pindoll 13.07.08, 16:21 motoryzacja.interia.pl/samochody/producenci/news/mazda-szaleje,1145274 a 3.7 l V6 to krok do klasy premium :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
piesior666 Re: mazda idzie jak burza :) 13.07.08, 16:49 Kosmicznie fajnie wygladajaca maszyna. Link Zgłoś
k2i mamejo21 zobacz... 13.07.08, 20:55 ... jak świat chętnie kupuje ten "chiński złom" ............................... Mazda 6 cudeńko Link Zgłoś
karakalla Re: mazda idzie jak burza :) 14.07.08, 08:54 3,7 do Europy - ciekawe, ciekawe. Zamiast turbodoładowanego MPS? Tyle że w Ameryce, nie obrażając tu nikogo, jedostki o tym kalibrze pakuje się nie do klasy premium, tylko tzw. midsize moderately priced cars, jak Toyota Camry czy Honda Accord (znaczy do premium też, ale sam silnik o tej pojemności jej nie czyni). Link Zgłoś
sniperslaststand Re: mazda idzie jak burza :) 14.07.08, 10:35 karakalla napisał: > 3,7 do Europy - ciekawe, ciekawe. Zamiast turbodoładowanego MPS? No właśnie. Pomysł skazany na niepowodzenie. > Tyle że w Ameryce, nie obrażając tu nikogo, jedostki o tym > kalibrze pakuje się nie do klasy premium, tylko tzw. midsize > moderately priced cars, jak Toyota Camry czy Honda A > ccord (znaczy do premium też, ale sam silnik o tej pojemności jej > nie czyni). Wszystko prawda. Warto jednak podkreślić jeden znak postępu - amerykańska wersja auta wygląda tak samo dobrze/lepiej niż europejska. Nikt tego auta celowo nie zeszpecił. Coś, co się nie zdarza u Japończyków, w euroboxach zresztą też. Przykłady: Stary Accord EU: en.wikipedia.org/wiki/Image:2003-2004_Honda_Accord_LX_sedan.jpg USA: en.wikipedia.org/wiki/Image:Honda_Accord_front_20070928.jpg Nowy Accord: EU: images.paultan.org/images/Honda_Accord_Euro_Photos_1_Large.jpg USA: en.wikipedia.org/wiki/Image:2008_Honda_Accord.jpg Stary Focus EU: en.wikipedia.org/wiki/Image:Fordfocusst170impblue.jpg USA: en.wikipedia.org/wiki/Image:05_Ford_Focus_ZX3.jpg Nowy Focus EU: en.wikipedia.org/wiki/Image:Ford_Focus_front_20080409.jpg USA: (i teraz uwaga, bo jedzie szlagier) en.wikipedia.org/wiki/Image:2008_Ford_Focus_SE_sedan.jpg Link Zgłoś
plawski Re: mazda idzie jak burza :) 14.07.08, 11:13 sniperslaststand napisał: USA: (i teraz uwaga, bo jedzie szlagier) en.wikipedia.org/wiki/Image:2008_Ford_Focus_SE_sedan.jpg Ło matko jedyna!!!! Przestań!!! Link Zgłoś
sniperslaststand Re: mazda idzie jak burza :) 14.07.08, 11:26 plawski napisał: > sniperslaststand napisał: > > USA: (i teraz uwaga, bo jedzie szlagier) en.wikipedia.org/wiki/Image:2008_Ford_Focus_SE_sedan.jpg > > Ło matko jedyna!!!! Przestań!!! To nie ja, to oni: www.ford.com/about-ford/company-information/corporate-governance/corporate-officers/ford-officers-802p www.ford.com/about-ford/company-information/corporate-governance/board-of-directors/board-of-directors-801p Link Zgłoś
bassooner Re: mazda idzie jak burza :) 16.07.08, 11:34 sniperslaststand napisał: > To nie ja, to oni: > >www.ford.com/about-ford/company-information/corporate-governance/corporate-officers/ford-officers-802p > www.ford.com/about-ford/company-information/corporate-governance/board-of-directors/board-of __________________________________________________________________ O Dżizyz... ale brzydactwo, ten kolor, muskulatura i ten okapnik z tyłu...:-((( Link Zgłoś
karakalla Re: mazda idzie jak burza :) 14.07.08, 12:25 sniperslaststand napisał: > karakalla napisał: > > > 3,7 do Europy - ciekawe, ciekawe. Zamiast turbodoładowanego MPS? > > No właśnie. Pomysł skazany na niepowodzenie. Może Mazda olała MPS-a z uwagi na słabą sprzedaż poprzedniego wariantu? 3,7 już jest, więc ganz egal. Tylko że tu nie ma 4x4, trochę brzydko się bawią. > USA: (i teraz uwaga, bo jedzie szlagier) I tak nie pokazałeś najgorszego, ja będę jednak bezlitosny. bi.gazeta.pl/im/9/5208/z5208059X.jpg Link Zgłoś
jaki71 Re: mazda idzie jak burza :) 15.07.08, 06:47 Bardzo lubię twoje akademickie podejście do tematu ale tym razem spłyciłeś temat. Europejski Accord to w USA Acura TSX, a Amerykański Accord to bardziej europejski Legend :) Link Zgłoś
karakalla Re: mazda idzie jak burza :) 15.07.08, 17:30 jaki71 napisał: > Amerykański Accord to bardziej > europejski Legend :) Teza zaiste ciekawa, chyba nie ma żadnego większego pokrewieństwa między USAccordem a Acurą RL/Hondą Legend. Link Zgłoś
sniperslaststand Re: mazda idzie jak burza :) 15.07.08, 18:24 jaki71 napisał: > Bardzo lubię twoje akademickie podejście do tematu Dziękuję za uznanie. > ale tym razem spłyciłeś temat. Europejski Accord to w USA Acura > TSX, a Amerykański Accord to bardziej europejski Legend :) W sensie wyglądu Accordów i rozmiarów, to jak najbardziej masz rację. Sam jednak miałem bardziej na myśli adresowanie auta do klienta. Można powiedzieć, że europejski Accord jest adresowany do tej samej grupy społecznej, co Accord amerykański. No i z powodu specyfiki rynku, ten ostatni jest większy no i... bardziej bezpłciowo stylizowany. To miałem na myśli - różnice preferencji i podejścia stylistów przy tworzeniu produktu dla tej samej grupy docelowej. Acura TSX niby ma mieć na USA jakiś tam większy prestiż, jako auto mniejsze i usportowione (sztywniej zawieszone pewnie) i znacznie droższe (Accord sedan w USA zaczyna się od 20 tys. USD MSRP, Acura TSX od 28 tys.), tym samym jest pewnie adresowana do innej grupy konsumenckiej, stąd odniesienie się nie do niej a normalnego amerykańskiego Accorda w porównaniu. ****************** karakalla napisał: > jaki71 napisał: > > > Amerykański Accord to bardziej > > europejski Legend :) > > Teza zaiste ciekawa, chyba nie ma żadnego większego pokrewieństwa między USAcco > rdem a Acurą RL/Hondą Legend. Na pewno? Patrzyłem na wiki i istotnie, nic nie pisano o pokrewieństwie. Ale np. rozstaw osi obecnego Accorda USA jest identyczny z rostawem Acury RL. Nie chciało mi się za bardzo szukać dalej, ale może płyty podwoziowe są dzielone (i są jednocześnie rozciągniętą wersją Accorda EU/Acury TSX). Link Zgłoś
karakalla Re: mazda idzie jak burza :) 16.07.08, 10:46 sniperslaststand napisał: > Nie chciało mi się za bardzo szukać dalej, ale może płyty podwoziowe są dzielon > e (i są jednocześnie rozciągniętą wersją Accorda EU/Acury TSX). Też się nad tym zastanawiałem, podejrzenia budzi już sama konstrukcja RL/Legenda, czyli silnik poprzeczny. Czy Honda opracowując płytę od zera strzelałaby sobie w stopę uniemożliwiając praktycznie montaż V8 (którego zresztą nie mają, to inna sprawa)? W każdym razie w przypadku nowego RL/Legenda, który ma zastąpić obecnego, jako że ten okazał się niewypałem rynkowym, podejrzeń nie będzie — napęd zasadniczo tylny. Chyba, że sytuacja na rynku amerykańskim i ceny paliwa sprawią, że taki pojazd stanie się widmem, jak niegdyś Volvo S100 z V10... Link Zgłoś
regent206 Re: mazda idzie jak burza :) 14.07.08, 09:32 Świeża, atrakcyjna stylistyka ( nie żadne eksprymenty) w połączniu z wysoką jakością robią swoje... Link Zgłoś
rybkaw Re: mazda idzie jak burza :) 14.07.08, 12:04 Tylko wszedzie Mazda 6!Wszyscy to kupują , sprzedaja i kochaja ..A co z Mazdą 3 - ona jest o wiele bardziej chwalona i wyzsza w wielu rankingach (samochód roku, itp). Dlaczego więc tak mało popularna? Link Zgłoś
pindoll Re: mazda idzie jak burza :) 14.07.08, 14:11 rybkaw napisała: > Tylko wszedzie Mazda 6!Wszyscy to kupują , sprzedaja i kochaja ..A > co z Mazdą 3 - ona jest o wiele bardziej chwalona i wyzsza w wielu > rankingach (samochód roku, itp). > Dlaczego więc tak mało popularna? ..chyba jednak jest zbyt droga, a do tego to model powoli konczacy swoja kariere - nowy tuz tuz :) www.autogaleria.pl/forum/showthread.php?p=202061 Link Zgłoś
pindoll i jeszcze pare fotek 14.07.08, 14:14 www.worldcarfans.com/9080630.006/mazda3-concept-pictures-leaked Link Zgłoś
alfik7 I się zaczyna... 15.07.08, 07:24 Najpierw były achy echy nad toyotą, później nad hondą. Przez chwilę były próby z kią. Teraz czas na mazdę... O ludzie malutkie. Co trzeba mieć kompleksy... ? Link Zgłoś
pindoll Re: I się zaczyna... 15.07.08, 09:30 alfik7 napisał: > O ludzie malutkie. Co trzeba mieć kompleksy... ? rozumiem ze ciebie rajcuja watki typu "limuzyna z gazem do max 6 tysiecy zl - ktora??", ew: "golf II po pelnym tuninku optycznym - nie odpala, help!!!!" Link Zgłoś
alfik7 Nie rajcują. 15.07.08, 10:54 Jeżdżę tzw. "nówką" jeśli to ma jakieś znaczenie. Zdanie nt. używek zza Odry mam wyrobione. Bardziej mnie zastanawia to parcie na japonię. Najpierw była toyota i zachwyty. Potem się okazało, że wcale tak różowo z tojką nie jest a nowy auris/coroll/yaris to pomyłka. Później przyszła kolej na hondę. Ach ech jaki to super wózek, zanim się nie okazało, że lubi korodować i ma jeszcze kilka fajnych gadżetów w serii. Przez chwilę próbowała zabłysnąć kia. Zdeptano bo droższa o 20 tyś. zł. honda jest lepsza bez dwóch zdań. Teraz pora na mazdę. A przecież to tylko ford w innych blachach :) Żadnych tradycji. Po co te ideologie??? Link Zgłoś
k2i do alfik7 15.07.08, 12:40 kurcze mameja21 zmienił nick:) Oj tak są ochy i achy ale mazda jest naprawdę bardzo solidnym samochodem i wiele ogólnoświatowych testów to potwierdza, jednym, zbolączek mazdy jest to że korodują części blacharskie ale to juz zasługa forda, który jes dostarcza, reszta samochodu to juz jest w 100% japońska konstrukcja i to bardziej ford jest w niektórych momentach podobny do mazdy niż mazda do forda. Sytuacja jest podobna jak w renaulcie i nissanie, francuz przyszedł i niszczy markę nissana. Sam mam mazdę z 2003 roku i naprawde sprawuje się nienagannie Link Zgłoś
alfik7 Nie jestem żadna mameja :) 15.07.08, 14:39 Wiem, że zostanę zakrzyczany. Nie zamierzam być złośliwy. Ale co myślę o zjawisku mazdo-manii napisałem w poprzednich wpisach. BTW: czy poza tym, że mazda jak twierdzisz koroduje i jednocześnie jest bezawaryjna (!) - potrafi coś jeszcze? Dobrze jeździ, trzyma się drogi, hamuje, daje tzw. fun kierownikowi? Czy jedyna zaleta to bezawaryjność bo TUV/ADAC/GW forumowe spece tak twierdzą? Bo jeśli tylko bezawaryjność - to proponuję wydorośleć i się wygrzebać z piaskownicy. Jeśli jeszcze potrafi jeździć - nie było zdania powyżej :) Link Zgłoś
k2i Re: Nie jestem żadna mameja :) 15.07.08, 16:32 Wcale nie zostaniesz zakrzyczany:) To że szóstka koroduje a w szczególnoiści i w zasadzie tylko listwy drzwi to żadna tajemnica, ale ten samochód oprócz tego że jest bezawaryjny to wyobraź sobie że doskonale trzyma się drogi, ma znakomity desing i bardzo bogate wyposażenie w standardzie które o dziwo się nie psuje (tak jak to jest w innych markach, szczególnie w citroenach). Posiada znakomite przestronne wnętrza wykończone materiałami które jak jest na dworze -20st C nie skrzypi zaraz po uruchomieniu silnika (tragedia jest w oplach i VW pod tym względem). I ma ergonomicznie ułożone wszystkie przyciski tak że nie muszę sie przeciągać przez pół samochodu aby cos tam włączyć (takie sytuacje są w audi i VW) Ogólnie mazda mi przypadła do gustu ja w niej widzę większość zalet niż wad, ale to kwestia spojrzenia. A co do tego że zostaniesz zakrzyczany to nie sądzę gdyż to ja zawsze jestem zakrzyczany jak tylko podaję jakąś wadę niemieckiego samochodu ( w polsce jest tak że jak samochód niemiecki to znaczy że najlepszy, na szczęście pogląd ten się zmienia) Link Zgłoś
rybkaw Re: Nie jestem żadna mameja :) 15.07.08, 16:49 alfik7 napisał: > bezawaryjna (!) - potrafi coś jeszcze? Dobrze jeździ, trzyma się drogi, hamuje, > daje tzw. fun kierownikowi? No własnie o ten fun chodzi! Nie wiem jak oni to zrobili (nie zagłębiam sie w technikę) ale dla mnie najwieksza zaletą mojej M3 jest ogrooomna przyjemność jej prowadzenia. Jest silna i delikatna zarazem, swietnie trzyma sie drogi , zakrety bierze jak przyklejona do drogi.I tak pieknie wyglada...Świetna jest zwłaszcza na niższych biegach (co jak czytałam nie jest zaletą M6). Miałam kilka samochodow i ten jest najfajniejszy :-) A o Mazdach ostatnio sporo się pisze , bo znowu pojawiła się na rynku i przestaje być samochodem niszowym - wielu ludzi ciekawi co to takiego.Fakt, ze jej sława wyprzedziła u nas Mazdę. Link Zgłoś
piterpan34 Re: Nie rajcują. 15.07.08, 13:01 > A przecież to tylko ford w innych blachach :) Nie wiem dlaczego twierdzisz, że Mazda to Ford. To teorie powtarzane przez ludzi , którzy w ogóle nie mają pojęcia o samochodach i powtarzają bez sprawdzenia czy to prawda. Nowa Mazda 6 ma dużo wspólnego z Fordem Mondeo ale nie jest jego kopią!!! Link Zgłoś
rzuraw Re: mazda idzie jak burza :) 15.07.08, 11:28 Ta nowa Mazda sześć ma rewelacyjne nadwozie. Na zdjęcia wprost napatrzeć sie nie mogę.. No i Mazdy to nr.1 pod względem bezawaryjności, to coś znaczy! Nic dziwnego, że tak dobrze się sprzedają. Link Zgłoś