Dodaj do ulubionych

Nowe Audi S4 bez V8

23.06.08, 21:03
www.autozeitung.de/online/render.php?render=0133455
Zamiast niego - podkręcona wersja dyskutowanego tu już V6 3,0 TFSI, w S4 o mocy ok. 350 KM. Jednak RS4 zachowa silnik V8. W sumie decyzja jak decyzja, S4 z V8 i tak nie miałoby bezpośredniego odpowiednika u konkurencji, na M3 i C63 za słabe, na konkurenta 335i za drogie. Ceny paliwa wymuszają chyba pierwsze oszczędności nawet w wyższych klasach cenowych i lecą cylindry.

Można może oczekiwać, że pojawi się wzmocniona wersja 3,0 biturbo BMW (340i albo jakoś tak?). A może nie.
Obserwuj wątek
    • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 24.06.08, 08:38
      Nie znam niemieckiego, ale czy tam nie jest napisane, że standardowa
      ( nie S4 )wersja przyspiesza do 100 km/h w 6,3 sek. ?
      Jeśli tak to trochę słabo np. w porównaniu ze wzmocnionym 2,0 TFSI
      ( 211 KM / 350 Nm ), który wszedł do oferty silnikowej A4 i
      przyspiesza w 6,7 sek.
      • karakalla Re: Nowe Audi S4 bez V8 24.06.08, 10:22
        Nie bardzo rozumiem, co oni porównują w tym artykule jeśli chodzi o przyspieszenia, wychodziłoby, że 3,2 FSI (bo chyba nie stary 220-konny 3,0) z 3,0 TFSI, nie wiadomo w jakim pojeździe, chyba w A6, bo tam ma ten 290-konny zadebiutować, a w takim razie z quattro i może z tiptronikiem, tak że znowu trudno porównywać z turbo 2,0 w A4 ośce z manualem.
        • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 24.06.08, 10:47
          karakalla napisał:
          trudno porównywać z turbo 2,0 w A4 ośce z manualem

Z manualem, ale quattro.
          www.audi.de/audi/de/de2/neuwagen/a4/avant/technische_daten.html?carlineLeft=%2Fetc%2Fvehiclestore%2F50100%2Fa4%
          2Fa4avant&modelLeft=8k5069_0_gwmcwmc&carlineRight=%2Fetc%
          2Fvehiclestore%2F50100%2Fa4%2Fa4avant&modelRight=
          • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 24.06.08, 18:06
            Gdyby rzeczywiście przyspieszenie A4 3,0 TFSI 290 KM wynosiło 6,3
            sek.to byłoby dokładnie tyle samo co 3,0 TDI 240 KM ( a zdarza się,
            że mierzone ten ma minimalnie lepsze ).Dziwne...
            Chyba, że 3,0 TFSI będzie nastawiony na jakąś superelastyczność
            ( tak sobie spekuluję ).
            • sniperslaststand Re: Nowe Audi S4 bez V8 25.06.08, 13:09
              Dane dotyczące V6 3.0 TFSI zostały przedrukowane albo z wcześniej piszącego o tym AMuS albo z materiałów prasowych Audi i dotyczyły A6, gdyż o tym aucie była mowa w artykule AMuS traktującym o nowym sześciocylindorywm silniku z kompresorem.

AZ pisał o S4, jednocześnie myląco cytując dane dotyczące A6, stąd nieporozumienie.

Byłoby fizycznie nierealne, aby V6 TFSI z mocą około trzystu koni był wolniejszy od 3.0 TDI z mocą znacznie słabszą. Możliwe byłoby to albo przy zupelnie nielogicznie zestopniowanej skrzyni biegów albo dociążenia samochodu albo jeśli przebieg mocy V6 TFSI wyglądał jak prosta linia mocy o bardzo niskiej wartości przez cały czas i jeden pik sięgający trzystu koni gdzieś przy wysokim obrotach. Takiego silnika, nawet naturalnie zasilanego powietrzem, chyba nawet nie da się zbudować, zawsze będzie w najgorszym przypadku pagurek (wykresu mocy) o bardzo stromym zboczu, o nachyleniu większym niż 45 stopni. Tymczasem TFSI, jak większość silników doładowanych, ma w kluczowym użytkowym zakresie obrotów wzrost mocy liniowy, tym samym płaski wykres momentu obrotowego (który jest stosunkiem mocy do obrotów). Więc po prostu musi przyspieszyć auto szybciej niż 3.0 TDI, bo, mając wyższą moc i taki jej przebieg jak opisano, wygeneruje podczas przekręcenia się przez skalę obrotomierza przy przyspieszaniu więcej energii.

Co do tematu, RS4 będzie miało V8 biturbo. A w każdym razie RS5 na pewno. Więc Audi ponownie, w wyścigu zbrojeń z BMW broni się doładowaniem. Po części musi, aby skompensować wysokie straty mocy na trzech dyferencjałach swoich aut i spowodowane wyższą masą, w porównaniu ze znacznie mniejszymi stratami dla adekwatnego BMW.

Kolejnym powodem wprowadzenia V6 zamiast V8 do S4 jest zwiększenie atracyjności przyszłego modelu RS4. Poprzednie generacje S4 i RS4 to w zasadzie niewielki tuning auta i zdecydowanie nieadekwatny do tego wzrost ceny.

PS. Jakiś czas temu dziwiłeś się, czemu polecam komuś Beetle'a nad Golfa, wprowadzając w konteks "lubienie samochodów", a ja nie odpowiedziałem. Być może niedokładnie się wyraziłem, miałem na myśli i "lubienie samochodów" i przywiązywanie wagi do awangardy i nietypowości jednocześnie. Po prostu - są auta stylizowane zachowawczo i nastawione na praktyczność, i auta dokładnie odwrotne. Przykładem może być dowolny mikrovan w stylu Seata Altea lub Scenica albo VW Passat i np. Alfa Romeo 159. Albo dowolny sedan i coupe. Prawie za każdym razem auta z pierwszej grupy będą w sensie użytkowym lepsze, a z drugiej gorsze, i będzie to spowodowane tym, że awangardowe kształtowanie nadwozia sprowadza się do minimalizacji pudełkowości auta, tym samym zmniejszania jego przestrzeni we wnętrzu czy bagażniku. I tutaj każdy może sobie wybrać, co woli.

Producenci obecnie starają się stylizować auta tak, aby nawet te praktyczne pudełka w styli minivanów czy kombi, czy nawet sedanów, wyglądały coraz lepiej. Ale auta awangardowe ewoluują tak samo i sportowe, ładnie narysowane sedany czy coupe i tak nie będą wyglądać lepiej niż auta praktyczne.

Do tego dochodzi fakt, że auta niepraktyczne są z natury rzeczy sprzedawane w mniejszej ilości egzemplarzy, więc styliści mogą sobie pozwolić na więcej awangardy w podejści do kształtów nadwozia.

Tutaj następuje rozdzielenie kupujących na tych, którzy traktują auto jako narzędzie a tych, którzy podchodzą do niego jak do wysiłku artysty.

I tak samo jest z Golfem i Beetle. Owszem, 5 technicznie przeważa wszędzie, ale... jest tylko Golfem, praktycznym autem o mało ciekawej stylizacji. Po tej dysyski wpadały mi w oczy Beetle na drodze i wyglądały sto razy lepiej niż nawet rasowane stylizacyjnie Golfy. Za cenę gorszej technologii i praktyczności.

Może parę przykładów obrazkowych dla ilustracji praktyczności kontra urody:

autozeitung.de/online/bildDB/122044_700.jpg vs autozeitung.de/online/bildDB/37299_700.jpg

autozeitung.de/online/bildDB/122046_700.jpg vs autozeitung.de/online/bildDB/37303_700.jpg

autozeitung.de/online/bildDB/122054_700.jpg vs autozeitung.de/online/bildDB/37295_700.jpg

autozeitung.de/online/bildDB/122080_700.jpg vs autozeitung.de/online/bildDB/96083_700.jpg

autozeitung.de/online/bildDB/122084_700.jpg vs autozeitung.de/online/bildDB/96107_700.jpg

---
              youtube.com/watch?v=VFQ3gGzyNG0
              • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 25.06.08, 14:29
                sniperslaststand napisał:
                > PS. Jakiś czas temu dziwiłeś się, czemu polecam komuś Beetle'a nad
                Golfa, wprow
                > adzając w konteks "lubienie samochodów", a ja nie odpowiedziałem.

To było bardziej pytanie retoryczne niż zdziwienie.
                Zrozumiałem Twoją myśl, natomiast w zasadzie z prawie wszystkim
                co piszesz zupełnie się nie zgadzam.

Po tej dyskusji wpadały mi w oczy Beetle na drodze i wyglądały sto
                razy lepiej niż nawet rasowane stylizacyjnie Golfy.

One nie wyglądały lepiej, a jedynie Tobie podobały się bardziej.
                Moim zdaniem Beetle jest stylizacyjnym koszmarem ( obok kilku innych
                aut ).

• sniperslaststand Re: Nowe Audi S4 bez V8 25.06.08, 15:00
                  mameja21 napisał:

> One nie wyglądały lepiej, a jedynie Tobie podobały się bardziej.
                  > Moim zdaniem Beetle jest stylizacyjnym koszmarem ( obok kilku innych
                  > aut ).

Dobrze, to uogólnijmy, jako że podobanie się jest istotnie kwestią gustu.

Są auta praktyczne, stylizowane standardowo (Golf) i niepraktyczne, stylizowane niestandardowo-awangardowo (Beetle i wiele innych).

Te pierwsze są bardzo pospolite - zupełna masówka, te drugie pozwalają się wyróżnić w tłumie.

Osobiście preferuję opcję nr 2 i tak też sugerowałem pytającej.

---
                  Moja ulubiona tancerka: youtube.com/watch?v=VFQ3gGzyNG0
                  i moja ulubiona kierowniczka: www.kati-droste.de/galerie_2008.php
    • karakalla Re: Nowe Audi S4 bez V8 23.09.08, 10:36
      Tak podbijam, bo pojawiły się już ostateczne specyfikacje.

www.autozeitung.de/online/render.php?render=0146654
      3,0 TFSI, 333 KM, 440 Nm. Bardzo naprawdę ciekawe, na ile realne są zapowiedzi Audi dotyczące zbicia zużycia paliwa, wprawdzie wartości 9,7 czy 9,9 litra można od razu włożyć między bajki, jednak coś tam może udało się obniżyć w stosunku do zużycia wynoszącego dla S5 z 354-konnym silnikiem średnio 13,8 litra.

Przy okazji, rzeczywista moc tak tego, jak i 290-konnego TFSI może być sporo wyższa.

Tu:

www.autobild.de/artikel/vier-sportliche-kombis-im-test_783284.html
      są ciekawe wartości z hamowni, w nominalnie 306-konnym 335i klient dostaje w ramach gratisu 42 konie...
      • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 23.09.08, 10:45
        karakalla napisał:
        3,0 TFSI, 333 KM, 440 Nm.

Zawiedziony jestem nieznacznym wzrostem momentu obrotowego w stosunku
        do bazy ( 420 Nm ).
        • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 23.09.08, 10:51
          Czy dobrze odczytałem ( nie znam niemieckiego ), że w standardzie
          bedzie skrzynia 6-biegowa ręczna, a za dopłatą 7- biegowy S-Tronic ?
          Ten moment jest taki, a nie inny być może ze wzlędu na możliwości
          S - Tronica ( DSG w Volkswagenie przenosi do 350 Nm ).
          • karakalla Re: Nowe Audi S4 bez V8 23.09.08, 11:01
            Dobrze, będzie S-tronic. Ale według informacji publikowanych wcześniej obecna wersja S-tronika przenosi momenty do 550 Nm, czyli powinna teoretycznie dać radę nawet w S6 (nie wiadomo, jakie momenty zostaną wyciągnięte w RS4/5). Może poniechanie nadmiernego forsowania jednostki miało na celu po prostu zapewnienie większej trwałości.
            • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 23.09.08, 11:11
              karakalla napisał:
              Dobrze, będzie S-tronic. Ale według informacji publikowanych
              wcześniej obecna wersja S-tronika przenosi momenty do 550 Nm,

Więc tym bardziej zastanawia mnie dlaczego tak nieznacznie ( 5 % )
              podniesiony jest moment obrotowy w stosunku do wersji "cywilnej".
              • karakalla Re: Nowe Audi S4 bez V8 23.09.08, 22:54
                > Więc tym bardziej zastanawia mnie dlaczego tak nieznacznie ( 5 % )
                > podniesiony jest moment obrotowy w stosunku do wersji "cywilnej".

Możesz zawsze poczekać na RS4, premiera też tuż-tuż, jeszcze parę miesięcy. Poza tym 3,0 TFSI będzie chyba bardzo podatny na wszelkie modyfikacje podnoszące parametry, jak tylko trafi na rynek, tunerzy rzucą się na niego, za 2-3 tys. € dostaniesz pewnie niedługo pakiet podręcający go do pod 400 KM i z 500 Nm... Tak że desperacji nie ma.
                • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 24.09.08, 08:41
                  karakalla napisał
                  Poza tym 3,0 TFSI będzie chyba bardzo podatny na wszelkie
                  modyfikacje podnoszące parametry

Akurat do tego odnosiłbym się dosyc sceptycznie - w silnikach
                  z turbiną można dokonać modyfikacji poprzez elektronikę. Tutaj
                  jest silnik z kompresorem, który "napędzany" jest mechanicznie
                  i chyba niezbędne byłyby przeróbki mechaniczne, a to już grubsza
                  sprawa.
                  A ten S4 ma wejść na rynek chyba dopiero w marcu, czy się mylę ?
                  • karakalla Re: Nowe Audi S4 bez V8 24.09.08, 09:43
                    Pewnie i grubsza, dlatego myślałem raczej o firmach typu ABT czy MTM niż Zenek&Zdzisiek. Tam oferowane są kity np. do 1,4 TSI, a nawet Audi RS6. Brabus tuninguje Mercedesa 200 K i tak dalej.

Tak, u dealerów ma się owo S4 pojawić w marcu.
                    • mameja21 Re: Nowe Audi S4 bez V8 24.09.08, 09:59
                      karakalla napisał:
                      > Pewnie i grubsza, dlatego myślałem raczej o firmach typu ABT czy
                      MTM niż Zenek&
                      > Zdzisiek. Tam oferowane są kity np. do 1,4 TSI, a nawet Audi RS6.
                      Brabus tuning
                      > uje Mercedesa 200 K i tak dalej.
                      >
                      > Tak, u dealerów ma się owo S4 pojawić w marcu.

W swoim czasie bardzo mocno interesowałem sie tuningiem silnika
                      ( sam chciałem to zrobić w aucie, które miałem kilka lat temu )
                      i wniosek był taki, że jeśli chodzi o firmy niemieckie - zwałaszcza
                      Brabusa i MTM - to sprawy wcale nie wyglądają tak optymistycznie
                      jak by się mogło wydawać. Podobno MTM nagminnie podaje mocno
                      zawyżone parametry swoich modyfikacji, co wykazują badania na
                      niezależnych hamowniach.
                      I okazuje się, że jest w Polsce klku naprawdę dobrych tunerów,
                      którzy nie muszą mieć żadnych kompleksów względem niemieckich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka