Dodaj do ulubionych

Grande Punto ! Pomocy.Ruszanie

22.04.08, 19:53
Witam was serdecznie.Mam takie problem.Obecnie chodze na kurs prawo jazdy. 1 kurs mialem oplem corsa i wszystko ok potrafie plynnie ruszac itd.2 kurs juz mialem grande punto.I chodzi o to ze nie bardzo potrafie ruszac...Przy corsie silnik w oogle mi nie gasl..ruszalem plynnie.natomiast przy grande silnik mi gasnie co troche a jesliu juz rusze to mi szarpie.Instruktor mi mowi ze tutaj najpierw sie wciska gaz a potem sprzeglo puszcza po lekku.
Prosze o wytlumaczenie jak najlepiej, plynnie ruszac grande puntem.Wiem ze glupi temat,ale z gory dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • robert888 skasujcie to lamerstwo he he 22.04.08, 20:47
      • musiszsiezalogowac1 Skasujcie !! Tylko po lekku !! 22.04.08, 21:51

• wujaszek_joe Re: Grande Punto ! Pomocy.Ruszanie 22.04.08, 22:11
      każde auto ma trochę inne sprzęgło, nawet spośród tych samych modeli.
      płynnego ruszania najlepiej nauczy cię instruktor, a nie inernetowy kurs
      płynnego ruszania. myślę że im więcej będziesz to ćwiczył tym lepiej się tego
      nauczysz aż zaczniesz ruszać instynktownie
    • wielki_czarownik Historia 22.04.08, 23:16
      Jak ja uczyłem się jeździć to do wyboru były Punto, Corsy i Micry. O ile Punto i Corsa ruszały bez problemu, to Micra była tragiczna. Co za kretyn wybrał takie auto do egzaminowania kierowców to nie wiem, ale powinien za to beknąć. To auto miało sprzęgło o dwóch pozycjach - włączone i wyłączone. Żadnych stanów pośrednich. Naprawdę namęczyłem się z tą Micrą jak z żadnym innym autem. Chyba tylko Fordem Ka mi się równie beznadziejnie jeździło (krótki skok pedału hamulca).
      I mimo, że od czasu kursu "zaliczyłem" już sporo samochodów to nadal Micra zajmuje 1 miejsce wśród aut nieprzyjaznych kierowcy.
      • kemot82 Re: Historia 23.04.08, 08:04
        Nie wiem jak jest w innych Kropkach, ale w tym, w którym zdarza mi się jeździć
        (silnik 1.2 8V benzyna, produkcja 2003 czy 2004r) trzeba właśnie wcisnąć sporo
        gazu, żeby ruszyć z miejsca. Bez gazu się po prostu nie da - auto szarpie
        niemiłosiernie - trzęsie całą karoserią, jakby silnik chciał wyskoczyć z pod
        maski:). Jeździłem już wieloma samochodami, ale tylko w tym Punto jest tak źle z
        ruszaniem. Samochód podobno ma tak od nowości... Więc TTTM ma czy to jakaś wada
        akurat tego egzemplarza?
    • wojtek33 Re: Grande Punto ! Pomocy.Ruszanie 23.04.08, 09:49
      Nie jeździłem nigdy punto (chyba że albea się liczy, ale to
      strach ;) ale pamiętam do tej pory jak uczył mnie ojciec - kazał mi
      puszczać sprzęgło jakby na 2 razy, najpierw trochę, zatrzymać na
      ułamek sekundy i znowu puszczać razem z dodawaniem gazu. Trzeba było
      tylko wyczuć ten punkt zatrzymania ;) To zatrzymanie jest tak
      krótkie i minimalne, że szybko staje się nieświadome.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka