Dodaj do ulubionych

Jaki olej do Focusa?

IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.33.* 09.09.03, 20:53
Jeżdzę Focusem 1.6 benzyna. Jako że skończył mi się okres gwarancji (2 lata)
i chcę zapomnieć o ASO, mam zamiar zrobic przegląd po 45 tys. u znajomego
mechanika. Mam pytanie zwłaszcza do uzytkowników Focusa: jaki olej polecacie,
może warto przejśc na syntetyk? Do tej pory wlewany był fordowski półsyntetyk
Formula E 5W30 (w rzeczywistości chyba Texaco Halvoline Formula E 5W30).
Instrukcja obsługi oczywiście przypomina o stosowaniu tego oleju,
ewentualnie dopuszcza inne o lepkości 5W40 lub 10W30. Zastanawiam się nad
nowym Mobilem 1 0W40 ( ale jak się ma jego lepkość do zalecanych
parametrów?), Shell Helix Ultra 5W40 lub Castrolem Magnatec 5W40. Co byscie
polecili?

Dzięki.
Fokka
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Jaki olej do Focusa? 09.09.03, 20:59
      0W-40, 5W-40. Żadna różnica. Ja polecam Magnateca 5W-40.

Pozdrawiam
    • Gość: Pomocny Re: Jaki olej do Focusa? IP: 66.207.104.* 09.09.03, 21:28
      To jakby z tym starym dylematem: Wyborowa czy Biala Dama? Czy ten Focus ma
      fruwac na trasie Londyn - Nowy Jork, hehe ...
    • Gość: maurycy dzięcioł Re: Jaki olej do Focusa? IP: *.bphpbk.pl 10.09.03, 11:14
      Witam.
      Polecam syntetyk Mobil 1 5W50 supersyn (obecnie tylko taki sprzedają na
      stacjacjach).
      Dziwię się że jeszcze nie przeszedłeś na syntetyk? 45000 to jeszcze żaden
      przebieg i radzę zrobić to jak najszybciej.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Michal Re: Jaki olej do Focusa? IP: *.telia.com 10.09.03, 11:23
        Z tego co polecilas wybralbym Shell Helix...
        Pzdr.Michal
    • Gość: robert Re: Jaki olej do Focusa? IP: *.chello.pl 11.09.03, 00:12
      Ja najlepiej wspominam Castrol Magnatec (syntetyk).
    • robox Re: Jaki olej do Focusa? 11.09.03, 08:12
      U mnie w firmie jeździ focus 1.6 benzyna 99 rok przebieg ok. 190 kkm
      serwisowany w aso cały czas, zalewany olejem 5w30, i wszystko w porządku.Ja
      oczywiście zalecałbym syntetyk natomiast zauważcie że te oleje forda wcale nie
      są złe.Ja poleciłbym mobila, co do shella hm....wykupili w Polsce dystrybucję
      quakera i teraz chcą aby ta marka stała się marginalna czyżby bali się
      konkurencji?
      • Gość: maurycy dzięcioł Re: Jaki olej do Focusa? IP: *.bphpbk.pl 11.09.03, 10:19
        Witam.
        Proszę,napisz coś więcej na temat eksploatacji tego Focusa co nastukał 190 tyś.
        Jakie miał usterki (czy też nie miał)?
        Pozdrawiam i dziękuję.
        • robox Re: Jaki olej do Focusa? 11.09.03, 11:47
          Z usterek wymiana amorków na tyle(gwarancja), alternator przy ok. 160 kkm, aha
          była jedna dośc ciekawa sprawa z termostatem, padł i wymieniono go jakiś rok
          temu, i nie założono bądź nie wymieniono uszczelki, efekt wyciek płynu,
          załozono uszczelkę oryginalną poza aso koszt to jakieś grosze i tyle, rozrząd
          co 60 kkm reszta nic, zawieszenie przednie sworznie chyba co jakieś 40 kkm, to
          to co sobie przypominam, auto cały czas jeździ, ostatnia dłuższa trasa to pod
          granicę francuską razem jakieś 4-5 kkm i spoko, silnik jak na razie nie bierze
          oleju, spalanie srednie w granicach 7-7,5 litra.Auto prawie gołe oprócz jednej
          poduszki centralnego i elektrycznych szyb z przodu, jedna leciutka
          obcierka.Zastanawiam się czy to tylko ten jest taki dobry czy focus ogólnie
          jest mało awaryjny.
          • krakus.mp Re: Jaki olej do Focusa? 11.09.03, 11:56
            robox napisał:

> Z usterek wymiana amorków na tyle(gwarancja), alternator przy ok. 160 kkm,
            aha
            > była jedna dośc ciekawa sprawa z termostatem, padł i wymieniono go jakiś rok
            > temu, i nie założono bądź nie wymieniono uszczelki, efekt wyciek płynu,
            > załozono uszczelkę oryginalną poza aso koszt to jakieś grosze i tyle, rozrząd
            > co 60 kkm reszta nic, zawieszenie przednie sworznie chyba co jakieś 40 kkm,
            to
            > to co sobie przypominam, auto cały czas jeździ, ostatnia dłuższa trasa to pod
            > granicę francuską razem jakieś 4-5 kkm i spoko, silnik jak na razie nie
            bierze
            > oleju, spalanie srednie w granicach 7-7,5 litra.Auto prawie gołe oprócz
            jednej
            > poduszki centralnego i elektrycznych szyb z przodu, jedna leciutka
            > obcierka.Zastanawiam się czy to tylko ten jest taki dobry czy focus ogólnie
            > jest mało awaryjny.
            Witam.
            Focusy ,to samochody bardzo mało awaryjne.
            Napisałeś,że rozrząd po 60000 km.Ciekawe dlaczego,kiedy w instrukcji jest
            napisane że przy silniku 1600 (zetec SE) rególacja zaworów następuje co 150 000
            km.
            Podobnie wymiana paska rozrządu.
            Pozdrawiam.
            • robox Re: Jaki olej do Focusa? 11.09.03, 11:59
              Tak zalecił aso i może dlatego jest ok. W citroenie w instrukcji jest napisane
              że wymiana paska co 120 kkm i co wymienia się go max po 75 kkm, to nic nie
              zmienia.Instrukcja swoje praktyka swoje.
              • Gość: Pomocny Re: Jaki olej do Focusa? IP: 66.207.104.* 11.09.03, 15:18
                Masz slusznom racjem - mechanicy polscy wiedza lepiej niz Francuzi, hehe!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka