Dodaj do ulubionych

dlaczego "bierze" olej??

IP: *.wil.pk.edu.pl 17.09.03, 13:29
ibiza silnik 1.4 MPI 8V (60 szkap)- silnik AKK. przebieg 45kkm mam go od
nowości, nie jeżdżę ostro (zwłaszcza przez pierwsze 2-3 tys km) a tu kilka
dni temu, na przeglądzie okazało się że olej jest na min. auto nie kopci,
rura wydechowa jest czysta, silnik nie ma wycieków, płyn w chłodnicy czysty -
o co chodzi, szykuje mi się remoncik???? nie chcę...
Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.netspeed.com.au 17.09.03, 13:46
      Olej niewlasciwy ? Za rzadki ? Od kiedy jest takie zuzycie oleju? Uszkdzone
      uszczeki gumowe trzonkow zaworow ? Za malo podales informacji.
      • Gość: pilot Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.wil.pk.edu.pl 17.09.03, 14:07
        od nowości był olej Shell pełny syntetyk 5W40 (oczywiście zmieniany co 15kkm)
        ubytek zauważyłem przed 45kkm
        czy możliwe jest by uszczelki trzonków zaworów już padły?
        • Gość: Radek Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.tu.ok.cox.net 18.09.03, 08:49
          > od nowości był olej Shell pełny syntetyk 5W40 (oczywiście zmieniany co
          > 15kkm)

I tu jest drugi blad, silniki sie dociera na oleju mineralnym dopiero po
          dotarciu zmnienia sie na syntetyk
    • Gość: Marek Re: dlaczego 'bierze' olej?? IP: *.atlanta.ga.us 17.09.03, 14:09
      A moze tak jak u mnie - niedokrecona miska i sie leje?
      • Gość: pilot Re: dlaczego 'bierze' olej?? IP: *.wil.pk.edu.pl 17.09.03, 14:13
        od spodu jest suchy. już nic nie rozumię.
        ale sprawdzę śruby
        • Gość: Marek Re: dlaczego 'bierze' olej?? IP: *.atlanta.ga.us 17.09.03, 14:15
          Sprobuj go zalac innym olejem. Mialem kiedys Hyundai'a
          Pony ktory chcial jezdzic wylacznie na olejach Castrol.
          Wszystkie inne zzeral w zdumiewajacym tempie.
          • Gość: A Re: dlaczego 'bierze' olej?? IP: *.netspeed.com.au 17.09.03, 15:41
            Z tego co piszesz moze wynikac, ze w ciagu letnich upalow silnik mogl brac
            troche wiecej oleju. Jezeli pokazywany stan w dniu wymiany byl nieco wiecej
            niz posrodku miarki a po 15k jest ok. minimum - to ja nie widze zadnego
            problemu. Po zalaniu nowym dobrym olejem sprawdzaj stan co kilka dni. Sprawdz
            dokladnie czy nie ma przeciekow.
            Pozdrowienia,
            A
            • Gość: sebabial Re: dlaczego 'bierze' olej?? IP: *.bialan.pl 17.09.03, 19:06
              Jeśli auto spożywa dużo oleju, to przyczyną tego mogą być uszcelniacze olejowe
              znajdujące się w głowicy, poniważ po pewnym czasie użytkowana guma staje się
              twarda jak kamień i nie spełnia swego zadania. W skutek tego dochodzi do
              przenikania oleju do komory spalania, efektem tego(może nie zauważyłeś)może
              być przy porannym odpaleniu puszczenie niewielkiej ilości dymku.
    • Gość: Radek Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.tu.ok.cox.net 18.09.03, 08:46
      > ibiza silnik 1.4 MPI 8V (60 szkap)- silnik AKK. przebieg 45kkm mam go od
      > nowości, nie jeżdżę ostro (zwłaszcza przez pierwsze 2-3 tys km)

I to byl blad.
    • Gość: Henry Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.telia.com 18.09.03, 08:57
      Pilocie ,zmieniaszolej co 15 000km???,no to nic dziwnego ze sa ubytki,slyszales
      kiedys ze olej sie starzeje?,syntetyk rowniez. Lepiej jest dla motoru zmienic
      olej tanszy(i filter) co 6-ty miesiac,niz wlac "super extra" i jezdzic na tym
      18-24mcy. To nie wina auta/motoru ze w takich ilosciach olej bierze,to zalezy
      od kierowcy/wl.auta . Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: pilot Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.wil.pk.edu.pl 18.09.03, 09:19
        zmieniam olej co 15kkm, zgodnie z książką przeglądów. ten dystans robię w 6-8
        miesięcy, więc raczej nie ma szans na zestarzenie się oleju.
        leję shell syntetyk, bo taki był od nowości i taki zaleca producent. wim że
        marki oleju przypisane do danego samochodu zależą w głównej mierze od układów i
        układzików, ale chyba lepkość oleju to sprawa projektanta silnika.
        staram się robić dokładnie tak jak zaleca instrukcja nic więcej.

to mam jeszcze jedno pytanie: czy teraz mogę zmienic olej na innej marki a
        jeżeli tak to co polecacie?? ( firmę, lepkość i czy to ma być syntetyk czy
        półsyntetyk)
        wielkie dzięki za pomoc
        pozdr
        • Gość: A Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.netspeed.com.au 18.09.03, 09:53
          Jak juz powyzej napisalem, najprawdopodobniej nie masz zadnego "problemu"
          zuzycia oleju. Silnik musi brac troche oleju, taka jest jego konstrukcja.
          Jesli chcesz zmienic olej na inny - tanszy to tez jest OK. "Pomiedzy zmianami"
          przepisanymi przez fabryke ja zmieniam w polowie tego przebiegu jeden raz.
          Jesli chodzi o wlasciwosci smarne oleju, to powinny byc takie jak mowi
          instrukcja. Tu nie mozna eksprymentowac a oszczednosc jest praktycznie zadna.
          Olej pol-syntetyk jest bardzo dobry.
          Pozdrowienia,
          A
        • Gość: Henry Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.telia.com 18.09.03, 10:21
          Trzymaj sie tej samej marki oleju,mozesz jednak zmienic viskositet ,gdy motor
          bedzie "zbyt dotarty" wlej Castrol 5W50 -to dla starszych aut,zwieksza
          cisnienie w cylindrach i zmniejsza zuzycie motoru/ubytki oleju.
          Mnie sie nigdy nie zdarzylo by w przeciagu 6-ciu mcy. motor w ktorymkolwiek z
          moich aut bral olej(Mazda 323,Mazda Xedos i Corolla 1,6 CC)zawsze jezdze na
          Castrolu . Pzdr.
          ________________________________________________________________________________
    • Gość: Z^2 Re: dlaczego "bierze" olej?? IP: *.opisik.pulawy.pl 18.09.03, 10:06
      Jeżeli silnik jest suchy a z rury wydechowej nie wydobywa się niebieski dym to
      przyczyna może być w błędzie podczas pomiaru poziomu oleju. Można założyć, że
      ubytek oleju 1 l na 10.000 km jest dopuszczalny.
      Pozdrawiam
      Z^2
      • Gość: tyskipio Re: dlaczego 'bierze' olej?? IP: *.mofnet.gov.pl 18.09.03, 10:21
        Ja po zamontowaniu LPG w Mondeo (z 98r., miał wtedy przebieg 153tyś km, nie
        wiem, czy przed zamontowaniem gazu spalał olej, bo zaraz po zakupie samochodu
        zamontowałem gaz) zauważyłem, że z rurki od odpowietrzania korbowodu wydobywa
        się para olejowa, przed zamontowaniem LPG nie sprawdzałem tej rurki:(:(
        Zmieniłem olej z Mobila 5/50 (był wlewany od nowości, auto od 1-go właściciela)
        na Castrol Magnatec 10/40 (klasa jakości - SL/CF, czyli najwyższa)i w rurce już
        olej nie "paruje", nie widzę zauważalnego brania oleju, może jest jak już ale
        minimalne, prawie niezauważalne.
        Polecam Magnatec.
        Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka