macgregor-72
16.04.08, 09:59
Chcę kupić głośniki do samochodu. Nie muszą być jakieś "super hiper" ale żeby jednak w miarę dobrze grały. Głośniki są małe, bo odległość między śrubami mocowania to 10 cm (11,5 po przekątnej). Nie zamierzam przeznaczać kwoty powyżej kilkudziesięciu zł bo i też radioodtwarzacz (stary poczciwy kaseciak z kieszenią) biorę tylko przy dłuższych trasach i nie słucham codziennie. Obecnie prowizorycznie wstawiłem głośniki ze starego Condora a też nie chciałbym aby nowe grały gorzej lub niewiele lepiej od obecnych (irytuje mnie, że jak podkręcę tylko nieco głośniej to zniekształca niskie tony - czy to wina niskiej mocy?). W internecie najwięcej jest jakiś Boschmanów, znajomy też twierdził, że niejakie Peiyingi grają nieźle, sporo tańsze są Voice Krafty - nie znam tych wynalazków. Co polecacie (może konkretny model)? Czy może lepiej nieco dołożyć i kupić Pioneera, Sony lub Blaupunkta (a może Magnata)? Na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę (moc znamionową, pasmo przenoszenia, dynamikę - zauważyłem, że przy droższych modelach nie wszystkie parametry są lepsze np. Pionnery TS-G1001i mają szersze pasmo ale nieco mniejszą moc a są tańsze od TS-G1049).