lukasrhcp 15.09.08, 14:32 Jakie sa konsekwencje nie wymienienia oleju w samochodzie albo przekrocznia znacznie granicy przy ktorej miala byc wymiana?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
wujaszek_joe Re: Wymiana oleju w samochodzie 15.09.08, 14:47 Z oleju robi się brudny smar, silnik pracuje w coraz gorszych warunkach i w końcu się pewnie zatrzyma. Wydaje mi się że nie wymienienie oleju przez 20-30tyś km nie spowoduje jakiejś katastrofy, o ile był to jednorazowy incydent. Można ew. przepłukać silnik jakimś rzadkim olejem i po tysiącu km wymienić go na normalny olej (wymiana zawsze z filtrem) ale to już sobie gdybam i mądrzejsi forumowicze na pewno mnie poprawią Link Zgłoś
lukasrhcp Re: panewki Ci sie przekreca 15.09.08, 15:46 A jak przekroczylem limit o 7 tys km to juz jest zle czy jeszcze da sie jezdzic? Link Zgłoś
trypel Re: panewki Ci sie przekreca 15.09.08, 16:34 kolega jezdził coś chyba z 5 lat starą fiestą 1100, dopiero po 5 latach zapalila mu sie lampka ciśnienia oleju, jezdził dalej i po miesiacu silnik stanął dęba i auto zostawił gdzieś na częsci. wiec mozesz długo tylko po co? Link Zgłoś
dewulot1 Re: panewki Ci sie przekreca 15.09.08, 16:38 Auto mu stanelo nie dlatego ze olej byl stary tylko dlatego ze w ogole nie bylo oleju. Link Zgłoś
trypel Re: panewki Ci sie przekreca 15.09.08, 16:48 zgadza sie :) prawdopodobnie nie było wcale. Nie sprawdzał nigdy. Ale auto wytrzymało sporo. W motocyklach jest łatwiej bo w supersportach z reguły bywa tak ze po paru tys ostrej jazdy biegi zaczynają gorzej wchodzic i nieraz olej znika - wtedy wiadomo-czas zmienić Link Zgłoś
foreks zmien ten olej w koncu 15.09.08, 16:58 i nie zadawaj tyle pytan. ja zmieniam olej co 5k km, masz porownanie. Link Zgłoś
akodo78 Jakim jezdzisz autem? 15.09.08, 18:47 Jakim jezdzisz autem ze trzeba zmieniac olej co 5 tys km?? Link Zgłoś
speedone Re: Jakim jezdzisz autem? 15.09.08, 19:30 www.wykop.pl/link/82905/co-moze-sie-stac-gdy-zapomnimy-wymienic-olej-w-silniku-p to sie dzieje :) Link Zgłoś