najpiękniejszy nie jest, choć przy ciemnym kolorze, alu i z chromami na grillu wygląda przyzwoicie. Bardzo polecam, tylko nie przepłacaj za diesla. Link Zgłoś
aniuszkamc Re: VW TOURAN 03.04.08, 09:38 a czy mozna zakwalifikowac VW jako auto rodzinne? wybieramy sie do chorwacji i chciałabym, choc trochę czuc komformt jazdy. Link Zgłoś
wojtek33 Re: VW TOURAN 03.04.08, 09:49 aniuszkamc napisała: > a czy mozna zakwalifikowac VW jako auto rodzinne? wybieramy sie do > chorwacji i chciałabym, choc trochę czuc komformt jazdy. A to musiałabyś zdefiniować, co dla Ciebie oznacza auto rodzinne i komfort jazdy. Bez tego mogę Cię jedynie zapewnić, że się zmieścicie ;-) Link Zgłoś
cloclo80 Re: VW TOURAN 03.04.08, 10:11 Wydmuszka z Golfa i komfort. Ciekawe... Komfortowe auto rodzinne (moja prywatna definicja) to takie gdzie otwierasz bagażnik, wrzucasz co popadnie bez specjalnego zastanawiania sie i wszystko się mieści. Wsiadasz do środka gdzie czy się siedzi czy leży miejsca jest dość, nie walisz kolanami o przednie siedzenie, głową w dach a łokciami we współpasażera. Kabina jest dokładnie klimatyzowana (grzana/studzona/wietrzona wg. potrzeb) Słońce nie wali po oczach, szyby nie parują. Na dodatek nie czuć dziur w drodze, która umyka spod kół (na dobrej drodze) z prędkością nie niższą niż dopuszczona przez przepisy+30km/h żeby podróż trwała rozsądnie krótko. Touran dla mnie spełnia paragraf o klimie i prędkości. Odpada w kategorii rozmiary, komfort, pojemność bagażnika. Link Zgłoś
wojtek33 Re: VW TOURAN 03.04.08, 10:26 cloclo80 napisał: Odpada w kategorii > rozmiary, komfort, pojemność bagażnika. No jak prawie 700 l to mało, to chyba potrzebujesz komfortowego furgona ;) Link Zgłoś
cloclo80 Re: VW TOURAN 03.04.08, 10:38 Zgadza się. Najpierw oglądałem Tourana, a potem Alhambrę i Touran spadł do drugiej ligi. Mam wybujałe ego po prostu... Link Zgłoś
szybki1111 Re: VW TOURAN 03.04.08, 10:46 kopiłem Tourana i dzieciaki siedzą w aucie jak stoi na parkingu;)-wystarczy? Duzo miejsca, i calkiem przyzwoity komfort, ja jestem zadowolony, tylko troche te spalanie..., ale i tak mi sie podoba;) Link Zgłoś
james05500 Re: VW TOURAN 03.04.08, 14:10 Kupiłem żonie Tourana do jazdy do pracy i po dzieci do przedszkola - auto sprawdza się doskonale i cała trójka jest wniebowzięta:-) Mnie też czasem się zdarza nim jeździć i muszę przyznać, że warto się zastanowić nad wyborem. No i trzeci rząd siedzeń - coś pięknego, a i jeszcze się coś zmieści. No i przede wszystkim, odpukać, minęły dwa lata i NIC się złego nie dzieje:-) Link Zgłoś
wojtzab Re: VW TOURAN 04.04.08, 10:44 Jest wygodny i bardzo dobry na dalekie podróże.Do miasta-średnio dobry przy parkowaniu. Miejsca bardzo dużo,ale to nie samochód na 7 osób.Silnik- trzeba wybrać samemu, zależy od tego ile i jak jeździsz. Link Zgłoś
wojtek33 Re: VW TOURAN 04.04.08, 11:49 wojtzab napisał: > Do miasta-średnio dobry przy > parkowaniu. E, przesadzasz, 4.40 to nie jest jakaś nadzwyczajna długość (np. golf variant to 4.60) do tego pionowa tylna klapa, wielkie okna, do wersji Q dodają czujniki na tył a żeby widzieć przód można wysoko podnieść siedzenie ;). Link Zgłoś
aniuszkamc Re: VW TOURAN 04.04.08, 12:34 A jak sie ma do VW TOURAN Mazda Premacy i Mazda 5? Link Zgłoś
tomus2221 Re: VW TOURAN 04.04.08, 12:58 Zaraz przeczytasz,że ma się źle:)A Premacy to już chyba nie robią,bo zastąpiła ja właśnie "piątka". Madza 5-ładna,przestronna,bardzo dobra widoczność,świetne zawieszenie,bogate wyposażenie i ogromny plus za elektrycznie przesuwne drzwi tylne. Link Zgłoś
czesiu71 Re: VW TOURAN 04.04.08, 13:02 Mazda Premacy to taki większy kombiak, zresztą już nie produkowany. Z Mazdą 5 wszytsko jest cacy (drzwi przesune), gdyby nie środkowe siedzonko w drugim rzędzie (szerokości 25 cm.!), a więc odpada w przedbiegach! Gdybym miał więcej kasy, napewno bym Tourana kupił. Wojtek 33 - skoro odradzasz diesla, to jaki masz silnik benzynowy? Ten najmniejszy 1.6 (102 KM) dla takiego auta to chyba jakieś nieporozumienie... Link Zgłoś
wojtek33 Re: VW TOURAN 04.04.08, 13:43 czesiu71 napisał: > Wojtek 33 - skoro odradzasz diesla, to jaki masz silnik benzynowy? > Ten najmniejszy 1.6 (102 KM) dla takiego auta to chyba jakieś > nieporozumienie... To się nazywa kompromis a nie nieporozumienie ;) Cena jaką za niego zapłaciłem była m.in. pochodną tego silnika, te same stoparę koni z diesla kosztowałoby 12 tys. więcej a 1.4 140KM nie był dostępny na takich warunkach. Nie znalazłem uzasadnienia dla diesla, samochód będzie używany głównie przez żonę w mieście, na trasie nie miałem problemu z wyprzedzaniem a i tak zmieściłem się poniżej 8l\100km, jeśli gdzieś może być mało mocy, to przy dużym obciążeniu w górach, do tego poprzednim nie robiliśmy więcej niż 20 tys. km rocznie no i diesla uważamy za nieestetyczny ;) Link Zgłoś
czesiu71 Re: VW TOURAN 04.04.08, 17:16 Ok.patrząc na dane katalogowe te 102 KM to słabizna. Ale skoro w praktyce się sprawdza... może warto pomyśleć. W wyprzedaży rocznika 2007 ta wersja silnikowa (z klimą) była do wzięcia za 70 tysi. Link Zgłoś
chris62 Re: VW TOURAN 14.04.08, 09:09 wojtek33 napisał: > czesiu71 napisał: > Nie znalazłem uzasadnienia dla > diesla, samochód będzie używany głównie przez żonę w mieście, na > trasie nie miałem problemu z wyprzedzaniem a i tak zmieściłem się > poniżej 8l\100km, Dla porównania (pomijając co dla kogo lepsze) mój stary Scenic 2,0 140 KM też się w tym 8 na 100 mieści, ale paliwo to lpg. Diesel by mnie drożej wyszedł nawet pod kątem kosztów paliwa. Link Zgłoś
kodem_pl slyszalem nieco inne opinie... 04.04.08, 13:31 Glupio mi odradzac kolejne auto, ale pisze tylko co dowiedzialem sie na pewnych forach. Otoz przy intensywnej (a czasem i normalnej) eksploatacji auto sypie sie niczym Pamela Anderson. Podzespoly w tym aucie pochodza z Golfa, a Touran wazy ~1700kg i nie sluzy to im... Teraz moja opinia: stylistyka jest tak uboga, ze az boli. Siedziec w tym wnetrzy to jakby ogladac trumne od srodka. Link Zgłoś
zdeneksme Re: VW TOURAN 04.04.08, 15:22 Mam Tourana rocznik 2005, wersja 1.9 TDI Highline ze skrzynią DSG, kupiony na zasadzie świadomego wyboru, po zrobieniu porządnego research'u i porównaniu z podobną konkurencją. Używany z załogą 2+0, wakacje 2+2. Wrażenia: [+] prowadzi się jak przyzwoity kompakt, oczywiście czuć większą masę (waga prawie 1600kg), ale zachowanie w zakrętach bardzo pewne, precyzyjna sterowność, przejechanie zakrętasów na Trasie Toruńskiej przy Powązkach z prędkością 140km/h nie stanowi specjalnego problemu. [+] dobra widoczność ze środka, nie miałem problemów z wyczuciem auta, mimo że wcześniej jeździłem sporo mniejszym. Co ciekawe, chociaż w jakichś testach widoczności Touran wypadł kiepsko, to jak dla mnie jest po tym względem o niebo lepszy niż np. Focus C-Max. [+] w wersji Highline jest bardzo dobra tapicerka (w Trendline i Comfortline jest nieprzyjemna w dotyku), po 3 latach i 130kkm nie widać śladów zużycia, nic się nie przeciera. Plus, że materiał jest w tych miejscach, gdzie się trzyma łokcie - w wielu samochodach tej klasy są plastikowe podłokietniki, za taką głupotę powinni projektantom ręce obcinać. Poza tym, plastiki "trzymają się mocno", nic nie puka i nie stuka, nie ma takiej orkiestry jak np. w nowym Passacie. [+] wnętrze dobrze zaprojektowane, bez designerskich wodotrysków a'la C4 Picasso, ale za to bardzo praktyczne, dobry dostęp kierowcy do wszyskich pokręteł, dużo schowków, niestety w wersji z szyberdachem i zmieniarką nie ma sufitowych schowków na okulary i schowka w podłokietniku z przodu. [+] mimo sporej przestrzeni w środku i dużego bagażnika, długość ma to-to mniejszą od większości kompaktów kombi, a promień skrętu na poziomie hatchbacka, dobrze się manewruje w mieście. W porównaniu z Touranem taka Corolla Verso ma promień skrętu jak transatlantyk. [+] skrzynia DSG to genialne rozwiązanie problemu jazdy w miastach położonych w terenie górzystym (czytaj: znaczna część wakacji w południowej Europie). Zamiast skupiać się na precyzyjnym operowaniu sprzęgłem, po prostu jedziesz, pełen luz i komfort, Alleluja i do przodu. [+] jako auto wakacyjne dla 4-5 osób: rewelacja. Bagaż wchodzi bez problemu, a na powrót można jeszcze ze 2 skrzynki wina i jakieś lokalne specjały zapakować. 3 gniazdka 12V (przód, tył, bagażnik), więc i o lodówkę się można pokusić. [+] silnik 1.9 TDI można łatwo ztuningować na 130KM/300Nm bez utraty gwarancji [-] niektóre plastiki (przy kierownicy, przy podłokietniku w drzwiach) się łuszczą. Ponoć generalna przypadłość Volkswagena. [-] kultura pracy silnika 1.9. Ok 140km/h zaczynasz na tyle słyszeć silnik i szum powietrza, że stwierdzasz, że to prędkość optymalna i naciskasz "set" w tempomacie (albo "volume up" w radio). [-] awaryjność wersji z 2003/2004 była ponoć duża, choroby wieku dziecięciego samego modelu oraz nowego silnika 2.0 TDI. Obecnie Touran jest w czołówce rankingów niezawodności. W moim egzamplarzu jedyna awarie to wymiana modułu tempomatu (na gwarancji) i 2 przepalone żarówki. Pozdrawiam, Zdenek Link Zgłoś
awr-uk Re: VW TOURAN 04.04.08, 16:45 Chciałem zaznaczyć Panie Zenku, że "przejechanie zakrętasów na Trasie Toruńskiej przy Powązkach z prędkością 140km/h" jest bardzo poważnym złamaniem przepisów i nie ma się czym chwalić. Link Zgłoś
szybki1111 Re: zdeneksme 04.04.08, 20:11 a mógłbyś mi udzielić pomocy i powiedz jak uruchomic tempomat, i co to są te trzy wskazniki pośrodku, jeden z nich to ECON(co to jest), drugi podgrzewanie siedzeń i szyb, a trzeci? Link Zgłoś
wojtzab Re: zdeneksme 04.04.08, 21:57 Tempomat- u góry wajchę na "on" i dolny guzik na dźwigience od migaczy- pojawi sie zielony zegar na wyświetlaczu (od 3 biegu). Dodatnie gazu- przycisk górny, wolniej-dolny.Wyłączyć-wajcha na górze na "off", skasować-do połowy Te pokrętło to od siły nawiewu (jeśli mówimy o tym samym). Link Zgłoś
wojtek33 Re: zdeneksme 04.04.08, 22:25 szybki1111 napisał: > to są te trzy wskazniki pośrodku, jeden z nich to ECON(co to jest), > drugi podgrzewanie siedzeń i szyb, a trzeci? Takie: www.volkswagen.pl/upload/pictures/0000676.jpg ? Na tym zdjęciu są bez podgrzewania foteli, econ to praca bez sprężarki klimy, a więc tylko podgrzewanie, ew. wykorzystanie zimniejszego powietrza z zewnątrz a ta strzałka to obieg zamknięty Link Zgłoś
szybki1111 Re: a jak sie zmienia godziny w komp? 13.04.08, 18:52 w Touranie, i na wyswietlaczu? Link Zgłoś
wojtzab Re: a jak sie zmienia godziny w komp? 13.04.08, 20:26 Jeden z dwóch czarnych pipków wystających z zegarów- ten z ząbkami, drugi jest gładki.W jedną dodajemy minuty,w drugą godziny.Nie ma możliwości cofnięcia zegara.Bez sensu.Zresztą w deutschepanzerwagen wogóle wszystko jest na odwrót niż normalnie. Link Zgłoś
frequentflyer Re: VW TOURAN 13.04.08, 22:18 [-] niektóre plastiki (przy kierownicy, przy podłokietniku w drzwiach) się łuszczą. Ponoć generalna przypadłość Volkswagena. raz jechałem Touranem, kilka dni temu, taksówka MPT, po 200K km, trzylatek, sprowadzony jako roczny po 86K. No więc plastyki przy kierownicy , na podłokietnikach, łuszczą się tragicznie. na częściej używanych podświetlanych klawiszach, np. od podnoszenia szyb, całe "czarne" zeszło i świecił się cały klawisz. do tego paleta dźwięków z łożysk kół i tylnego zawieszenia jakiej dawno nie słyszałem. no i opinia kierowcy, nie do powtórzenia bez wylądowania na oślej ławce. Link Zgłoś