Dodaj do ulubionych

Zawieszenie BMW x3

01.06.08, 23:02
Kupiłem takie autko z pakietem sportowym,i niestety w czasie jazdy
po polskich drogach można sobie odbić nerki.Zawieszenie jest super
twarde,więc mam pytanie do zanwców lub ewentualnych użytkowników czy
można je wymienic na standardowe.
Obserwuj wątek
    • v-6 Re: Zawieszenie BMW x3 02.06.08, 00:44
      Witam!
      1. Jeśli auto jest nowe, możesz mieć problem z gwarancją, nawet jeśli przeróbki podjęło by się ASO. Miałem ten sam problem w usportowionej vectrze, musiałem odpuścić.
      2. Jeśli nie jest nowe, a ty jesteś z Warszawy lub okolic, sprawdź:
      www.bmwservice.pl/
      Odpowiedzą na twoje pytanie. Myślę, że jak oni tego nie zrobią, to nikt nie zrobi.
      3. Muszę cię zmartwić - jeździłem trochę x3 ze standardowym zawieszeniem i też jest twarde jak cholera. Może gra niewarta świeczki...
      Pozdrawiam
      v-6

• kris7109 Do: v-6 02.06.08, 09:02
      Autko nie jest nowe,więc problem z gwarancją odpada,salon i serwis
      BMW we Wrocławiu powiedział mi że wymiana zawieszenia na standard
      pomoże-tylko cena jest ,,niezła''.Oczywiście czytałem że normalne
      zawieszenie też jest twarde jak diabli.Podobne auto mają znajomi i
      jest jakby niższe ,a zawieszenie w miarę miękkie (może przerobione
      niestandardowo).Więc może warto ,bo samochód kupiliśmy jako wypadowy
      w dalsze trasy ,ale z tym zawieszenie to nie wyobrażam 500 km po
      naszych drogach szczególnie na tylnej kanapie.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Do: v-6 02.06.08, 09:53
        Zdaje się, że w X3 są opony typu run-flat (konstrukcyjnie
        niemiłosiernie twarde), można je wymienić na zwykłe + wymiana felg
        na minimalne (jeżeli masz ponadstandardowe).
      • v-6 Re: Do: v-6 02.06.08, 10:17
        Witam!
        Niestety nie znam namiarów na "magików" od bmw we Wrocławiu, ale na pewno jacyś są. Jest oczywiście sposób prostszy i tańszy (zapewne) - wymiana kół. Jakie masz opony? Jeśli runflaty, to sama zamiana na zwykłe pomoże. W skład pakietu sportowego bmw wchodzą pewnie jakieś wielkie felgi i niskie, szerokie opony. Powinno być miejsce na wymianę na mniejsze felgi i opony o większym profilu, tj. wyższe. Ograniczeniem jest wielkość tarcz hamulcowych - muszą się "zmieścić" w nowych felgach. Moim zdaniem w tej sprawie też trzeba poradzić się serwisu, skoro już rozmawiałeś z nimi o zawieszeniu. Jeśli jesteś miłośnikiem szybkiej jazdy po zakrętach i ostrych hamowań, to raczej nie powinieneś zmieniać szerokości opon, ale jeśli jeździsz w miarę normalnie (nawet szybko) to podejrzewam, że twoje opony są tak szerokie, że nawet o dwa rozmiary węższe nie wpłyną na bezpieczeństwo. A będzie lepiej w koleinach i bezpieczniej przy szybkim przejeżdżaniu kałuż. Jednak na wyboje najbardziej pomaga wysokośc opony, szczególnie że te niższe są robione z twardszej gumy (zwłaszcza ich boki), co dodatkowo obniża komfort. Ale taka operacja też kosztuje, bo przecież do bmw nie założysz byle czego. Ale może twoje opony mają już swój przebieg i niedługo i tak musiałbyś je zmieniać? Tak czy siak, to jest ładnych parę złotych do tyłu, dlatego wolałbym poradzić się fachowca niż np. bezkrytycznie pójść za radą kogoś z forum bmw (a jest parę). Zwłaszcza, że oni tam kombinują w kierunku dokładnie odwrotnym, tuningowym ...
        Pozdrawiam
        v-6
        • kris7109 Re: Do: v-6 02.06.08, 10:33
          Dzięki za cenne porady, napewno z niektórych skorzystam,bo X3 poza
          tym cholernym zawieszeniem to autko bardzo dobre
          (silnik ,hamulce).Mam oponki 235/55 R17 103H Michelina wg minie
          chyba optymalne do tego auta (ale mogę się mylić).Jak już
          wspomniałem znajomi mają podobną szerokość opon ,a komfort jazdy
          zupełnie inny może problem tkwi właśnie w tym zawieszeniu.Jeździłem
          nowym X3 w salonie i też nie było tak radykalnie twarde. Powiem
          szczerze jestem troszkę podłamany ,ale nie chciałbym wywalić kupy
          kasy za wymianę zawieszenia na ,,takie same''.
          • v-6 Re: Do: v-6 02.06.08, 11:07
            Niestety, jak masz felgi 17" i profil 55 to nie ma co zmieniać ... Zadzwoń może do warsztatu, którego link ci podałem i pogadaj o problemie. Zainwestujesz tylko w międzymiastową ... Może oni znają kogoś, kto bawi się w takie nietypowe sprawy w bmw w twojej okolicy. Albo szukaj sam, możesz wrzucić temat na forum bmw, są ogólnopolskie i regionalne, ale nie wiem, czy wrocławskie.
            Powodzenia
            v-6
            • kodem_pl Jest co zmieniac... 02.06.08, 13:41
              Jesli ma runflaty. Subiektywnie, osobowe BMW, jest bardziej komfortowe na 19
              calowych felgach i oponach bez run-flat, niz na 17 calowkach z runflatem. Wiec
              jezeli na tych 17 ma runflat to niech go wymieni i cieszy sie innym autem:-D
              • v-6 Jest co zmieniać? Chyba nie... 02.06.08, 15:59
                Runflaty Michelina mają oznaczenie ZP. Jeśli kris podał nam pełną nazwę, to ma zwykłe. Co do reszty - masz rację, też nie cierpię tego wynalazku.
                Pozdrawiam
                v-6
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Do: v-6 02.06.08, 14:48
            A sprawdzałeś ciśnienie w oponach? :-) Zakładasz 215/60 R17 96H
            zwykłe (nie runflat) i cieszysz się życiem.
            • v-6 Re: Do: v-6 02.06.08, 16:35
              duze_a_male_d_duze_m napisał:

> A sprawdzałeś ciśnienie w oponach? :-) Zakładasz 215/60 R17 96H
              > zwykłe (nie runflat) i cieszysz się życiem.
              Niestety, bardzo się nie nacieszy: wysokość opony 235/55 to 129,25 mm.(takie ma). Wysokość opony 215/60 to 129 mm.(takie mu radzisz). Na wybojach, które najbardziej mu doskwierają, nie będzie różnicy.
              Pozdrawiam
              v-6
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Do: v-6 02.06.08, 17:15
                Oblicznia ok, zresztą nie mogło by inaczej, ale opona węższa będzie
                zawsze bardziej komfortowa. Przy zakupie nowych warto to rozważyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka