Dodaj do ulubionych

jazda z niskim poziomem oleju a zuzycie paliwa

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 21:34
pytanie do biegłych w materii: jest jakiś związek między niskim poziomem
oleju a większym zużyciem paliwa???
wymianę mam co 15,000 km, ale już po 12,000 km poziom osiągnął 1-2 mm poniżej
dolnego znacznika. jednoczesnie wiecej mi spala samochod. jakieś sensowne
powody? czy tylko wrażenie? ;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek Re: jazda z niskim poziomem oleju a zuzycie paliw IP: *.thirdrail.com.gh / 192.168.0.* / 62.56.153.* 03.09.03, 21:58
      Nie poziom oleju ma wplyw na zuzycie paliwa ale zuzycie silnika.
      Skoro pod koniec okresu miedzy przegladami olej jest ponizej dolnej kreski to
      rodzi sie pytanie czy tak bylo zawsze? Jesli nie to znaczy, ze np silnik bierze
      wiecej oleju i paliwa jednoczesnie. W takiej sytuacji mozemy przypuszczac ze np
      pierscienie zgarniajace gorzej dzialaja lub uszczelnienia zaworow stracily
      efektywnosc, To tylko dwie z wielu innych mozliwosci.
      Na zuzycie paliwa i oleju ma tez wplyw styl jazdy. Ja obserwuje podwyzszone
      zuzycie oleju po bardzo szybkiej jezdzie (powyzej 140km/h)polaczone z
      odpowiednio wyzszym zuzyciem paliwa co wydaje sie mi oczywiste.
      Normalnie pomiedzy wymianami w moim samochodzie nie zachodzi potrzeba dolewania
      oleju pomimo 150 tys km przebiegu.
      Pzdr, Arek
    • Gość: zzzzz Re: jazda z niskim poziomem oleju a zuzycie paliw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 22:04
      Zamiast jeżdzić z małą ilością oleju i myśleć czy więcej spala,lepiej jest
      dokupić olej i mieć spokój.A najlepiej przy wymianie oleju dodać MOTOR LIFE do
      oleju.Jest to super środek bez teflonu zapobiegający niszczeniu części silnika
      podczas uruchamiania jak i w dalszej jego pracy.Środek ten sprawdziłam na swoim
      aucie i jestem zadowolony z jego użycia.Oprócz mniejszego zużycia paliwa silnik
      pracuje równiej i bardziej elastycznie.Sprawdż,będziesz zadowolony.Środek ten
      można kupić na niektórych stacjach benzynowych-cena .ok.45-50zł.Pozdrowienia.
      • Gość: MIX Re: jazda z niskim poziomem oleju a zuzycie paliw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.03, 08:12
        ZZZZ nie spamuj. A co do tego środka to zatka ci filtr oleju. Nie ryzykuj.
        Dolej oleju lub go wymień. Nie jeżdzij z za niskim poziomem oleju. Miałem u
        siebie w warsztacie pare samochodów załątwionych motor life.

Pozdrawiam
        • Gość: cc Re: jazda z niskim poziomem oleju a zuzycie paliw IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 18:36
          Dolałem ok 0,2 l i poszło w górę w zakres dopuszczalny.
          Jeżdżę na Castrolu GTX Magnatec, głównie po mieście i raczej nie jestem
          zawalidrogą ;-))) Stąd pewnie to zużycie oleju.
          Poprzednie dwie wymiany oleju miałem bez ubytków, ale wcześniej stosunek
          miasto/trasa był jakieś 40:60.
          Jadę na wymianę w przyszłym tygodniu, tak czy owak.
        • Gość: zzzz Re: jazda z niskim poziomem oleju a zuzycie paliw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.03, 20:58
          Gość portalu: MIX napisał(a):

> ZZZZ nie spamuj. A co do tego środka to zatka ci filtr oleju. Nie ryzykuj.
          > Dolej oleju lub go wymień. Nie jeżdzij z za niskim poziomem oleju. Miałem u
          > siebie w warsztacie pare samochodów załątwionych motor life.
          >
          > Pozdrawiam
          To nie możliwe.Używam tego środka od 2 lat i nigdy nic mi się w silniku nie
          zapchało.Również w samochodach moich znajomych nic się nie zapchało.Ale cóż nie
          każdy musi mieć takie samo zdanie.
          A co do wskazań na bagnecie to zazwyczaj między min. a max. jest różnica około
          0.5-1 l. oleju,więc CC najwyrażniej żle odczytał wskazanie poziomu oleju.
          Pozdrowienia.
          • Gość: Michal Re: jazda z niskim poziomem oleju a zuzycie paliw IP: *.telia.com 04.09.03, 21:09
            Wutlumaczyc te zjawisko mozna w nastepujacy sposob;
            Przy nizszym poziomie oleju byc moze gorzej jest uszczelniony silnik plus
            temperatura pracy wzrasta nieznacznie plus po tym przebiegu olej jest nadpalony
            i stracil wiskosititet czyli lepkosc.Wymienic olej wymienoic filtr i na goroocy
            silnik wlac Slick 50.PRODUCENCI OLEJU NAS ZASTRZELA ;ALE Z PRAKTYKI WIEM ZE
            POMAGA I POZNIEJ JUZ NA OGOL ZNIKA TE ZUZYCIE OLEJU.Dokonywalem tej proby na
            dziesiatkach zuzytych nieznacznie aut,wszyscy klienci byli zadowoleni.Zmniejsz
            inetrwal wymiany oleju do 10kkm.Bedzie wszystko okey.Pzdr.Michal
          • Gość: cc Re: odczyt z bagnetu IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 22:38
            zzzz napisał:
            > A co do wskazań na bagnecie to zazwyczaj między min. a max. jest różnica
            około 0.5-1 l. oleju,więc CC najwyrażniej żle odczytał wskazanie poziomu oleju.
            A więc wychodzi jednak, że dobrze!
            Skoro było ok. 1-2 mm poniżej dolnej kropki, a po dolaniu ok. 0.2 l podniosło
            się o jakieś 3 mm (trochę nad kropkę), a pomiędzy kropkami jest chyba z 15 mm,
            to odczyt był dobry.

Samochód ma dopiero 52,500 km przebiegu.

Do Michala:
            Co to jest ten Slick 50? Ile tego wlać i po co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka