mariusziewelina 09.04.08, 15:32 dzis pisze z innym problemem i jest on taki : po przegazowaniu i sciągniecie nogi z gazu samochód strzela w tłumik Link Zgłoś Obserwuj wątek
fredoo Re: strzelający samochód 09.04.08, 16:19 Pewnie dziurawy tłumik.Bo do wystrzału potrzebne jest powietrze. Link Zgłoś
mariusziewelina Re: strzelający samochód 09.04.08, 16:27 dzieki bardzo . mam wydmuchana uszczelke przy korektoze Link Zgłoś
raferi Re: strzelający samochód 09.04.08, 17:40 Raczej do wymiany świece, przewody WN i filtr powietrza :) Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: strzelający samochód 14.04.08, 01:09 fredoo napisał: > Pewnie dziurawy tłumik.Bo do wystrzału potrzebne jest powietrze. no no, to powietrze samo "strzela" ? Link Zgłoś
dewulot1 Re: strzelający samochód 09.04.08, 18:53 Czy ten samochod strzela w tlumik ktory sie zebral zeby go podziwiac? Link Zgłoś
soner3 Re: strzelający samochód 09.04.08, 19:12 najczesciej jest to spwodowane dopalaniem sie paliwa w tlumiku, czyli cos nie tak... rozrzad,zaplon ,wtrysk paliwa Link Zgłoś
obii Re: strzelający samochód 10.04.08, 11:31 Dobre, dobre, uśmiałem się :) (Chociaż tak naprawdę byłoby "tłumek: ;)) Link Zgłoś
dewulot1 Faktycznie " tlumek" 10.04.08, 17:40 Raz w warszawskim ZOO szympans rzucal wlasnym gownem w tlumek ktory go ogladal z zewnatrz klatki:) Link Zgłoś
malken Re: Faktycznie " tlumek" 10.04.08, 18:26 dewulot1:Ty się totalnie marnujesz...Tobie trzeba "w ministry" iść, trollu! Link Zgłoś
fredoo Re: strzelający samochód 10.04.08, 08:39 Nie daj się zwieść opowieściom o przewodach świecach i zaworach. Wymień tę uszczelkę.A zjawisko występuje tylko w starych gażnikowych autach gdzie po przegazowaniu nie jest zamykany dopływ paliwa. I ono przedostaje sie do rozgrzanego wydechu i strzela ale tylko wtedy jak wydech jest gorący, wydechu jest dziura lub wydech jest krótki typu "maluch" lub rajdowy czyli swobodny. Link Zgłoś
raferi Re: strzelający samochód 10.04.08, 11:36 fredoo: a skąd - jeśli można - czerpiesz Waćpan takie "mądrości"? Czyli: stary samochód = strzały w wydech? Idź z tym do PZPN-u... Link Zgłoś
mariusziewelina Re: strzelający samochód 10.04.08, 21:33 dzięki za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno pytanie : czy moze być to spowodowane wydmuchaniem uszczelki przy korektorze Link Zgłoś
dewulot1 Re: strzelający samochód 10.04.08, 22:28 Zadna uszczelka w "korektorze". Gdyby tak bylo to bys mial pozar pod maska. Po prostu w tlumiku zbiera sie niespalone paliwo a raczej jego opary i w odpowiednich warunkach to wybucha. Zdarza sie w silnikach z wadliwym zaplonem. Mieszanka ze wzgledu na brak iskry nie ulega spaleniu tylko jest przez zawor wydechowy przepchnieta do tlumikow gdzie czeka az cos ja zapali. Takze cholernie bogata mieszanka moze nie wybuchnac w komorze spalania bo jest za bogata, ale w tlumiku sie troche rozrzedzi i tam morze wybuchnac. Poza efektami dzwiekowymi jest to niegrozne, aczkolwiek mialem kiedys przyjemnosc przezyc wybuch ktory rozprul tlumik od konca do konca. To bylo na skutek zamokniecia aparatu zaplonowego gdzie przez dluszy czas nie bylo iskry na zadnej swiecy a silnik caly ten czas ssal benzyne i przepychal ja do wydechu. Huknelo jak z armaty po czym nastapil rownomierny ryk silnika polaczony z halasem rury ciagnietej po jezdni. Link Zgłoś
raferi Re: strzelający samochód 10.04.08, 11:38 mariusziewelina: a tak po prawdzie jakiego to "bolidu" zjawisko dotyczy, bo forum aż kipi..."genialnymi" radami vide:fedoroo Link Zgłoś
fredoo Re: strzelający samochód 13.04.08, 08:58 To stare Mondeo, pamiętam z innego wątku.Pewnie dama wymieniła uszczelkę i juz. Link Zgłoś