Dodaj do ulubionych

Olds Aurora w Polsce

IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 14.09.03, 15:06
Witam, od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem auta i mam ogromna schize
na oldsmobile aurora. Przegladajac wczesniejsze dyskusje na temat aut
amerykanskich, uzytkowanych w polsce to trudno wysnuc jakis jednoznaczny
wniosek: sa przypadki bezawaryjnego uzytkowania, sa przypadki gdy sypie sie
wszystko i prawie codziennie. Czy ktos z grupowiczow ma jakies doswiadczenia
z tym samochodem ? Nie zastanawiajmy sie czemu akurat ten, dla mnie jest on
poprostu piekny, teraz kwestia tego, jak bardzo bede cierpial uzytkujac go w
polsce :), takze w ogolnym rozumieniu uzytkowania samochodow amerykanskich.
Moja lokalizacja to warszawa, wiec bardzo mile widziane sa jakies uwagi na
temat serwisowania amerykancow w tym regionie. Dziekuje z gory za wasz czas i
uwagi.
Obserwuj wątek
    • Gość: chris Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.eyrkonaeac01.dialup.ca.telus.com 14.09.03, 15:13
      czytalem gdzies ze marka oldsmobile bedzie wycofana ........moga byc problemy
      z czesciami ?
      • Gość: supp Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 14.09.03, 16:07
        tak, tez czytalem, do 2004 maja wyciac oldsy, z 2. strony trabia tak juz od
        dobrych paru lat... czy beda problemy, tez jestem wlasnie ciekaw. jednak jesli
        juz, to czesci sa sprowadzane z stanow (jesli sie nie myle:), a tam troche tych
        aut jest, sadze, ze napewno GM nie zostawi ich uzytkownikow na lodzie i czesci
        beda produkowane, tak jak sie to ma w innych przypadkach modeli wycofanych z
        tasm montazowych.
        • Gość: Michal Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.telia.com 14.09.03, 16:29
          Z innej beczki ,te auto ma duzo ciekawych rozwiazan.Duzy motor nie
          wysilony,ktory pracuje caly czas w dolnym zakresie swoich mozliwosci,dajac na
          pierwszym miejscu niesamowita oszczednosc co za tym sie kryje ekonomicznosc i
          wiele ciekawych (wynalazkow),naprzyklad sensor mierzacy lepkosc oleju w
          momencie takowej utraty jest wylaczony zaplon.jedny ratunek wymiana oleju na
          swierzy i da sie wystartowac.Jezeli te urzadzenie nie jest zepsute to byc moze
          kupiszw w calkiem dobrynm stanie silnik.Mysle ze reszte rownmiez,jest dosc
          solidny.Pzdr.Michal
          • Gość: supp Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 14.09.03, 16:52
            dzieki. auto jest poprostu niesamowite, a takie informacje tylko podsycaja moja
            fobie :). w ogole spotkalem sie z wieloma bardzo dobrymi opiniami na temat
            silnika (rozwiazan konstrukcyjnych) w tym samochodzie. a ty jestes szczesliwym
            posiadaczem, czy poprostu interesuje cie temat ? co do oszczednosci to np.
            spalanie: dane producenta 18/28 mpg (city/hwy), testy wykazaly 20.3 mpg (po
            przeliczeniu ok. 11 l/100km) ja sie na tym zbytnio nie znam :) ale zwazywszy 4
            litry to jest to calkiem niezly wynik
            • Gość: Michal Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.telia.com 14.09.03, 17:43
              Tak to sie zgadza,ale nie zapomnij ze jak bedziesz jechal 100km/h to juz nie
              pamietam ,ale zdaje sie ze motor kreci sie w granicach 1800obr/minute.A W
              miescie jak bedzies jezdzil wysokimbiegiem silnik daje rade bez problemu do
              zejdziesz z tym zuzyxciem paliwa jeszcze nizej.Te silnik ma 4l i zdaje sie
              180KM ale moge sie mylic.Z tym autem mialem doczynienia w roku 1997.Pamietam ze
              wladscieciel byl najszczesliwszym czlowiekiem na swiecie.Byl to pilot z Torunia
              lub Bydgoszczy.Pzdr.Michal
              • Gość: Radek Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.tu.ok.cox.net 15.09.03, 00:21
                > Tak to sie zgadza,ale nie zapomnij ze jak bedziesz jechal 100km/h to juz nie
                > pamietam ,ale zdaje sie ze motor kreci sie w granicach 1800obr/minute.A W
                > miescie jak bedzies jezdzil wysokimbiegiem silnik daje rade bez problemu do
                > zejdziesz z tym zuzyxciem paliwa jeszcze nizej.Te silnik ma 4l i zdaje sie
                > 180KM ale moge sie mylic.

Na niskie spalanie bym nie liczyl, ja mam amerykana z V6 3.8l 190 koni i wg
                fabryki spalanie: 20/29, nigdy mi na trasie nie zszedl ponizej 10l/100km
                obojetnie jak bym oszczednie nie jechal w miescie srednio 15l/100 tez bez
                zadnych szalenstw.

• Gość: supp Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.townandcity.com.pl 15.09.03, 09:24
                a jak z serwisowaniem auta ? bo nie ma sensu pytac o usterkowosc, bo z tego jak
                sledze rozne dyskusje, czy opinie uzytkownikow to panuje totalny chaos :)
                niektorzy jezdza 20 lat bez wiekszych problemow, inni ciagle maja cos, to mi
                sie wydaje jest sprawa trafienia odpowiednio zadbanego (lub zaniedbanego)
                egzemplarza... tak w ogole to bardzo dziekuje za twoje posty, z tego co widze
                masz sporo doswiadczenia z amerykancami i to, ze w miare pozytywnie opisujesz
                to auto, nie pozostaje dla mnie bez znaczenia.
                • Gość: supp Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.townandcity.com.pl 15.09.03, 09:28
                  to ostatnie, odnosnie postow Michala, dziekuje jednak wszystkim za poswiecenie
                  swojego czasu i energii, szczegolnie ludziom przekonowujacym o bezsensie
                  kupowania w polsce aut amerykanskich :)
          • Gość: seba5700 Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.03, 17:55
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Z innej beczki ,te auto ma duzo ciekawych rozwiazan.Duzy motor nie
            > wysilony,ktory pracuje caly czas w dolnym zakresie swoich mozliwosci,dajac
            na
            > pierwszym miejscu niesamowita oszczednosc co za tym sie kryje ekonomicznosc

Co jak co ale wielkie prymitywne amerykanskie silniki z oszczednoacia nie maja
            wiele wspolnego. Mniejsza i nowoczesna jednostka napedowa o podobenej mocy,
            bedzie zawsze ekonomiczniejsza.
            • greenblack Aurora prymitywna?! 14.09.03, 18:03
              Gość portalu: seba5700 napisał(a):

> Co jak co ale wielkie prymitywne amerykanskie silniki z oszczednoacia nie
              maja
              > wiele wspolnego.

Aurora ma najnowocześniejszy amerykański silnik. Jest to zmniejszona wersja 4.6
              Nothstar z Cadillaca. W niczym nie ustępuje podobnym silnikom z Niemiec czy
              Japonii. Silnik ma 250 KM, a nie 180.

Cadillaców trochę jeździ w Europie. W Polsce jest sporo egzemplarzy Seville,
              dlatego nie powinno być problemów z serwisem, a tym abrdziej z częściami, które
              będą dostępne jeszcze długo po zakończonej właśnie produkcji Aurory.

Pozdrawiam
              • Gość: seba5700 Re: Aurora prymitywna?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.03, 18:31
                Zdaje sobie sprawe co siedzi w Aurorze, fakt ze to dosyc nowoczesna jednostka,
                a jak na amerykanskie warunki nawet bardzo nowoczesna:-), wiec nazywanie ja
                prymitywna bylo nietrafione, choc znajac zycie mozna to odniesc do reszty
                rozwiazan w tym pojezdzie :-) Chodzilo mi o to, ze unikalbym bym pisania
                komus kto nie mial wczesniej stycznosci z ta motoryzacja i planuje zakup
                pojazdu o jego super oszczednosci bioracej sie z duzej pojemnosci, poniewaz w
                ten sposob tworzy sie mity. Jakby nie patrzec wolnossacy 4.0 bedzie bardziej
                paliwozerny od 2.0 T o podobnej mocy i momencie, a w tym przypadku jest
                zamontowany w 1800kg aucie z automatem, jak przypuszczam 4 biegowym. Zdazylo
                mi sie jezdzic Eldorado z tym silnikiem i nie nazwal bym go jakos specjalnie
                ekonomicznym, poniewaz palil nie mniej niz moj LT1, czyli 11 powolutku w
                trasie 20 spokojnie w miescie, choc fakt ze Eldorado jest mniej aerodynamiczne
                i jakies 150 kg ciezsze. Amerykanskie testy robione sa w oparciu o inne normy
                i nie nalezy ich odnosic do warunkow europejskich. Spalanie dla mojego auta w
                cyklu miejskiem wg normy USA to jakies 13 litrow, a wg normy euro 19, co jest
                sporo blizsze codziennej praktyce:-)
                • greenblack Re: Aurora prymitywna?! 14.09.03, 18:46
                  Gość portalu: seba5700 napisał(a):

>Jakby nie patrzec wolnossacy 4.0 bedzie bardziej
                  > paliwozerny od 2.0 T o podobnej mocy i momencie,

Może minimalnie oszczędniejszy, ale na pewno nie tak samo trwały, cichy,
                  komfortowy. Do stosowania turbodoładowanych lub wysokoobrotowych jednostek w
                  roli większych motorów o większej liczbie cylindrów mam jak najgorszy stosunek.
                  Pierwszy przykład z brzegu. Volvo S80 T6 272 KM 2.8 średnie spalanie 13,8
                  l/100; E430 279 KM 12,1 l; S430 279 KM 13,9 l.

Pozdrawiam
                  • Gość: seba5700 Re: Aurora prymitywna?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.03, 18:56
                    Ja to nawet 4 zaw/cyl nie lubie bo mi zaczyna warczec zamiast gulgotac :-)
    • Gość: Acura Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.sympatico.ca 14.09.03, 19:02
      Jesli tylko strona serwisowa w Polsce jest zadowalajaca, to wybrales sobie
      calkiem ciekawe auto, jako obiekt westchnien. W zaleznosci od silnika bedziesz
      mial roznice w mocy i momencie, ale zuzycie paliwa w tych samych, oszczednych
      granicach. I tak V8 4litry 250hp przy 5600 obr i odpowiednio 260lb/` moment
      przy 4400 obr. Silnik V6 3.5 litra - 215hp przy 5600 obr. i 230lb/` przy 4400
      obr. Zuzycie paliwa 18/26(V6-27) ml/gal, co daje Ci w przyblizeniu 13/miasto i
      ponizej 10 na trasie. W podstawowej wersji b. komfortowe wyposazenie (skora,
      drewno), plus szeroka (27 funkcji, lacznie z cisnieniem w kolach) wyswietlana
      informacja, pozwalajaca na niezla kontrole nad pojazdem. Do tego termiczne,
      przyciemniane szyby, ogrzewanie dla pasazerow z tylu, plus EAS i PCS system,
      daje sporo przyjemnosci w prowadzeniu tego autka. I jeszcze jedno- zakonczenie
      produkci Aurory w maju tego roku, nie bedzie mialo wplywu na zaopatrzenie w
      czesci zamienne jeszcze przez wiele lat.
      • greenblack Re: Olds Aurora w Polsce 14.09.03, 19:05
        I jeszcze jedno. Aurora tylko z V8. V6 nie ma sensu, co zresztą zauważyła firma
        i oferowała go dość krótko.

Pozdrawiam
        • Gość: Acura Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.sympatico.ca 14.09.03, 19:08
          I tu sie zgadzamy ;o)
    • Gość: Acura Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.sympatico.ca 14.09.03, 21:17
      I dla rownowagi:
      cartalk.cars.com/Info/Testdrive/Reviews/oldsmobile-aurora-2001.htmllub
      autos.searchbeat.com/oldsmobileaurora2001.htm
      Wybor i tak nalezy do Ciebie.
      • Gość: Acura Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.sympatico.ca 14.09.03, 21:20
        Poprawka do pierwszego adresu
        cartalk.cars.com/Info/Testdrive/Reviews/oldsmobile-aurora-2001.html
        • Gość: Henio Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.sympatico.ca 14.09.03, 23:16
          Kupno amerykanskiego samochodu w Polsce to bardzo ryzykowna
          impreza, powiedzialbym nawet graniczy z nieodpowiedzialnoscia.
          Jesli masz rodzine w Stanach lub dobrego znajomego, to moze jeszcze to
          miec sens. Proste samochody amerykanskie (niektore Chevrolety czy
          Fordy) moze i dlugo jezdza, ale to zazwyczaj wieloletnia agonia
          uzytkownika i duzo zalezy od jego podejscia do samochodu. Non-stop cos
          sie w nich psuje i albo ktos przymyka na to oko albo sie denerwuje.
          W samochodach drozszych (jak Aurora) jest zazwyczaj nawkladane bez
          sensu mnostwo elektroniki i to jest caly problem amerykanskich
          samochodow! Stany sa technologicznie mocno do tylu za Japonia czy
          Europa i wszelkiego typu elektroniczne gadzety i czujniki to potencjalna
          bomba zegarowa.

Ja osobiscie kupilbym w salonie jakies 3-letnie proste BMW (!) lub Audi,
          ktore dopiero co ktos oddal po skonczonej umowie leasingowej.

BMW - the Ultimate Driving Experience!
          • Gość: gosc BMW jest fenomenalne!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.09.03, 02:37
            No bo BMW to jest wręcz fenomenalne. Nie tylko, że się nigdy nie psuje, to
            jeszcze jeździ na wodę! A Audi, to jak się zepsuje, (co zdarza się niezmiernie
            rzadko), to się sam naprawia (po ang. Self Healing). Tak w ogóle to się
            dziwię, że jeszcze mieszkasz na kontynencie, gdzie nie tylko, że produkują,
            ale też i jeżdżą takimi badziewnymi autami. Gdzie domu są z papieru a ludzie
            jedzą tylko hamburgery i piją Coca-Colę. Ja przy całej twojej inteligencji
            spakowałbym manatki i pojechał tam gdzie mieszkają tylko członkowie
            towarzystwa Mensa.
            • Gość: Henio Re: BMW jest fenomenalne!!! IP: *.sympatico.ca 15.09.03, 03:44
              Tak, to chyba sie nazywa inteligentna wymiana pogladow, hehe ...
              Czlowiecze, zwaz na nastepujace fakty:

1. Mowa o dosc drogim w eksploatacji samochodzie (czesci, paliwo,
              watpliwa jakosc samochodu) amerykanskim do kupienia w Polsce.

2. BMW i Audi tez sie psuja, ale czesci do nich sa na kazdym szrocie w
              Polsce.

Mnie sie podoba tu gdzie mieszkam, a zarcia i samochodu nikt mi nie
              musi wybierac, hehe ...

BMW - the Ultimate Driving Experince!
              • Gość: gosc Re: BMW jest fenomenalne!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.09.03, 04:40
                Może byś tak przeczytał oryginalny post a potem twój dopisek. Człowiek pyta o
                opinie na temat Oldsmobile Aurora. A ty mu zrzucasz, że jest
                nieodpowiedzialny, bo chce sobie w Polsce kupić amerykańskie auto. O ile wiem,
                to Polska, podobnie jak Kanada jest wolnym krajem i trudno mieć do kogoś
                pretensje, że chce mieć takie auto a nie inne. Nie myślę żeby tobie w Kanadzie
                ktoś zarzucał, że kupiłeś niemieckie auto, chociaż tutaj nie ma takiej ilości
                złomowisk z częściami do BMW co w Niemczech (twój główny argument za BMW). Z
                drugiej strony to poczytaj sobie trochę historię motoryzacji, to się dowiesz,
                że w czasie, gdy w Europie wytwórcy samochodów dodawali do nazwy modelu
                literkę I (np. Golf GTI, BMW 318i) lub E (Mercedes 190E), chlubiąc się w ten
                sposób, że ich pojazd ma wtrysk paliwa, to w Ameryce praktycznie wszystkie
                pojazdy były we wtrysk wyposażone. Poza tym to skąd dotarł do Niemiec
                katalizator? Może dla ciebie są to odległe czasy (druga połowa lat
                osiemdziesiątych), niemniej jednak fakt pozostaje faktem.
    • x-darekk-x Re: Olds Aurora w Polsce 15.09.03, 09:35
      produkcja oldsow aurora zostala juz wstrzymana. jedyny oldsmobile wciaz w
      produkcji to najmniejsze alero - zostanie wycofane wkrotce i to bedzie koniec
      oldsmobile'a. :(

ale aurora v8 to piekne i dopracowane auto. powszechnie jest uznawany za jedna
      z najlepszych amerykanskich konstrukcji, a sam silnik (northstar o
      pomniejszonej pojemnosci) wrecz przez niektorych nazywany jest najlepszym
      silnikiem obok ls1.

problemu z czesciami miec nie bedziesz. w warszawie jest mnostwo miejsc gdzie
      mozesz je kupowac.

acha, zapomnij o v6 (ten silniki pojawil sie w drugiej generacji) - aurora
      zasluguje na v8.
      • greenblack Re: Olds Aurora w Polsce 15.09.03, 09:38
        x-darekk-x napisał:

> produkcja oldsow aurora zostala juz wstrzymana. jedyny oldsmobile wciaz w
        > produkcji to najmniejsze alero

A Bravada i Silhouette?

Pozdrawiam
        • x-darekk-x Re: Olds Aurora w Polsce 15.09.03, 14:29
          w ofercie na '04 juz ich nie ma.
          to co zostalo to tylko dla "fleets".
          • greenblack Re: Olds Aurora w Polsce 15.09.03, 14:37
            Widzę, że kolega świetnie zorientowany w realiach amerykańskiego rynku
            samochodowego. Gratuluję!:)

Pozdrawiam
            • x-darekk-x Re: Olds Aurora w Polsce 15.09.03, 14:42
              lzy wzruszenia odbieraja mi glos.

:)
      • Gość: supp Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.townandcity.com.pl 15.09.03, 10:40
        no wlasnie mam na oku v8 z 1995 :). a moze jakies dokladniejsze informacje
        odnosnie czesci lub serwisu ? lub ew. miejsce, gdzie moglbym sie czegos
        dowiedziec wiecej.
        • Gość: Marek Re: Olds Aurora w Polsce IP: *.atlanta.ga.us 15.09.03, 14:25
          Tylko 2 komentarze:
          - moj znajomy ma Aurore (ten poprzedni model) i nic mu sie nie psuje. Przejechal
          ponad 160 tys. mil.
          - pare lat temu testowalem nowa Aurore V8 i bylem zachwycony jakoscia
          wykonczenia wnetrza i kultura pracy silnika. Niestety moja zona uwaza ze ten
          samochod jest brzydki.
        • x-darekk-x Re: Olds Aurora w Polsce 15.09.03, 14:33
          kufa, przejrzalem wizytownik i chyba wyrzucilem wszystkie wizytowki do
          serwisow / sklepow z czesciami. kiedys pracowalem w dziale wozow uzywanych w
          auto swiecie, to byly mi potrzebne. ale pamietam, ze pare takich punktow bylo
          na lopuszanskiej. popytaj sie ludzi, ktorzy maja "amerykance".
    • Gość: Pomocny Re: Olds Aurora w Polsce IP: 66.207.104.* 15.09.03, 15:48
      Ta bryczka swietnie sie nadaje na ruskie drogi. Ponadto nazwa ... hehe!
      Na szczescie bardzo malo pali i sie prawie nie psuje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka