Dodaj do ulubionych

CVT - więcej zalet czy problemów.

31.07.08, 10:17
Nadszedł czas decyzji i okazuje się że do wyboru jest wersja lepiej wyposażona
ale z manualem, albo biedniejsza z automatem CVT. Cena w obu wypadkach
podobna. Teorie o CVT z grubsza znam, ale interesują mnie wrażenia z
codziennej eksploatacji, oraz jak wygląda sprawa serwisowania i ewentualnych
awarii. Jazda próbna tym wynalazkiem ma być za dopiero za tydzień wtedy
zobaczę jak się jeździ tramwajem na gumowych kołach...
Obserwuj wątek
    • trypel Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 10:25
      Dla mnie po przejechanych 8000 km bezstopniowa przekładnia to ideał. Cos tam
      podobno jest z awaryjnoscią ale dopiero po 150 tys wiec mnie nie dotyczy.
      Jezdzi sie jak z silnikiem elektrycznym :) i trezba bardzo uważać bo nie wiadomo
      kiedy jedzie sie dużo za szybko :)
      • jaki71 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 12:58
        A te problemy to jakiego typu? Pasek do wymiany? Pasek i koła do wymiany?
        Sterowanie kołami do wymiany? Czy cała skrzynia do wymiany?
        • trypel Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 13:11
          Nie wiem. Przeczytałem to tutaj. Że w moim multitronicu koło 150 tys zaczną sie
          problemy i to kosztowne. A ponieważ przy 150 tys akurat oddaje auto wiec sie nie
          przejmuje.
          Na razie jest idealnie.
        • v-6 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 00:11
          Witam!
          Po pierwsze, w nowych CVT są już łańcuchy zamiast pasków. Po drugie, wieści o drogich awariach w okolicy 150 kkm dotyczyły konkretnie multitronica z audi. Ja miałem do czynienia tylko z rzeczonym multitronikiem i faktycznie, jak pisze trypel, to miodzio. Aktualnie mamy w rodzinie dwa a4, oba z multitronikami, jeden ok. 85 kkm (były mój) i nic się nie dzieje. Skoro kupujesz auto nowe, to daj se siana ze strachami. Jak ci przypasuje na jeździe próbnej - bierz. Jakoś nie spotkałem się z narzekaniami na awarie japońskich CVT. Ale przyspieszenie faktycznie może być gorsze.
          Pozdrawiam
          v-6
    • v-6 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 20:05
      Witam!
      Ale co to za auto?
      v-6
      • jaki71 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 20:52
        Ano Lancer ;) Wiem że Nissan ma większe doświadczenie w tym temacie. A
        Mitsubishi tą skrzynię ma od Nissana czy własną? O to jest pytanie.
        • jackk3 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 21:15
          Mialem jazde probna Lancerem ponad rok temu (moja zona szukala auta
          z automatem). Wrazenia kiepskie, skrzynia/silnik bardzo glosna, wyl
          jak cholera, osiagi slabe (nie to co nowe Nissany). Ale byc moze
          ulepszyli ta skrzynie od tego czasu.
          • jaki71 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 21:18
            No proszę Cię... A ja się tak napaliłem na ten wózek. Wszystko jest fajne, nawet
            nie przeszkadza mi brak poziomej regulacji kierownicy i duuuże spalanie ;)
            • jackk3 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 22:45
              Auto nie jest zle. Bardzo dobrze sie prowadzi. Wszystko zalezy od
              punktu odniesienia, ja lubie szybkie wozy i dla mnie bylo troche za
              mulowate. Na pewno z manualem bedzue znacznie lepiej. A jechales juz?
              • jaki71 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 22:53
                Cały czas rozmawiamy o 1,8?
                Manualem jechałem. Ale CVT w Kraku nie było... Po niedzieli ma się kolo odezwać
                i wtedy zapadnie decyzja, jak mi się spodoba bezstopniowy automat to będę miał
                problem :( Bo już na manuala się nastawiłem ;)
        • do.ki Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 31.07.08, 23:31
          > Mitsubishi tą skrzynię ma od Nissana czy własną?

Zaraz, jak to "od Nissana"- to jest moze ta skrzynia CVT, ktora byla w Micrze K11, a w K12 jej nie ma? Najlepsza Zona Swiata miala Micre K11 z litrowym silnikiem i skrzynia CVT. Bajka!
          • jaki71 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 00:03
            Zasada jest ta sama tylko od niedawna stosują to do większych silników niż 1,0
            ;). Nissan w USA odgraża się że do samochodów poniżej 3,0L będzie wsadzać tylko
            CVT. A Mitsubishi od nowego Lancera rozpoczął sprzedasz tychże. I pytanie czy
            tak nagle ich olśniło i "skonstruowali" własna skrzynie bezstopniową czy od
            kogoś pożyczył? Chociaż z tego co czytałem to w EVO IX już coś takiego było.
          • sniperslaststand Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 00:11
            do.ki napisał:

> Zaraz, jak to "od Nissana"- to jest moze ta skrzynia CVT, ktora
            > byla w Micrze K11, a w K12 jej nie ma? Najlepsza Zona Swiata miala
            > Micre K11 z litrowym silnikiem i skrzynia CVT. Bajka!

Ta sama raczej nie. Wikipedia [1] twierdzi, że Lancer ma skrzynię CVT od Jatco, co sam producent faktycznie potwierdza [2], ale do Nissana Micry (aka March) była inna skrzynka zamontowana, choć zaklasyfikowana w podobnej kategorii wagowej aut [2].

Samo zaś Jatco wywodzi się od Nissana [3].

A co do samego wyboru auta, mam bardzo istotne zastrzeżenie. Mianowicie, Lancer zwykły nie jest dostępny z bardzo dobrym napędem na cztery koła Mitsubishi S-AWC.

No i to jest bez sensu, bo taki napęd bardzo wiele wartości dodałby autu. Kupić Imprezę z AWD można bez problemu, więc czemu Mitsu zostawia ten świetny napęd (tą samą technologię dopiero teraz BMW włożyło do X6) tylko do wersji Evo?

Obecny Lancer ma swoje mocne strony, jak wygląd, jazda, bezpieczeństwo [4] i fajne skrzynie (CVT tutaj, DSG w Evo), ale bez AWD traci sporo (w moich oczach) na wartości.

[1] en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Lancer#Eighth_generation
            [2] www.jatco.co.jp/ENGLISH/PRODUCTS/cvt.html
            [3] www.jatco.co.jp/ENGLISH/LTD_INFO/history.html
            [4] www.iihs.org/ratings/rating.aspx?id=811
            • jaki71 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 00:30
              sniperslaststand napisał:

> Samo zaś Jatco wywodzi się od Nissana [3].

To już mi się trochę rozjaśniło.

> A co do samego wyboru auta, mam bardzo istotne zastrzeżenie. Mianowicie, Lancer
              > zwykły nie jest dostępny z bardzo dobrym napędem na cztery koła Mitsubishi S-A
              > WC.

U mnie na osiedlu stoi taki chyba 5 generacji z malutkim napisem "all time AWD"
              nie powiem 4x4 to duża zaleta.

> No i to jest bez sensu, bo taki napęd bardzo wiele wartości dodałby autu. Kupić
              > Imprezę z AWD można bez problemu, więc czemu Mitsu zostawia ten świetny napęd
              > (tą samą technologię dopiero teraz BMW włożyło do X6) tylko do wersji Evo?

Niby tak ale Impreza 1,5 z 4x4 nie jeździ a 2.0 boxer to... spragnione bydle.
              Wypije wszystko co do baku wlejesz :)

> Obecny Lancer ma swoje mocne strony, jak wygląd, jazda, bezpieczeństwo [4] i fa
              > jne skrzynie (CVT tutaj, DSG w Evo), ale bez AWD traci sporo (w moich oczach) n
              > a wartości.

Pierwsze zalety skłoniły moją lepszą połowę w kierunku tego samochodu. A straci
              dopiero jak będę go sprzedawał. A że wszystkie moje samochody posiadam co
              najmniej 5 lat to stratą się nie przejmuję ;)

Tyle że cały czas się nad tym nieszczęsnym CVT.

• simr1979 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 11:43

> (...) czemu Mitsu zostawia ten świetny napęd
              > (...) tylko do wersji Evo?

Pytanie chyba retoryczne, prawda ?
              • sniperslaststand Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 12:30
                simr1979 napisał:

> sniperslaststand napisał:
                >
                > > (...) czemu Mitsu zostawia ten świetny napęd
                > > (...) tylko do wersji Evo?
                >
                > Pytanie chyba retoryczne, prawda ?

Zdecydowanie nie.

Czy Audi, Subaru, Infiniti, BMW, Mercedes rezerwują swoje zaawansowe i bardzo dobre napędy AWD tylko dla najdroższych modeli?

Nie.

A Mitsubishi tak.

Wniosek jest więc prosty - Mitsubishi postępuje bardzo głupio w porównaniu do konkurencji i w kwestii napędu na cztery koła po prostu jest gorszą propozycją, bo trzeba kupić Evo, aby go mieć, a nie zwykły model. Żeby było śmieszniej, Mitsubishi w reklamach nowego Lancera twierdzi, że auto jest "rally inspired" [1]. Szkoda, że zapomnieli, jaki napęd miała ich rajdówka. Czy też tylko na przód.

[1] www.youtube.com/watch?v=w4poG6O5U-A
                • simr1979 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 12:47

> simr1979 napisał:
                  >
                  > > sniperslaststand napisał:
                  > >
                  > > > (...) czemu Mitsu zostawia ten świetny napęd
                  > > > (...) tylko do wersji Evo?
                  > >
                  > > Pytanie chyba retoryczne, prawda ?
                  >
                  > Zdecydowanie nie.
                  >
                  > Czy Audi, Subaru, Infiniti, BMW, Mercedes rezerwują swoje zaawansowe i bardzo
                  dobre napędy AWD tylko dla najdroższych modeli?
                  >
                  > Nie.

Oj snajper, co ty wypisujesz. Wymieniłeś 4 marki premium i Subaru - cóż tu
                  porównywać do Mitsu?
                  Lancer to bezpłciowy (no, ładny!), trywialny i tani kompakt z poprzecznym
                  silnikiem. Nonsensem handlowo-technicznym byłoby pakować doń cokolwiek ponad normę.
                  A Evo to zupełnie osobne auto.

Subaru pozostaje (i pewnie pozostanie) zupełnym wyjątkiem pod tym względem.
                  • sniperslaststand Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 13:43
                    simr1979 napisał:

> Oj snajper, co ty wypisujesz.

Cały czas twierdzę, że mam rację.

> Wymieniłeś 4 marki premium i Subaru - cóż tu
                    > porównywać do Mitsu?

Wymieniłem te, bo akurat to mogłem pisać z pamięci. Chcesz niepremium? Nie ma sprawy.

Czy VW Golf ma napęd 4motion zarezerwowany tylko dla topowej wersji R32? A skąd - jest dostępny aż z dwoma dieslami i średnią benzyną. [1]

W przypadku Passata jest dokładnie tak samo. Jest dostępny z napędem na cztery koła ze średnim dieslem i benzyną [2].

To samo tyczy się amerykańskiego sedana Forda FiveHundred (teraz chyba to się nazywa Taurus) - jest dostępny z AWD. Podobnie z poprzednią Skodą Octavią - była dostępna jako AWD w zwykłej, nieuterenowionej wersji [3]. Tak samo jest z Chryslerem 300C AWD.

A więc jak najbardziej marki nie będące premium stosują napędy AWD w zwyczajnych wersjach swoich modeli, a nie jakiś specjalnych topowych.

> Nonsensem handlowo-technicznym byłoby pakować doń cokolwiek ponad
                    > normę.

Jak pokazują powyższe przykłady (VW kontynuuję tą politykę, Ford wprowadził FiveHundrer AWD relatywnie niedawno), w żadnym wypadku nonsens to nie jest.

W przypadki Mitsubishi, ich ruch jest jeszcze głupszy z kolejnego powodu.

W przeciwieństwie do Audi [4][5] czy Forda (chodzi o Focusa RS i samoblokujący dyferencjał tylko na przedniej osi [6]), Mitsu nie kupiło gotowego rozwiązania napędu od zewnętrznego producenta i tylko zainstalowało w swoich autach. Oni wszystko opracowali sami, w tym centralny dyfer ze stalowymi sprzęgłami i tylny z rozdziałem momentu między osie (chyba sami), w co wpakowali kupę forsy. Skutkiem jest technologia śmiem twierdzić lepsza niż w BMW X6 (ponieważ rozdziela moment między tylnymi kołami + daje stały podział 50:50 między osie w normalnym stanie pracy, a nie, tak jak x-drive BMW, tylko na tylną oś).

Mitsu ma paletę modeli słabą. Zamiast wykorzystywać swoją jedną z bardzo niewielu silnych kart przetargowych i pakować S-AWC wszędzie, gdzie tylko się da, oni rezerwują to dla topowego Evo, gdzie zarobią bardzo niewiele na technologii, w którą zainwestowali bardzo dużo. Kompletny bezsens.

Porównując to do partii szachów, to tak, jakbyś poświęcił dwie lekkie figury, aby za wszelką cenę dojść pionem do linii przemiany, po czym uzyskanego hetmana tam byś właśnie zostawił, najlepiej jeszcze w otoczeniu chmary innych pionów, aby jego zasięg rażenia przeciwnika był w zasadzie żaden.

> Subaru pozostaje (i pewnie pozostanie) zupełnym wyjątkiem pod tym
                    > względem.

Nieprawda, co wykazano powyżej.

[1] www.volkswagen.de/vwcms_publish/vwcms/master_public/virtualmaster/de3/modelle/golf/golf0/zahlen___fakten/technische_daten.detail.0.9.html
                    [2] www.volkswagen.de/vwcms_publish/vwcms/master_public/virtualmaster/de3/modelle/passat/Der_neue_Passat/zahlen___fakten/technische_daten.html
                    [3] tiny.pl/2jcc
                    [4] torsen.com/
                    [5] www.haldex.com/en/Our_Business/Traction_Systems/
                    [6] www.quaife.co.uk/Differentials
                    • simr1979 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 14:10
                      Muszę już lecieć, więc króciutko:

Dajesz przykłady taniego AWD w Golfobodobnych i jakichś wynalazków zza oceanu.
                      Pewnie, że mitsu mogłoby coś haldexopodobnego wstawić - ale bez jakiegokolwiek
                      związku z SAYC, bo to by było ZA DROGIE (nie tylko software kosztuje,ten już
                      jest, ale i hardware - w Evo wyjątkowo drogi).

Mitsu ma w istocie problem - SAYC ani nawet jego elementów nie wstawi, bo za
                      drogie. Zwykłego sprzęgu płytkowego też nie - bo obciach (ze względu na Evo). No
                      i klops ;)
                      • sniperslaststand Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 17:01
                        simr1979 napisał:

> Dajesz przykłady taniego AWD w Golfobodobnych i jakichś wynalazków zza oceanu.
                        > Pewnie, że mitsu mogłoby coś haldexopodobnego wstawić - ale bez jakiegokolwiek
                        > związku z SAYC, bo to by było ZA DROGIE (nie tylko software kosztuje,ten już
                        > jest, ale i hardware - w Evo wyjątkowo drogi).
                        >
                        > Mitsu ma w istocie problem - SAYC ani nawet jego elementów nie wstawi, bo za
                        > drogie. Zwykłego sprzęgu płytkowego też nie - bo obciach (ze względu na Evo). N
                        > o
                        > i klops ;)

OK, to już coś, ale popatrzmy (różne części do tuningu itp. aby chociaż wyszacować cenę):

- jednostka sterująca do haldexa kosztuje 1000 USD [1]
                        - pompa do sprzęgła - 500 USD[2]
                        - jednocześnie cały kompletny, mechaniczny dyfer Quaife, który jest odpowiednikiem torsena i nie potrzebuje żadnej elektroniki, aby dobrze działać, kosztuje do 700 GBP [3]

Jednocześnie, katalogowo, obciążone takim samym podatkiem na granicu eurolandu mocniejsze wersje Imprezy i Lancera kosztują prawie tyle samo (Impreza ciut więcej)[4]

Czyli:
                        - Subaru może w tej cenie dać AWD, a Mitsu nie
                        - Mitsu mogłoby uprościć swoje AWD i np. w EVO dawać całe S-AWC, a w zwykłych Lancerach tylko ten środkowy dyfer z paczką stalowych sprzęgieł, a rezygnować z Active Yaw Control, czyli tylnego dyfra jak w BMW X6; sugerując się ceną dyfra Quaife (OK, tylko na jedną oś, ale czy środkowy będzie aż o tyle droższy?), to nie byłyby aż tak wielki koszty; a dyfer jest świetny, płynnie samoblokujący

Byłoby dobre AWD, tej samej klasy, co Subaru.

Czemu tego nie robią?

[1] www.namotorsports.net/detail.cfm/part_cd/HAHALDEX.01
                        [2] www.northerntool.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_6970_200329778_200329778
                        [3] www.quaife.co.uk/shop_category.cfm/category_id/1274/category_id/1274
                        [4] www.autoefl.pl/autokatalog.asp?mark=19&family=406#cartable
                        www.autoefl.pl/autokatalog.asp?mark=26&family=92#cartable
                        • jaki71 Re: CVT - więcej zalet czy problemów. 01.08.08, 19:44
                          Na 100% nie będę kupował Subaru. Na 95% będzie to Lancer. Skupmy się na skrzyni
                          a nie na AWD dobrze?
                        • simr1979 :))))) Życie JUŻ zweryfikowało naszą... 04.08.08, 11:45
                          ..niewczesną dyskusję !!!
                          Mitsu właśnie wprowadził Lancera Ralliart z napędem 4x4 BEZ SAYC i silnikiem 240
                          KM. Więcej szczegółów tu:
                          media.mitsubishi-motors.com/pressrelease/e/motorshow/detail1785.html
                          • jaki71 Re: :))))) Życie JUŻ zweryfikowało naszą... 06.09.08, 15:52
                            I stało się, pojeździłem, pobawiłem się CVT. Wrażenia ciekawe i pełne
                            zadowolenia ale... Ale wybrałem manuala.
                            Super autko nie bardzo jest się do czego przyczepić :)
                            • trypel Re: :))))) Życie JUŻ zweryfikowało naszą... 08.09.08, 07:58
                              a dlaczego jednak nie CVT? Ja już bym sie na manuala nigdy nie zamienił :)
                              • jaki71 Re: :))))) Życie JUŻ zweryfikowało naszą... 09.09.08, 08:52
                                Ano dlatego że i bez CVT przekroczony budżet i to dosyć sporo :)
                                Nie powiem automat kusi i prawdą jest że nic lepszego nie wymyślono niż automat
                                nawet ten stary 3 biegowy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka