Dodaj do ulubionych

Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!)

IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 13:18
Czy kupić Fiata Bravę JTD z kończącej się obecnie produkcji
z uwzględnieniem dosyć znaczących aktualnych promocji i upustów.
Proszę pilnie o wszelkie konstruktywne za i przeciw na temat tego modelu
i pomysłu zaangażowania się w jego posiadanie i użytkowanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sven Re: Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!) IP: 212.191.129.* 17.07.01, 13:32
      Dokladnie tak samo postapil moj kolega z pracy, zachecony atrakcyjnym upustem i wylewna
      uprzejmoscia dealera. Ma go juz 2 miesiace i z autem ciagle cos nie gra. Juz przy pierwszej wizycie w
      tymze ASO zafundowano mu prysznic w postaci napastliwego tonu i terminu wyznaczonego za 2 tygodnie.
      Auto gasnie podczas jazdy, wymieniono tylny most, cewke, sonde lambda i poduszke pasazera a schowek
      w kokpicie juz gra swoja muzyke. Facet z kazdym dniem jest coraz bardziej chory.
      • Gość: Kosiarz Re: Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!) IP: *.hyundai.com.pl 17.07.01, 13:39
        Tylny most?????Cewka????Sonda lambda????cos Ci się pomieszało!
        Pozdrawiam,
        Kosiarz
        • Gość: Sven Sprostowanie IP: 212.191.129.* 17.07.01, 15:03
          Koles bedzie w czwartek i wtedy napisze sprostowanie.
          Pozdr.
          Sven
    • Gość: Jarek Re: Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!) IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 17.07.01, 13:35
      Sluchaj Ed!
      Nie jezdzilem Brava'om, ale jak rozgladalem sie za autem to bralem takze
      Marea'e JTD pod uwage. Spotkalem sie z bardzo pozytywnymi opiniami na temat
      silnika JTD. Testowalem Alfe Romeo 1,9 JTD - silnik elastyczny, dobrze
      wchodzacy na wyzsze obroty, dynamiczny (jak na diesla), ale... dosyc glosny (w
      porownaniu do wolnossacego diesla 1,9 koncernu PSA). Mysle, ze jest to jakas
      okazja. Powtarzam za kazdym razem - przejedz sie i jesli to Cie nie przekona to
      nie kupuj!
    • Gość: malko Re: Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!) IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 14:28
      Znam ludzi którzy jeżdżą BRAVO/BRAVA 1,2; 1,4; 1,6. Niestety nikt nie ma jtd.
      Mają przejechane po min. 70tys. km. Wszyscy są zadowoleni, zero awarii. Jedyne
      wymiany to klocki, amorki, świece i wszystko co musisz zmieniać w każdym
      samochodzie. silnik JTD jest elastyczny i ekonomiczny. Zakup takiego silnika ma
      sens jednak tylko w przypadku dużych przebiegów rocznych, ewentualnie gdy
      kupujesz samochód na firmę i odliczasz VAT (od ON można od etyliny nie).
      Bravo/brava obecnie powinno mieć w standardzie klimatyzację. Jeżeli nie ma to
      może okazać się, że nie jest to żadna atrakcja. Zadzwoń do Bielska do salonu
      firmowego i zapytaj o promocje. Powinienes dostać lepszą cenę niz u dealera i
      może pakiet tel. 033 813 44 42. Samochód jak każdy, trafisz na felerny
      egzemplarz to masz pecha i tyle. Model ten jest jednym z mniej zawodnych w
      Fiacie. Ergonomia na wysokim poziomie. JTD niestety kosztuje niezłe pieniądze.
      Jeżeli je masz to kupuj bo to naprawdę niezły samochód.
      • Gość: marach Re: Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 23:23
        Świetna gadka/ściema sprzedawcy
        ale komu ten kit
        Miałem brawę 1,4 (kupiona w salonie!!!)
        Wytrzymałem z tym badziewiem tylko 8 miesięcy
        Nie będę się rozpisywał co padło w ciągu tych kilku miesięcy
        ale to był koszmar
        Nie znam nikogo kto by był z tego czegoś zadowolony
        no nie
        jeden jest
        ale to jego drugi samochód
        a pierwszym był maluch 8 letni maluch
        pozdr
        • Gość: malko Re: Fiat Brava JTD - do maracha IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 08:55
          Drogi Kolego nie jestem sprzedawcą Fiata, ani innej marki samochodowej. Nie mam
          najmniejszego interesu w tym, żeby wprowadzać kogokolwiek w błąd. Sam jeżdżę
          fiatem (nowy kupiony w salonie) trzeci rok i nie miałem w nim żadnej awarii.
          Jezdzę do serwisu tylko na przeglądy. Jest mi ogromnie przykro, że Ty miałeś
          awaryjny samochód i mam nadzieję, że twoje obecne auto jest niezawodne. Wszyscy
          użytkownicy bravo/brava których znam (4 osoby)są zadowoleni i chwalą sobie
          zakup fiata. Sam z pewnością bedę kupował fiaty bo uważam, że mają bardzo dobry
          stosunek ceny do jakości i są ekonomiczne. Nie znaczy to wcale, że jestem
          jakimś niesamowitym fanem tej marki. Nie widzę po prostu powodu dla którego za
          podstawową wersję renomowanej marki miałbym płacić więcej niż za bogatszą i
          mocniejszą wersję fiata. W chwili obecnej przymierzam się do zmiany samochodu i
          przez chwilę myslałem właśnie o bravie ze względu na bogate wyposażenie i niską
          cenę, ale nie kupię tego samochodu tylko ze względu na niski poziom
          bezpieczeństwa bierego (tylko 2 gwiazdki w testach). Zapewne gdybym trafił na
          samochód tak awaryny jak twój to myślałbym o czymś innym niż fiat. Jeżeli
          poczytasz to forum to znajdziesz bardzo niepochlebne opinie o innych markach.
          Mój ojciec ma teraz trzeciego już fiata (każdego 10lat) i nigdy nie miał
          przymusowego postoju na drodze. Sam miałem jedynie przykre doświadczenia z 21
          letnim maluchem (z przekręconym licznikiem)za 500pln. Jeździłem nim przez trzy
          lata i zmieniłem na nowy, właśnie ze względu na kilkanaście awarii, które w tym
          czasie mi się przytrafiły. Jeżeli chcesz wyrazić swoją opinię na ten temat
          bravy to prosze bardzo, ale wolałbym żebyś skupił się na doradzeniu człowiekowi
          proszącemu o pomoc, niż na zarzucaniu innym użytkownikom forum nieuczciwości.
          Pozdrawiam i życze zadowolenia z posiadanych samochodów.
          • Gość: Marach Re: Fiat Brava JTD - do maracha IP: 10.0.2.* / 212.45.233.* 18.07.01, 15:56
            aleś się rozpisał
            to teraz ja sobie popiszę
            a co

Twoja racja mój spokój
            ja miałem brave i skończyłem transport na polibudzie
            wielu moich kumpli pracuje w serwisach/salonach min. FIATA
            dużo z nimi gadałem
            i mam swoje zdanie
            nie przekonasz mnie i z tego co czytam, ja Ciebie również
            to może z innej beczki
            czy wiesz ile taka Brava kosztuje !!!!!!!!!!
            możesz za to kupić:
            toyotę Corollę, Almerkę, golfa, megankę, leona
            wszystko w wersji FULLLLLLLLL
            wiesz ile dostajesz w plecy gdy kupisz nowego fiata !!!
            kupiłem właśnie 2 letnie punto 1,4 ELX moim starym za 18 000 PLN (cena z
            faktury 36 000 PLN)
            bez komentarza
            ja posiadałem po Bravie:
            Corolkę, a aktulnie posiadam Avensis (do Avensis niestety mam kilka zastrzeżeń!)
            corollka oprócz tego, że była idealnym/niezawodnym ( 80 000 w ciągu 2 lat po
            Warszawie)
            tanim w eksploatacji (max koszt przeglądu 420 PLN)
            BEZPIECZNYM !!!
            co prawda nie zniosła czołowego z wielkim autobusem komunikacji miejskiej
            ale mnie nic się nie stało
            mimo, że samochód poszedł do kasacji
            drzwi się nawet nie zblokowały

Zmierzam do tego, że jak miałbym wydać 55 000 PLN na samochód
            ostatnim był by FIAT/Peugot
            Zmieniam samochody co 2 lata
            i kupuje zawsze nowe
            kiedyś bardo dawno temu kiedy fiat sprzedawał w Polsce uno 1.1 składany we
            włoszech namówiłem się na niego
            Był to udany samochód w oponi nie tylko mojej ale i pracowników serwisów
            podobnosz te nowe punta są OK
            ale nie wiem nie miałem
            pozdr
            • Gość: malko Re: Fiat Brava JTD - do maracha IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 08:26
              Taka argumentacja to rozumiem. :-)

Tylko widzisz, nowa korolka w wersji podstawoej kosztuje teraz ok. 44tys i z
              tego co pamiętam jest golutka, a nie full (mogę się mylic, chyba ma
              wspomaganie). Brava w zależności jaką dealer ma wersję na placu bedzie
              kosztowała (wersja podstawowa oczywiście 1,2): przykiszona (wspomaganie, abs, 2
              poduchy - 38-41tys - w zależności jak szybko dealer chce ją sprzedać), z
              fabryki (jak wyżej + klima)ok. 44tys. Nie widziałem jeszcze żeby ktoś teraz
              kupił w cenie cennikowej 47,9tys, przecież wszyscy wiedzą że za chwilę wejdzie
              stilo. Jeżeli pojeździsz takim samochodem dwa lata to jesteś w plecy ok.10 tys
              (sama utrata wartości). Dwuletnie bravo 1,2 stoi w komisie obok mojej firmy za
              34 tys. , a brava 1,6 z klimą i alufelgami za 37tys. Zeby mieć takie
              wyposażenie w korolce to trzeba trochę dopłacić, sprzedając ją, za dodatki nie
              masz szans wziąść więcej niż 1/3 ich wartości. Wszyscy płacą głównie za wersję
              silnikową, dodatki jedynie mogą przyspieszyć sprzedaż. Niestety nie wiem jak
              wygląda rynek wtórny japończyków i jakie są ich ceny, ale sądzę że kieruje się
              podobnymi zasadami. Weź też pod uwagę że nie każdego stać na zmianę samochodu
              co dwa lata i do tego kupienie następnego klasę wyżej. Ja na to patrzę w ten
              sposób. Gdybym trzy lata temu kupił toyotę to zapłaciłbym do tej pory 1000PLN
              za przeglądy, mając fiata zapłaciłem 400PLN i trochę niższe ubezpieczenie.
              toyota przez ten czas by mi się z pewnością nie zepsuła, a gdyby nawet to mam 3
              lata gwarancji, ale fiat w tym czasie też mi się nie zepsuł. Dosia czy jak? :-)
              Oczywiście porównujemy dwa samochody, których produkcja się kończy. Nowa
              korolka bedzie chyba w przyszłym roku, a stilo zastąpi bravę w listopadzie. Jak
              wejdzie stilo to bedzie można porównać z almerą, która też ma niezły wypas. Z
              tym że w almerze pierwszy przegląd to chyba 500-600pln, a chyba drugi to ponad
              1000PLN. Jak widzisz każdy ma swoje racje.
              Zauważ też, że pytającemu koledze napisałem że kupno diesla ma sens przy dużych
              przebiegach i działalności gospodarczej. Prywatnie ekonomika jtd mija się z
              prawdą. Inną sprawą jest przyjemność z jazdy.

Cieszę się, że jesteś zadowolony z Toyotek, jak okrzepnę trochę finansowo to
              zmienię sobie na Celikę, bo mi się baaardzo podoba.

No to może dostaniemy na spółę pulitzera, albo przynajmniej nike...

Pozdrawiam
              • Gość: Jarek Re: Fiat Brava JTD - do maracha IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 19.07.01, 11:09
                Macie Panowie u mnie na spółkę tego "pulizera" - to chyba jakas szmatka do
                pucowania mebli?
            • Gość: Koli Re: Fiat Brava JTD - do maracha IP: *.chello.pl 26.07.01, 00:04
              Gość portalu: Marach napisał(a):

> czy wiesz ile taka Brava kosztuje !!!!!!!!!!
              > możesz za to kupić:
              > toyotę Corollę, Almerkę, golfa, megankę, leona
              > wszystko w wersji FULLLLLLLLL
              Jeżeli dla ciebie full oznacza korby w dżwiach i podświetlany schowek to tak.
              Widać że z aktualnymi cenami jesteś trochę na bakier.
              Corollka z wypasem Bravy 49500
              Almera 47550 bez ABS
              Golf 49000 absolutnie goły (w promocji dres)
              Megane 48500 bez klimy
              Leon 48000 goły + ekstra ABS w promocji

> wiesz ile dostajesz w plecy gdy kupisz nowego fiata !!!
              > kupiłem właśnie 2 letnie punto 1,4 ELX moim starym za 18 000 PLN (cena z
              > faktury 36 000 PLN)
              Popatrz na ceny faworyzowanych przez ciebie aut dwuletnich.
              Teraz wszystko leci na pysk bez wyjatku!

> Zmierzam do tego, że jak miałbym wydać 55 000 PLN na samochód
              > ostatnim był by FIAT/Peugot
              Podajesz cenę TurboDiesla z Intercoolerem.
              Brava 1.2 16V benzyna 47900 ABS Klima 2 Airbag ES, R
              Od tej ceny odejmij sobie 6000 od Fiata 2000 od dealera i koszt ubezpieczenia.
              W porównaniu do Golfa róznica w AC jakieś 40%

> Zmieniam samochody co 2 lata
              > i kupuje zawsze nowe
              > kiedyś bardo dawno temu kiedy fiat sprzedawał w Polsce uno 1.1 składany we
              > włoszech namówiłem się na niego
              > Był to udany samochód w oponi nie tylko mojej ale i pracowników serwisów
              > podobnosz te nowe punta są OK
              Też nie do końca. Problem amortyzatorów tylnych ciągnie się już parę lat.
              Być może jest to kwestia naszych "autostrad".

Problem w tym że wśród społeczeństwa pozostało przekonanie o skuteczności Fiata
              rodem z modelu 125/126.
              Niestety dzisiejsze i tamte konstrukcje Fiata to niebo i ziemia.
              Tak sie składa że mam dobrego kumpla który pracuje w jednym z największych
              serwisów w Warszawie i jedyne co notorycznie padało w Bravach to tylne amorki.
              Wielokrotnie widywał Brava/Marea po przebiegach 350/400 tyś na taksówkach i
              jedyne co robili przy tych samochodach to przeglądy.
              Wiadomo że każdy chwali co ma, ale bez przegięć, bądźmy obiektywni.
              Mam tą ogromną przyjemność jeździć Bravą już trzy lata i nic, ale to nic
              absolutnie nie trzeszczy, nie odpada i nie odłazi. Po 70 tyś wymiana amorków (120
              PLZ sztuka).
              Jest to naprawdę udany wózek w przeciwieństwie do Fiata Tipo/Tempra poprzedników
              Brava/Marea. Nastepny jaki kupie będzie to Marea Weekend za****biście
              funkcjonalny i za 55000 bez upustów!!!
              Pozdrawiam.
    • Gość: malko Re: Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!) IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 14:32
      nie wiem dokładnie jak jest w bravie, ale w punto jtd ma nieznacznie gorszy
      wynik w sprincie do setki (chyba 1 sek.)ale jest dużo elastyczniejsze 60-100
      róznica 3-4 sek. To dużo jeżeli chodzi o bezpieczeństwo i komfort wyprzedzania.
      Dla mnie to ważniejszy parametr niż czas 1-100.
    • Gość: mt Re: Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 00:56
      Gość portalu: ed napisał(a):

> Czy kupić Fiata Bravę JTD z kończącej się obecnie produkcji
      > z uwzględnieniem dosyć znaczących aktualnych promocji i upustów.
      > Proszę pilnie o wszelkie konstruktywne za i przeciw na temat tego modelu
      > i pomysłu zaangażowania się w jego posiadanie i użytkowanie.

Dobry silnik a reszta do kitu.Daj sobie spokój.
    • Gość: Krzysiek Re: Fiat Brava JTD - ??? (pilne!!!) IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 02:10
      JTD nie jezdzilem, ale to sa dobre silniki. Jezeli chodzi o reszte, Ja nie mam
      wiekszych zastrzezen (dwa razy mi sie zdarzylo, ze nie Fiat code nie rozpoznal
      kluczyka za pierwszym razem). Ten, ktory jezdze ma przejechane 43 kkm (1242).
      Oleju nie bierze, jest ekonomiczny, zawieszenie tez jeszcze w porzadku (pisze
      jeszcze bo ponoc psuje sie w fiatach najczesciej) Faktycznie, opinie sa takie,
      ze pierwsze egzemplarze nie byly do konca udane, teraz ponoc klienci
      przyjezdzaja do serwisu na przeglady i wymiane klockow hamulcowych.
      Fiaty jakie sa takie sa. Mozna przebierac w serwisach i jest on ogolnie
      dostepny, co jest dla mnie wazne, bo mechanicy nie czesto znaja sie na rzeczy.
      Poza tym postanowilem kupowac auta dwuletnie i pozbywac sie 5 letnich wiec fiat
      to dobry wybor bo po 2 latach traci ok 1/3 swojej ceny (nowego bym nie kupil).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka