Dodaj do ulubionych

Honda Civic

IP: 62.233.250.* 10.09.03, 00:25
Jeżdżę Hondą Civic z 1996 r. Pomimo sporego przebiegu (170 tys.
km)auto wygląda jak nowe i - co najważniejsze - sprawuje się
jak nowe. Jeszcze się nie przyzwyczaiłem, że mam auto w tzw.
starej budzie, a już Japończycy zafundowali kolejne zmiany.
Producencie,litości!!! Musisz dokonać wyboru - albo pogorszysz
jakość i wtedy zacznę częściej zmieniać Hondy, albo będziesz
zmieniał modele co 10 lat, bo chyba dopiero w takim wieku auta
tej marki pojawiają się jakieś usterki. Tak na poważnie - auto
nabrało bardziej prestiżowego wyglądu. Zasługiwało na to. W
końcu nie w każdym aucie przez 170 tys. km wymianie ulega tylko
silniczek wycieraczek i włącznik oświtlenia wewnętrznego przy
tylnych drzwiach a amortyzatory wytrzymują od nowości
wrocławskie dziury (kto był, ten wie, o co chodzi)i nie wymagają
wymiany.
Obserwuj wątek
    • Gość: akira77 Re: Honda Civic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 10:23
      • Gość: Akira77 Re: Honda Civic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 10:28

Sorki - wysłał mi się pusty post...
        Obawiam się że będziesz musiał jeździć swoją Hondą dłużej niż 10
        lat. Mój Civic '96 ma 320 000 km przebiegu choć na tyle nie
        wygląda. Nie muszę chyba dodawać że poważne usterki jak narazie
        go, odpukać, omijają...
    • Gość: m Re: Honda Civic IP: *.acn.pl 12.10.03, 18:53
      wiele współczenych samochodów wytrzymuje takie przebiegi bez awarii, nie ma się
      czym podniecać, co do wyglądu 7 letniego samochodu "jak nowy" - jest to mało
      nieprawdopodobne, wystarczy pojechać na parking supermarketu aby mieć obite
      drzwi, chyba że samochód jest traktowany ajk święta krowa - wtedy rzeczywiście
      będzie jak nowy
      PS. Honda zbyt szybko zmienia nadwozia, 2 letnia Honda już nie jest już świeża
      bo teraz przechodzi face-lifting
      • remo29 Re: Honda Civic 13.10.03, 08:21

> PS. Honda zbyt szybko zmienia nadwozia, 2 letnia Honda już nie jest już
        świeża
        > bo teraz przechodzi face-lifting

Taa... Niestety powstają potem takie wianki jak obecny civic - nie wiadomo,
        śmiać się czy płakać...
        • Gość: Kec Re: Honda Civic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 08:48
          remo29 napisał:
          > Taa... Niestety powstają potem takie wianki jak obecny civic - nie wiadomo,
          > śmiać się czy płakać...

Ciągle porównujecie civica do poprzedniej generacji
          i rzeczywiście wtedy wypada blado.
          Ale porównajcie go do obecnych na rynku kompaktów
          wg mnie tylko focus 5d dobrze wygląda a reszta to ...
          Co zrobić taka moda, widać komuś musi się to podobać
          skoro wszystkie firmy zmierzają w tą samą stronę.

pozdrawiam
          • Gość: civ 88 Re: Honda Civic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 09:37
            Dla mnie też obecna moda na samochody jest beznadziejna, nie wiem co się dzieje
            ale mało który z nowych samochodów mi się podoba. Co do civica to sa to auta
            bardzo dobre i mało awaryjne. Mam model z 1988 roku i jest w bardzo dobrym
            stanie, awarie - nie wiem co to znaczy, jedynie rdza zaczyna gdzie niegdzie
            wychodzic ale wiek robi swoje. Jedynie wymieniam to co jest konieczne i
            spowodowane zużyciem czyli tarcze, opony, olej, itp.

A obecny civiv to jakies juz monstrum, wogóle bez wdzięku i dawnej linii.
    • slonik17 Re: Honda Civic 13.10.03, 10:25
      A powiedzcie prosze ile wynosi V-max Waszych HC, bo moja 1.5 90 KM 98r. 5d
      osiaga tylko 170 i ani troche wiecej.
      Mysle, ze to troche przy malo i zastanawiam sie co jej dolega - przepustnica,
      regulacja obrotow, zaworow, no nie wiem...
      Dodam tylko ze sprzeglo zaczyna pomalutku dawac znac - moze tu jest przyczyna ?
      Pozdr!
      • Gość: Oozie Re: Honda Civic IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 13.10.03, 10:54
        slonik17 napisał:

> A powiedzcie prosze ile wynosi V-max Waszych HC, bo moja 1.5 90 KM 98r. 5d

A była taka wersja w nadwoziu 5d?
        Pamiętam że 1,5 VTEC był w limuzynie 4d, a w 5d były 1,4, 1,6 VTEC i 1,8 VTEC.
        • Gość: Niknejm Re: Honda Civic IP: 5.3.1R* / *.pg.com 15.10.03, 11:17
          Gość portalu: Oozie napisał(a):

> slonik17 napisał:
          >
          > > A powiedzcie prosze ile wynosi V-max Waszych HC, bo moja 1.5 90 KM 98r. 5d
          >
          >
          > A była taka wersja w nadwoziu 5d?
          > Pamiętam że 1,5 VTEC był w limuzynie 4d, a w 5d były 1,4, 1,6 VTEC i 1,8 VTEC.

W modelu 98 w ogóle NIE BYŁO silnika 1.5 90KM. Był albo 1.4 90KM (wszystkie
          nadwozia) albo 1.5 VTEC 114KM (był wbrew pozorom też montowany we wszystkich
          wersjach nadwoziowych, choć np. 3D z 1.5VTEC jest bardzo rzadko spotykanym
          autem - najczęściej ten silnik występował w 4D).

Co do osiągów - sprawdzić filtry (zwł. powietrza i paliwa), kable elektryczne
          (najlepsze są oryginalne kable, z ASO, nie żadne tam 'sportowe'), świece (muszą
          być Denso albo NGK, żadne tam Briski), ew. zmienić stację benzynową... Co do
          sprzęgła - spróbuj ruszyć z II na zaciągniętym hamulcu ręcznym. Jeśli sprzęgło
          (i hamulec :-)) jest OK, nie ruszysz - silnik zgaśnie. Standardowy test na
          sprzęgło, ale nie nalezy go nadużywać, bo co tu ukrywać - dla zdrowia sprzęgła
          to za bardzo dobre nie jest...

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: klegi Re: Honda Civic IP: 62.29.248.* 15.10.03, 11:33
            moj civic z 96(1.4, 5 d)spisuje sie na medal, ele ostatnio mam wrazenie ze
            troche za twardo reaguje na nierownosci- amortyzatory byly niedawno sprawdzana
            sa b.dobre
    • klegi Re: Honda Civic 15.10.03, 11:36
      moj civic z 96(1.4, 5d) spisuje sie znakomicie ale... ostatnnio zbyt twardo
      reaguje na nierownosci- amortyzatory sprawdzalem sa b.dobre. Sugestie...?
      • Gość: Oozie Re: Honda Civic IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 15.10.03, 11:45
        Sugerowałbym sprawdzic jeszcze raz, w międzyczasie mogły paść, a w Carmanie
        robią to chyba za 10 PLN.
        Nb ile wam wytrzymują amortyzatory w Cifach?
        Ja zmieniałem tył po 110 000 (30% sprawności), przód ma sprawność ponad 60%
        (dziwne ale fakt).
        • Gość: klegi Re: Honda Civic IP: 62.29.248.* 15.10.03, 11:53
          po 170 tys. mam 70% przod i 60 tyl- na pewno byly zmieniane przednie ale kiedy
          nie umiem powiedziec-( jezdze 2 lata-50 tys.km)
          • robert_26 Re: Honda Civic 15.10.03, 21:50
            A ja od 2 lat mam civica 1.6 5D 96r., przebieg 150 tys. km. Miesiąc temu
            wymieniałem uszczelkę pod głowicą (przegrzewał się), teraz muszę wymienić
            pierścienie tłokowe (spala litr oleju na 500 km...). Wcześniej było super, nic
            się nie działo, a teraz... Pech?
            • Gość: Niknejm Re: Honda Civic IP: 5.3.1R* / *.pg.com 16.10.03, 19:15
              robert_26 napisał:

> A ja od 2 lat mam civica 1.6 5D 96r., przebieg 150 tys. km. Miesiąc temu
              > wymieniałem uszczelkę pod głowicą (przegrzewał się), teraz muszę wymienić
              > pierścienie tłokowe (spala litr oleju na 500 km...). Wcześniej było super,
              > nic się nie działo, a teraz... Pech?

Podejrzewam, że nie pech, tylko zaniedbanie.
              Uszczelkę pod głowicą zmienia się po 100000km. I zakłada się oryginał Hondy.
              Jest to jedna z niewielu części, które muszą być oryginalne. Wkładanie
              zamienników tańszych o 100 złotych skutkuje takimi problemami jak opisałeś.
              Niestety.

Pzdr
              Niknejm
              • robert_26 Re: Honda Civic 17.10.03, 20:16
                A ja od początku posiadania serwisuję go w ASO, no ale jak go kupowałem, miał
                ponad 100 tys. Poprzedni właściciel mówił tylko o wymienionym rozrządzie,
                przyznam się że pierwsze słyszę o konieczności robienia tej uszczelki po tym
                przebiegu. Generalnie w ASO podoba mi się z tego powodu, że jak wystarczy
                zamiennik, a nie potrzeba oryginału, oferują go od razu na miejscu (tak samo,
                jak części używane). Oczywiście teraz uszczelkę mam oryginalną, tak samo jak
                pierścienie, które będę niedługo robił. Pozdr.
                • Gość: is300 Re: Honda Civic IP: *.dyn.optonline.net 17.10.03, 21:44
                  Nie wiem czemu Niknejm mowisz o zmianie uszczelki pod glow. co 100kkm.
                  Nie rozumiem tego.
                  Jezeli ci nic nie wycieka i wszystko chodzi tak jak trzeba to po co ja
                  wymieniac. Znam auta co naprawde mialy sporo wiecej niz 100kkm przejechane na
                  orginalnej uszczelce bez zadnych problemow.

Co do tego twego Civika to mysle ze musial mu popszedni wlasciciel dobrze w
                  tylek dawac ze tak ostro olej juz bieze, lub tak jak Nik. mowil byla nie
                  zadbana.
    • Gość: MICH Re: Honda Civic IP: *.osowa.3miasto.net / 10.255.252.* 24.11.03, 18:05
      JA MAM HONDE CIVIC 12-LETNIA, KTORA MA PONAD 480000KM!!!! I
      POKI CO JEZDZI JESZCZE NA ORYGINALNYM SPRZEGLE I
      AMORTYZATORACH!!! ZMIENIANE BYLY TYLKO PRZY OKOLO
      427000KM ,OBA PRZEGUBY NAPEDOWE I WYDECH ( OD NOWOSCI)!!!!!
      JEZELI CHDZI O SILNIK TO BAADNIA WYKAZALY ZE KOMPRESJA, MOC, I
      SPALANIE JEST OK- JAK NOWKA!!!!! ( OPINIA
      EKSPERTOW) !!!!!!!!!!!! MOWIA ONI ZE HONDY POTRAFIA PRZEJECHAC
      NAWET GRUBO POWYZEJ 700000KM!!! BO TAKIE WIDYWALI W SWOJEJ
      KARIERZE. SILNIK MOJ TO 1.6 ESI 125KM, I POKI CO, POMIMO
      SWOJEGO STARZU JESZCZE BUAJA SIE NIEWIELE PONAD TE 210KM/H!!!!!
      PS- NIEJEDEN DIESEL NIE POWSTYDZIL BY SIE TRWALOSCI I SPALANIA
      PRZY TYCH OSAIGACH!!!!! POLECAM KAZDEMU TE WSPANIALE WOZY!!!!!
      • greenblack Re: Honda Civic 24.11.03, 18:10
        Gość portalu: MICH napisał(a):

> JA MAM HONDE CIVIC 12-LETNIA, KTORA MA PONAD 480000KM!!!! I
        > POKI CO JEZDZI JESZCZE NA ORYGINALNYM SPRZEGLE I
        > AMORTYZATORACH!!!

Pewnie się buja, ale na pewno nie jeździ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka