Dodaj do ulubionych

Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić?

06.10.08, 17:25
Witam, jak w temacie chce kupić auto i wpadło mi w oko renault
scenic oczywiście w dieslu bo taki silnik chce warto kupić takie
autko? do tej pory nie jeździłem "francuzem" ale sporo osób mnie
namawia. Napiszcie jakieś opinie czy warto kupować scenica?
Obserwuj wątek
    • lemoine.26 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 06.10.08, 17:40
      jesli masz pewne źródło i pewność że nie kupisz uszkodzonego to bierz, można
      zapytać jaka cena?
      • 111slavo Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 07.10.08, 18:16
        Musisz miec sporo szczescia bo 1.9 DCI choc cichy i oszczedny to
        jednak malo trwaly. Mam na mysli zwlaszcza turbine, a i sam silnik
        jest mniej trwaly niz z PSA czy VW.

pozdr
    • chris62 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 08.10.08, 08:34
      bulman napisał:

tej pory nie jeździłem "francuzem" ale sporo osób mnie
      > namawia. Napiszcie jakieś opinie czy warto kupować scenica?

Zależy do jakiego rodzaju eksploatacji potrzebujesz auta.
      Na pewno nie zapewni Ci to auto takiego komfortu jak auto klasy D ale ma wiele
      zalet jako kompaktowy minivan.
      Te zalety to łatwiejsze wsiadanie i wysiadanie, możliwości aranżacji wnętrza
      typu przesuwanie składanie wyjmowanie foteli co zwiększa możliwości przewozowe.
      Co do jakości to z 9 letniej eksploatacji wersji 2,0 16V RXI (benzyna/LPG) mam
      jak najlepsze zdanie.
      W innych wersjach silnikowych występowały czasowe problemy z cewkami czasem z
      paskami rozrządu.
      Jeżeli chodzi o dCi to wszystko zależy od kierownika są ludziska co instrukcji
      nie czytają i nie przestrzegają pewnych zasad obchodzenia się z turbiną. Tak czy
      inaczej nawet jeśli tubina pożyje mniej to jej naprawa/wymiana nie jest tragedią.
      W innnych markach z common rail też się to zdarza.
      Zwróć uwagę czy auto ma z tyłu hamulce bębnowe czy tarczowe bo różne wersje bywają.
    • al9 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 08.10.08, 16:45
      rzuc okiem na to:
      www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6248364
      auto z salonu, I właściciel, bezwypadkowe, dobrze wyposażone..
      Pozdr
      al

• 111slavo Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 08.10.08, 19:47
        Samochod z ogloszenia ma inny silnik -dTi bez common raila,
        glosniejszy i spalajacy nieco wiecej paliwa.
        Myslalem, ze 80 KM z dTi 1.9 wkladali tylko do Clio. W Scenicu moze
        byc slabawy choc i tak lepszy niz podstawowe benzyny.
        • pizza987 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 08.10.08, 20:20
          Co do podstawowej benzyny to nie byłbym taki pewny. Mam takie coś z jednym z najpopularniejszych silników 1.6 16V i mocy 110KM. Przy średnim spalaniu w okolicach 8-8,5l/100km dynamikę ma więcej niż zadowalającą (w moim odczuciu), więc zastanawiam się jakie wrażenia ma Chris62 ze swojego 2.0 16V ;)
          • 111slavo Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 08.10.08, 22:05
            Podstawowa benzyna to byla zdaje sie 1.4 16V.
            Subiektywnie nawet 80 KM Tdiesel lepiej jezdzi niz 1.4 czy nawet 1.6
            110 KM.
            • pizza987 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 09.10.08, 08:32
              111slavo napisał:

> Podstawowa benzyna to byla zdaje sie 1.4 16V.

Masz rację, ale jest jednak rzadko spotykane na rynku przynajmniej w Polsce.

> Subiektywnie nawet 80 KM Tdiesel lepiej jezdzi niz 1.4 czy nawet 1.6
              > 110 KM.

Ja też pisałem o odczuciach subiektywnych ;)
          • chris62 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 09.10.08, 08:54
            pizza987 napisał:

> więc za
            > stanawiam się jakie wrażenia ma Chris62 ze swojego 2.0 16V ;)

Ostatnio moje wrażenia są podobne do kierowcy dostawczaka, przewożenie 10 rolek
            papy czy 30 worków cementu to ostatnio częste zadana dla mojego srebrnego
            szerszenia :)
            Auto z takim ładunkiem wygląda jak po tuningu zawieszenia najgorzej jak na
            drodze jest "leżący policjant" kto wymyślił taką głupotę powinien tylko w takich
            miejscach jeździć.
            No ale jak jest bez ciężkiego ładunku i są dobre warunki drogowe to czasem
            przepalę mu kolektor i tak pod górkę ze 180 pogonię, żeby przetestować jakość
            LPG i z wprawy nie wyjść :)
            • pizza987 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 09.10.08, 09:10
              chris62 napisał:

> Ostatnio moje wrażenia są podobne do kierowcy dostawczaka, przewożenie 10 rolek
              > papy czy 30 worków cementu to ostatnio częste zadana dla mojego srebrnego
              > szerszenia :)
              > Auto z takim ładunkiem wygląda jak po tuningu zawieszenia najgorzej jak na
              > drodze jest "leżący policjant" kto wymyślił taką głupotę powinien tylko w takich miejscach jeździć.

Chyba jednak Ciebie przebiję ;) Ja do swojego zrobiłem sklejkową podłogę z punktami kotwiczenia ładunku. Do tego przepinam kratę za przednie fotele i ładuję do dachu jadąc na targi. Skrzynie z planszami, katalogi itp. Wrażenia niezapomniane ;)
              • chris62 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 13.10.08, 09:08
                pizza987 napisał:
                > Chyba jednak Ciebie przebiję ;) Ja do swojego zrobiłem sklejkową podłogę z punk
                > tami kotwiczenia ładunku. Do tego przepinam kratę za przednie fotele i ładuję d
                > o dachu jadąc na targi. Skrzynie z planszami, katalogi itp. Wrażenia
                niezapomniane ;)

No fakt przebiłeś :)
                Ja już z papami, cementami, cegłami i dachówkami skończyłem.
                Teraz będzie czas na gipsy, farby, kafelki i klej.
                Żona mówi, że zajadę to auto a po budowie będzie to szrot.
                Jednak póki co trzyma się dzielnie :)
            • plawski Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 23.10.08, 17:01
              chris62 napisał:

Auto z takim ładunkiem wygląda jak po tuningu zawieszenia najgorzej jak na
              drodze jest "leżący policjant" kto wymyślił taką głupotę powinien tylko w takich
              miejscach jeździć.

Hehehehe, było sobie C5 kupić :):):):P
        • chris62 Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 09.10.08, 08:45
          111slavo napisał:

> Samochod z ogloszenia ma inny silnik -dTi bez common raila,
          > glosniejszy

Zgoda
          >
          i spalajacy nieco wiecej paliwa.

A to już niekoniecznie - znam przypadki że taki silnik zadowala się około 4
          l/100 ON w trasie.

> Myslalem, ze 80 KM z dTi 1.9 wkladali tylko do Clio.
          Do Clio wkładali prawie wszystko nawet 3 l V6 :).

>W Scenicu moze
          > byc slabawy choc i tak lepszy niz podstawowe benzyny.

Po rozpędzeniu na trasie tak, moment obr. robi swoje i na pewno będzie lepszy od
          1,4 16V, którego trzeba kręcić znacznie wyżej co przy dużych prędkościach może
          być męczące.
          • 111slavo Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 09.10.08, 20:37
            Jezdzilem dTi i wiem, ze potrafi byc bardzo oszczedne co nie zmienia
            faktu, ze dCi spali jeszcze mniej.

Mialem na mysli fakt, ze do Clio wkladali zmulana wersje czyli 80 KM
            zamiast 95 KM, a pozniej 98 KM jak w przypadku Meganki.
            Z drugiej strony Beczki mialy najpierw 55 KM potem 60 KMi jakos nikt
            nie narzekal, a Golfy D (nie mylic z TDI) dalej w pewnych kregach to
            rakiety.
            • bulman Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 11.10.08, 22:22
              Dzięki za opinie nikt lepiej nie oceni auta niż jego właściciel na
              codzień go ekspolatujący. Pozdrawiam
    • maszakra A co z nowym _ Renault Scenic 1.9 dci? 21.10.08, 16:42
      Mam prośbę do użytkowników Scenica o przedstawienie mi ja się kształtują koszty
      eksploatacji tego autka?
      Konkretnie jakie są ceny podstawowego przeglądu, jak z klockami hamulcowymi i
      czy amortyzatory i wahacze wytrzymają zakładana 6-cio letnią eksploatację?

Będę bardzo wdzięczny za każdą informację - jestem w trakcie wyboru auta i po
      sprawdzeniu kilku samochodów wiem jakby mniej ;)
      • pizza987 Re: A co z nowym _ Renault Scenic 1.9 dci? 21.10.08, 19:27
        Nowego (czyli II ph I) miał mój znajomy przez prawie 3 lata z takim silnikiem (miał bo mu go rozbili). Przejechał w tym czasie ok. 70000km. w zawieszeniu nic nie robił (zaczęły się pojawiać stuki ale od tulei i łączników raczej ale wątpię żeby jakikolwiek samochód z tej półki cenowej przy eksploatacji na naszych dziurach wytrzymał dłużej bez żadnej degradacji części mechanicznych).

Ja mam scenika II ph II z 2006 od stycznia 2007 ale z silnikiem 1.6 16V. W tym czasie wymieniałem na gwarancji górne łożyska macphersonów (stuki przy kręceniu kierownicą). Teraz samochód ma przebieg 38000km. amortyzatory w porządku, hamulce także i nie widać żeby już wołały o wymianę (eksploatacja głównie w Warszawie). Koszt przeglądu po roku (płyny, filtry itp) to ok. 900 zł w ASO.
        • chris62 Re: A co z nowym _ Renault Scenic 1.9 dci? 23.10.08, 13:54
          pizza987 napisał:

> Nowego (czyli II ph I) miał mój znajomy przez prawie 3 lata z takim silnikiem (
          > miał bo mu go rozbili). Przejechał w tym czasie ok. 70000km. w zawieszeniu nic
          > nie robił (zaczęły się pojawiać stuki ale od tulei i łączników raczej ale wątpi
          > ę żeby jakikolwiek samochód z tej półki cenowej przy eksploatacji na naszych dz
          > iurach wytrzymał dłużej bez żadnej degradacji części mechanicznych).
          >

Mój wytrzymał i jeszcze ma się dobrze przeglądy zalicza bez problemów.
          Stuki mogą pochodzić od sworzni zwrotnic. Mnie wytrzymały ok 100-120 tys. km ale
          to groszowa i prosta wymiana.
    • izyda_ssie Re: Renault Scenic 1.9 dci 2000r Kupić? 21.10.08, 19:44
      Sam scenic jest ok. Natomiast jesli ten silnik to F9Q z CR to trzymaj sie z
      daleka. Ten silnik ma wade konstrukcyjną ukladu EGR i ukladu smarowania. Mozesz
      chuchac i dmuchac na turbo a i tak sie wysra. Do jest bardzo wrazliwy na jakosc
      oleju oraz czestotliwosc jego wymiany(max 15 kkm). Jesli to stary silnik,
      okreslany mianem dti, bez CR, to mozna brac, ten jest ok.
      • maszakra @izyda_ssie 21.10.08, 20:27
        Celuję w ten silnik 1.5 dCi 105 (EM15G).
        Ten jest dobry? Pytam bo nie znajduję informacji tak szczegółowych.

• izyda_ssie Re: @izyda_ssie 22.10.08, 08:31
          K9K, w wersji 105 konnej, sprawia mniej problemów, niestety uzywane Cr to
          loteria. Jesli chcesz scenica, z okoli 2000 roku, szukaj 1.9 dti, pracuje moze
          nie tak "gladko" jak 1.9 z CR, ale pracuje bez problemu.
          • maszakra Re: @izyda_ssie 22.10.08, 21:17
            To trochę jestem pocieszony, bo chyba powoli żona przekonuje mnie do zakupu tego
            auta;)
            A auto będzie nowe - trochę zamieszałem dopisując się do tego wątku, ale nie
            chciałem śmiecić tylko dla takich zwykłych informacji.

Dziękuję bardzo za Twoje podpowiedzi.

PS.dziękują również pizza987
            • izyda_ssie Re: @izyda_ssie 23.10.08, 19:20
              Aha, nowy. To sluchaj, k9k czyli 1.5 dci, powoli bedzie konczylo swoja karierę,
              zastąpi go 1.6 dci(s2d) ktore bedzie w paru wariantach mocy, moze warto poczekac..
              Natomiast do scenica, sugerowalbym ci silnik M9R czyli 2.0 dci, ten jest
              absolutnie bezproblemowy.
              • maszakra Re: @izyda_ssie 24.10.08, 11:40
                Twoje rady z pewnością są dobre, jednakże różnica pomiędzy tymi silnikami jest
                bardzo znaczna - prawdę powiedziawszy w tej różnicy wolałbym dobrać jakieś
                wyposażenie dodatkowe.

PS. chyba, że poczekam jeszcze do początku grudnia i może ten silniczek 2,0dci
                będzie w cenie 1,5dci.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka